Interviuri: Între obiectivitate și sentimentalism

Ajut la niste interviuri pe partea tehnica, că pe ”softskills” sunt destui evaluatori și fini psihologi în companie să-și dea cu părerea. Și și-au tot dat, fin așa, până nu mai are cine le face munca.

Au venit numai rebuturi până acum, iar într-o zi am să spun câteva pe temă , că identific un trend, oarecum rușinos.

Azi a sosit o tanti în interviu și am primit invitația din scurt. Dar eu sunt mereu pe fază, am dat scroll în CV și părea ce trebuie, cât de cât. Nu ce vor ei, că nu au bani de ce vor, dar ce trebuie să dăm și noi înainte.

Nu selectez eu candidații, nici nu mă interesează s-o fac, lucrez cu ce se prezintă. Văd două certificări de programare backend , dau like. Dar să vedem dacă se susțin. Nu-s genul să stau cu cartea deschisă și să pun întrebări din examenele de certificare, consider că faci asta doar dacă ești tu un intervievator fără experiență, sau lipsit de creativitate.

Se prezintă cu video, deși nimeni nu i-a cerut, în care se vede, pe lângă că doamna nu e foarte prezentabilă, fundalul unei verande cam ca de casă sărăcăcioasă din România de la țară ( anii ’90), cu geamuri murdare cu rame din lemn și un tablou electric care arată un pic mai bine decât cele de la casele de la țară din România. Dar nu cu mult. Ce să mai, simțeam că îmi intră sărăcia în casă pe Teams și mă uitam pe fereastră să nu se ia, că am mai avut și trece greu.

Noroc că doamna vorbește bine, probabil limba ei, că-n engleză scuipă șrapnel și mă feresc când deschide gura.

Pot citi un pic scârba din discursul colegei ( șefei) mele și-mi strânge un pic buzele în jurul dinților, că sărăcia mi-e soră de sânge, chit că vitregă.

După primele două întrebări însă, observ că tanti se pișă cu curry și ardei iute ( în limbaj de lemn academic ”dă clasă”) pe toți candidații anteriori.

Nu e vreun guru, dar candidații anteriori au fost pământ.

Prima opțiune e să conduc înterviul cum voiam s-o fac și până acum, chitit pe futai, explorând candidatul cu întrebări din ce în ce mai grele până se încurcă sau nu mai știu eu ce să-ntreb, după aia să explorez la fel alt topic și tot așa. Bine, așa visam eu, n-apucam să fut nimic, că n-aveam pe cine.

A doua opțiune este să miros ce știe, să-i intind o mână și să-ntreb de-acolo. De notat că cu ceilalți candidați am plecat cu ideea că o să merg pe prima variantă, dar după câteva întrebări ajungeam la faptul că n-aveam cu cine s-o joc nici pe-a doua. Ghinion.

În timp ce puneam întrebări, m-am gândit la mine din perspectiva cazurilor în care mi se ia interviu și am realizat că intervievatorul deseori se desprinde de practicalitățile și relevanța întrebărilor în contextul în care vrea să angajeze pe cineva și-și impune propriul scenariu, în funcție de agenda și sentimentele personale.

Dacă mi-ar fi frică de concurență ( și dacă ar aduce ăștia la interviu măcar o dată pe cineva capabil să-mi facă concurență, doamne ajută, că m-am delăsat recent) aș ști ce întrebări să pun și ce colțuri de nișă să explorez, ca să-l fac p-ăla să pară un incompetent sinistru. Am simțul ăsta. În fața colegilor mei, desigur. N-am avut însă niciodată frica asta, eu tot vreau să lucrez cu oameni mai pregătiți ca mine, iar de la o vârstă se întâmplă mai rar, bănuiesc că e normal.

Dar, până una alta, vreau să angajeze dracului pe cineva care să poată face ceva, că de mopuri bune de șters pe jos m-am săturat, așa că trebuie să construim carevasăzică profilul candidatului potrivit : uite, dom’ne, că știe, haide, ia-o, nu te mai codi.

Toți suntem așa și orice repere obiective am avea, ne înfășurăm propria agendă personală în jurul lor.

La sfârșitul interviului, am auzit un ”I’ve started this interview in prejudice, but I think you must be satisfied by what you’ve heared.”

“Most certainly I am satisfied.” [ by what I hear now] – în mintea mea.

Morala e ca nu știi niciodată ce coarde sensibile atingi și cui, când manifești prejudecăți.

