Boiler combi – un vis umed periculos

Toți oamenii cu care am vorbit până acum în UK , inclusiv români, mi-au spus că cum am eu setupul  acasă nu e bine. Și toți habar nu au ce vorbesc, de la amici care lucrează în domeniu, la instalatori, la ingineri de gaz. Să-mi bag pula dacă nu e plin de idioți peste tot.

Anume faptul că am un system boiler ( centrală) care încălzește apa pentru calorifere , iar pentru apă caldă, încălzește ALT boiler termo-electric și din ăla pleacă apa caldă înspre băi și bucătărie.

Că ar trebui schimbat cu un combi boiler , o centrală cu două ieșiri , care alimentează pe un circuit caloriferele și pe altul robineții și nu mai e nevoie de alt boiler ( cilindru presurizat) de stocare apă caldă.

Le-am spus că  nu sunt de acord și celor care au renovat baia și bucătăria și amicilor mei și celor care au montat noua centrală,că și aia visau tot combi.

Și am ajuns, din păcate,  la concluzia că am avut dreptate, când s-a bușit de tot schimbătorul de căldură la boiler. Că nu prea mai făcea față să încălzească și apa menajeră. Dar se pot întâmpla și alte bube, care să scoată boilerul din schemă.

Și rămâi în incapacitatea de a face un duș cald, ceea ce e departe de amuzant , dacă nu îți merge nici încălzirea cum trebuie .

Absolut toți au spus că nu e așa , că centralele moderne sunt fiabile și nu se strică . Toate lucrurile se strică cel puțin o dată și nu știi când . Dacă nu știi exact nici intervalul de reparație e mai bine să ai acoperire.

Din păcate, tot mai am ceva SPF ( single point of failure ) în sistem, care este pompa de ridicare de presiune ( pompă booster , îi spune lumea pe aici ) și care dacă se strică sau pică curentul sunt un pic la ananghie.

Asta as putea să rezolv cu un UPS , generator sau kit de panouri solare ( cam din părți soare in UK, dar să trecem peste, iar în sat la mine nu prea e nici vânt, că dacă nu îmi place ăsta, m-am stabilit pe cale de consecință în zona cea mai cu adolie )

Lăsând asta la o parte, debitul maxim încălzit de un boiler combi e suficient pentru un duș și ceva robinet la bucătărie , poate. Dacă ai două băi și vrei să le folosești în același timp o să fie problemă. Există boilere pe gaz care pot susține și două băi, dar :

Trebuie să te uiți la 30-35 KW sau mai mult.

Trebuie să vezi ce faci cu presiunea de apă, că debitul pe o țeavă subțire care iese din boiler e limitat de presiune. Până la urmă, oricât ai creste presiunea aia, tot ai limite, dar să zicem. Dintr-un rezervor de stocare și boiler electric la nevoie, in primul rând că ( poate) poți trage mai multe țevi. In al doilea rând că, dacă nu, pui două mai mici.

Singurul caz unde are sens, din motive de spatiu limitat, este un apartament.

12 Replies to “Boiler combi – un vis umed periculos”

 1. Cand prea multi oameni ti se par idioti, s-ar putea sa nu fie asa.

  Am 2 centrale combinate, de vreo 15 ani. S-au stricat de vreo 5 ori in total, deci cam o data la 6 ani de functionare (2×15 ani total), de n-1 ori pompele (durata de viata limitata) si o data de la 400V in instalatia electrica. La nici una nu au fost probleme cu schimbatorul de caldura, inca, dar s-a facut curatare regulata si poate asta a ajutat.

  O centrala din asta era sub $3000 acum 15 ani, parca vreo 3000-3500 de euro in zilele noastre.
  Centralele au 24kW si fac fata la o cladire cu 4 apartamente si 10 oameni care pot face vreo 4 dusuri simultane in timp ce baga si caldura in calorifere si incalzire in pardoseala (3 circuite per centrala), ca mai mult nu duce apa rece. Si nici una din centrale nu are “cilindru presurizat de stocat apa calda”, au cate un rezervor de apa calda de 80 de litri, doar ca nu e sub presiune.

