Internet follow-up: Pe infrastructura nouă

Doar vreau să mă laud Și să mă răcoresc cu un muie Anglea – da, până acolo m-am întors acolo la civilizație și la scumpătate, să moară Gibilan dacă nu mă simt prost ( că luat de prost sunt cu siguranță) uneori.

Aicișea la țară, unde n-a ajuns gazul și canalizarea e, dar nu chiar până la mine, trebuie să fosă și alte chestiuni, am făcut, după cum am zis, luni cerere să îmi tragă țeavă nouă de net, să nu mai dau peste casă cu wireless-ul de la tata ( acum o să dau invers, no problem #zgârcit), iar sâmbătă erau doi neni la poarta cu scara în spinare că ei vor să tragă fibră. Fără programare, fără nimic, că așa lucrăm pe România.

Trageți boss. În 1h era tras. Fibra pana in casă, mă rog pe prispă, că nu i-am lăsat eu să intre și să bage în casă ( covid) – o să mă descurc eu cu aia.

Trebuie sa spun ca eu am ramas uimit ca e gigabit la mine in zona. Bine, nu e gigabitul ala de 40 de lei, e unul mai ieftin , pentru saraci, de 25 de lei, caruia ii spune Gigabit popular si ale carui conditii nu le gasesti clare nici macar in contractul pe care nu l-am semnat, am facut o comanda si astept sa trimita si factura acuma.

Am gasit la altii pe site.

Datele sunt astea:

Fiberlink Gigabit Popular (25 de lei pe luna)
Infrastructura FTTH – EPON
– latime de banda maxima download 500 Mbps / upload 250 Mbps
– latime de banda maxima download 450 Mbps / upload 250 Mbps
– latime de banda maxima download 200 Mbps / upload 100 Mbps

Infrastructura FTTH – GPON
– latime de banda maxima download 940 Mbps / upload 250 Mbps
– latime de banda maxima download 850 Mbps / upload 250 Mbps
– latime de banda maxima download 200 Mbps / upload 100 Mbps

Am avut upload agregat in teste, altele decat astea de mai mult de 250Mbps, asa ca nu stiu care-i treaba, probabil ca pe la mine prin sat nu prea e lume si nu se mai chinuie astia cu limitari aiurea la banda de up?

Acuma, mi-au adus un router puscat , digi fiberhome ( pentru clienti din aia saraci care nu vor si cablu) care nu poate pe wifi mai mult de 160Mbps, cel putin la un echipament. Desi laptopul meu in teorie poate Gigabit pe Wifi. Trebuie sa gasesc eu routerul ala care sa dea.

Dar am bagat cablul – the old way. Si rezultatul p-aici pe national il vedeti mai sus in testele de la OOKLA. 1Gbps pe teava upload in pula mea. Gustul libertatii de a face ferma de DDOS la tara, nu cacanari ca aia dupe UK cu 20Mbps ca la saraki, sa le iau familiile in pula o sa imi fac servăr de cloud acasă acuma. Stai așa să vezi, trebuie doar să-mi cumpăr eu un router mai capabilos, cu fibră în el.

Dacă ieșim pe mai pe internațional așa, pe Germania, pe Franța – nu mai gramu’ gram, e mai la jumătate si mai jos pe downlink. Uplinkul bubuie.

Pă Anglea tot așa. Acolo plătesc de 10 ori mai mult și a durat o lună să-l tragă și e mai prost.

Futu-i morții mă-sii de viață, așa se naște patriotismu’.

Am facut ceva teste cu Manowar cu un FTP pe opencube, ca domne, nu e Gigabitul gigabit.

ȘI NU E. E gigabit popular, lol.

L[sând gluma la o parte, uplinkul pe international imi merge pe undeva pe la 160-180Mbps in medie. Am prins si mai bine, dar in medie p-acolo. La ore de noapte, alte teste o sa fac la alte ore, cand mai ajung in tara. Downloadul depinde tot asa de locația sursei.

Ideea e alta; că e mai bun si pe Up si pe Down decat ala dintr-un oras din UK, nu la tara, pentru care platesc de minim 6 ori mai mult, asta ca am promotie, ca altfel e de 10 ori mai mult. Si a fost instalat in 6 zile, nu in 1 luna.

Ca de obicei n-am concluzii, doar constatări, eu pentru mine știu ce-am de făcut, de restul nu-mi pasă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
2 years ago

Nu stiu cum e Digi la bloc, dar la curte si la mine merge muuuult mai bine decat jegul de UPC/Vomafone de la bloc. Zici ca au teava cu torentii rusesti lol. Deci nu numai in UK, la tzara e viteza mai buna decat la oras. Si da, Digi e super la upload… pe UPC/Voma ma apuca ziua de maine pana urc cativa giga…

Asta cu toate ca GPONul Digi e majoritar chinezesc. ZTE, Huawei, FH. Chinezii aia care au backdoor in echipamente cum ar veni.

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Mai nou la Digi uploadul e cat download ul. Bine nu stiu ce reguli se aplica la gigabit popular

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Pare că la internet popular nu ar fi. Oricum eu, in afară de speedtest.net am reținut rate mai mici de upload.