Nokia 5.4 – un telefon cinstit despre care nu o să scrie nimeni vreun articol

Am primit acest telefon pentru review de la… glumesc, bă, domnilor! L-am cumpărat după 2 ore de căutat pe net, pentru mama soției. Avea un Lenovo Vibe S1 de prin 2017, cred, care mai mergea el, dar bateria cam ba. Pot să o înlocuiesc , probabil am s-o fac de hobby , dar nu vreau să zică soacră-mea că sunt zgârcit. Cred că știe deja, dar să nu zică.

Telefonul ăla vechi avea Android 7 sau ceva, foarte bun.

Acest telefon l-am căutat, în principial, pentru două motive.

1) Să fie telefon de migranți, adică cu slot de două simuri, și să aibă și slot de card microSD separat, pentru poze , pentru oamenii care nu fac backup pe cloud pentru zile negre, când se poate strica telefonul.

Că de furat nu fură nimeni Nokii, de asta sunt sigur. 

Eh, nu sunt multe telefoane de felul ăsta dar sunt câteva, am și eu unul.

2) Să aibă bateria mare ( ăla vechiul avea baterie de 2800mAh, dar a fost exploatat intens) , că poate o rezista mai mult în timp, cine știe, dar ideea e să nu se consume chiar de două ori pe zi.  Și cam are. Ăsta are baterie de 4000mAh. Nu cea mai mare dar generos. Zic că dacă tot ne plângem toți că fac producătorii telefoane cu baterii mici ar trebui să le și cumpărăm atunci când fac cu baterii mari, altfel cam mirosim a căcat. Așa au dispărut telefoanele cu baterii schimbabile.

Extra:

3) Să nu coste cât chinezul care l-a fabricat .

4) Să nu fie chinezărie, pe cât posibil. Nokia sunt fabricate in China, dar compania e totuși în Finlanda. Apropo de care , m-am enervat și nu l-am cumpărat de la golanii de la Amazon, incerc sa cumpăr cât mai puțin de la ei, dacă am opțiuni. Am cumpărat direct de la producător – HMD Global, au livrat in 2 zile cu DHL, da, aici în UK, decent. La același preț ca pe Amazon, dar eram dispus a plătesc câteva lire în plus, la o adică.

Protectionism pe banii mei.

Asta e tot și îndeplinește ambele condiții. Aveam dubii în privința faptului că rezoluția nu e premium; 720×1600 – e suficientă și ecranul se vede și se mișcă bine.

Mă gândeam că poate android one, cu care vine, e un gunoi. Așa și e (partea de UI) , îmi place mai mult androidul cu triunghi, cerc, pătrat , și-au bătut pula de el cu UI-ul ăla . Am mai văzut, nașpa. Când or fi bani, trecem la iOS. 2050, sau ceva.

Androidul e totuși curat. Nu vine cu gunoaie preinstalate. Singura chestie care mi-a sărit în ochi este ceva motor de căutare ( sau overlay de motor de căutare ) privacy search , pe care l-am și setat, să nu mai știe goagăl ce caută toată lumea pe net.

Are asistentul google instalat și buton dedicat pe partea stângă. Am dezactivat butonul că încurcă. Nu știu dacă se poate seta altceva pe el. Posibil că da.

Se aude bine, se vede bine, procesorul nu e din cele de top, dar pentru utilizare normală zbârnâie și consumă putin.

E cam mare, 161mm înălțime – mda, putea fi ceva mai mic. Dar probabil nu mai încăpeau 4000mAh de baterie in el. Sau dracu știe că al meu e o idee mai mic și a încăput o baterie mai mare.

Lumea se plânge că la Nokia camera foto e de căcat. Cu excepția câtorva telefoane brici, în toată istoria lor, așa a fost mereu la ăștia. In ceea ce mă privește , dacă nu ești artist sau ai pretenții de artist, pozele sunt OK . OK, nu fantastice, dar îți faci treaba cu el.

Nu am exemplu, dar poți să faci poză la ceva și să citești scrisul chiar și de la distanță, poți să faci o poza într-o vacanță și dacă nu ai Parkinson să nu îți fie rușine să o arăți.

Poți să îți faci un selfie și să te identifici cu el , are chiar identificare facială. Are și camera de macro , nu știu dacă e bună să fotografiezi păduchi la nudism, dar merge de scanat documente. Dacă vrei poze in lumină scăzută, HDR și nu mai știu ce, dă-i drumul de-aici.

Uitându-mă sincer, cred că telefonul ăsta a meritat 160 de lire ( 824 de lei ) mai mult decât a meritat telefonul meu (ZenFone 6) 519 lire anul trecut. Eu am niste cerințe legate de multe aplicații care uzează și cer procesor și nu prea încap in chipseturi low cost, mai am și ifose cu pozele deși incadrez ca un handicapat, dar altfel, telefonul ăsta nu e cu nimic mai spectaculos. E mai bun, dar nu mai spectaculos de bun.

