Sănătatea de subzistență. La granița dintre trezie și beție

Subiectul zilei de săptămâna trecută e ăla cu spitalul de arși de la Balș; pardon, cu ăia arși de la spitalul Matei Balș, ceva de genul. Care nu contează. Nu a luat foc spitalul ăla că e Voiculescu ministru incompetent, sau că e Arafat . Voiculescu ar putea fi incompetent, dar nu de aia a ars spitalul.

Lui Arafat nu cred că-i pasă de chestii din astea de prevenire, el e cu ISU, cu situația de urgență, cum ar veni, pentru el un incendiu, că e Colectiv, că e un spital, reprezintă front de lucru – hai cu pompierii, hai cu medicii, să repare. Nu contează ce nu repară, dar omul la asta spune că se pricepe.

De la bun început el a creeat, și tot insistă pe asta, un serviciul de urgență în România. Nu contează cât e de funcțional – treaba e că lumea se uită degeaba la el să facă chestii care să nu mai ducă la urgențe, nu e aia specialitatea lui, vreți să-l lăsați șomer, ce dracu?!

Dincolo de gluma proastă, spitalele ard, tehnic vorbind, din două motive.

  1. Sunt depășite, uzate moral, cât și structural. Nu au fost proiectate, sau adaptate pentru ce se vrea acum de la ele.
  2. Nu se ocupă nimeni de aspectele ăstea, că nu există oameni ( angajați, măcar în management) care să se priceapă. Dacă nu te pricepi, nu înțelegi și nu prea îți pasă, intră la și altele.

Sigur că vorbim de contracte de nefăcut nimic și de șpăgi – nu încape îndoială – dar, la drept vorbind, niciun director de spital nu vrea un incendiu la el acolo. Poate trece peste niște malpraxisuri, sau muncă făcută pe jumătate spre deloc, dar incendiu nu vrea, că nu mai poți să iei șpăgi de la pacienți sau prestatori de servicii care nu execută, dacă ai șandramaua la pământ. E atât de simplu și e o chestie de bază pe care o înțelege și un retardat.

Dar nu știu cum să rezolve chestia asta și nu merge cu ”dau un contract la prieteni”, că la serviciile la care te pricepi urmărești măcar baza de execuție. Așa că ăstea or să tot ardă, mai ales iarna, mai ales în localități care stau prost cu căldura, indiferent dacă cauza pentru incendiul ăsta este sau nu fix asta. Când te internezi întreabă și tu dacă au incendiu programat săptămâna aia, că repetiție sigur nu au.

Așa că ministrul curent, pe care nu-l apreciez special pentru nimic, că nu a făcut nimic încă, vine și visează fundații de spitale până în 2024. Sunt 3 ani până când vor ei să toarne niște amărâte de temelii și se laudă cu asta.

Directorul spitalului de psihiatrie de la mine din zonă, pe care nu-l apreciez din alte motive decât cele ce țin strict de management, a construit în ultimii 10 ani vreo 2 corpuri de cladire și a extins și modernizat spitalul existent, fără proiect de spital regional de la MS . Dar nu s-a pus problema – în trei ani turnăm fundația, ci vreau bani să fac și cum-necum a făcut aia. În cam același timp, în aceeași localitate, o companie a unei doamne fostă asistentă la acel spital a construit ( în ianuarie, când am plecat eu, turna betoane) aproape 3 corpuri de clădire și a modernizat un CAP vechi cu scopul de azil de bătrâni. Garantat construcțiile finalizate fac cât un spital regional. Cu fonduri europene și private. Băi nene, le-au construit deja niște nimeni, prin comparație cu statul român, într-o comună. Doamna cu pricina ridică recent un spital pe an, sau ceva. O să rămână fără teren, că pacienți sunt.

Revenind, ideea e bună, spitalele vechi sunt dificil de adaptat, mai bine să construiești de la zero, cât timp ălea se chinuie să funcționeze, când termini, muți pacienții și dărâmi gunoaiele. Dar asta înseamnă probabil 2 chestii.

Dacă în 2024 face el temelii, prin 2030 se dau în recepție spitalele ălea. Cred că lumea va ajunge pe Marte p-atunci. Lumea, nu românii. Eu o să fiu deja spre bătrân, cum ar veni, azi mă doare în pulă de planurile lui de spitale regionale cu temelia turnată în 2024 – pentru declarația asta ar fi trebuit demis ieri: du-te, coaie, și termină de băut ce început înainte să declari asta și lasă-ne.

