Am râs de nenea ăsta că nu face nimic, iar rezultatele de până acum cam așa par. Deși olimpic la matematică, tot nu-l suspectez că e genial, dar pare cămăcar are un plan. Nu neapărat cel mai bun plan, nici cel mai rapid, dar are un plan și se mișcă în direcția asta. Am văzut interviul recent cu el în ideea în care vaccinoșii îl vor să-l vopsească în antivaxxer, ceea ce nu este. Că de ce nu se vaccinează el în piața publică și să sprijine el vacciniada ( adică cruciada împotriva celor necrești nevaccinați).
Lăsând asta la o parte, omul are totuși un plan cât de cât, dacă n-ar fi prea lent, cu sistemul de termoficare și are un plan cu privire la transport care se leaga mai mult de influențarea traficului prin taxarea parcarilor decât prin taxarea accesului. Pe undeva treaba asta are o legitimitate mai mare decat taxa ZACA, așa cum o spune și el.
Nu poți să pui o taxă de acces central suficient de mare cât să se golească Bucureștiul de mașini, în special cazane și ajunge să fie doar sursă de bani menținând problema.
Dacă faci parcarea prohibitivă și găsești o metodă să se respecte, nu mai ai oameni care vin în centru cu mașina să stea puțin, că vor găsi alternative mai ieftine ( uber, taxi, autobuz, fiecare ce-și permite).
Singura parte proastă, o corvoadă din ce spune el, e menținerea subvenției, care e însă pe undeva de înțeles câtă vreme se agață cu dinții de sistemul centralizat de termoficare ca fiind mai puțin poluant ( lucru care ar fi adevărat dacă nu ar pierde câtă apă fiartă pierde) decât centralele individuale.
Fără subvenție și cu oamenii blocați într-un sistem în care iarna plătesc frigul destul de scump, iar vara nespălarea ( că se lucrează) n-ar fi prea bine. Așa , omul are ceva consolare că măcar frigul e mai ieftin, merită să strângi din buci într-un București neîncălzit centralizat pentru avantajul de a avea cea mai ieftină căldură din țară probabil – că așa ajungi la mitul eficienței.
Bucureștiul are aproape 5,000 de km de rețea termică iar anul ăsta e posibil să fie înlocuiți undeva la 40km de conducte. Nici măcar 1%, în condițiile în care speranța de viață a conductelor nu este de 100 de ani. În contextul ăsta Firea a înlocuit parcă vreo 180km în 4 ani. Un pic-un pic mai bine, dar e posibil, nu probabil, ca Nicusor sa se mște mai bine de la anul. Rețeaua primară probabil că trebuie înlocuită în proporție de +50% în termen echivalent cu 10 ani, iar rețeaua secundară tot cam așa. Fără 250km de conductă înlocuiți anual, nu poți să ajungi acolo. A calculat cineva cât poluează înlocuirea conductelor?
Oricum, în ritmul ăsta mă aștept că pierderile de anul ăsta cu greu să fie sub nivelul lui 2019. Mare minune dacă or să fie mai mici decât în 2020.
Situația pierderilor din rețeaua de termoficare era următoarea în septembrie 2020, potrivit ELCEN:
- 2016: 800.000 l/h
- 2019: 1.200.000 l/h
- 2020: 2.200.000 l/h
Oricum ar fi, anul ăsta în București frigul o să fie mai scump decât anul trecut, chit că-l decontează primăria (subvenție) sau beneficiarul . Asta înseamnă ecologia 2021 : Să plătești taxe și costuri din ce în ce mai mari pe serviciile poluante și să nu primești nimic.
Nu trebuie sa se vaccineze la tv, dar serios, asta cu analize înainte de vaccinare e o tâmpenie.
Eu zic ca nu prea e ok sa razuiesti cartofii altuia, cel puțin pana nu stii ce si cum. Omul a dat o explicatie si a zis ca o sa se vaccineze. Daca a avut carcalacul in mai-iunie, certificatul ala verde estimeaza ( ca in baza asta e eilberat) ca 180 de zile beneficiezi cumva de ceva imunitate naturala. Poate vrea sa vada ce anticorpi are si sa decida cand e bine sa inceapa programul de vaccinare, poate are alte motive. Nu stiu. Treaba asta nu e asa de alb-neagra gen ”vaccineaza-te, acum, Nicusoare, ca am zis noi. Vrem sa… Read more »
Eu sunt ok cu Nicusor. Cu cat fac astia mai mult frig in blocurile vechi, cu atat pot sa cer mai mult pe cosmelia mea cu centrala, mai ales ca era un zvon ca se va da o lege sa nu mai ai voie sa te decuplezi de la Radet, nu stiu ce s-a mai intamplat…( https://m.hotnews.ro/stire/22765488 )
A zis ca se vaccineaza dar nu a zis cand si cu ce. Poate asteapta omul Novovaxul… ca asa utile sunt toate, doar ca unele au mai multe side effects decat altele.
M-as mira ca o centrala de apartament pe condensatie, cu randament foarte aproape de 100%, sa fie mai putin eficienta decat o termocentrala si transportul aferent. Chiar si cu tevi noi se pierde energie pe drum, iar pomparea apei calde consuma mult mai multa energie decat a gazului la presiune mica. Daca nu ar produce si niste energie electrica (cu randament slab, sub 60%) nu ar avea sens termoficarea centralizata. Probabil cel mai eficient sistem e o centrala de bloc pe gaze. Beneficiarul sa faca bine sa plateasca cat mai mult din suma, macar sa fie niste bani de reparatii… Read more »
Nu e o problemă doar de eficiență. Deși, câtă vreme CET-ul merge tot pe gaz, devine una. Nu toată lumea are centrale cu eficiență mare și nu toată lumea le folosește în condensație ( limitează puterea maximă obținută, din cauza temperaturii mici a apei). Dar problema e pe mai multe părți. Una că ai poluarea generalizată. A doua că oricum ai nevoie de CET-urile alea să facă ceva curent electric pentru București. Iar apa caldă ar rămâne aiurea. Nu prea e o idee bună să nu ai capacități locale de producție de curent electric în oraș. Chit că poți aduce… Read more »
Wow, iti dai seama daca stia dinainte ca o sa fie primar, nu mai pierdea tot mandatul facand planuri, avea planurile facute dinainte :))))
Ma rog, parerea lui pe vaccinare conteaza mai putin – conteaza ca unui om i se cere certificatul verde ca sa intre jum de ora unde lucreaza el zilnic fara certificat verde.
El ARE certificat verde , dacă a trecut prin boală în mai, iunie, așa cum.pretinde.
Pai nu stiu, vad ca il intreaba nenea ala clar si el nu spune ca are, deci banuiesc ca nu are, ca altfel ar zice bah, am certificat valabil pana pe x noiembrie, pe x+1 ma vaccinez. Dar nu.
“Vitalie Cojocari: Cum vă descurcați fără certificatul verde când vi se cere?
Nicușor Dan: „Certificatul verde este de două zile. Din primăvara anului trecut și până acum, în fiecare zi, la ora 8 sau 9 când ies din casă îmi pun masca și nu o mai scot, mănânc la amiază, singur, mi-o mai scot seara, acasă.”