Fumigene și aiureli cu miros de lemn tăiat

Cică zeci de organizații civice cer ministrului de interne să ancheteze cazul jurnaliștilor bătuți în timp ce filmau nereguli prin păduri. Inutil pentru cauza organizaților civice, ancheta e utilă pentru prejudiciile civile și pentru cauza penală în care se află cetățenii cu pricina. Pentru problemele de fond silivic, adica activitatea defectuoasă a oculului silvic pe care ziarul Obiectiv de Suceava îl prezintă cu lliteră mare ca fiind PRIVAT , citând comunicatul de presă al DS Suceava, el trebuie simplu – desființat. Punct.

Își rezolvă ei pe urmă problemele de constituire și reglementare și se reînființează pe urmă sub o altă organizare, dacă se mai califică. Acest lucru se face prin retragerea autorizației de organizare.

Ca să se asigure o mai bună calitate a serviciilor de autorizare,cât și de coordonare și control ale Direcției Silvice Suceava, care permite activități de natura asta sub autoritatea ei șeful direcției silvice trebuie demis.

Regulamentul decis prin H.G1076/ 2009 zice așa. Daca nu s-o fi schimbat ( eu n-am informații mai noi).

   Art. 9. – Conducătorul direcţiei silvice sau al structurii silvice de rang superior are, în principal, următoarele atribuţii:

   a) organizează activitatea de pază a fondului forestier din raza de activitate a direcţiei/structurii de rang superior;

   b) dispune măsuri de asigurare a integrităţii fondului forestier în cazul ocupării fără aprobare legală de terenuri din acesta ori în cazul neredării în termen a terenurilor ocupate temporar;

   c) asigură instruirea personalului silvic cu atribuţii de pază din subordine;

   d) coordonează şi controlează activitatea ocoalelor silvice în domeniul pazei fondului forestier;

   e) aprobă actele de control de fond întocmite de şefii de ocoale silvice şi de personalul din subordine directă;

   f) ia măsuri pentru recuperarea pagubelor produse fondului forestier şi finalizarea acţiunilor întreprinse în acest sens;

   g) reprezintă structura silvică pe care o conduce în cadrul planurilor de acţiune intersectoriale, încheie protocoale de colaborare cu alte instituţii sau organizaţii implicate în activitatea de pază a pădurilor şi urmăreşte realizarea obiectivelor propuse în cadrul acestora;

   h) asigură asistenţa juridică gratuită pentru personalul silvic din subordine, în cauzele care au legătură cu activitatea de pază.

In comunicatul DS Suceava e notat că:

În ultimii ani, agresiunile împotriva personalului silvic făcute de cei care comit delicte silvice s-au înmulțit. În ultimii cinci ani, 37 de angajați ai Direcției Silvice Suceava au fost agresați fizic, unii dintre ei cu urmări grave. Îngrijorător este faptul că numai în anul 2021, până la această dată, am înregistrat 11 agresiuni asupra angajaților noștri.

Pe scurt, doar se vaită, în rest incompetență. Jos cu el. Și la nevoie, cu ministrul mediului.

Așa – fuste în cap cu ”să vina miliiiiția!” – vrăjeli. Se dă la fund fără concluzie în două săptămâni, ca și restul cazurilor de până acum.

4 Replies to “Fumigene și aiureli cu miros de lemn tăiat”

 1. Ma indoiesc ca poate, chiar cu cele mai bune intentii, retrage autorizatia de functionare a ocolului doar ca “a zis unul ca a fost batut acolo”. Il crezi pe cuvant, fara proces? Pai asa salvam padurile in cateva zile, inchidem tot in toata tara.

  Bine, desigur ca NU are intentii bune, ca e o placinta feliata subtire si absolut toata lumea ia cate o feliuta, evident si ministrul.

  Si chiar daca ar inchide cumva – cei de la ocol o sa mute pe hartie transportul de lemne pe un alt ocol si taie in continuare.

 2. Da, se poate, fara proces. Doar cu o ancheta care stabileste faptul ca la fata locului s-a comis o agresiune si ca niste unii nu si-au executat atributiunile, probleme de transparenta, etc. Exista o oarecare eticheta de business. Sigur, in state civilizate. Cauza penala, daca exista, pentru agresiune o lamureste procesul, iar aia e separat..

  Pentru existenta agresiunii si pentru faptul ca Serviciul Silvic nu si-a indeplinit datoria se pot constata cu ancheta. Desigur, ocolul silvic privat poate contesta in justitie decizia de desfiintare. Din pozitia de desfiintat.

  Ideea e ca pe perioada clarificarii sectorul respectiv silvic sa fie arondat unui alt ocol, unul care sa respecte regulile si angajatii directiei silvice.

 3. ba da nu erau intr-o perioada in tigania in vigoare furturile grosiere de cabluri de la sistemele de semnalizare de la calea ferata? si le-o rezolvat nu mai stiu care ministru (cred ca ala cu transformatoarele de la portile de fier sau ceva), facand calea ferata ceva obiectiv strategic si dand voie jandarmilor in patrula sa traga dupa infractori daca nu se opresc la somatie. miracol, or trecut aia la furat cabluri de la romtelecom si capace de canal.
  asa se poate rezolva si problema cu lemnele, iei jandarmeria (chiar si aia montana daca nu se poate cu aia de la ses) si le dai dispozitie sa rezolve problema. bla bla, padurea obiectiv national strategic plm.
  ce vreau sa zic cu asta e ca desi ai dreptate, in articolul asta te legi de niste aspecte legale, pe care e evident ca nu intentioneaza nimeni sa le respecte nici in litera, nici in principiu, incepand cu padurarul si terminand cu guvernul. ca daca aveu chef, rezolvau problema ieri, nu era ceva foarte dificil. impuscau jandarmii 10 fraieri si aia era, furau aia altceva de maine, ca lemnele miros a plumb. cacat, toti sunt unsi de jos pana sus, nimanui nu-i pasa.

 4. Evident ca nu. Ideea e ca sinistrul mediului se plange ca e greu, ca e treaba de infractiuni si MAI, MAI ca pula calulului, aia de la DS ca iau bataie, ca ocolul e privat, ca pula in pizda.
  Daca esti in pozitia de ministru vorbesti la ONRC la pula mea – sa desfiinteze ocolul. Asta inainte de modificat legi, ca asta dureaza. Pe loc. Ocolul desfiintat, se pot lupta pentru asta in justitie. Apoi, seful DS schimbat cu unu care face ce trebuie. Astea le poate comanda / accesa ministrul – un om. Daca ii pasa desigur. Si au efecte cu privire la paduri.

  Desigur , merge si cu obiectiv strategic si jandarmi. In teorie e cam multa padure de acorperit. In practica daca aliniezi 20 de morti la televizor s-a rezolvat partea cu tupeul, de acord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.