  Centralele sunt 2 pentru ca in proiect erau 3, dar in prima iarna era montata doar una care a facut fata la toata cladirea si dupa ce a fost montata si a doua era evident ca a treia era o risipa financiara. O singura centrala de 24KW a fost suficienta pentru o iarna cu minime de -25C si 600mp in total, dar cu izolatie termica peste medie. Acum merg amandoua dintr-un singur motiv: e mai usor de reglat temperatura in mai multe puncte, fiecare centrala are doar 3 sezori de temperatura ambianta si diferite puncte din cladire ajung la temperaturi diferite.

 2. Dacă ai două care se pot înlocui reciproc, ai rezolvat problema și eu în principiu mai bine decât cu una și rezervor de apa.

  Apoi daca ai ai rezervor de apa , presupun că trebuie să fie presurizat măcar la presiunea de alimentare , când ziceam asta nu mă refeream la vas cu aer, ca la hidrofor, că nici eu nu am din ăla, am un vas de expansiune foarte mic pe pompa care presurizeaza tot sistemul ( cu care nu sunt tocmai ok, dar in fine).

  Dar imaginează-ti un om cu o casă, fără rezervorul de apă, doar cu centrala combi care i se strică o dată la 7 ani din ce spui tu. Eu am zis acolo schimbător de căldură generic, dar evident că pot să fie și alte piese. Ăla o să aibă, brusc , pula apa caldă și căldură . De obicei iarna.

  Căldura o poți rezolva parțial cu calorifere electrice, convectoare, dacă ai. Apa caldă?
  Fierbi pe plită, dar în conducte nu o poți băga, trebuie să te speli cu cana.

  Eh, eu nu vreau asta pentru mine , nici măcar o dată la 7 ani. Că suntem vreo 5 in casă și eu nevoie de cam multe căni.

  Presupun ca de aia trebuia sa si aveti trei. Daca se strica 1 – sa ramaneti cu doua. Da’ presupun ca asa-i romanu’ , lasa ca daca se strica, ne descurcam cu caldura “si mai asa” cat de cat, de ce sa mai dam banii.

  Eh, mie nu prea imi plac treburile astea. La tara am incalzire in pardoseala din centrala pe lemne pentru a stoca multa caldura / inertie, am un buffer de 500 de litri, ca in cazul unei probleme, sa mai mearga un pic caldura, am boiler care este si electric, am sobele inca la locul lor si un A/C care incalzeste de la -10. Si e o locuinta unifamiliala, sa zic asa, plus ca la o adica, ma pot refugia in casa alor mei. Aici ma pot refugia la hotel, gen. Daca nu e lock down, sau ceva.

 3. Nu dacă nu e bine, dar nu e eficient – de asta nici un inginer n-o să zică că e bună soluția ta. Puteai să pui o centrală mai puternică (dacă simțeai nevoia) și un boiler electric într-una dintre băi. În caz de avarie, aveai o baie cu apă caldă. Pentru bucătărie, în cazul în care avaria ar dura mai mult timp, ai putea pune temporar o baterie cu încălzitor, dar nu știu dacă lipsa apei calde la bucătărie ar fi așa o problemă în cazuri extreme. Toate sistemele de instalații se dimensionează statistic, de asta în caz de avarie nu poți avea fix aceiași parametri, decât acolo unde acei parametri sunt minimul. Nici rețelele de apă nu se dimensionează în ipoteza că toți fac duș în același timp.

  Poți pune o pompă de back-up și să ai un generator. Evident că va trebui să ai automatizare pentru pompe, să meargă pe rând. Și aici o să ți se spună că nu e bine dar na, dacă vrei back-up aia e.

 4. Centralele astea au cate 3 pompe si nu se strica simultan, intotdeauna cand a picat o pompa am avut caldura iarna sau apa calda vara aranjand pompele functionale ca atare. Si nu te impiedica nimeni sa tii o pompa de rezerva intr-o cutie langa centrala, daca esti speriat de bombe.

