Electrice: De ce se scumpește curentul

Ne-au împins ca pe oi la piața concurențială pentru ca apoi să scumpească curentul, deși promisiunea era că o să cumpărăm la preț mai bun, este?

De ce?

Două motive care se despică în mai multe.

Unul este dat de faptul că România e importator net de curent, nu numai în general, dar aproape la orice oră, graficul de mai jos.

Cumpărați-vă mașini electrice, că-s eco, c-o s-o rezolvați bine de tot.

Intervalul cek mai afectat este cel de zi, dar, practic, doar în perioadele de tranziție de la zi la noapte și invers, pare că se balansează consumul cu producția. În realitate, ce vedeți acolo sunt niște mecanisme de reglare pe hidro, că e singurul din care se mai poate jongla.

Carbunele, ăla negru merge mai tot timpul cam atâta cât poate să meargă, că se știe că regulile nu ne mai lasă să adăugăm capacități pe cărbune.

Nuclearul produce cât poate produce. Nu stiu care e treaba exact cu hidrocarburile, dar cred că mai au și ăia lucrări de maintenanță vara.

După cum se vede, hidrocentralele produc mult curent ziua si mai puțin noaptea. Motivul e că trebuie să facă și managementul apei din bazinele de acumulare, că-s mai multe aspecte care țin și de mediu și de rezerve. Deci trebuie s-o legumească, iar aspectul practic e că ziua curentul e mai scump ( că se consumă mai mult și presupun că în limita capacităților preferă să livreze mai mult atunci). Așa și trebuie că e pe bază de profit. Cumpărați acțiuni la electrica.

Mai mult hidro nu prea avem de unde. Mai mult eolian ar putea să ajute, dar vântul bate haotic. La cum arată graficul trebuie mai mult nuclear sau mult mai mult soare, aproape dublu. A mai putea fi o soluție din bio-masă, gunoaie. Dar asta-i jumătate din problemă.

Cealaltă jumătate e problema pieții.

Producătorii de curent electric, mai ales cei independenți, participă la ceea ce se numește PZU ( piata pentru ziua următoare). Fiecare dintre ei face o prognoză de producție și se stabilește un preț pe kwh, în funcție de cererea din ziua aia. Cum cererea mereu depășește producția și presupun că și prognoza de producție prețul e cam atâta cât poate să fie de mare, că restul oricum se importă.

Problema apare la nerespectarea prognozei – aici se fură, cum ar veni. Dacă produci în plus, cel mai probabil, dacă ești unul dintre producătorii verzi care nu-și poate controla outputul, adică soare, vânt, excesul se vinde dar la un preț mult mai mic. Dacă produci mai puțin, trebuie să cumperi energie pana la prognoza ta, iar prețul de cumpărare este mult mai mare. Pe o piață cu exces de cerere e normal, oarecum pâna la un punct. De exemplu – dacă eu, producătorul A am prognozat că o să produc 2Mwh și produc doar 1, ar fi normal să cumpăr 1Mwh la prețul pieței, nu? Dacă în același timp, tu producătorul B, ai prognozat tot 2 , dar produci trei, ar fi normal să cumperi 1Mwh la prețul pieței, nu? În principiul, la momentul t0, un kwh ar trebui să coste tot atât, în teorie, că mai ai anumite costuri de transport și de operare a pieței, care generează o margine de diferență – comision în piața aia.

Problema e că diferențele sunt imense. Vorbeam cu cineva de preț la vânzare excess de sub 100 de lei pe Mwh, iar la cumpărare pe prognoză inexactă, în același timp , de costuri de peste 300 de lei pe Mwh, cum ar veni operarea pieței ”costă” mai mult decât curentul în sine. Ați auzit de băieții deștepți din energie, nu?

Eh, ca să fie cusută cu ață de culoarea corectă sistemul e structurat în mai multe piețe.

Piata angro de energie electrica se compune din urmatoarele piete specifice:

a) piata contractelor bilaterale;

b) Piata pentru Ziua Urmatoare;

c) Piata de Echilibrare;

d) Piata serviciilor de sistem tehnologice.

Fraierii participa la PZU. Golanii participa la piata de echilibrare sau in piata contractelor bilaterale.

Prin urmare diferența asta de cost/ preț este mascată prin faptul că, bo$$, aia e ALTĂ PIAȚĂ, de aia costă așa de mult, n-are nicio legătură, mă-nțelegi? Dar dacă produci tu în exces, evident că produsul tău nu merge la piața de echilibrare, că am stabilit că e pentru șmecheri, se vinde acolo la gunoaie, cum ar veni, un deșeu.

Pentru că eficiența energetică, atât de consum cât și de producție li se impune doar consumatorilor și producătorilor ( unora), nu neapărat și operatorilor pieței, adică ăia care fac regulile, mă înțelegi?

Prin urmare, harneala care se vinde acuma cu ”crește prețul curentului pentru că pantof, consumați și voi mai puțin ( Ceaușescu râde ) ” nu e ca să protejăm planeta. Alții trebuie protejați de la transparență.

Iar retorica lui Câțu, aia cu ”nu producem cât avem nevoie” e corectă, dar nu destul cât să explice prețurile. Ascunde sub preș partea aia cu transparența pieței și o bagă cu soluția nu poate să vină de la premier, nu putem plafona prețurile. Nici nu trebuie plafonate prețurile, pentru că producătorii de energie alternativă și VERDE trebuie să câștige mai bine. Ceea ce trebuie să facă e să discute cu ministrul energiei despre reglementări cu privire la transparența în stabilirea prețurilor pe piețele ăstea ale energiei și de reglementări pentru a asigura costuri de tranzacționare mai mici și un sistem de acordare și tranzacționare a certificatelor verzi care să nu mai căpușeze producătorii.

Pentru că ziariștii sunt mai prost plătiți decât mine îmi imaginez că sunt și mai proști, în general, și nu știu ce întrebări să pună, o dau cu scuipatul pe tricou p-aia cu ”da’ de ce s-a scumpit curentul”?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Iondelaraion
Iondelaraion
2 years ago

Faina explicatia. Eu sunt Prosumator. In General as putea sa iti fac o estimare de productie pentru a doua zi cu marja de eroare de 0-100% din proSuctie (de la a Suje) Ultima gaselnita este sa te penalizeze daca nu realizezi estimarea: adicalea nu doar ca vinzi mai ieftin surplusul sau cumperi foarte scump deficitul, platesti dumneaMatale si amenda! Pretul energiei este corect global: capacitati de productie invechite si/sau prost dimensionate genereaza costuri enorme. Exemplul meu: am pus unitati fotovoltaice (panouri) de 340wati bucata. Aia 340w ii am marti dupa ploaie la ora 10.37 dar sa fie aprilie si ger… Read more »

0040
0040
2 years ago

@Ion Si zici ca panourile alea fotovoltaice scot cat trebuie si pe timp cu nori, ploaie? Mai esti legat la national grid (in ce tara esti) sau esti full pe panouri? Doar pentru electrocasnice sau bagi si in incalzire din ele?

Iondelaraion
Iondelaraion
2 years ago

@0040 panourile nu scot cat trebuie. In Mai am produs 962KW, Iunie 884 KW, Iulie 1092, August 1008. Eu speram la un 1200 KW in Iulie sau August dar, din cauza caldurii si a cerului alburiu (nu e albastru curat -> nori in straturile superioare ale atmosferei sau doar smog) Sunt legat la SEN (aka Sistemul Energetic National). Sunt Prosumator de Brasov sat. Prosumator fara baterii: deja inainte de a monta sistemul fotovoltaic eram legat la retea in mod trifazic. Putere nominala 20x340w, monocristalin, orientat S-S-E pe acoperisul casei. Grad ocupare a suprafetei acoperisului >60%. Posibilitati extindere: maxim 4 panouri… Read more »

Iondelaraion
Iondelaraion
2 years ago

@catalin. Eu am sunat la Engie ( care initial mi se pareau mai scumpi decat unii de prin Bucuresti) si s-au ocupat ei de tot. Daca vrei iti dau numarul de telefon al persoanei de contact. Engie a fost prestatorul principal de servicii si management de lucrare: instalrea propriuzisa a fost subcontractata la o firma locala. Instalarea o poti face si singur dar ai nevoie de proiect tehnic; o hartie de la primarie (in fapt doar un numar de inregistrare de luare in evidenta) si neaparat de o priza de impamantare certificata PRAM. Da-mi email si iti dau nume si… Read more »

Fery
Fery
2 years ago

“fiecare panou cu microinverterul lui.” – astea ar fi tri- sau monofazice? cum se sincronizeaza cu reteaua, tragi conexiune de retea la fiecare in parte, sau le legi direct in paralel pe un bus comun? “In Mai am produs 962KW, Iunie 884 KW, Iulie 1092, August 1008” – aici ai vrut sa zici kWh ma gandesc, nu? “dupa ani de studii inalte nu stiam ca un generator rotativ odata agatat in Sincronism” – da si nu, adica depinde de impedantele diverselor circuite si de incarcarea pe generator. In general da, odata stabilit sincronismul, intre anumite limite, generatorul ramane sincronizat, daca… Read more »

Iondelaraion
Iondelaraion
2 years ago

@Fery KWh esteforma corecta dar incerc sa am un limbaj comun cand vorbesc cu oameni ce nu apartin aceluiasi domeniu tehnic: majoritatea vorbim de consum in KW. Ca si info: am pana la 7.8 KW putere instantanee cand e dupa ploaie printre nori si cer senin; cer innorat (posomorat gata de ploaie 400w), cer acoperit luminos 2kw maxim. Putere instalata 6.8 kw. Nu ating varf de productie in conditii normale (panouri prea bune pentru conditiile de radiatie solara de la mine) Microinverterele: nu am informatii detaliate dar pot intreba. Stiu ca sunt mai eficiente la conversie in caz de nori… Read more »

Livache
Livache
2 years ago

Știu ca nu mai e în prima pagină, dar acum a scris și nenea ăsta ceva interesant:

https://www.contributors.ro/cine-smantaneste-borcanul-cu-energie/