Apă dură: NoCalc

Au ăștia in UK o apă dură de îți face vânătăi când faci duș. Cărămizi.

Am zis inițial că o să pun un filtru cu osmoză inversă ( ca la dializă ) și o să dedurizez apă așa. Dar e cu pierdere până 7/8 părți de apă la canal și demineralizare.

Și cam complex. Și am zis că mai aștept.

M-a bântuit șeful la echipa care a renovat bucătăria și baia că are el un filtru minune ( NoCalc) care dedurizează apa de n-ai văzut, toți clienții lui sunt hypermulțumiți, în al nouălea cer.

Eu nu cred nici în minuni nici în lauda de sine . Dar nici nu am găsit ceva foarte nașpa despre filtrul asta , așa că am zis că hai, măi, ce mai sunt 399 de lire in ziua de azi tenul soției suferă de la apa astora de căcat, ia uite ce ten ganță are aia dupe coperta filtrului, că astea înseamnă reviste porno in UK, unele în care apa menajeră e de calitate.

Aia chiar și bea apa de la chiuvetă – eu așa de credul chiar nu am ajuns.

A venit instalatorul, a montat filtrul, mi-a explicat el despre substanța minune și cum trebuie să plătesc 30-60 de lire pentru cartuș la fiecare 2-3 luni ( filtrez toată apa care trece prin casă, pe mine aia de baie mă interesează) și la revedere Limescale și coroziune.

După care eu evident că m-am apucat de făcut teste, cum altfel.

După o zi, că am un sistem cu rezervoare și mai întâi trebuie să cicleze apa prin ălea, nu se curăță tot instant.

Diferența între apa filtrată și cea nefiltrată, dacă există eu nu prea o văd pe tester și nici nu o re-simt.

Ce pot să văd e și apa cumpărată, de la Highlands Springs e un pic cam dură. Bine se și simte la gust.

Nu bai, mai facem și alte teste. Vedeți voi paharele ălea în ce hal arată? E ok , trebuie să le schimb. Au fost folosite 2 ani și spălate la mașina de vase . În halul ăsta le aduce apa de UK.

După care am luat un tester electronic. Și iar le-am luat la rând.

Apa nefiltrată.

Ce vedeți acolo 620 microsiemens/cm e conductivitatea. E un tabel de transformare destul de complex ca regula, dar în zona asta de temperatura (20-25 de grade C) și in zona asta de reziduu sec, formula e de ppm(~mg/l) x 2.4 = uS.

Deci duritatea e cam 260 de ppm (mg/l ) reziduu sec.

Ce înseamnă asta? OMS definește duritatea apei după următoarele praguri.

Water containing calcium carbonate at
concentrations below 60 mg/l is generally considered as soft; 60–120 mg/l,
moderately hard; 120–180 mg/l, hard; and more than 180 mg/l, very hard (McGowan,
2000). Although hardness is caused by cations, it may also be discussed in terms of
carbonate (temporary) and non-carbonate (permanent) hardness.

Pe scurt:

<60mg/l (~ppm) = soft

60-120 mg/l = moderată

120-180 mg/l = apă dură

>180mg/l = foarte dură.

Testul ăla de culoare arată vreo 300 duritatea, dar ăsta electronic vreo 260.

Deci pe acolo. Nu chiar dubluă de dură decât apa dură dar destul de.

Apa filtrată cu NoCalc ? 536 uS ( ~230mg/l). Asta e cât să nu zici că filtrul ăla e degeaba acolo. 535/630 e o reducere de aproape 14%. Am dat 400 de lire și tre să plătesc 60 la câteva luni ca să am tot apă foarte dură, dar nu chiar așa de dură.

În caz că vă întrebați cum stă, ca reper, apa aia de la Highland Springs – foarte bine stă, e dură și aia, dar mai puțin.

Asta înseamnă cam 140ppm(~mg/l), ceea ce bate cu ce reclamă își fac ei. Da, inclusiv apa asta pe care o cumpăr e oarecum dură.

