…supărați că a dat un șofer peste domnu’ agent și e încă liber. Se presupune că intenționat.
Două aspecte.
- Premiza de nevinovăție. S-a reținut fapta și probabil va fi judecat pentru ea. Sigur, a lovit un om. Sigur, pericolul social e acolo. Era și-nainte.
- Sunt atâtea și atâtea cazuri, știu unele și eu, personal, de infracțiuni cu violență mai severă decât ce se vede pe imagine, în care presupușii infractori au fost judecați în stare de libertate. Polițistul ăla se ridică și pleacă în urmărire și, OK, își scoate certificat la IML, am înțeles că s-a internat deja, foarte bine, dar nu mă convinge de gravitatea suferinței sale. Sunt eu un om rău, pățit, trecut prin veață.
Desigur, văd pe filmare o infracțiune violentă, vătămare corporală, potențial de ucidere, sunt toate acolo – știți foarte bine că la judecată e cu ”dacă n-ai 20 de zile de îngrijiri medicale sugi pula, fii bărbat”.
Articolul 180 din Codul Penal ( nu stiu dacă mai e de actualitate, dar cred că da) zice așa :
Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Lovirea sau actele de violență care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Abia de la Art 181 discutăm de chestii serioase:
Fapta prin care s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
La cum se vede pe poza treaba e de art. 180 aliniatul 1 – adică maxim 3 luni pârnaie SAU amendă, în funcție de circumstanțe. Eu din motivul ăsta am renunțat la un process. Păi ce pula mea, o ard aiurea niște timp pentru o amendă în timp ce ăla e oricum liber și o rezolvăm bărbătește pe strasse? Las-așa.
Pai pentru o amendă amărâtă vrei să bagi un cetățean potențial nevinovat pe preventiv. Eee, pula. Justiția tre’ să fie oarbă și la fel și pentru mine și pentru domnul agent, nu?
Cetățeanu’ cu pricina, dacă se întâlnea cu mine, avea pile și privilegii. Lasă-l să aibă și în relație cu poliția, ce pula noastră. Lasă așa.
Dacă justiția e oarbă, să fie în mod egal.
Serios, eu când văd din ăstea, nu că mă simt răzbunat, că nu stau eu să mă răzbune soarta, dar consider că ”așa da, domnule. Așa e corect!!!”
Asta e legea, domnul inculpat se asigură doar că drepturile îi sunt respectate la literă. Cu intimidări și trafic de influență, probabil. Nasol?
Acum 4 ani i s-a parut unuia ca merit o reconstructie a nasului.A dat cu sete,a dat cu parul,prima data in cap,a doua oara peste un genunchi,daca am fost nesimtit si nu am cazut,a treia oara fix peste fata. Rezultat: 5 fracturi la fata.2 operatii mai tarziu,una la neurologie si una la ORL,am aflat ca necesita 30-35 zile pentru vindecare. Sentinta: 2 ani si jumatate cu suspendare,ca avea doi copii si ramanea familia lui fara sprijin.
Sentinta: 2 ani si jumatate cu suspendare,ca avea doi copii si ramanea familia lui fara sprijin. Pai si cat vrei, 2 ani jumate, ca nu te-a omorat. Aaa ca a luat cu suspendare, aia e mila justitiei la adresa faptului ca are si el o familie, nu-i poate lasa pe drumuri. Dar daca mai face o data… cu totul altceva. Dar pedeapsa s-a luat-o, 2.5 ani, atata ca se suspenda. D-aia zic si eu. Astia de la politie au filme prea drastice in cap, justitia din Romania e mai intelegatoare decat lasa ei sa se inteleaga, ce e cu pretentiile… Read more »
Ai omis esentialul. Omul peste care a dat nu e un pulete (in acte). Infractiunea se incadreaza la ultraj, unde pedepsele sunt mai mari. Insulta, calomnia ori amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 4 ani. Lovirea sau orice acte de violență, precum și vătămarea corporală săvârșite împotriva persoanei prevăzute în alin. 1, aflată în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii,… Read more »
Ba nu a omis nimic! Cand se tot intampla chestii d-astea si tu dai din umeri e chestiune de timp pana ti-o iei si tu. Ca oameni suntem cu totii! Legea aia spune ce se intampla cand faci niste chestii nu e o bariera care te si impiedica sa le excuti. Si daca calci pe cineva pe trecere esti pedepsit. Ai auzit tu ca nu s-a intamplat chestia asta niciodata?
Ieri nu-l incadrase la ultraj. Pe mine cand m-a lovit masina(usor, pe trecerea de pietoni) nu am simtit. Ala a zis :iarta-ma!. Si in momentul ala( desi inainte ii suierasem in fata sa-mi spuna ce culoare are semaforul) l-am iertat. Erau pantaloni zdrentuiti la genunchi si atat. Plecasem de la munca si era a doua strada de acolo. M-am intors la birou si a inceput sa ma sacaie. Pana la urma am vorbit cu o colega( directoarea marketingului). Aia cand a auzit a dat ochii peste cap. Zicea ca sa mergem urgent la spital. Eu ca nu. In final am… Read more »
@Mad- Nu ti-a mentionat directoarea ca se incadra la accident de munca si se judeca firma cu el?
@mars: nu cred ca se incadreaza daca pleci tu asa la pranz sau ceva, tre sa fii ori in deplasare oficiala, ori pe traseul declarat acasa-munca.
legat de subiect, sunt atatea fapte mai rele judecate in stare de libertate.
poate ar trebui mai diversificate pedepsele fata de inchisoare si amenda.
@Stropic-Pe traseul de la munca-acasa si invers, in deplasarile oficiale, si pe traseul spre unitatea in care se ia masa, daca aceasta a fost oferita de angajator. Se considera accident de munca si daca pleci in pauza de masa cu acordul angajatorului si nu exista mentiuni precise cu privire la traseul de deplasare de la locul de munca spre zona unde se serveste masa . Daca pleci de capul tau in timpul programul, te rogi sa ai genunchii de fier si te descurci pe cont propriu vreo 3 ani sau cat dureaza un proces.
Mars are ceferticat de inspector in protectia muncii , l-aș crede la treaba asta :)).
Foarte posibil, nu zic nu.
Și eu știu cum e cu astea:
https://catalinx.ro/wordpress/?p=4844
Mars- stiam foarte bine ca e accident de munca 🙂
Colega mea nu cred ca stia.
Eu nu am crezut ca ceva julituri ( ca asa pareau la suprafata) pot sa doara / incomodeze atat.
Am stat o saptamana acasa si tineam legatura cu ei online. Pe urma mi-a venit soferul cu cel mai incapator sedan de la firma(rabata spatarul) si aveam canapea in biroul meu. Chestia era ca puteam sta in picioare dar nu sa indoi genunchii.
@mars: ce inseamna de curiozitate pauza de masa cu acordul angajatorului?
sa stiu si eu pe viitor. 🙂 unde am mai lucrat plecam pur si simplu cand imi faceam timp, nu la o ora fixa si fara sa anunt pe nimeni. banuiesc ca asta intra la pe cont propriu, nu?
cred ca de asta imi imaginam ca peste tot e la fel. :))