Thinkpad P14s – el e bun dar poate vreau eu prea mult?

Nu am prea multe a ma plange, cu exceptia faptului ca uneori, parca merge cam greu. Nu fantastic de greu dar prinde lag.

Nu stiu daca ii pun pra multe in carca, in definitiv e doar un laptop – o fi el “P”, dar are alura de ultrabook.

Cand ma uit la procesor si la memorie, nu pare ca e incalecat . Pare ca ar mai duce. Posibil sa fie problema cu aplicatia in sine. In principiu, excelul ma enerveaza.

8 Replies to “Thinkpad P14s – el e bun dar poate vreau eu prea mult?”

 1. Ai incercat sa mai schimbi cate ceva din AdvancedSystemSettings>Performance> Advanced, pentru adjust for best performance of: programs/background services si swap file?

  Sau sa pui procesul cu excel ca high priority? Aveam un soft care nu lasa orice proces sa consume mai mult decat setai tu din cpu (foarte bun pentru torenti), oricat ar fi cerut el… dar invers sa-i dea sa manance fortat nu am cautat inca lol

 2. Da, nu ii sterg swap-ul ca nu am RAM ECC. Nu am nevoie de pus procesul cu high prio, ca nu e excelul care oboseste, e tot calculatorul, se misca cu lag dupa ce ii pun atatea in carca.
  Cinstit ar fi sa spun ca celalalt calculator nu suporta atatea chestii in carca si pace.

 3. Nu are nici o treaba ECC la RAM cu swap file. Absolut nici una. Si daca ai utilizare mare la swap inseamna ca nu ai suficient RAM, nici un procesor nu o sa compenseze asta.

 4. Daca ai utilizare max 60% inseamna ca swapul nu e folosit intens, deci nu ai nici o problema cu el. Nu e nevoie sa umbli la el, nu are efect, si nu e bine sa il elimini pentru ca Windows mai are niste amintiri din copilarie ca trebuie sa existe swap, chiar daca nu il foloseste. Eu stau cu ocuparea RAM-ului in general la 90-92% (128GB pe un computer, 256 GB pe altul) si tot nu am probleme de swap.

  Cand Excelul merge cam greu, ori e problema de ce face (aveam niste rapoarte in Excel care rulau 4-6 ore pe zi, in fiecare zi) sau pur si simplu esti limitat de laptop: limitari termice (CPU throttling), de intefete (chiar si nVME e de obicei doar PCIe 2x, nu 4x si nu ver. 4 ci 3), etc. Excel era pe vremuri single threaded, singura chestie care conta era frecventa CPU si aia la laptopuri e mai mica din mottive de TDP, acum face si niste chestii multi-threaded dar nu prea multe si nu prea bine. Ghinion, nu prea ai ce face.

 5. Nu știu de ce spui că SSD-ul și RAM-ul nu merg optim findcă văd că în benchmark a ieșit foarte bine aici.
  Oricum, Excelul nu se descurcă strălucit, mai ales cu atâtea instanțe deschise. Deci aplicația în sine are o problemă, e ca și cum ai conduce un Ferarri prin parcarea unui Mall.
  Când hardware-ul e bun dar totuși sistemul nu se mișcă bine în general poate fi și o problemă cu driverele, mai ales că Ryzen-ul e relativ nou pe piață, deci încă nu au optimizat tot la el. Văd că și în benchmark ți-a ieșit “below expectations”. Poți încerca ceva de genul: https://www.guru3d.com/files-details/amd-chipset-drivers-download.html

 6. Intel s-a descurcat întotdeauna mai bine ca AMD din punct de vedere al optimizării și stabilității ceea ce l-a făcut să fie preferat chiar dacă uneori hardware-ul AMD a fost net superior. Cum ar veni, un risc pe care ți-l asumi când alegi AMD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.