  Proiectul a fost cu 3 centrale din motive de contorizare si impartire a costurilor si pentru ca idiotii calculau puterea centralelor doar la volumul de aer, fara sa ia in seama izolatia, asa ca sistemul era enorm supradimensionat. Daca merge cu o singura centrala, doua sunt mai mult decat suficiente.

  Dar na, casa ta, parerea ta.

 5. Si eu sunt de aceeasi parere cu tine. Cat mai multe posibilitati si solutii de back up. La casele din tara am centrala pe gaz si sobe sau centrale pe peleti, incalzire elwctrica in pardoseala si panouri infrarosii..plus back up pt curent..doar pe partea de centrala..dar suficient.
  Acum analizez posibilitatea de a construi o casa aici in UK..pe care o voi vinde in 10-15 ani deoarece nu intentionez sa raman aici..

 6. Eu nu înțeleg o chestie: zici că daca pica electricitatea ești la ananghie cu pompa booster. Zici că pompa booster e SPF-ul. Pompa asta e pe circuitul de apa menajera sau de agent termic? Pentru că, dacă se duce curentul, nici centrala pe gaz nu mai funcționează și nici partea electrica a preparatorului de apa calda menajera (că din ce înțeleg boiler e altceva pe acolo) , corect? Așa că deja nu mai ai un SPF, ci mai multe.

 7. Dar na, casa ta, parerea ta.

  Pai da, dar oare ce parere ar avea aia 10 oameni de la 4 apartamente, daca ai avea o singura centrala combi si s-ar strica si aia, sa zicem iarna. Nu stiu cine e responsabil cu astea, dar o sa presupun, de dragul discutiei, ca tu.

  Oare, ar veni la tine la usa cu furci si topoare? Sau ar astepta ei pana “se rezolva”, cum asteapta bucurestenii in general dupa Nicusor si cei de dinaintea lui?

  Si a doua, daca nu ar fi acumulatorul de 80 de litri, crezi ca combi-ul tau de 24 de kilowati face fata la 4 dusuri pornite sa zicem in acelasi timp ?
  Ca eu estimez ca nu.
  Un dus cu debit ok ar trebui sa fie intre 15-19l/min. O sa zicem 15 ( calculez mai usor).
  15*4 = 60 l/ min. Pompa centralei combi de 24KW nu are debitul asta, dar NU CONTEAZA, ca mergem pe ideea ca o sa incalzesti un firicel de apa la 5000 de grade, o amesteci cu apa rece din alta parte si iti iei debitul de acolo, ca sa nu ne legam de aspectele astea legate de pompe, ci doar de puteri, desi in practica nu-i chiar asa ca poti incalzi apa la maxim 80 de grade, deci daca o folosesti la 40, iti trebuie totusi un debit de 30l/min , ceea ce inseamna 1800l/h , pe care garantez ca nu il are o centrala, combi, nici daca mai pui o pompa sa ajute urcarea apei la alte etaje.

  Mergem pe calculul energetic. Energia din 60l apa la 40 de grade ( o sa presupunem ca iarna iti intra apa la 15 grade, dar intra mai jos in realitate) e de 11.3 MJ ( 3.14kwh).

  Puterea unei centrale se raporteaza la ora. Daca ai 3.14kwh / min ai nevoie de circa 188kwh pentru a asigura un debit bun de apa calda la temperatura constanta de 40 de grade. Ok, poate faci baie cu apa un pic mai rece, dar cat de rece? Ramane optiunea s-o dai si mai incet, ca nu-i musai sa fie 15l/ min, ce cu 3-4l/min nu te poti spala?

