Inundații – ciclicitate

Notă pentru mine…

Bunicu’ avea un caiet pe care însemna cu creion chimic diferite. Își nota destul de des despre vreme peste ani și e interesant că descoperise el, pe vremea lui unele aspecte legate de ciclicitatea vremii . E de menționat că toată cartea lui era de 2 clase. Mai făcuse un fel de echivalare pe urmă la 4 clase. Nu contează cum învățase el să scrie, să socotească și să citească cursiv cu numai două clase, încă să și gândească, acuma aparent e complicat să faci asta cu 8 clase, dar e neimportant.

Ce e important că descoperise o anumită ciclicitate la inundații. Era un ciclu mare de 11 ani – cea mai mare inundație în zonă s-a înregistrat în 1977, a luat Oltul aproape jumătate din biserică, curgeau morții în sicrie pe apă, etc. Atunci l-au îndiguit. Însă a consemnat inundații și în ’88, ’99 ( astea le țin și eu minte). El n-a mai trăit să le consemneze pe ălea din 2010 , sau pe ăstea din 2021. Bine, ăstea nu ne mai afectează, decât agricol , că între timp s-au tot făcut îmbunătățiri de colectare a apei și canalizare în sat.

Și mai era un ciclu mai mic pe care nu l-am înțeles exact, dar erau marcate înndații și în alți ani ( 1996, parca, din cei mai recenți, dar alții mai vechi). Pe urmă am văzut patternul, dar nu l-am putut lega ca el. Și acuma nu mai știu pe unde s-a rătăcit caietul ăla. Cred că era un ciclu de 7 ani care uneori se alinia peste ăla de 11 și mai avea niște decalări, dar nu-s sigur.

Uitându-mă la ce se întâmplă, din nou, prin România, bag seamă că am pierdut toți caietul lui bunică-meu. Și altul nu e. Stăm încremeniți în imposibilitatea de a descifra mai bine ciclurile de vreme multianuale și de a găsi soluții mai bune decât un om cu 2 clase.

6 Replies to “Inundații – ciclicitate”

 1. Nu numai la inundatii sunt cicluri ci si la cutremurele mari. Si cam toti stiu asta dar face cineva ceva? Nu prea…

  La fel si cu clima. Cica arshitza asta globala acum ar fi de fapt inainte de un nou Ice Age desi la pariuri vad ca s-a bagat de cercetatori pe 1500 ani dar n-o sa mai apucam sa vedem. :))

  Chiar e ceva ciclu cu Soarele la 11 ani.
  https://www.sciencealert.com/the-sun-s-11-year-cycle-have-may-have-something-to-do-with-the-gravity-of-the-planets
  Smecher bunica-tu’.

 2. Banuiesc ca esti ironic. Si in Japonia au avut aia un dig de 7m de beton nu stiu pe unde si cand a venit tsunami acum ceva ani a trecut “un pic peste” 😀 Dar i-a ajutat destul de mult altfel. Zic ei…
  Acum fac unul de 15m si e cam gata. Vorbesc asa din auzite de pe youtube si din stiri, dar oricum ceva de genul, poate n-am nimerit exact dimensiunile. Si le-a luat mai putin de 11 ani

 3. Da. Eram ironic. Au trecut de multe ori câte 11 ani. Mă rog, la mine in sat tot au făcut câte ceva ( de prin 2010 nu au mai fost inundații în zonele de case – în cele mai multe dintre ele, iar pe unde au fost a fost baltă nu viitură) , dar ziceam așa.

 4. În mod normal există caiete de-alea on steroids peste tot în țară, Apele Române ar trebui să se ocupe de asta. Există măsurători periodice (pentru cursurile importante de apă și amenajările importante) și întreținerea sistemelor de protecție, iar acele cicluri se prevăd statistic prin prelucrarea acelor măsurători. N-aș putea spune care e problema la nivel național, dar știu că sunt zone și cursuri de apă care au fost afectate de lucrări sau defrișări și unde trebuie reproiectate protecțiile la inundații. Toate astea fac parte din infrastructură și nu e ca și cum România doboară vreun record pozitiv la capitolul ăsta – așa cum drumuri sau termoficări nu facem, și cu apele am rămas în urmă.

  Pe scurt, e nevoie de investiții – colectarea/prelucrarea datelor, propuse soluții, atrase fonduri pentru investiții, proiectare și apoi execuție. Doar că nimic nu e ușor aici între Carpați, până și cu digurile care există te trezești că a băgat unul bucăți în propria curte și că mai nou e terenul lui.

  @0040: ai fi surprins cu cutremurele (să afli că se fac lucruri). Intervalul calculat statistic e de 50 ani la seism, dacă nu mă înșel cu o probabilitate de depășire de 2%. Prevederile constructive sunt toate bazate pe seism și cam orice structură se verifică obligatoriu la faza de proiectare. Chiar și casele sunt mult mai solide acum, mă refer la construcțiile noi. Cu alea vechi e mai greu – se pot repara/consolida dar na, e nevoie de timp, bani și competență.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.