Pe de altă parte, e spre sincer, n-o să vedeți ceva construit mai repede, drept care, dacă ați votat usereie și peneleie, visând la o țară ca afară, pula mea, n-a intrat zarul nici de data asta, așa ghinion pe țara asta, mai rar. Pesediștii să se abțină, spitalele alora trebuiau să fie gata, dar vai , nu i-au lăsat ăștia. Nu face, bă, nimeni nimic, iar voi sunteți OK cu asta.

Vă recomand să puneți ștampila aia treji, cu responsabilitate, să vă fie clar că și dacă vine Maica Tereza la guvernare n-o să aveți/ avem mâine spitale. Adică să nu vă mai mințiți.

Pe de încă altă parte, dacă are de gând să construiască alte spitale, probabil că strategia nu include modernizarea ăstora de acum, în mare măsură, că e cam futil să mergi pe două fronturi. E mai ușor să nu mergi pe niciunul și să zici că în 2024 om vedea noi, uite colo grămada aia de ciment – fundația. Ne mai dați încă un mandat și facem atunci, dacă sunteți cuminți, nu așa. Mandatul ăsta scăpăm țara de PSD, alte alea, nu se poate să le facem pe toate.

Până în 2024 o parte dintre noi vor fi îngropați sau incinerați( după bulan) așteptând să ne pună pietre de căpătâi temeliile ălea – asta e , știți Miorița, ciobanul – n-avem ce face, plătim taxe care cum putem mai puține și ce-o vrea domnu’. De votat ați votat, atâta s-a putut.

Dacă vreți spitale, puneți mâna și vă faceți – revin pe un ton sarcastic pe temă, mai jos.

Singura chestie pe pozitiv de până acum, iar asta nu cere prea mult, doar mai mulți bani pe niște contracte este asta cu aducerea pe piața din România a medicamentelor de bază din lista OMS.

Medicamentele ăstea, cel puțin până la un moment dat, au cam fost în România, unele erau chiar produse aici, dar nu despre asta e vorba – că mi-e greu să cred că asta va stimula nen’tu Voiculescu, dacă el vorbește de turnat temelii de spitale peste 3 ani. Să fabrici medicamente e totuși ceva mai complex.

E vorba că producătorii și retailerii de medicamente ne-au sărit un pic din schemă cu anumite medicamente, mai ales unele generice.

De ce? Pentru că, la un moment dat PSD au avut o inițiativă genială. Să ieftinească medicamentele cu 35% și ăștia când își pun un căcat populist în cap, nu se lasă până nu ne bagă pe toți în el.

Le-au ieftinit. Atâta că unele au dispărut ca pasărea dodo din Mauritius, mâncate din distribuție de o politică de căcat. S-au lăudat că fac ei și dreg, că sancționează și, între timp, am văzut pe facebook cum lumea se plânge ba că nu mai găsesc nu știu ce pastile de glandă, ba medicamente de cancer, ba pe dracu’ ghem. Mai găsești în România antibiotice – ăstea-s baza acolo, am cunpărat și eu de-am adus în UK, nu glumesc, și calmante să mai uiți de durere : țuică, spirt, astea.

Drept care, da, asta e o politică bună, nu necesită altceva decât politichie și bani mai mulți bani pe medicamente.

Pentru restul, vă recomand să vă amenajați acasă într-unul din dormitoare un minisalon de spital și începeți și vă cumpărați – ba un pat din ăla mișto cu telecomandă, un EKG, ba un stativ de perfuzii și-un aparat de oxigen, dacă vă știți cu risc, puteți să încercați și o masă de operație în bucătarie – iar când vă îmbolnăviți, nu vă mai chinuiți, taică, să mergeți la spital cu pijamale, cană, hârtie igienică, aerotermă, medicamente , bani de șpagă. La ce bun?

Aveți toate alea acasă, chemați frumos medicul, asistenta, din când în când, le dați frumos șpaga că nu vă vede nimeni la voi acasă, sau direct pe Revolut, că toată lumea are. Ar trebui să fie mai ieftin, că totuși operează pe infrastructura voastră și gata. Dacă luați foc, o faceți pe prostia voastră nu pe-a altora, nu trebuie să stați cu nesuferiți în salon, nu-s nici bacterii nosocomiale, iar dacă sunt e jegul vostru și vă privește, și merge nu că privat, că nu suntem în stare, ci individual, în stilul clasic românesc de subzistență, fiecare cu a mă-sii, cum trăim de mii de ani, domnilor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
dam167
dam167
3 years ago

Să știi că 2024 pentru turnarea fundațiilor e un termen optimist – asta în mod normal înseamnă că investiția e în desfășurare. Gândește-te că o licitație pentru investiții publice durează lejer 1 an până la atribuire și semnarea contractului. Asta înseamnă că în 2021-2022 ai toate studiile, avizele și proiectul complet, inclusiv sursa de finanțare. Poate chiar mai repede, pentru că nu e ușor să scoți ceva la licitație în RO. Îmi povestea cineva că în Timișoara au durat cam 1 an hârtiile pentru lărgirea unei intersecții. Repet, doar hârtiile, fără asfaltare și pus borduri. Așa că, amândoi i-am cere… Read more »

Ronnie
Ronnie
3 years ago

mai bine le-ar da banii direct celor doua doamne Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu sa faca alte spitale ca deja au experienta dovedita

Stropic
Stropic
3 years ago

Cu ce ar ajuta fundatia sau chiar un nou spital cand problema era ca nu era caldura?