  Evident ca nu ai nevoie de puterea asta in mod continuu, ca mai nimeni nu face baie sa curga apa nonstop o ora si rareori fac dus toti in acelasi timp. De aia o rezolvi cu un rezervor de 80 de litri de apa la 60-70 de grade, ca asta iti ofera aproape 150 de litri de apa de dus, probabil de ajuns pentru 1-3 dusuri, depinde cine face dusul ala. Daca-s eu 3 , daca-i sotia sau fie-mea, unu si probabil mai trebuie niste apa. Dar, in general daca nu lasi apa sa curga continuu, boilerul recupereaza si umple bufferul ala.
  Daca nu il ai, presupun ca poti observa simplu ca umpli o pula.
  Si plecati de la faptul ca totusi sunteti 10 in 4 apartamente. 10 nu-i un numar mare, noi suntem 5 intr-o casa. Ati putea fi 16 in alea 4 apartamente ( in teorie, nu stiu cat de mari sunt), nu? Deja la 16 oameni care fac dus ai mai multe coliziuni si mai multe cerinte.
  _____
  Eh, eu ce ziceam era de casa unei familii. In general nu ai doua centrale pe gaz in casa, sa zici ca e OK, merge combi, daca se strica una, o pornesti pe cealalta, ca, serios – e chiar o idee buna si nu ar fi fost mai scumpa decat sistemul meu cu acumulator cu pompe 🙂 . Nu stiu daca am voie cu doua centrale pe gaz intr-o casa, ca loc am. Dar pentru majoritatea ASTA CHIAR E o solutie nebuneasca 🙂 .

  Ce spun e ca daca tot ce ai e boilerul ala combi, din cand in cand o sa mai belesti pula cate un pic pe la colturi. Cu cat e casa mai mare ( si mai greu de incalzit) , cu atat mai probabil.

  Apoi, apartamentul nu se compara cu casa.
  Daca mie mi se fute sursa de incalzire n-am decat sa ma bucur de iarna pana repar. La un apartament locuiesti, de regula langa niste vecini. Daca nu li se strica la toti boilerul ( vorbesc de cazul cu individual)

 8. @Maniaxro. Pompa booster e pe partea de apa menajera. Imi dau seama ca daca se opreste curentul raman fara caldura, ca nu mai merge centrala, dar asta o rezolv usor cu UPS / generator la o adica. Ideea e ca daca se strica pompa booster nu am un sistem presurizat cu o bășică mare care să fie sub aer presurizat care să se depresurizeze natural prin introducere de apa în sistem. Am o beșicuță mică de 8 litri sau ceva – pișat. Eu voiam inițial minim 80, dar în fine…. Am un rezervor de 300 de litri de apă, oarecum nenecesar de mult, dar a contat cand nu a mers centrala, că pe curent nu se încălzea apa aia în timp real să poți să faci duș unul după altul în alt mod. 5 persoane consumă totuși mai mult de 100 de litri de apă caldă. Nu 300, dar na, avem și cadă, dacă o umplem pe aia…

 9. Deci, redundanta si capacitate:
  – o centrala are 3 pompe, cu 2 functionale ai ori apa calda ori caldura. Daca e iarna preferi caldura, daca e vara vrei doar apa calda, poti schimba extrem de usor pompele intre ele, au 3 suruburi si o mufa
  – cu UPS APC 1400VA tine centrala sub 30 minpe caldura, deci trebuie generator daca vrei sa mearga
  – capacitate: apa la intrare are 15-18 grade (tampon de 5mc, parca) si la iesire 42 pentru dus; o para de dus standard are 8 litri/min, una economica 6l/min. Nevasta-mea + fiica-mea cu spalat pe cap inseamna o ora, 360l, dar nu o fac niciodata simultan, ca ele prefera aceeasi baie, iar eu cu fii-miu alta baie. Am facut dus in 2 bai in acelasi timp., dar eu si fiu-meu terminam in 5-10 min, nu e un efort serios pentru centrala.
  – corectand pentru debit (de 2.5 ori mai mic) si temperatura (42 in loc de 60, aproape la jumatate diferenta) rezulta un necesar de aproape 40kW pentru 4 dusuri simultane. Nu duce, evident, nici debitul pompei si nici capacitatea de incalzire a centralei, dar chiar nu avem un asemenea grad de simultaineitate. Poate ar duce 3, la limita, daca nu sunt doar femei in toate 3 chiar duce. In cazul tau cu 5 oameni nu ar trebui sa fie nici o problema pentru ca nu ai avea mai mult de 2 simultan, realist. OK, poate ai intrarea la apa mai jos, gen 8 grade, dar 2 tot duce.

