Un scurt la factura de curent. Piața concurențială

Trage la muie clienților ei, exact așa cum era de așteptat. Nu, nu e din cauză că acum energia s-a scumpit, altfel totul e OK. Să întrebăm producătorii de energie verde din România și prosumatorii cât primesc pe KWh înainte de a urla că s-a scumpit. Ăsta e graficul PZU pe decembrie.

A fost o perioadă bună, ce-i drept cu prețuri de 1 leu / kwh, dar s-a înjumătățit. Daca te uiti la pretul de furnizare al energiei electrice active cam pe orice contract , e pe la 0.55 – 0.66. Restul sunt taxe si comisioane pe servicii. Inclusiv TVA. Statul percepe TVA standard – 19% pe activitatea economica de furnizare de energie electrica la consumatorul final. Consumi curent, dai la stat 19%. Pe langa taxa pe certificate verzi.

Pe langa taxa de cogenerare de inalta eficienta – ce e vrajeala asta? E o taxa din care se platesc stimulente pentru CET-uri, ca produc abur/apa calda pentru incalzire si de uz menajer in orase si au si o turbina cu care fac curent si-l vand. Iar investitiile astea sunt cumva stimulate si platite te tine, fraiere care ai centrala proprie.

Ca tot era vorba ca Bucurestenii din banii lor, platesc investitiile pentru jumatate din tara. Eh uite aici ( mai jos in exemplu) cum toata tara le plateste in factura de curent parte din apa calda cu care se incalzeste pamantul de sub oras!

Mai departe, era vorba ca statul va subventiona cresterea pretului la energie – lucru care e de cacat ca principiu, as fi de acord sa se plafoneze, gen statul impune un pret la curent, daca nu se poate respecta si furnizorii ar merge in paguba, sau trebuie sa importam mai scump – AIA E, NU SE APROBA si stingem toti becurile, pana cand gasim o solutie – dar stati linistiti ca nu se intamplă nici cum vrea mintea mea debila, nici cum zice statul. Pentru ca sunt niste conditii de incadrare si pentru ca un numar mare de romani nu au halit gălușca cu sistemul pietei concurentiale inca, si sunt inca in sistemul reglementat, pe FUI.

De ce zic asta? Acum 1 an și mai apoi 6 luni, era nebunie pe media cu ”ce minunat este furnizorul ăla nou Tinmar, prețuri mici, totul online, prost să fii să nu te muți la ei.”

Hai, ia pula, na. Toată lumea fuguța la ei…

Urlătorii cei mai titrați în schema de furnizori din ăștia digitali, digi. Curent digital, nu e din ăla clasic analogic, de-aia e și mai scump acuma. Ăstea sunt prețurile pe zona mea, la orice curent, în Oltenia furnizarea e prețul cel mai mare, că doar de aia îi spune Oltenia Maxima. Am mai zis că e ciudat când te uiți că suntem pe o magistrală de 400kV care interconectează România cu Bulgaria și primim curent de pe Olt, de la Craiova și din ăla bunul nuclear de la Kozloduy.

Da’ se și fură p-aici pe la noi…. aia e.

Acestea fiind spuse, eu sunt pe FUI la CEZ. Voiam să mă mut dar n-am avut timp, tata a zis că el nu face niciun contract, etc. Oricum consum puțin la la țară în România. Nu ca în UK cate 700KWh pe luna plm.

Când am cumpărat casa, a făcut tata contractul în numele nostru și a făcut ceva contract CEZ Verde – nu știu de ce, eu voiam contract CEZ cărbuni, sau ceva de genul. Destroy this fucking planet already. Și prețul curent este acesta: 0.86 lei/ kwh.

Părinții sunt pe contractul ăla de care ziceam , implicit, n-au semnat vreodată ceva . Se numește ”Pret final pt SU” (Pret final pentru clientii care beneficiaza de Serviciu Universal).

Pentru asta el plătește mai scump – hehe, cu 2 bani pe kwh.

Energia verde aparent e mai ieftină. Este, plm, și știu eu de ce, că se căpușează verzii ăștia. Știu că în mintea voastră ăștia sunt ăia cărora le plătește statul certficiate verzi ca ajutoare, dar nu e așa. Voi le plătiți direct din consum, uite-le în pula mea pe factură. Statul doar a făcut un sistem defect prin care să își bată joc de certificatele ăstea ( poate am să revin într-o ediție ulterioară după ce am să fac un script de exploit la licitațiile ălora – nu mă înjurați, fac deja alții asta și e doar un fel de keeping up with the Joneses )

Trecând peste asta, presupun că observați muia cu „furnizorii digitali ai pizdii” – ăștia nu au capacități proprii de producție, nici contracte mari, nici putere de negociere, așa că fanii lor iau pula acum, dar nu-i bai, că au plătit un pic mai puțin când era curentul ieftin, ca să plătească acum mai mult, când e ceva mai scump. Că așa se face business-ul.

Singurele vești bune de pe câmpul electromagnetic sunt două.

  1. Uniunea Europeană a văzut că e groasă și lungă ca aia de cal, cu energia, așa că acuma discută să ”facă” energia nucleară energie verde. Adică o convenție. O să-i spunem că e verde de-acum încolo, e verde -dă-le în pula mea de radiații că și-așa murim de frig. Dacă așa, poate se mișcă și romulanii un pic mai cu talent cu reactoarele ălea. Poate.
  2. Numărul prosumatorilor din Oltenia crește vertiginos, zic ăștia de la ZF. Din câteva motive simple. Am zis că curentul p-aici e cel mai scump din România, nu zici că avem hidrocentrale pe Olt si Complexul Energetic Oltenia. Un alt motiv e că așa sunt oltenii, zgârciți. Ce mă, îmi iei bani mulți pe curent, lasă că îmi fac eu acasă în cazan și îți dau ție pula, mai ales dacă e pe subvenții. Și ar mai fi motivul ăla practic, că în Oltenina s-a cam făcut soarele anul ăsta și se prevede că și la anu’. E ok, la anu’ cred că fac și eu ceva pe temă. Tre’ să vorbesc cu tata despre asta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Buruc
Buruc
2 years ago

19% tva e loc de scadere, ca inceput. In uk e 5% tva pe curent. Am vazut factura in ro pe dec cu pret 3x pretu de acu 1 an, mamaliga nu explodeaza