Am ciordit poza din feat de la un angajat de pe instagram. Dacă comentează de drepturi de autor, îl dau afară…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Ma mir ca a pornit colega ta interviul cu prejudecati ca e tipa aia din india. Adica, e greu sa gasesti vreo echipa in care NU e cineva din india.

Mda, totusi ramane intrebarea ce mister se ascunde intre competenta candidatei si casuta aia amarata. 🙁

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Prejudecățile nu-s musai de origine.

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

-Salut! Ești unul dintre puținii care au lucrat cu indieni. Ca urmare a faptului că ne extindem foarte mult ne gândim să aducem până la 5 ofițeri si vrem să faci parte din echipa care evaluează candidații care trec de screening. Vrem mai întâi să știm părerea ta despre asta. Cum Dirk e băiat de treabă i-am explicat că dacă e ordin cu plăcere, dar in altă ordine de idei cand apar ei inevitabil mă reapuc să îmi caut de muncă. Nu am nimic cu ei dar oriunde au venit asiaticii in maxim doi ani volumul de munca dacă nu… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Daca nu de origine, era prejudecata ca e saraca? Adica ca un om sarac nu poate fi destept?

Avea doar certificarile sau avea si niste ani buni de experienta?

0040
0040
2 years ago

Sunt totusi indieni si indieni… Si eu la plantatie am destui, inclusiv in departament, dar am observat ca sunt cativa (ii numeri pe degete) care totusi se pricep si vorbesc si engleza cat de cat ok, nu cu accent d-ala indian prea rau. 2 so far… :)) Dar in acelasi timp sunt si multi jegosi… la propriu. La o sedinta cu aia de la app integration de exemplu, unde sunt o echipa de tziganosi s-au cam aprins ca ii faceam sa para prosti si ne-au escalat aia la manager. Nu-i nimic, noroc ca aveam recordingul pornit si i-am dat share… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

@Stropic. Mda. Tonul s-a schimbat cand a intrat cu video. Adica ca un om sarac nu poate fi destept? Pai, in general, nu poate, aici ii dau dreptate, oarecum. Sau daca il duce mintea face si el ceva sa iasa din saracie. Dar noi nu recrutam destepti, recrutam oameni care pot sa faca o meserie. sau avea si niste ani buni de experienta? 18. In CV. Nu parea sa se miste ca unu cu 18 ani de experienta, in mod cert nu ca mine , care n-am nici 15 in domeniul asta, dar cam ca mine dupa vreo 3 ani… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Wow, pai nu te supara, dar nu e prejudecata, e bun simt sa pui intrebarea de ce un om care de 18 ani munceste pe o meserie relativ ok platita, chiar si la nivel de india, traieste asa in saracie. Inteleg ca nu doar sa stii o meserie iti aduce bani si mai sunt si alte circumstante (da, care mai tin si de a fi destept, avea curaj etc, mai inveti si barem engleza in loc de alta certificare, in fine), dar faptul ca nu traiesti barem decent e un semn de intrebare. Poate nu era casa ei, poate era… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Hahahha vesnica problemă la indieni si ruși. Pe hârtie feți frumoși in realitate păi da dar știi că…..
Nu vorbesc despre alte domenii ca nu știu dar la mine dacă ai atâția ani și încă nu ai trecut pe la alții de același calibru apare un semn de întrebare. La experiență la nivelul ăsta întrebarea normală e de ce pleci de la ceilalți.

Stropic
Stropic
2 years ago

Habar nu aveam cat se plateste in india, dar ma gandesc ca daca ea nu isi permite ceva vag decent, cine isi permite atunci? Cei care vand la piata? Da, daca te uiti dupa mediana, e probabil bine platita in india. Inteleg ideea de “toti traiesc in saracie lucie in india”, dar nu e chiar asa. Pe bune, am mai vazut si eu video de la altii si na, traiau ca niste oameni, asa, nu era vizibila saracia lipita pe perete, nu era cojit varul, mucegait, murdar. Nu mai zic de murdar, si cum mai toti spuneau ca au ajutor… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Boss nu știu la tine, dar la mine in industrie cand au venit băieții s-au dus veniturile și beneficiile in jos. Că dacă înainte venea angajatorul si făcea propuneri de genul i se spunea din start să sugă pula, aici unde sunt au mai fost încercări s-au scandalizat imediat si nemții și polonezii instant desi era vorba despre poziții și vapoare diferite. Cum apar băieții ăștia nu numai că sunt de acord dar chiar salută cu entuziasm. Eu încă aștept indieni care sa zică băi nu e ok sa fim plătiți mai prost ca practic suntem pe aceași poziție ca… Read more »