Ce logica de ascuns sub pres problema e asta?? :)))

Nu mai aveti benzina, lasati ca rezolvam, aducem alta masina noua, tot fara benzina. Because fuck logic.

Nu-i mai apara ca vaai, saracii directori de spital, ce sa faca ei?

Pai sa recunoasca ca e frig si sa cumpere o solutie cu proiect de la o firma, chiar si a unui prieten. Dar nu pot face asta ca na, sunt numiti politic.

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

Cred că o soluție de cârpăceală ar fi să-și construiască niște centrale termice în curtea fiecărui spital, ca să nu mai depindă de nicușorul local pentru agentul termic și să mai scoată caloriferele electrice din schemă.

Bine, la spitalul ăla unde li s-a stins lumina când au băgat în funcțiune noul tomograf… nu prea ai ce să mai faci, decât să dai jos toată instalația. Sau poate să cauți prin Japonia un tomograf miniaturizat, care merge pe curent de la mufa USB.

Stropic
Stropic
3 years ago

Nu, problema nu e una structurala in cazul asta.

Daca te apuci si faci un spital nou, si pui iarasi pe hartie ca “aaaa, dar nuuu, nu e nevoie de incalzire electrica deloc”, cam tot acolo ajungi.

Adica nu zic ca e rau un spital nou, zic doar ca trebuie sa fii realist cand il faci. Doar ca nimeni nu putea trece in acte ca e frig si sa puna o centrala pentru ca politica.

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Nu ajungi nici pe aproape pe acolo.
1) Problema nu e că bagă aparate de încălzire în priză ci că
a) nu au sisteme de redundanță la sistemele critice .
b) ca o dată băgat echipamentul in priză îți ia foc instalația sau face explozie e o problemă cu instalația și mijloacele de protecție , nu cu ce bagi in priză. Instalația trebuie proiectată să nu producă incendii nici dacă impui in scurt.
2) normele curente de construcție prevăd standarde de performanță energetică ridicată, printre altele, deci sunt mai.putin afectați de frig. Etc, etc .

Stropic
Stropic
3 years ago

Ba problema e fix asta, ca baga incalzire (random si care nu stii cat se incinge si cum) in priza intr-o camera cu asa o concentratie de oxigen. Adica pana la reparat instalatia electrica cu totul (buna si aia, evident), asta e prima chestie. Ca ipotetic, ai o super mega instalatie electrica, tot frig in saloane, si o aeroterma vai de capul ei care scoate ea fum si scantei. Langa butelii de oxigen si mai ales cu oxigen in aer. Evident trebuie mereu mereu interzise aparatele de genul straine ne-verificate de spital. Doar ca sa faci asta trebuie sa recunosti… Read more »

dam167
dam167
3 years ago

@Stropic: În realitate stăm foarte prost la toate capitolele – poți să tragi la răspundere pe x sau y că a folosit sau nu aeroterme, dar nu despre asta e vorba. Exact cum zice Cătălin, spitalele așa cum sunt ele nu mai pot fi aduse la nevoile de azi. S-a încercat asta și se tot vorbește de fonduri europene, dar nimeni n-o să dea pentru reparația unui spital mai mult decât costă unul nou, mai ales că atunci când evaluezi costul reparației o faci superficial – e greu să descoperi toate defectele până nu te apuci efectiv de treabă. Legat… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

@dam167: clar ca trebuie spitale noi. complet de acord. dar hai sa traduc altfel. stai intr-o casa amarata vai mama ei – mucegai, igrasie, tot tacamul. si te-ai cam saturat de casa aia – ai vrea una noua. cineva iti promite o casa noua – pana e gata casa aia, iti bagi piciorul. Nu faci nimic, stai in mizerie ca aia e, e casa veche. casa e veche, dar puteai sterge mucegaiul, varui un pic…degeaba, stai asa ca va veni ea casa noua candva. asa si aici. e nevoie de spital nou? absolut. e asta motiv sa nu faci minimul… Read more »