Ultrascurt: Am testat Tidal

19.99 lei pe lună, cred că email ieftin decât Spotify când am testat.

Am luat trialul gratis de la ei și apoi am plătit o lună că am uitat ce voiam sa testez / ascult. Dar mai important să cumpăr muzică, să o descarc și să îmi rămână în telefon după ce șterg aplicația.

In principiu găsesc muzică la fel ca pe Spotify ( bunul mai folosesc nici pe ăla ).

Ideea era că muzica trebuie să se aude mai bine la Tidal. Nu mi se pare, dar e posibil să fiu limitat de echipamentele mele.

Pe scurt, e mai bun decât Spoty, doar pentru că e mai ieftin, dar pe Spotify e posibil să găsiți mai multe podcasturi care nu sunt la ăștia.

După care am găsit că pot downloada ce vreau eu și fără să le plătesc abonament de streaming.

Calitate flac la produse de nișă. Frumos, civilizat.

6 Replies to “Ultrascurt: Am testat Tidal”

 1. Adica descarci flac toate titlurile?
  Le-ai si verificat?

  Am mai luat si eu “flacuri” din unele parti si se auzeau mai varza decat mp3 320kbps.

  De exemplu:
  https://ibb.co/ZhZRrZ
  Desi in analyser song1 flac 1040kbps ar trebui sa se auda mai bine decat song1 mp3 320kbps, de fapt e invers. Mp3 se aude mult mai clar. Pare “fortat” peste 16 kHz. Si am mai pus in dreapta alt flac, ala e full pana sus la 22 kHz.

  Daca e pe acolo da-mi te rog si mie Denez Prigent & Lisa Gerrard – Gortoz A Ran/J’attends , caut de muuuult o versiune mai buna decat ce am, si nu gasesc.

  Surpriza e totusi formatul ogg. Desi e lossy, la 500 kbps oggul se aude la fel de clar precum un flac de peste 1000kbps (care avea un grafic asemanator cu song1 1040kbps). Asa ca am ramas cu ogg.

 2. Evident că depinde și ce calitate bagi in flac-urile alea. Nu știu ce calitate are song 1 flac, nu pare fantastic , dar depinde și cu ce asculți. Dacă nu ai scule care să reproducă bine frecvențe înalte și ai frecvențe înalte se poate auzi prost.
  Eu vreau flac din principiu, gandindu-mă că poate artistul a pus ceva de calitate. Dacă nu, nu.

  Denes prigent și lisa Gerard nu am.

 3. La hi-res audio, poate chiar și la losseless, ai nevoie de un DAC extern, dacă nu folosești un streamer care are unul (bun) încorporat. Evident și boxe sau căști cât de cât, dar asta dacă dispozitivul de pe care asculți scoate ce trebuie. Am auzit că Androidul limitează la nivel de OS frecvențele, dar nu mai știu dacă doar la jack sau și la usbc – era ceva workaround, dar mi s-a părut complicat. iOS cică are un output mai bun, dar e complicat să pui un DAC – adaptor lightning to usb, abia apoi DAC-ul și căștile.

  Și OS-ul de pe PC-uri poate să facă de-astea, macOS by default nu face output în hi-res, trebuie făcute manual setările și e bine să ai un DAC care îți afișează frecvența ca să vezi ce iese din PC/tabletă/laptop/ce-o fi.

  Pe scurt, dacă n-ai un hi-res player dedicat (cum au Sony) și bagi direct căști sau boxe (pasive sau amplificate) , poate la losseless mai percepi pe alocuri diferențe funcție de înregistrări sau echipament (și acolo poate fi doar un remaster, nu neapărat formatul audio)), dar la hi-res sigur nu. Asta pentru că sunt slabe șansele ca ceea ce iese pe mufa aia să aibă calitatea pe care sperai să o aibă. Poți să nimerești un remaster mai bun și atunci sună mai bine un mp3 decât ceva losseless.

  .

 4. e posibil ca fisierele descarcate sa fie criptate.
  eu am avut zonga cand era gratuit, am descarcat fisiere si apoi am incercat sa le folosesc: in afara de faptul ca aveau niste nume aleatorii (dar le puteam identifica dupa continut si le redenumeam folosind info din playlist-ul meu) dar fisierele erau criptate si nu le puteam rula in afara aplicatiei zonga.

 5. @speedy.gonzales: când plătești abonament da, sunt criptate fișierele, chiar dacă sunt mp3 – e o licență specială doar pentru a le asculta, nu ai voie să umbli cu ele în altă parte (de exemplu să le copiezi pe CD sau pe un alt player).

  Văd că Tidal oferă posibilitatea de a cumpăra albume, iar din ce văd și prețul e bun. Dacă le cumperi în afara unui abonament nu au cum să fie criptate și nici nu depinzi de un player anume, pentru că sunt mp3 sau flac.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.