Scurt: Economie modernă, de când lumea – cand statul n-are bani, ți-i ia pe ai tăi

Două știri.

Una te invită să investești în titluri de stat ”tezaur”. Cică vești bune.

Alta iți spune rata inflației.

Pe scurt, statul te invită să-l finanțezi și ca răsplată îți subvenționează cam jumătate din japca pe care altfel ți-o dă cu inflația, dacă ții agoniseala în cont.

Soluția e să fii și tu dator la credite cu dobândă mică, că băncile își iau difeferența până la inflație din QE și pachete de suvenții – adică ălea care crează inflația.

O lume nebună din care câștigi doar dacă ești dator, sau îți muți economiile în afara paradigmei financiare controlate de state. De aia vedeți atâția oameni care fac bani din cripto ( si nu vedeți suficienți de mulți care își iau țeapă, dar așa merge marketingul ).

Mă întreb oare pe când vom asista la un bank / currency run generalizat, că-s toate premizele să se întâmple.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
2 years ago

Incepi sa intelegi mindsetul meu de-acum 4 ani – ala cu “ma doare-n pula de brexit, sa devalorizeze lira pana le vine rau, ca eu am datorii si mi le ieftinesc”? 🙂 Gluma-i gluma, dar e cam proasta gluma asta, ca era pe vremuri cate-o moneda perceputa ca fiind “stabila” in care iti puteai tine banii pentru a nu fi afectat (prea rau de astea). Dolari si marci initial, pe urma euro, pula mea. Insa era doar o chestie de perceptie, ca-n realitate nu te ajuta nici aia prea mult. Acum nici cu iluzia aia nu ramai, ca plm, tiparesc… Read more »

Manowar
2 years ago

Nu la genul ala de bank run ma refeream. Ci la evitarea pe cat posibil a monedelor si bancilor. Nu poti evita astea. Poti evita O moneda (sau un numar de). Poti evita O banca (sau un numar de banci). Nu poti evita monedele si bancile. Ce poti face e sa-ti iei moneda din banca si s-o spargi rapid pe ceva real asset. Ca vorbesti de imobiliare sau de cartofi e treaba ta. Dar oricum, tot in ceva moneda vei face tranzactia respectiva, tot in ceva moneda vei fi impozitat pentru asta si tot prin ceva banca vei face tranzactiile… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Ce poti face e sa-ti iei moneda din banca si s-o spargi rapid pe ceva real asset. Ca vorbesti de imobiliare sau de cartofi e treaba ta

Da, dar asseturile reale nu-s lichide.
Daca cumperi o casa, dureaza juma’ de an s-o cumperi ( daca esti ca mine, hotarat), un an, daca esti pretentios si ca s-o vinzi mai dureaza un an… Si ai si costuri de tranzactionare .
La cartofi ai alte costuri.
Ramane bursa, dar e umflata pana si in tari precum fucking Iran, gen.
https://www.ceicdata.com/en/indicator/iran/equity-market-index
Din aceleasi motive.
https://tradingeconomics.com/iran/inflation-cpi