Case englezești: Materiale non-strandard

Acum vreo jumătate de an văzusem o casă de vânzare în zonă de 3 dormitoare. Micuță, dar și ieftină, vreo 240,000 de lire cereau pe ea.

Mda. ”Ieftină”. Dar în rest preturile sunt pe la 300+ chiar și pe case terasate, la 3 dormitoare.

Asta era end of terrace, dar chichița era că era ”din materiale non-standard”. Adică din beton. Adică nu prea îți iei credit de la bancă la ăștia dacă nu e casa din cărămidă.

În mintea mea am zis că ”Ciaaare, bă băiatule, nu e betonul mai tare decât cărămida?” Așa și așa, depinde de beton.

La ăștia nu e. Văzui în seara asta de ce nu.

Vedeți voi poza asta?

Cine a cumpărat aici, acuma mă gândesc că probabil nu a dat nici 240 de mii pe ea, că nu ar fi făcut afacere prea bună, dărâmă tot pâna la acoperiș. Băi, tot!

Și are dreptate să dărâme.

Nu stiu cât se vede în poza asta dar la fața locului, deși nu am avut un laborator în buzunar, se vedea ochiometric că betonul e poros și cam slab ( mult pietriș , puțin ciment).

Peste asta, stâlpii erau sub 20 x 20 cm , de fapt arătau așa cam ca niște stâlpi de gard de ciment, făcuți dubli, fiecare cu câte o bară de fier beton de cred că 10mm, maxim 12 în diametru, pe post de armătură. Da. O bară.

Pe o bară, se căca o cioară…

Acuma e și logic de ce trebuie să dărâme și de ce nu îți dă banca credit și bine că nu m-am băgat să cumpăr așa ceva.

Britanicii se plang în special de problemele cauzate de magnezitul introdus în podea pentru proprietăți de izolație ( oleofobic). Ăsta e un compus numit oxiclorură de magneziu, care degradează cimentul în timp și corodează barele de fier care formează armătura.

Dar în afară de magnezit în sine, armătura e pișicola , iar compoziția betonului pare să fie bătălie de joc. #britishconstruction

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
3 years ago

Nu conteaza cumva si clasa betonului? Ca asa avem si in Ro… pe clase. La mine la bloc au folosit BC35. Care dupa vechiul normativ ii mai zicea si BC450 sau dupa mai noul normativ C28/35, unde 28 e rezistenta minima pe cilindri si 35 pe cuburi. Dar…astea sunt pentru saraki, sa faca dezvoltatorul bani de pe urma cumparatorilor. Daca faci pentru tine si te tine, cica e si C100/115, desigur si la ALT pret. Zic astia ca blocurile inainte de 77 au majoritatea clasa BC100, adica C6/7,5 care e mult mai slab decat ce se face acum minim. DACA… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Nu conteaza cumva si clasa betonului? Conteaza, dar de unde o afli ? La astia nu afli NICI MACAR anul constructiei, pana dupa ce faci o oferta acceptata si trimiti un surveyor. Efectiv la orice intrebare tehnica ti se raspunde cu “nu stiu, fa un survey”. La orice proprietate. Pai e clar ca ala e ceva prost calitativ care nu a respectat normativul. De unde stii ce normative aveau in UK in anii 50-60-70 la case cu 2 niveluri, ca sa concluzionezi ca e clar ca nu l-au respectat? Ca eu nu stiu. Nu stiu nici care e normativul de… Read more »

0040
0040
3 years ago

1. Proiectul tehnic. In Ro ii zice cartea tehnica a constructiei ceva de genul… care contine tot, autorizatii, materiale, probe efectuate la beton in momentul turnarii, responsabil pe santier, defecte constatate, etc… In Ro ai dreptul sa ceri o copie sau sa consulti asta inainte sa cumperi. E felul prin care dezvoltatorul se da mare ca nu-ti vinde calitate tiganeasca. Pe acolo nu poti cere asa ceva inainte sa cumperi? Ca altfel e ca la tombola… dai banul si speri sa nu fie naspa… 2-4. Nu stiu normativul. Mda posibil sa aibe norme mai low. Stiu ca nu prea sunt… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Pe acolo nu poti cere asa ceva inainte sa cumperi? Ca altfel e ca la tombola… dai banul si speri sa nu fie naspa… Tu poti sa ceri. DACA exista unul, probabil ca o sa-ti si dea cineva sa citesti, sau o sa il gaseasca un surveyor. De obisnuit, nu, nu se obisnuieste ca astia , in medie, sunt mai prosti ca noaptea oricum, nu se pricepe vreunul la ceva si nici nu se prefac ca s-ar pricepe. Cer un survey si aia . Oricum, daca nu are , o sa iti spuna aia: n-am . La casele mai noi… Read more »

Fery
Fery
3 years ago

“Ar fi fost funny de vazut ce au avut de zis renovatorii proprietarului, dupa paguba facuta… :)) A cazut boss… :p” Iti pot da in scris ca daca ar fi fost casa mea, as prefera s-o darame aia in organizare de santier. Ai idee cata despagubirea iti dau asiguratorii constructorului? Eu prestez ceva activitate de doi lei aci (nu constructii) si am liability insurance obligatoriu pentru daune cauzate tertilor de 10 milioane de lire pe incident. Costa 2500 de lire anual. Pot sa iti garantez ca o firma de constructii chiar daca are numa 10 angazati urca mult si bine… Read more »

0040
0040
3 years ago

@Fery Nu contrazic. Citesc si eu ce vad pe google… Vad ca sunt asiguratori care se caca pe ei la 250k: https://uk.finance.yahoo.com/amphtml/news/family-faces-250-000-bill-110000659.html Cu siguranta vor plati 8.500.000£ fara intrebari, ca atat apare dauna in alt articol: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8910741/amp/8-5million-Chelsea-mansion-collapsed-owned-family-Hollywood-film-mogul.html Depinde de ce asigurare aveau aia, dupa cum remarca unul intr-un comentariu pe acolo: “The collapse wasn’t from an explosion (gas leak), nor subsidence, nor ‘an act of g-d, nor bombing. So what’s left? Negligence on the part of the builders? The owners insurance policy may not cover this and they will look to recoup any outlay from the builders, if they haven’t… Read more »

dam167
dam167
3 years ago

Clasa minimă de beton se stabilește în funcție de expunerea lui – îngheț, agresivitate exterioară (de exemplu la mare/ocean), de prin ’90-’00 cu euro normele e cam la fel în toată Europa. Rețetele mai vechi de beton românesc aveau mai mult ciment decât cele actuale, iar betonul modern folosește mai puțin și din cauza aditivilor. Rezistența betonului e dată de agregat (pietriș), nu neapărat de ciment. Proiectantul specifică rețeta betonului, iar mai nou la stațiile de betoane dozajul se face automatizat. În plus la turnare se iau probe care se încearcă ulterior, iar dacă betonul n-a respectat standardul minim de… Read more »