Banii de la uniune: Când toți cerșetorii se declară învingători

Iohannis se laudă că după 4 zile de negocieri au obținut de la UE 80 de miliarde de euro de băgat în infrastructură și că ce bani multi sunt. Sunt. Raportat la ce plătește România.

Dar lucrurile nu stau chiar așa. Că s-au mai întâmplat câteva chestii interesante.

1) Frugalii Europei, aia care sunt de părere că plătesc prea mult pentru ce primesc , au primit niste derogări de la plată peste ce aveau deja ( rebates ) in valori care depășesc per țară sumele primite de romulani.

Intr-o ocazie precedentă mi-am dat seama că cam pe aici pe să se decanteze valorile europene. Sarakii vor primi mai puțin si-or sa zică mulțumesc și pentru asta.

Ce nu are neapărat sens e declarația lui Iohannis ( și alții Italia, Spania ) că au primit mulți bani, cu creșterea sau menținerea derogărilor pentru statele zgârcite .

Mai e și partea cu tăierile , băgată mai pe sub preș așa, dar care va avea un puternic ecou în următorii ani, în timp ce fraierii se bucură la “făină și ulei” – simbolic , cam pe acolo sunt ajutoarele.

S-au tăiat planurile de finanțare pentru cercetare ( spațiu, știință (Horizon)  ) , programul Erasmus și altele.  Nimic surprinzător, cam așa se întâmplă în vremuri ca astea.  Intre timp Trump pompează bani în NASA  și în general în cercetare științifică, și până și China a depășit finanțarea UE.

Europa de Vest (mai ales Spania) finanța expedițiile expedițiile pe mare care au dus la revendicarea Americilor și înconjurarea Pământului în secolele în care ciuma era o prezență anuală comună in Europa.

Și cam așa a rămas în perioada aia Asia in urmă pentru aproape jumătate de mileniu.

Ăștia sunt banii care nu vor pune Europa mai in față în viitor, bani care ne vor menține în urma Americii și posibil și a Chinei, dar nu contează – noi să fim sănătoși, nu?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Biscuite
Biscuite
3 years ago

Romania nu are presedinte ci guwerner, de fapt guvernator. Merkel era dispusa sa ofere aproape orice pentru a incheia acordul. Guwernerul putea obtine intrarea in schengen a romaniei precum si mult mai multi bani. Pentru ca fara acordul unei tari nu s-ar fi semnat acordul. in schimb a ales sa se faca pres si a tacut mals. Guwerner ati vrut, guwerner aveti. #Saraci#Fraieri#aceeasimizerie

Biscuite
Biscuite
3 years ago

Cugetam si eu (pe blog la tine) . Pana la urma omul e legitim. Si are o multime de sustinatori inca. La fel ca si individa aia care a primit o sinecura pe justitie la uniunea europeana si despre care se zice ca ar fi dublu spion (a se citi informator). Caractere plate, de fapt extra plate impinse in fata de securisti pentru ca sunt santajabile/docile. Romanul voteaza orice hahalera. #saraciforever #haznasecurista