  Nu cred ca ai o limita de centrale pe care le poti pune. In Romania ai o limita de debit calculata ca arzatoare, in UK nu stiu cum si cat e limita, sunt diferente foarte mari in general in instalatii intre cele 2 tari (electrica e extrem de diferita, stiu detaliile, dar la gaz nu stiu). Dar nu cred ca ai nevoie de 2 centrale cand poti sa tii o pompa de rezerva in dulap si sa o schimbi singur in 5 minute. Mie imi e mai usor sa schimb o pompa in centrala decat un HDD in NAS (trebuie desfacute vreo 15 suruburi versus 3, ca la centrala capacul frontal se deschide direct).

  Dar nu incerc sa te conving de nimic, chiar nu e treaba mea cum vrei sa iti organizezi incalzirea. Eu ma chinui sa rezolv problema cu electricitatea la mine, pica curentul prea des (e zona de case, dar au cuplat in capul strazii vreo 3 blocuri de 4 etaje care nu erau in plan) si 10KW de baterii de litiu pentru stocare costa prea mult in Romania (ex: https://www.darcomenergy.ro/li – ies la vreo 1000 EUR/KW) fata de USA ($250-$400/kW), adica de 3-4 ori mai scump. Cu niste panouri solare si stocaj in baterii, inclusiv pompele de caldura devin o optiune viabila, pana atunci gazul e de baza pentru ca are fiabilitate 100%, zero incidente in peste 15 ani si culmea, chiar cu curentul picat pot sa incalzesc apa pe aragaz pentru un spalat rapid.

 10. Daca e iarna preferi caldura, daca e vara vrei doar apa calda, poti schimba extrem de usor pompele intre ele, au 3 suruburi si o mufa

  Sunt de acord cu asta in principiu, cu exceptia faptului ca eu nu ma spal cu apa rece iarna( la bloc n-as sta de astea, le-as spune locatarilor sa puna bani de o redundanta ca lumea, sa nu fie saraki, ca nu sta nimeni sa mute pompe de colo-colo. Sau de o o pompa.
  In UK iei pula ca nu ai voie sa faci tu asta. Sigur, poti, dar e ilegal. Desfaci capacul, esti vinovat.

  Dar nu asta e problema, ci ca poate nu pompa se fute, poate, placa electronica, poate vreun senzor, poate schimbatorul de caldura. Nu stii.

  S-au ars alea esti in curul gol. Nu mai e de o familie, e de tot condominiul.

  – cu UPS APC 1400VA tine centrala sub 30 minpe caldura, deci trebuie generator daca vrei sa mearga

  O fi, dar UPS nu e sa tina ventrala sa mearga pe backup, e sa o protejeze de la intreruperi cu energie, de durata scurta. Pentru durata lunga, baterie externa legata la el: cu gel, cu litiu, mai multe cu acid si le schimbi mai des ( nerecomandat), in functie de buget.

  – capacitate: apa la intrare are 15-18 grade (tampon de 5mc, parca) si la iesire 42 pentru dus; o para de dus standard are 8 litri/min, una economica 6l/min.

  6 litri pe minut are para aia de o tii in mana, te speli ca saracii ? Un dus ploaie incepe de la 9 litri pe minut IN SUS. Si la tara in Romania am din ala, ce dracu’.

  In cazul tau cu 5 oameni nu ar trebui sa fie nici o problema pentru ca nu ai avea mai mult de 2 simultan, realist.

