Boiler combi – un vis umed periculos

Toți oamenii cu care am vorbit până acum în UK , inclusiv români, mi-au spus că cum am eu setupul  acasă nu e bine. Și toți habar nu au ce vorbesc, de la amici care lucrează în domeniu, la instalatori, la ingineri de gaz. Să-mi bag pula dacă nu e plin de idioți peste tot.

Anume faptul că am un system boiler ( centrală) care încălzește apa pentru calorifere , iar pentru apă caldă, încălzește ALT boiler termo-electric și din ăla pleacă apa caldă înspre băi și bucătărie.

Că ar trebui schimbat cu un combi boiler , o centrală cu două ieșiri , care alimentează pe un circuit caloriferele și pe altul robineții și nu mai e nevoie de alt boiler ( cilindru presurizat) de stocare apă caldă.

Le-am spus că  nu sunt de acord și celor care au renovat baia și bucătăria și amicilor mei și celor care au montat noua centrală,că și aia visau tot combi.

Și am ajuns, din păcate,  la concluzia că am avut dreptate, când s-a bușit de tot schimbătorul de căldură la boiler. Că nu prea mai făcea față să încălzească și apa menajeră. Dar se pot întâmpla și alte bube, care să scoată boilerul din schemă.

Și rămâi în incapacitatea de a face un duș cald, ceea ce e departe de amuzant , dacă nu îți merge nici încălzirea cum trebuie .

Absolut toți au spus că nu e așa , că centralele moderne sunt fiabile și nu se strică . Toate lucrurile se strică cel puțin o dată și nu știi când . Dacă nu știi exact nici intervalul de reparație e mai bine să ai acoperire.

Din păcate, tot mai am ceva SPF ( single point of failure ) în sistem, care este pompa de ridicare de presiune ( pompă booster , îi spune lumea pe aici ) și care dacă se strică sau pică curentul sunt un pic la ananghie.

Asta as putea să rezolv cu un UPS , generator sau kit de panouri solare ( cam din părți soare in UK, dar să trecem peste, iar în sat la mine nu prea e nici vânt, că dacă nu îmi place ăsta, m-am stabilit pe cale de consecință în zona cea mai cu adolie )

Lăsând asta la o parte, debitul maxim încălzit de un boiler combi e suficient pentru un duș și ceva robinet la bucătărie , poate. Dacă ai două băi și vrei să le folosești în același timp o să fie problemă. Există boilere pe gaz care pot susține și două băi, dar :

Trebuie să te uiți la 30-35 KW sau mai mult.

Trebuie să vezi ce faci cu presiunea de apă, că debitul pe o țeavă subțire care iese din boiler e limitat de presiune. Până la urmă, oricât ai creste presiunea aia, tot ai limite, dar să zicem. Dintr-un rezervor de stocare și boiler electric la nevoie, in primul rând că ( poate) poți trage mai multe țevi. In al doilea rând că, dacă nu, pui două mai mici.

Singurul caz unde are sens, din motive de spatiu limitat, este un apartament.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adi
Adi
2 years ago

Cand prea multi oameni ti se par idioti, s-ar putea sa nu fie asa. Am 2 centrale combinate, de vreo 15 ani. S-au stricat de vreo 5 ori in total, deci cam o data la 6 ani de functionare (2×15 ani total), de n-1 ori pompele (durata de viata limitata) si o data de la 400V in instalatia electrica. La nici una nu au fost probleme cu schimbatorul de caldura, inca, dar s-a facut curatare regulata si poate asta a ajutat. O centrala din asta era sub $3000 acum 15 ani, parca vreo 3000-3500 de euro in zilele noastre. Centralele… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Dacă ai două care se pot înlocui reciproc, ai rezolvat problema și eu în principiu mai bine decât cu una și rezervor de apa. Apoi daca ai ai rezervor de apa , presupun că trebuie să fie presurizat măcar la presiunea de alimentare , când ziceam asta nu mă refeream la vas cu aer, ca la hidrofor, că nici eu nu am din ăla, am un vas de expansiune foarte mic pe pompa care presurizeaza tot sistemul ( cu care nu sunt tocmai ok, dar in fine). Dar imaginează-ti un om cu o casă, fără rezervorul de apă, doar cu… Read more »

