Apă dură: NoCalc

Au ăștia in UK o apă dură de îți face vânătăi când faci duș. Cărămizi.

Am zis inițial că o să pun un filtru cu osmoză inversă ( ca la dializă ) și o să dedurizez apă așa. Dar e cu pierdere până 7/8 părți de apă la canal și demineralizare.

Și cam complex. Și am zis că mai aștept.

M-a bântuit șeful la echipa care a renovat bucătăria și baia că are el un filtru minune ( NoCalc) care dedurizează apa de n-ai văzut, toți clienții lui sunt hypermulțumiți, în al nouălea cer.

Eu nu cred nici în minuni nici în lauda de sine . Dar nici nu am găsit ceva foarte nașpa despre filtrul asta , așa că am zis că hai, măi, ce mai sunt 399 de lire in ziua de azi tenul soției suferă de la apa astora de căcat, ia uite ce ten ganță are aia dupe coperta filtrului, că astea înseamnă reviste porno in UK, unele în care apa menajeră e de calitate.

Aia chiar și bea apa de la chiuvetă – eu așa de credul chiar nu am ajuns.

A venit instalatorul, a montat filtrul, mi-a explicat el despre substanța minune și cum trebuie să plătesc 30-60 de lire pentru cartuș la fiecare 2-3 luni ( filtrez toată apa care trece prin casă, pe mine aia de baie mă interesează) și la revedere Limescale și coroziune.

După care eu evident că m-am apucat de făcut teste, cum altfel.

După o zi, că am un sistem cu rezervoare și mai întâi trebuie să cicleze apa prin ălea, nu se curăță tot instant.

Diferența între apa filtrată și cea nefiltrată, dacă există eu nu prea o văd pe tester și nici nu o re-simt.

Ce pot să văd e și apa cumpărată, de la Highlands Springs e un pic cam dură. Bine se și simte la gust.

Nu bai, mai facem și alte teste. Vedeți voi paharele ălea în ce hal arată? E ok , trebuie să le schimb. Au fost folosite 2 ani și spălate la mașina de vase . În halul ăsta le aduce apa de UK.

După care am luat un tester electronic. Și iar le-am luat la rând.

Apa nefiltrată.

Ce vedeți acolo 620 microsiemens/cm e conductivitatea. E un tabel de transformare destul de complex ca regula, dar în zona asta de temperatura (20-25 de grade C) și in zona asta de reziduu sec, formula e de ppm(~mg/l) x 2.4 = uS.

Deci duritatea e cam 260 de ppm (mg/l ) reziduu sec.

Ce înseamnă asta? OMS definește duritatea apei după următoarele praguri.

Water containing calcium carbonate at
concentrations below 60 mg/l is generally considered as soft; 60–120 mg/l,
moderately hard; 120–180 mg/l, hard; and more than 180 mg/l, very hard (McGowan,
2000). Although hardness is caused by cations, it may also be discussed in terms of
carbonate (temporary) and non-carbonate (permanent) hardness.

Pe scurt:

<60mg/l (~ppm) = soft

60-120 mg/l = moderată

120-180 mg/l = apă dură

>180mg/l = foarte dură.

Testul ăla de culoare arată vreo 300 duritatea, dar ăsta electronic vreo 260.

Deci pe acolo. Nu chiar dubluă de dură decât apa dură dar destul de.

Apa filtrată cu NoCalc ? 536 uS ( ~230mg/l). Asta e cât să nu zici că filtrul ăla e degeaba acolo. 535/630 e o reducere de aproape 14%. Am dat 400 de lire și tre să plătesc 60 la câteva luni ca să am tot apă foarte dură, dar nu chiar așa de dură.

În caz că vă întrebați cum stă, ca reper, apa aia de la Highland Springs – foarte bine stă, e dură și aia, dar mai puțin.

Asta înseamnă cam 140ppm(~mg/l), ceea ce bate cu ce reclamă își fac ei. Da, inclusiv apa asta pe care o cumpăr e oarecum dură.

Singura concluzie, momentan, e că filtrul ăla NoCalc e slab, dar merge. N-aș putea să scriu un articol în care să-l fac de râs că face ceva măsurabil. Dacă apa mea de la robinet ar fi avut și ea un TDS pe la 180ppm, aș fi zis că 155 nu e chiar rău după filtrare, dar așa, de la 260, nu știu cât ajută, eu nu-s mulțumit.

Trebuie să fac un drum și revin cu noi măsurări.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Nu îți trebuie osmoză îți trebuie stație de dedurizare. https://www.google.com/search?q=statie+de+dedurizare&oq=statie+de+dedurizare&aqs=chrome..69i57j0i512l4.5032j0j7&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 Link la repezeală din care se vede ca ai dat pe filtrul ăla cat pe o stație normală. Referitor la pierderi, toate stațiile au așa ceva. Cea osmotică se duce undeva la maxim 30% si asta datorită procesului de backflush. Ina peste alta cel puțin in Ro ajunge mai scum sistemul de membrană filtre decat apa pierdută. Dar nu înțeleg de ce ai avea nevoie de asa ceva la nivel casnic, caci apa aia nu prea ai la ce sa o folosești, de spalat corpul uman nu prea, de băut… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Ba nu imi trebuie statie de dedurizare , ca e cu sare si doar schimbi ionii, pe mine ma intereseaza demineralizarea, pe cat posibil , nu chelatizarea metalelor din sarurile dure. Ina peste alta cel puțin in Ro ajunge mai scum sistemul de membrană filtre decat apa pierdută. Nu-i vorba de banii pe membrane vs. cat platesc pe apa. Ci ca e o cantitate mare de apa aruncata. Dar nu înțeleg de ce ai avea nevoie de asa ceva la nivel casnic, caci apa aia nu prea ai la ce sa o folosești, de spalat corpul uman nu prea Ce… Read more »

Fery
Fery
3 years ago

Ai de pula mea, tu-ti tragi apa din casa prin niste stalagtice? zici ca e saturata, nu alta.

La osmoza merge si cartus de remineralizare, if anything.

La noi aci in wm apa nu e rea deloc. Poate aveti ceva put ciudat, mai la suprafata.

Baga o statie de distilare, faci apa distilata, cand nu vrei apa, bagi pufoaica la fiert win-win.

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Cataline tu trebuie sa scapi de surplusul de Calciu si Magneziu si o statie de dedurizare asta face, daca ai metale in apa da-o la dusmani, ca deja e contaminata, da eu cred ca asa ceva e cam imposibil la robinet. Tu iti iei ce vrei ca esti pe banul tau dar eu nu prea am vazut sistem de fitrare pentru apicatii domestice care sa iti tina o casa, In general sunt fix pentru apa de baut si deci cu filtre de 10inch. Pentru tot consumul pe casa trebuie sa te duci pe filtre in genul celor Big Blue si… Read more »