In cutie vine cu cablu USB-C și încărcător de priză , spre deosebire de iPhone și Samsung, lol.

Din spate e urât, lucios și prinde amprente ca magnetul. Așa e și telefonul meu de mai bine de 3 ori mai scump. Dacă ești genul de om care îl ții în copertă sau husă, n-ai treabă, cum nu am nici eu. Consider că telefoanele cu spatele finisat sunt pentru o subspecie de oameni superiori, fie cu abilități de manipulare și jonglerie ieșite din comun, fie bogătani pe care ii doare în pulă că schimbă telefonul la fiecare două săptămâni. Eu am incercat dar nu mă calific in nicio parte. Atâta am reușit să țin un telefon finisat fără coperta și fără să îl scap și să îl sparg.

Nu am ce chestii superfiță să aduc în discuție.

Pur și simplu îl recomand pentru că nu e nimic deranjant la el. Nu cred că excelează la absolut nimic, dar cred că e un telefon de banii ăștia, care nu ar trebui să te încurce cu ceva, dacă îl cumperi.

Probabil că eu dacă îmi cumpăr așa ceva o să fie al doilea telefon sau ceva, dar nu pot să îl acuz de vreun defect. Considerând bugetul.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webby
3 years ago

Vrei telefon cu baterie mare? Cumpara-ti un Samsung M51 – bacterie de 7000 mAh.

dam167
dam167
3 years ago

Acuma și cu vorbitul ăsta (la articole mă refer), e mai interesant să vorbim/citim despre ălea scumpe, că ce e mai ieftin cum zici tu, nu te încurcă. Dacă vreau un telefon de 1000 de lei n-o să stau să caut obsesiv review-uri, că știu că n-are cum să rupă gura târgului – atâta am/vreau să dau, aia e. Eu (și alți amatori ca mine) mă uit la review-uri de camere foto/video de zeci de mii $, fără să am vreo intenție să le cumpăr, chiar și dacă aș avea acum banii ăia tot n-aș avea ce face cu ele.… Read more »

rox
rox
3 years ago

Ah recunosc tastatura aia. Cum o cureti? Dracu sa ia piesele sh pt thinkpads, 3 chestii am schimbat – bateria, ecranul si tastatura si deja battery lifeul a pierdut vreo 10% in cateva luni, iar ecranul si tastatura sunt praf. Ecranul schimbat de 2 ori.

dam167
dam167
3 years ago

I know right?! La ce e de buget cât dai, atâta face. Nu pierd timpul cu studiul inutil, atunci când urmăresc ceva scump mă intresez. De asta nu scriu mulți despre chestii ieftine care oferă doar raport bun calitate/preț. Știu că sunt unii care compară la nesfârșit telefoane, eu unul n-am de gând să fac asta – aia e lumea așa zișilor entuziaști, care sunt puțini.

Rox
Rox
3 years ago

@Cătălin, nu știu cum a ieșit sh din tastatura mea, probabil din cauza că e tastatura de rahat :)) Nu sunt sh, sunt noi, schimbate la serviceul de laptopuri. E un pic din vremea lui Ceaușescu în sensul că e w540 si are ceva ani – din 2014 parcă. Am varsat chestii in tastatura, ecranul original s-a stricat și bateria și-a trăit viața. Nu l-am reparat eu cu mana mea, l-am dus la service.

Webby
3 years ago

>blockquote>la doar 329 de lire – fa si tu reclama completa.
Nu e reclama, pentru ca din pacate nu am actiuni la fabricile lui Samsung. E pur si simplu un aparat cu bacterie mare. Atat.

Silviu
Silviu
3 years ago

Telefon Mobil iHunt TITAN P8000 PRO 2021, 4G+, 8000mAh, Triple Camera 13MP, 5.5-inch HD+ Gorilla Glass, IP68, 4GB + 32GB, Android 10, Orange

Il am din noiembrie, merge f bine.

Catalinx
Catalinx
3 years ago

@Webby: N-ai înțeles.
Am folosit noțiunea de “reclamă” ca pretext pentru a pune și prețul în context. Subtextul e că prețul e dublu și ceva față de cât am platit eu .
@Silviu. Pune, boss, și prețul că e exotică marca, nu am auzit până acum.

Sună foarte bine, inițial voiam să scriu că nu am auzit de ei și dacă nu sunt pe gsmarena nu există ,pe urmă am văzut că e produs de o companie de tehnologie românească ( probabil în regim externalizat in China) .
Foarte tare!

Webby
3 years ago

N-ai înțeles.

M-am prince din prima, relax. Telefonul ala e clar overpriced pana si in Romania la momentu’ actual. Preturile or sa mai scada insa, a ajuns pe la 1200 lei de la un pret intial de 1700 – 1800. Bacteria aia imensa face insa toti banii.