dam167
dam167
2 years ago

Nu dacă nu e bine, dar nu e eficient – de asta nici un inginer n-o să zică că e bună soluția ta. Puteai să pui o centrală mai puternică (dacă simțeai nevoia) și un boiler electric într-una dintre băi. În caz de avarie, aveai o baie cu apă caldă. Pentru bucătărie, în cazul în care avaria ar dura mai mult timp, ai putea pune temporar o baterie cu încălzitor, dar nu știu dacă lipsa apei calde la bucătărie ar fi așa o problemă în cazuri extreme. Toate sistemele de instalații se dimensionează statistic, de asta în caz de avarie… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Centralele astea au cate 3 pompe si nu se strica simultan, intotdeauna cand a picat o pompa am avut caldura iarna sau apa calda vara aranjand pompele functionale ca atare. Si nu te impiedica nimeni sa tii o pompa de rezerva intr-o cutie langa centrala, daca esti speriat de bombe. Proiectul a fost cu 3 centrale din motive de contorizare si impartire a costurilor si pentru ca idiotii calculau puterea centralelor doar la volumul de aer, fara sa ia in seama izolatia, asa ca sistemul era enorm supradimensionat. Daca merge cu o singura centrala, doua sunt mai mult decat suficiente.… Read more »

Adrian
Adrian
2 years ago

Si eu sunt de aceeasi parere cu tine. Cat mai multe posibilitati si solutii de back up. La casele din tara am centrala pe gaz si sobe sau centrale pe peleti, incalzire elwctrica in pardoseala si panouri infrarosii..plus back up pt curent..doar pe partea de centrala..dar suficient.
Acum analizez posibilitatea de a construi o casa aici in UK..pe care o voi vinde in 10-15 ani deoarece nu intentionez sa raman aici..

Maniaxro
Maniaxro
2 years ago

Eu nu înțeleg o chestie: zici că daca pica electricitatea ești la ananghie cu pompa booster. Zici că pompa booster e SPF-ul. Pompa asta e pe circuitul de apa menajera sau de agent termic? Pentru că, dacă se duce curentul, nici centrala pe gaz nu mai funcționează și nici partea electrica a preparatorului de apa calda menajera (că din ce înțeleg boiler e altceva pe acolo) , corect? Așa că deja nu mai ai un SPF, ci mai multe.

Adi
Adi
2 years ago

Deci, redundanta si capacitate: – o centrala are 3 pompe, cu 2 functionale ai ori apa calda ori caldura. Daca e iarna preferi caldura, daca e vara vrei doar apa calda, poti schimba extrem de usor pompele intre ele, au 3 suruburi si o mufa – cu UPS APC 1400VA tine centrala sub 30 minpe caldura, deci trebuie generator daca vrei sa mearga – capacitate: apa la intrare are 15-18 grade (tampon de 5mc, parca) si la iesire 42 pentru dus; o para de dus standard are 8 litri/min, una economica 6l/min. Nevasta-mea + fiica-mea cu spalat pe cap inseamna… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Ca sa clarific, stau la casa (e o casa mai mare cu 4 apartamente pe 2 etaje) si vecinii sunt tot familie (frate-meu cu familia lui, parintii mei, intr-un apartament statea bunica-mea cand traia, acum e gol). Deci nu am restrictii de centrala la casa, in Bucuresti e vorba ca restrictioneaza la centrala de scara sau de bloc in loc de cate o centrala per apartament, dar nu e cazul la mine. Si “vecinii” sunt foarte intelegatori, luam deciziile in familie. Cat despre legalitatea schimbarii unei pompe, in RO nu ai voie sa umbli la gaz, sa demontezi si sa… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Stau in apartament nou luat la alb. Prima grijă a fost ca langa centrala sa fie loc de boiler electric. Din ăla in plăci, ma costat 290 de lei si pana in 50 restul de materiale. I-am tras priză specială, am racorduri flexibile, in caz ca e groasă nu ai apă să umpli cada dar trei oameni se spală la duș relaxați. In șapte ani nu a fost nevoie de el. Dar nici la mașină nu am avut nevoie de roata de rezervă in 14. Sper să nu am nevoie niciodată. Ah si da, sotia mea azi nu a reușit… Read more »