  Pai, momentan , nu realist nu se poate ca avem doar o baie cu posibilitate de dus, dar in 1-2 ani vor fi inca doua ensuite. Iar in cazul ala se poate musai. Unde locuiam in chirie erau 4 bai si am fi vrut sa facem baie 2 cate 2 asa, ca seara dureaza pentru 4 persoane mai mult de 1h. Atata ca acolo debitul era rareori suficient. Fiind la mine acasa acuma pot sa fac ce vreau sa putem face chestia asta.

  Nu cred ca ai o limita de centrale pe care le poti pune. In Romania ai o limita

  Din cate stiu, in Romania la bloc nici nu mai e voie sa puneti centrale individuale, asa ca limita e cam zero, nu ? 😀
  Cel putin nu la blocuri noi.
  In UK nu prea se poate, nu asa simplu, pentru ca pentru o centrala trebuie sa prevezi consum de 3m2 gaz /h.
  6m2 pentru doua. Nu conteaza daca ii consuma sau nu, atata se aloca si nu ti-o monteaza daca nu ai debitul asigurat. pe la un contor la astia pot trece max 6m3/ gaz pe ora. Daca mai ai si altceva pe gaz in casa aia ( eu nu am ), nu o sa iti accepte montajul.
  Asta o data.
  Din 2025 astia nu mai permit boilere pe gaz la nicio constructie noua PUNCT. De prin . Asta e minimul, dar se vorbeste ca din 2025 nu vor sa mai vand boilere pe gaz noi. Probabil ca nu o sa treaca si se lungeste la 2035, dar asta se discuta. De pus 2 boilere cred ca o sa fie cam greu cand nu mai gasesti niciunul. Eu imi iau garantie 12 ani la asta ca sa fiu sigur 🙂

  https://www.greenmatch.co.uk/blog/gas-boiler-ban

 11. Ca sa clarific, stau la casa (e o casa mai mare cu 4 apartamente pe 2 etaje) si vecinii sunt tot familie (frate-meu cu familia lui, parintii mei, intr-un apartament statea bunica-mea cand traia, acum e gol). Deci nu am restrictii de centrala la casa, in Bucuresti e vorba ca restrictioneaza la centrala de scara sau de bloc in loc de cate o centrala per apartament, dar nu e cazul la mine. Si “vecinii” sunt foarte intelegatori, luam deciziile in familie.

  Cat despre legalitatea schimbarii unei pompe, in RO nu ai voie sa umbli la gaz, sa demontezi si sa montezi o centrala noua singur, dar reparatiile curente se fac fara a umbla la sigilii. Aragaz poti sa iti montezi singur, daca te pricepi sau te mananca posteriorul. In UK stiu de la un tip cu firma de electricitate ca e interzis, de pilda, sa faci aproape orice DYI, dar gaseste o gramada de chestii artizanale si in afara de a le nota in lista de remedieri (daca e nevoie) la inspectiile regulate, nu poate face nimic altceva. De obicei nu ai cum sa demonstrezi cine a facut lucrarea, mai ales ca sunt multe case vechi la care de la constructie si pana in zilele noastre au trecut generatii intregi de electricieni.

 12. Stau in apartament nou luat la alb. Prima grijă a fost ca langa centrala sa fie loc de boiler electric. Din ăla in plăci, ma costat 290 de lei si pana in 50 restul de materiale. I-am tras priză specială, am racorduri flexibile, in caz ca e groasă nu ai apă să umpli cada dar trei oameni se spală la duș relaxați. In șapte ani nu a fost nevoie de el. Dar nici la mașină nu am avut nevoie de roata de rezervă in 14. Sper să nu am nevoie niciodată.
  Ah si da, sotia mea azi nu a reușit sa pornească masina pentru ca cartela și secvență. Același om care trezit la 3 dimineața in 30 de secunde a explicat ce și cât sa bage in pacient ca sa poată fi operat nu a reușit să deschidă 9 mașină ridicată de ea din showroom doar pentru că nu a mai mers cu ea de o săptămână. Deci o si vad cu sudrubelnita in mână schimbând cabluri la pompe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.