Scurt: Economie modernă, de când lumea – cand statul n-are bani, ți-i ia pe ai tăi

Două știri.

Una te invită să investești în titluri de stat ”tezaur”. Cică vești bune.

Alta iți spune rata inflației.

Pe scurt, statul te invită să-l finanțezi și ca răsplată îți subvenționează cam jumătate din japca pe care altfel ți-o dă cu inflația, dacă ții agoniseala în cont.

Soluția e să fii și tu dator la credite cu dobândă mică, că băncile își iau difeferența până la inflație din QE și pachete de suvenții – adică ălea care crează inflația.

O lume nebună din care câștigi doar dacă ești dator, sau îți muți economiile în afara paradigmei financiare controlate de state. De aia vedeți atâția oameni care fac bani din cripto ( si nu vedeți suficienți de mulți care își iau țeapă, dar așa merge marketingul ).

Mă întreb oare pe când vom asista la un bank / currency run generalizat, că-s toate premizele să se întâmple.

4 Replies to “Scurt: Economie modernă, de când lumea – cand statul n-are bani, ți-i ia pe ai tăi”

 1. Incepi sa intelegi mindsetul meu de-acum 4 ani – ala cu “ma doare-n pula de brexit, sa devalorizeze lira pana le vine rau, ca eu am datorii si mi le ieftinesc”? 🙂

  Gluma-i gluma, dar e cam proasta gluma asta, ca era pe vremuri cate-o moneda perceputa ca fiind “stabila” in care iti puteai tine banii pentru a nu fi afectat (prea rau de astea). Dolari si marci initial, pe urma euro, pula mea. Insa era doar o chestie de perceptie, ca-n realitate nu te ajuta nici aia prea mult. Acum nici cu iluzia aia nu ramai, ca plm, tiparesc toti la foc automat, parca-i concurs.

  Pe crypto nu ma bag, da’ nici nu prea mai tin mare sume cash. Daca-nceteaza handicapatii astia sa mai puna pe piata strict case de cacat, cred ca le fac placerea si fac ceva datorii, ca plm, nu prea e genul meu de distractie sa sponsorizez glumele lor cu moneda – si-i chiar pacat sa dorm bine.

  Mă întreb oare pe când vom asista la un bank / currency run generalizat, că-s toate premizele să se întâmple.

  Pe joi dupa Miercurea Ciuc sau gen.

  Si ce anume vrei sa faci tu cu banii scosi din banca? Ca ti-i bagi fix in cur. Nu prea te duci nicaieri sa investesti cu sacosa de bani dupa tine.

  Dincolo de a pastra ceva suma cash prin casa, asa, pentru urgente, nu prea vad ce dracu’ ai vrea sa faci cu banii scosi din banca. Ca daca discuti de investitii, tot prin transfer bancar (intr-o forma sau alta) o sa lucrezi. De la cumparat crypto pana la actiuni, imobiliare si ce mai vrei tu, cam tot cu cardul/account number & sort code dai, nu?

 2. Acum nici cu iluzia aia nu ramai, ca plm, tiparesc toti la foc automat, parca-i concurs.

  Da, tocmai am schimbat dolarii in EUR ca la dolari pierdeam dublu decat pierd la euro, gen :/.

  Si ce anume vrei sa faci tu cu banii scosi din banca? Ca ti-i bagi fix in cur. Nu prea te duci nicaieri sa investesti cu sacosa de bani dupa tine.

  Nu la genul ala de bank run ma refeream. Ci la evitarea pe cat posibil a monedelor si bancilor. Acuma evident ca un salariu/plata pe contract tot suntem datori sa-l primim la banca, ca nu vad musai prea curand firmele gata sa ma plateasca in BTC/ ETH sau actiuni. Dar ma astept ca daca asa merge treaba, excesul monetar de pe piata sa fie rezolvat prin fuga de moneda.

  Tu zici ca nu tii mari sume de cash deja. Eu mai tin prin conturi ,iar motivul e ca mai am in plan achizitii mai serioase ( si ca sunt un pic prost -> am un defect psihic daca nu vad sume in cont am atacuri de panica, ma trezesc transpirat ,visand ca am ajuns iar falit ) si momentan nu am o solutie alternativa de incredere pentru a pastra lichiditati.Iar asta ma roade.

  Dar pana la urma gasesc o solutie, ca nu vreau sa fiu ca parintii mei care din mai bine de jumatate din munca lor pe 10 ani au finantat inflatie, ca pana apucau sa cheltuiasca salariul muncit se mai devaloriza cu 50-60%.

 3. Nu la genul ala de bank run ma refeream. Ci la evitarea pe cat posibil a monedelor si bancilor.

  Nu poti evita astea.

  Poti evita O moneda (sau un numar de).
  Poti evita O banca (sau un numar de banci).

  Nu poti evita monedele si bancile.

  Ce poti face e sa-ti iei moneda din banca si s-o spargi rapid pe ceva real asset. Ca vorbesti de imobiliare sau de cartofi e treaba ta. Dar oricum, tot in ceva moneda vei face tranzactia respectiva, tot in ceva moneda vei fi impozitat pentru asta si tot prin ceva banca vei face tranzactiile alea.

  In teorie exista niste solutii pentru asta (nu, nu crypto), dar in practica nu prea le poti aplica.

 4. Ce poti face e sa-ti iei moneda din banca si s-o spargi rapid pe ceva real asset. Ca vorbesti de imobiliare sau de cartofi e treaba ta

  Da, dar asseturile reale nu-s lichide.
  Daca cumperi o casa, dureaza juma’ de an s-o cumperi ( daca esti ca mine, hotarat), un an, daca esti pretentios si ca s-o vinzi mai dureaza un an… Si ai si costuri de tranzactionare .
  La cartofi ai alte costuri.
  Ramane bursa, dar e umflata pana si in tari precum fucking Iran, gen.
  https://www.ceicdata.com/en/indicator/iran/equity-market-index
  Din aceleasi motive.
  https://tradingeconomics.com/iran/inflation-cpi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.