Fals pozitivitatea și percepția subiectivă

În contextul unui curent de negare a existenței virusului și a politicilor statului, rezultatele neconcludente ale testelor fotbaliștilor alora dau apă la moară celor care sunt sceptici cu privire la gradul de importanță acordat epidemiei cât și măsurilor de distanțare socială.

Nu-i nimic, nu sunt speciali, astfel de curente au apărut și în țări străine, dimpreună cu renunțarea la măsurile de distanțare și în mai multe state vine valu’ iar. Probabil cu o mortalitate mai mică, pen’ că acum sunt tratamente mai un pic mai bune – vorbesc de alte țări, în cazul ăsta, desigur. În România doar gargară și #statiincasa până faceți mucegai.

Concluziile, statistic vorbind, nu-s corecte , sau utile. Da, se vorbește de o pozitivitate falsă ceea ce înseamnă că cifrele raportate ar putea fi umflate.  Există însă probabilitatea de fals negativ, iar ceea ce contează nu e atât de mult sensul erorii față de adevăr ci faptul că varianța ( marja de eroare, în limbaj comun ) e destul de mare.

Adică, da, ar putea să fie, să zicem 700 de cazuri pe zi, în loc de 1100, dar la fel ar putea să fie și 1500. Din cele testate, că nu știm nici măcar aproximativ câte sunt in termeni reali.

Problema execuției sau a calității proaste a testelor e dată de buluceală, cererea crescută adică, care probabil depășește capacitatea de execuție, sau poate e o problemă sistemică, caz în care am putea să ne pișam pe aparatele alea, pentru un test de urină, desigur, dar ministrul boalelor susține că nu.

Am observat în o grămadă de articole cum mulți omuleți se testează ei preventiv pe banii lor, hrănind statisticile într-un fel sau altul.

Nu mă simt în poziția să spun cuiva ce să facă cu viața sau cu banii lui, dar găsesc că în momentul de față e inutil , dacă nu contraproductiv să te testezi de bunăvoie, fără niciun motiv, doar ca să știi tu.

Sigur, totul pleacă de la o excesivă grijă pentru ceilalți.

Se pleacă de la faptul că, vai, DSP-ul nu m-am testat, nu m-am intervievat , nu mi-a supt pula. Da , posibil că ăia nu își fac treaba, sau poate au prea multă, plm.

Dupé care , tu te testezi “de drag”, afli un rezultat cu o marja semnificativă de eroare , într-un sens sau altul și acționezi în ceea ce crezi că este cunoștință de cauză.

Adică dacă ești pozitiv te izolezi, ceri concediu medical – nu-i chiar nașpa, bani gratis, pe nemuncă. Dar creezi niste lanțuri de repaos forțat nenecesare. Sau ești declarat negativ și ieși la sigur.

Eu unul pentru mine nu m-aș testa și nu o s-o fac vreodată dacă nu sunt obligat de circumstanțe. Nu am simptome nu mă testez. Bănuiesc că aș putea să o fi luat-o ca contact. Mă distanțez un pic. Un pic. Am simptome, fac un pas în spate. Dacă ajung la spital de bine ce îmi e, nu am grijă probabil mă testează ăia. Mi se cere / impune cu consecințe legale să mă testez, fie și fiind asimptomatic. Ok, am să o fac, în cazul ăla, că e vorba de respectarea legii și de, bănuiesc, clarificarea unor suspiciuni ale organelor statului.

Acestea fiind zise, fatalitatea curentă, incepe să se asemene cu cea din aprilie, ceea ce indică, cu toate erorile din teste și subiectivismul din raportări , o creștere a răspândirii, nimic de neașteptat, sau tragic.

Singurul lucru tragic, dar nici ăla surprinzător , să fim sinceri, e că din februarie și până acum, alte state și-au îmbunătățit procedurile și capacitatea de a asista pacienții. Coaie, au trecut 4 luni.

În România e la fel. Cum ar veni, ne-au ținut pe care ne-au prins pe arest preventiv, au dat amenzi, și-au băgat pula in economie pe toate părțile fără ca pe partea lor să ia vreo măsură. Iar asta e o măsură lipsită de creier. Să ai o populație pe care o izolezi, deci nu ia contact, și să crezi că o să poți să îi ții pe toți izolați pe termen indefinit.

Degeaba spumegă Iohannis că de vină e PSD-ul ca nu le aprobă măsurile de a mai fute toți cetățenii niște luni. Realitatea e că sunt și el și guvernul niște incompetenți cu crăci.

Dar nu contează, ce contează e că vreți nu vreți, valul doi tot o să vină, probabil mai degrabă la țările care au avut un val 1 mic, dacă nu cumva virusul suferă vreo mutație semnificativă și o ia iarăși la rând .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mad
Mad
3 years ago

Eu cred ca suntem intr-o maree 🙂 Deci fara valul 1 si 2 . E flux si gata. Pana la reflux va mai dura.
Iar kktul mancat, cand a fost vb de legea asta, a fost mare https://www.libertatea.ro/opinii/presedintele-nu-poate-obliga-parlamentul-grabeasca-3066409