Educând copiii cu puterea exemplului

Educație teoretică, că practic…

Un parinte le spunea copiilor lui că băutura nu e bună, probabil dandu-se exemplu pe sine, căci mă întâlneam cu copiii lui la magazin, ei cumpărându-i lui băutură și mie 5 țigări , care mergea tot la “a zis tata să îmi dați”, în timp ce eu cumpăram doar pâine , ulei și gumă , că trebuia să ascund cumva duhoarea de tutun.

Eu nu aș fi putut sa cumpăr vreodată țigări pentru tata, că le spunea vânzătorilor să nu îmi dea, asta până s-a lăsat, iar băutură cumpăra ocazional, doar bere și ulterior asta mă mai trimitea și pe mine să cumpăr, dar dacă ceream o sticla de coniac, lichior sau chiar vreun vin, nu le puteam pune in cârca lui, că se uita vânzătorul strâmb.

-Spune, bă, cinstit că bei tu, că nu te spui lu tac-tău, dar nu mă duce pe mine cu fofârlica, că eu știu cine ce consumă în satul ăsta. Tac-tău cumpără bere vara când are oameni la muncă și poate bea aci două trei beri pe an. Voi aveți vin acasă…

Aveam. Avem. Și tata nu era ca noi, părinții de azi. Nu m-a ținut niciodată de la băutură. Dacă bea el o țuică fiartă iarna, îmi punea și mie jumătate de ceașcă . Jumătate apă, că totuși aveam 3 ani.  Eu mă prindeam, că prost se mai întâmplă să fiu, dar fraier mai puțin .

-Asta parcă n-ar fi ciuică, ar fi ciuică cu apă.

După aia punea ceașca plină, dar eu mă făceam că nu îmi place, sorbeam puțin și “îgh, e tare, nu e bună”, că știam eu că mă încearcă.  Dar beam cu prietenii când nu era el de dădeam cu capul sub mine.

Și totuși, nu mi-a zis niciodată să nu beau că băutura e rea , ca pula mea.  Un pahar merge, asta a fost retorica. Că să nu beau prea mult, că îmi stric viața.

Hm…

Eu tot așa cu copiii. Aș face. Dar nu mă lăsa soția . Că ce-am. Nu știu.

Așa că le spun să nu bea cola, că asta e retorica. Nu beți, că muriți, etc.

Și mna, nu prea merge că noi cumpărăm cola zero ( chiar nu vreau să fac reclamă, e un gunoi, nu beți așa ceva ) destul de des câte un bax de 24 de doze.

Și vine copilul și îmi zice că vrea și el o gură de cola, eu ii spun că nu e bine seara și mă întreabă: Dar voi ce aveți aici în birou?

Ce să avem, niste depravați, tată. Să nu fii ca noi .

5 Replies to “Educând copiii cu puterea exemplului”

 1. Mmm, le adunam aici sa salvam lumea si sa nu cumva sa le bea altii ca sa nu le faca rau? 🙂

 2. Bai apreciez ca înțelegi diferența dintre prost si fraier! In altă ordine de idei suntem la fel de ipocriți ca voi numai ca in loc de Cola zero e Pepsi clasic la sticlă de 0.25. si da si la mine e un fin observator in casă care vrea sa știe de ce la mine merge un Pepsi la burger sau pizza și la el nu. Partea cu ești copil nu merge că cică a citit el că avem același corp doar ca el mai trebuie să se dezvolte mental! Deci de ce bei mă Pepsi seara si eu nu am voie? Caut acum un studiu să ii arate ca il împiedică în dezvoltarea mentală.

 3. Mda, deocamdata io-s in discutii cu juniorul daca gasim ceva morcov care sa-l atraga sa se lase de fumat, ca nu-s tocmai fericit cand imi cere bani de tigari, si incerc sa-mi dau seamna cum naiba sa procedez cand imi explica faptul ca Maria si Ioana sunt legale prin alte parti, nu se ajunge la dependenta si el nu vede nici o problema legata de treburile astea.

  Ma-sa se cam ambaleaza ca-l vede ca mai bea cate o bere doua, asta in conditiile in care eu la varsta lui aveam ani vechime de fumat si betii crunte cu colegi mai putin rezistenti decat mine ajunsi prin coma alcoolica.

 4. Treaba asta cu dependenta e un pic catch si un pic bullshit. Asta cu nu se ajunge la dependenta. Ca sa nu ajungi la dependenta ( lasand cat predispun canabinoidele la dependenta sau nu) trebuie sa ai ca om caracterul necesar pentru asta. Iar asta se formeaza … renuntand la dependente, din pacate. Mai sunt si alte forme, abstinenta totala, dar unul care renunta e mai puternic decat un abstinent.

  Zic asta in ideea in care orice cacat da dependenta, pana si laba, la un moment dat, ca nu-i vorba doar de chimia produsului in sine ci si de chimia ta proprie.

  Eu, unui om care imi explica ca ”X” nu da dependenta, ori ce o fi ”X” ala, nu pot sa ii pun decat o intrebare – auzi coaie? Tu de cate ori te-ai lasat de ( la alegere) : fumat, bautura, mancat dulciuri si pentru cat timp?
  Si dupa raspunsul asta putem vorbi de dependente.

  colegi mai putin rezistenti decat mine ajunsi prin coma alcoolica.

  Sa stii ca nu rezistenta te duce la coma. Eu n-am avut niciodata forma fizica exagerata pentru alcool ( greutatea redusa limiteaza capacitatea de a bea, metabolizarea in ficat nu poate sa fie fantastic mai rapida), iar rezistenta am dobandit la un moment dat, dar in timp – acuma daca beau 6-7 beri cred ca dorm pe masa.
  Si am baut mult peste capacitatile mele, dar nu am ajuns in coma ca nu ma lasa organismul, sau nu ma lasa, ca n-am mai incercat din astea de mult si am auzit ca de la o varsta nu te mai ajuta la fel de mult.
  Cum depaseam capacitatea de procesare cum dadeam la boboci. Nu conteaza ce. Vin, bere, tarie. Daca am ajuns la limita de toxicitate dau pe-afara. Nu numai la alcool. poate sa fie mancare, sucuri, orice, daca nu e in regula organismul il respinge.

  Unii oameni nu au mecanismul asta asa bun si ajung in coma, altfel nimeni nu ar trebui sa intre in coma alcoolica ( daca nu il injectezi).

 5. Foarte de acord la chestia cu dependenta, si spun asta din postura unuia care a fumat 23 de ani cel putin cate doua pachete de tigari pe zi si m-am lasat de 11 ani. Daca apuc 60 de ani, clar ma reapuc.

  Deocamdata incerc sa ma dumiresc cum sa procedez cu el in asa fel incat nici sa nu fiu ipocrit si sa incerc sa-l fac sa inteleaga cat mai bine care pot sa fie urmarile (desi banuiesc ca nu-l doare nici macar la 10 metri in fata baschetilor, pentru ca nici eu nu avem tresariri din astea la varsta lui). In afara de faptul ca pot sa incerc sa-l fac sa constientizeze cat mai bine ce face, nu prea am ce sa misc.

  Cu intoxicarea cu alcool asa ar trebui sa functioneze, doar ca noi mai faceam concursuri stubide pe modelul cine bea o sticla de votca/palinca dintr-o singura gura si alte tampenii. Induiosator de prosti puteam sa fim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.