Singura concluzie, momentan, e că filtrul ăla NoCalc e slab, dar merge. N-aș putea să scriu un articol în care să-l fac de râs că face ceva măsurabil. Dacă apa mea de la robinet ar fi avut și ea un TDS pe la 180ppm, aș fi zis că 155 nu e chiar rău după filtrare, dar așa, de la 260, nu știu cât ajută, eu nu-s mulțumit.

Trebuie să fac un drum și revin cu noi măsurări.

5 Replies to “Apă dură: NoCalc”

 1. Nu îți trebuie osmoză îți trebuie stație de dedurizare.
  https://www.google.com/search?q=statie+de+dedurizare&oq=statie+de+dedurizare&aqs=chrome..69i57j0i512l4.5032j0j7&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
  Link la repezeală din care se vede ca ai dat pe filtrul ăla cat pe o stație normală.
  Referitor la pierderi, toate stațiile au așa ceva. Cea osmotică se duce undeva la maxim 30% si asta datorită procesului de backflush. Ina peste alta cel puțin in Ro ajunge mai scum sistemul de membrană filtre decat apa pierdută. Dar nu înțeleg de ce ai avea nevoie de asa ceva la nivel casnic, caci apa aia nu prea ai la ce sa o folosești, de spalat corpul uman nu prea, de băut nici atât, e ok pentru echipamente gen masini de spălat. O stație de dedurizare in schimb cu filtru de rășină face ce trebuie pentru o casă, pierderea de apă e mai mica si te mai costă sarea necesară regenerării rășinei. Dezavantajul ar fi volumul mai mare al echipamentului, dar spatiul nu ar trebui sa fie o problemă la casă

 2. Ba nu imi trebuie statie de dedurizare , ca e cu sare si doar schimbi ionii, pe mine ma intereseaza demineralizarea, pe cat posibil , nu chelatizarea metalelor din sarurile dure.

  Ina peste alta cel puțin in Ro ajunge mai scum sistemul de membrană filtre decat apa pierdută.

  Nu-i vorba de banii pe membrane vs. cat platesc pe apa. Ci ca e o cantitate mare de apa aruncata.

  Dar nu înțeleg de ce ai avea nevoie de asa ceva la nivel casnic, caci apa aia nu prea ai la ce sa o folosești, de spalat corpul uman nu prea

  Ce spui? E beton de facut baie. Nu e suficient de mineralizata s-o bei, dar de spalat e perfecta. Sotia are pielea sensibila la apa cu care face baie si mie mi se cam usuca si nu imi place apa de aici da’ sufar mai putin.

  Iar pentru aparate, e asa si asa . Da, nu mai fac pic de depuneri, dar din cauza ca apa e demineralizata, aparatele care incalzesc apa cu rezistente isi epuizeaza anodul si sufera coroziuni datorita migratiei ionice. Apa favorizeaza o anumita saturatie de ioni.

  Acuma, na, as vrea un aparat cu osmoza, care sa demineralizeze, dar sa mai lase ceva, cum ar veni, unu care sa nu functioneze foarte bine 😀 . Dar nu poti sa le ai pe toate. Bine, momentan am doar filtrul ala.

  Si nu e la fel de scump. Filtrul in sine e 299 de lire, pretul de retail, ( cam scump oricum, dar na). Cu montaj a fost 300.
  Iar aici statiile sunt un pic mai scumpe decat pe emag, iar cu montaj -> spre 800-900 de lire ( aka 5000 de lei). Dar nu pretul a fost criteriul de alegere, ci ca mi-a fost oferit de instalator si am vrut sa fac un experiment ( pe banii mei). I-am explicat omului ca nu e deloc wow ce ofera el si i-am facut niste probe.

 3. Ai de pula mea, tu-ti tragi apa din casa prin niste stalagtice? zici ca e saturata, nu alta.

  La osmoza merge si cartus de remineralizare, if anything.

