Vrăjeala cu creșterea natalității în București

Românii fie nu se pricep la interpretare de statistici, fie le plac glumele de tip haz de necaz.

A fost o știre handicapată cu privire la creșterea natalității în București pe perioada covidului, copiată presupun după declarația primăriței cu privire la creșterea cererilor de ajutoare de sarcină ( voucher materna) , după care au început analize și speculații.

În primul rând că știrea ProTV, dacă ar fi fost adevărată se referă la alt tip de pomană, acela de naștere, care se înregistrează după naștere, evident. Deci nașterile de acum ar fi rezultatul unor evenimente anterioare virusului.

În al doilea rând ca aplicarea pentru vouchere de sarcină ar putea fi și un efect al sărăcirii populației, mai degrabă decât de creștere al natalității. Că creșterea natalității se măsoară numărând și comparând numărul femeilor înregistrate ca însărcinate – am înțeles că e obligație legală acest recensământ. Când numeri pomenile și observi o creștere, tot ce poți să certifici e creșterea gradului de sărăcie.

Cunosc teoria psihologică legată de comportamentul oamenilor și, în general, creșterea natalității în perioadele de stres social – războaie, plăgi și și alte cataclisme. Dar de data asta e doar un hype în media ridicat la fileu de o declarație electorală, dacă vreți populistă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments