Electrice: De ce se scumpește curentul

Ne-au împins ca pe oi la piața concurențială pentru ca apoi să scumpească curentul, deși promisiunea era că o să cumpărăm la preț mai bun, este?

De ce?

Două motive care se despică în mai multe.

Unul este dat de faptul că România e importator net de curent, nu numai în general, dar aproape la orice oră, graficul de mai jos.

Cumpărați-vă mașini electrice, că-s eco, c-o s-o rezolvați bine de tot.

Intervalul cek mai afectat este cel de zi, dar, practic, doar în perioadele de tranziție de la zi la noapte și invers, pare că se balansează consumul cu producția. În realitate, ce vedeți acolo sunt niște mecanisme de reglare pe hidro, că e singurul din care se mai poate jongla.

Carbunele, ăla negru merge mai tot timpul cam atâta cât poate să meargă, că se știe că regulile nu ne mai lasă să adăugăm capacități pe cărbune.

Nuclearul produce cât poate produce. Nu stiu care e treaba exact cu hidrocarburile, dar cred că mai au și ăia lucrări de maintenanță vara.

După cum se vede, hidrocentralele produc mult curent ziua si mai puțin noaptea. Motivul e că trebuie să facă și managementul apei din bazinele de acumulare, că-s mai multe aspecte care țin și de mediu și de rezerve. Deci trebuie s-o legumească, iar aspectul practic e că ziua curentul e mai scump ( că se consumă mai mult și presupun că în limita capacităților preferă să livreze mai mult atunci). Așa și trebuie că e pe bază de profit. Cumpărați acțiuni la electrica.

Mai mult hidro nu prea avem de unde. Mai mult eolian ar putea să ajute, dar vântul bate haotic. La cum arată graficul trebuie mai mult nuclear sau mult mai mult soare, aproape dublu. A mai putea fi o soluție din bio-masă, gunoaie. Dar asta-i jumătate din problemă.

Cealaltă jumătate e problema pieții.

Producătorii de curent electric, mai ales cei independenți, participă la ceea ce se numește PZU ( piata pentru ziua următoare). Fiecare dintre ei face o prognoză de producție și se stabilește un preț pe kwh, în funcție de cererea din ziua aia. Cum cererea mereu depășește producția și presupun că și prognoza de producție prețul e cam atâta cât poate să fie de mare, că restul oricum se importă.

Problema apare la nerespectarea prognozei – aici se fură, cum ar veni. Dacă produci în plus, cel mai probabil, dacă ești unul dintre producătorii verzi care nu-și poate controla outputul, adică soare, vânt, excesul se vinde dar la un preț mult mai mic. Dacă produci mai puțin, trebuie să cumperi energie pana la prognoza ta, iar prețul de cumpărare este mult mai mare. Pe o piață cu exces de cerere e normal, oarecum pâna la un punct. De exemplu – dacă eu, producătorul A am prognozat că o să produc 2Mwh și produc doar 1, ar fi normal să cumpăr 1Mwh la prețul pieței, nu? Dacă în același timp, tu producătorul B, ai prognozat tot 2 , dar produci trei, ar fi normal să cumperi 1Mwh la prețul pieței, nu? În principiul, la momentul t0, un kwh ar trebui să coste tot atât, în teorie, că mai ai anumite costuri de transport și de operare a pieței, care generează o margine de diferență – comision în piața aia.

Problema e că diferențele sunt imense. Vorbeam cu cineva de preț la vânzare excess de sub 100 de lei pe Mwh, iar la cumpărare pe prognoză inexactă, în același timp , de costuri de peste 300 de lei pe Mwh, cum ar veni operarea pieței ”costă” mai mult decât curentul în sine. Ați auzit de băieții deștepți din energie, nu?

Eh, ca să fie cusută cu ață de culoarea corectă sistemul e structurat în mai multe piețe.

Piata angro de energie electrica se compune din urmatoarele piete specifice:

a) piata contractelor bilaterale;

b) Piata pentru Ziua Urmatoare;

c) Piata de Echilibrare;

d) Piata serviciilor de sistem tehnologice.

Fraierii participa la PZU. Golanii participa la piata de echilibrare sau in piata contractelor bilaterale.

Prin urmare diferența asta de cost/ preț este mascată prin faptul că, bo$$, aia e ALTĂ PIAȚĂ, de aia costă așa de mult, n-are nicio legătură, mă-nțelegi? Dar dacă produci tu în exces, evident că produsul tău nu merge la piața de echilibrare, că am stabilit că e pentru șmecheri, se vinde acolo la gunoaie, cum ar veni, un deșeu.

Pentru că eficiența energetică, atât de consum cât și de producție li se impune doar consumatorilor și producătorilor ( unora), nu neapărat și operatorilor pieței, adică ăia care fac regulile, mă înțelegi?

Prin urmare, harneala care se vinde acuma cu ”crește prețul curentului pentru că pantof, consumați și voi mai puțin ( Ceaușescu râde ) ” nu e ca să protejăm planeta. Alții trebuie protejați de la transparență.

Iar retorica lui Câțu, aia cu ”nu producem cât avem nevoie” e corectă, dar nu destul cât să explice prețurile. Ascunde sub preș partea aia cu transparența pieței și o bagă cu soluția nu poate să vină de la premier, nu putem plafona prețurile. Nici nu trebuie plafonate prețurile, pentru că producătorii de energie alternativă și VERDE trebuie să câștige mai bine. Ceea ce trebuie să facă e să discute cu ministrul energiei despre reglementări cu privire la transparența în stabilirea prețurilor pe piețele ăstea ale energiei și de reglementări pentru a asigura costuri de tranzacționare mai mici și un sistem de acordare și tranzacționare a certificatelor verzi care să nu mai căpușeze producătorii.

Pentru că ziariștii sunt mai prost plătiți decât mine îmi imaginez că sunt și mai proști, în general, și nu știu ce întrebări să pună, o dau cu scuipatul pe tricou p-aia cu ”da’ de ce s-a scumpit curentul”?

11 Replies to “Electrice: De ce se scumpește curentul”

 1. Faina explicatia.
  Eu sunt Prosumator. In General as putea sa iti fac o estimare de productie pentru a doua zi cu marja de eroare de 0-100% din proSuctie (de la a Suje)
  Ultima gaselnita este sa te penalizeze daca nu realizezi estimarea: adicalea nu doar ca vinzi mai ieftin surplusul sau cumperi foarte scump deficitul, platesti dumneaMatale si amenda!
  Pretul energiei este corect global: capacitati de productie invechite si/sau prost dimensionate genereaza costuri enorme. Exemplul meu: am pus unitati fotovoltaice (panouri) de 340wati bucata. Aia 340w ii am marti dupa ploaie la ora 10.37 dar sa fie aprilie si ger de -22.4grade.
  Toate unitatile de productie (TOATE!!!!!!! Inclusiv Cernavoda) au fost construite supradimensionat fata de capacitatea reala de productie si vanzare. Liniile de transport nu apartin de Producator, Consumatorii nu sunt aproape de consumator si nici macar de magistralale principale de transport.
  Dobrogea inregistreaza un excedent de energie produsa, consumatorii sunt departe: zona Bucuresti/Arad/Timisoara/Cluj s-a dezvoltat enorm in ultimii ani fara a avea capacitati noi de productie (las ca au Ungurii/Bulgarii pentru ei).
  Dezechilibrele sunt accentuate de profilul consumatorului: masinile electrice ar trebui incarcate ziua daca vrem sa fie Eco, cu ajutorul unor statii de incarcare dispecerizate: retea 5G de comunicare intre dispeceratul energetic – producatori ECO instabili (fotovoltaic si eolian) – statii de incarcare adaptative.
  Tii minte zvonurile comuniste cand la uzina CuCu se porneau toate agregatele electrice si se lasau sa mearga (de obicei in gol)? Ideea era simpla: eram praf la controlul retelei electrice si orice capacitate de productie cuplata la retea se stabiliza in jurul regimului nominal al grupului turbina-generator (punct natural de functionare – se “agata” generatorul in frecventa de sincronism de 50Hz).
  Inainte de a spune de politicieni ca sunt smecheri hai sa spunem si partea trista: Energeticienii romani sunt prosti cu spume. Eu sunt (sau eram ca nu mai lucrez pe tarlaua romaneasca de multisor) prost gramada: dupa ani de studii inalte nu stiam ca un generator rotativ odata agatat in Sincronism (viteza ai care da 50Hz in Europa sau 60Hz in America de Nord) acolo ramane daca nu ii tai malaiul abrupt: tai gazul/aburul/apa sau ii bagi un scurt-circuit de explodeaza transformatorul de evacuare in retea.
  Poate energia electrica sa fie mai ieftina in Romania? Subventionata – Da. Piata cu adevarat libera? – Da. Piata cu restrictii UE – Niciodata.

 2. @Ion Si zici ca panourile alea fotovoltaice scot cat trebuie si pe timp cu nori, ploaie? Mai esti legat la national grid (in ce tara esti) sau esti full pe panouri? Doar pentru electrocasnice sau bagi si in incalzire din ele?

 3. @0040 panourile nu scot cat trebuie.
  In Mai am produs 962KW, Iunie 884 KW, Iulie 1092, August 1008. Eu speram la un 1200 KW in Iulie sau August dar, din cauza caldurii si a cerului alburiu (nu e albastru curat -> nori in straturile superioare ale atmosferei sau doar smog)
  Sunt legat la SEN (aka Sistemul Energetic National). Sunt Prosumator de Brasov sat.
  Prosumator fara baterii: deja inainte de a monta sistemul fotovoltaic eram legat la retea in mod trifazic.
  Putere nominala 20x340w, monocristalin, orientat S-S-E pe acoperisul casei. Grad ocupare a suprafetei acoperisului >60%. Posibilitati extindere: maxim 4 panouri sau pus prin curte.
  Vand curent cu 0.19 lei/kw(pretul mediu ponderat pe anul din urma). Se compenseaza cu ce consum. Daca e pe minus compensez si factura la Gaze Naturale (electricitate si gaze furnizate de Engie). Daca tot sunt pe minus (mai mult de -100 lei) fac cerere de rambursare in cont. Azi 03.09.2021 sunt la -122 lei.
  Energia electrica solara o folosesc la tot ce e prin casa plus am reactivat un boiler electric ce il folosisem inainte de a-mi da drumul in Gaze (da! E scris corect – un stres enorm cu gazele lor – tragedie in toata regula).
  Din vara am si masina electrica (singura masina momentan) o mai incarc si pe aia ziua dar slabut ca nu am cumparat inca un incarcator de 11 KW trifazic (vreau sa fie aceeasi marca cu invertorul solar pentru a incarca doar din exces de energie).
  Orice alte intrebari legate de subiect le pot ataca.
  Pies: 8290 euro tot pachetul – panouri 6.8 kw, inverter trifazic Fronius Symo 10kw, executie si certificare priza de impamantare, suporti si montaj pe acoperis, documentatie catre Distributie Energie.

 4. @iondelaeaion – poți să spui vine ți-a montat astea ? Am un prieten care cere oferte și a găsit pe unii ceva mai scump și cu invertor Huawei. Cred că Fronius e mai bun.

 5. @catalin. Eu am sunat la Engie ( care initial mi se pareau mai scumpi decat unii de prin Bucuresti) si s-au ocupat ei de tot. Daca vrei iti dau numarul de telefon al persoanei de contact.
  Engie a fost prestatorul principal de servicii si management de lucrare: instalrea propriuzisa a fost subcontractata la o firma locala.
  Instalarea o poti face si singur dar ai nevoie de proiect tehnic; o hartie de la primarie (in fapt doar un numar de inregistrare de luare in evidenta) si neaparat de o priza de impamantare certificata PRAM.
  Da-mi email si iti dau nume si numar de contact de la toti.
  Fronius e ok: fabricat in Austria. Sunt sisteme muult mai smechere dar nu am stiut la momentul respectiv: fiecare panou cu microinverterul lui.

 6. “fiecare panou cu microinverterul lui.” – astea ar fi tri- sau monofazice? cum se sincronizeaza cu reteaua, tragi conexiune de retea la fiecare in parte, sau le legi direct in paralel pe un bus comun?

  “In Mai am produs 962KW, Iunie 884 KW, Iulie 1092, August 1008” – aici ai vrut sa zici kWh ma gandesc, nu?

  “dupa ani de studii inalte nu stiam ca un generator rotativ odata agatat in Sincronism” – da si nu, adica depinde de impedantele diverselor circuite si de incarcarea pe generator. In general da, odata stabilit sincronismul, intre anumite limite, generatorul ramane sincronizat, daca asa cum ai zis, nu apar fluctuatii semnificative in reteaua care suge productia (impedanta de iesire), dar e posibil ca in anumite conditii generatorul sa iasa din sincronism si din cauze interne, dar e complicat rau de explicat de ce.

 7. @Fery KWh esteforma corecta dar incerc sa am un limbaj comun cand vorbesc cu oameni ce nu apartin aceluiasi domeniu tehnic: majoritatea vorbim de consum in KW. Ca si info: am pana la 7.8 KW putere instantanee cand e dupa ploaie printre nori si cer senin; cer innorat (posomorat gata de ploaie 400w), cer acoperit luminos 2kw maxim. Putere instalata 6.8 kw. Nu ating varf de productie in conditii normale (panouri prea bune pentru conditiile de radiatie solara de la mine)
  Microinverterele: nu am informatii detaliate dar pot intreba. Stiu ca sunt mai eficiente la conversie in caz de nori trecatori si pierderi retea curent continuu mai mici.
  Vara panourile cu serpentina de incalzit apa calda sunt mai eficiente cu 10-15% pe partea de energie electrica (apa le raceste) si furnizeaza apa calda din belsuh. Nu stiu iarna.
  Solutia mea este 2 linii de cate 10 panouri – 400 VDC care merg in inverterul Fronius cu 2 trackere. Desi liniile sunt identice ca numar si putere, linia de jos are iarna cateva ore de umbra de la casa vecinului.
  Per ansamblu sistemul meu e prost dimensionat: panouri prea bune pentru ce ofera soarele la 45grade N si un inverter supra dimensionat (10KW pentru un varf de 7.8 KW)
  Ar fi trbuit sa iau un inverter mai smecher dar lista aprobata de ANRE nu includea ce vroiam eu.
  Faza cu agatarea in sincronism se aplica fosrte bine cand ai probleme de control: guvernorul sau excitatia
  Romania nu a avut o buna perioada de timp instalatii de control automatizat performante de aici comentariul meu. E mai simplu un reglaj in aval: mai tai niste consumatori, mai tii niste exhipamente inutile conectate sa pape corent.
  Nimic nu e complicat, complex da! Dar nimic nu e complicat. Cand am dileme la munca discut cu sotia (nu am cu cine l munca si sunt un inginer submediocru la nivel de evaluare proprie). Daca explici si desfaci lucrurile complexe in elemente simple totul devine clar. (parerea mea de om ce face deja 3 saptamani de carantina la hotel ca e locul de munca contaminat)

 8. E un articol documentat oarecum OK, dar e deranjant pana la nivelul de suspicios cum toate articolele, se concentreaza pe aspectele economice – care-s corecte, dar nu ridica presul de pe gunoiul care ar trebui maturat.

  Articolul te trimite in directia ca domne, uite sunt o gramada de companii care servesc electricitate si toti vor profit – iar ASTA nu e ceva rau, e normal. Dar daca sunt asa de multe ele nu ar putea, in teorie, carteliza, iar consumatorii ar putea sa le acceseze si sa se stabilizeze pretul la curent *in niste limite*.

  Apoi ni se spune ca legea stabileste monopol pe partea de distributie, dar ce nu se spune e ca daca exista monopol trebuie sa existe si tarife REGLEMENTATE pe partea aia, iar ele trebuie prezentate transparent. Bai, costa atat pentru ca X,Y,Z .
  Pula.

  Ideea inoculata este ca mai putin de 150,000 de romani si-au schimbat furnizorul de energie si ca DE AIA companiile mari n-au niciun motiv sa intre in joc de glezne.

  Ce nu spun ei e ca nu prea ai cu cine sa-l schimbi gen pentru mai bine. La mine in zona CEZ ofera cele mai acceptabile tarife, ei fiind si furnizorul de ultima instanta in zona. Niciunii din cei pe care ii gasesc online nu ofera preturi mai bune. Deci, de ce sa schimb…
  Esecul liberalizari nu e imputabil consumatorului. Cum vine asta – ai 57 de firme care nu reusesc sa miste nici 2% din piata?

  Iar din aia care s-au schimbat stiu clar ca au intampinat rezistenta pe mai multe nivele – facturi duble si de la furnizoru vechi si de la ala nou, ca nu s-au informat intre ei, etc. Chestiile astea trebuiau monitorizate, sanctionate si corectate de autoritatea de supraveghere. Dar realitatea e ca e un status quo, iar piata libera e cam la misto asa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.