  La noi aci in wm apa nu e rea deloc. Poate aveti ceva put ciudat, mai la suprafata.

  Baga o statie de distilare, faci apa distilata, cand nu vrei apa, bagi pufoaica la fiert win-win.

 4. Cataline tu trebuie sa scapi de surplusul de Calciu si Magneziu si o statie de dedurizare asta face, daca ai metale in apa da-o la dusmani, ca deja e contaminata, da eu cred ca asa ceva e cam imposibil la robinet. Tu iti iei ce vrei ca esti pe banul tau dar eu nu prea am vazut sistem de fitrare pentru apicatii domestice care sa iti tina o casa, In general sunt fix pentru apa de baut si deci cu filtre de 10inch. Pentru tot consumul pe casa trebuie sa te duci pe filtre in genul celor Big Blue si pretul e pe masura. Nu mai spun de spatiu tanc de stocare, pompa booster si alte minunatii. Unul simplu pentru sedimente care doar filtreaza in 3 trepte e 1500 lei. Arata-mi si mie statia aia cu osmoza inversa care iti tine consumul pe o casa.
  Pe mine o statie de durizare anul trecut m-a costat 1600 lei cu filtru de sediment in fata. Deci aia 300 de lire cat a fost filtrul tau.Si e complet automatizata tu doar trebuie sa ii pui sare dar si acolo te anunta ea. Acum ca platiti taxa de smecher pe UK e alta treaba, dar statia folosita e fix ca cea de la vapor si aia tot la acelasi pret a venit din Olanda.
  Crede-ma stiu ce vorbesc cred ca in 15 ani de navigat am facut milionul de cubici de apa distilata in tot felul de purificatoare. Nu am intalnit pana acum sa crape o rezistenta ca s-a folosit apa distilata in scihmb de la apa dura…oho cate belele am avut!
  PS Filtrele de remineralizare sunt fix pula. Zic asta dupa experienta cu jucarii industriale cu multiple trepte si medii care te costau de te durea inima. si tot se simtea gustul de apa distilata iar nivelul de saruri minerale tot nu erau cat la cel din apa potabila. Te rog mult pune un link cu ce jucarie vrei sa folosesti.

 5. @Fery: Nu stiu de unde vine, e turnul de apa in apropiere…plm.
  La statie de distilare ma gandeam si eu. Sa aduc cazanul din Romania sau sa vorbesc cu niste tigani sa instalam unu…

  @Doru Vlad:
  1. N-ai inteles tu ce-am zis. Calciu si magneziu sunt metalele din sarurile dure.
  2. Am spatiu, oarecum, de big blue. Si am deja, tanc de stocare SI pompa booster. Si pot sa mai pun una, daca e.

  Deci aia 300 de lire cat a fost filtrul tau.Si e complet automatizata tu doar trebuie sa ii pui sare dar si acolo te anunta ea.

  De atunci pana acum a mai fost inflatie.Dar nu asta e problema. Dedurizarea cu rasina si sare creste concentratia de sodiu in apa. Adica o face cumva un pic salcie (nu-i vorba ca la gust, ca nu beau), cu cat mai salcie cu cat e mai dura.

  Nu am intalnit pana acum sa crape o rezistenta ca s-a folosit apa distilata in scihmb de la apa dura…oho cate belele am avut!

  Nu crapa rezistenta, se ciuruie boilerul, cazanul . Probabil ca la rezervoare de vaporean nu, dar astea subtiri, casnice, cam da. Boilerele au un anod, care se consuma in timp, ca sa nu se ciuruiasca tabla de la reactiile galvanice cand trece curentul prin rezistenta, apa. Cu cat apa e mai lipsita de saruri consuma mai mult anod. Cand se termina consuma din tabla.

  Can o sa stiu ce vreu sa foosesc, o sa dau link. Acum nu stiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.