Un pic de educație îmbibată în alcool

Nu știu dacă se observă că apar semnificativ mai rar articole cu review-uri la alcool. Nu-i că m-am pocăit, că mai beau și beau alcool mai bunicel decât când eram mai tânăr dar mi-am impus să scriu mai puțin. Am să mai vorbesc de un vin, de-o bere , când o fi momentul și în context.

Am făcut o pauză pentru că am observat un shift în timpul pandemiei pe tema asta și era și la mine . Eu nu am început să beau cu mult mai mult, dar să pun mai mult alcool în articole, ceea ce a fost amuzat la un moment dat că am realizat că companiile de alcoale au speculat perioada și au băgat bani la greu în campanii, că știi cum e, daca principalele lor canale de distribuție – cârciumile – s-au închis, lumea a făcut switch pe Drink From Home și au rupt ăștia cu magazinele online de băutură. În Româna Finestore aproape și-a dublat cifra de afaceri pe 2020 și nu am datele pe 2021, dar nu mă aștept să fie mai slabe.

Iar eu scriam pe gratis, dar nu asta e problema, cât că mi-am dat seama la un moment dat că promovez ceva toxic.

Aparent, informații despre un vin bun, o bere bună, sau un gin bun ar trebui să fie utile, că pot ajuta la formarea opiniei unui om. In anumite contexte poate, dar când omul vede pe toate ecranele, că în viața reală nu mai are unde, fiind sechestrat, doar oameni care beau, informațiile astea ajută doar la normalizarea comportamentul de a bea, cu ”daydrinking” și tot ce vine după.

Am observat apariția unor reclame ostentative în unele serii de pe youtube. În principiu, eu nu urmăream foarte multe, si n-o sa dau nume, ca nu vreau sa para ca critic persoane, ca nu-s ipocrit, doar sa prezint o situatie. Dar am vazut cum de la sticle pe fundal, sticlele alea se mutau in cadru, pe urma am inceput sa vad si alte streamuri de-ale unor invitati, ca vorbeau un pic despre asta , sa vad daca povestea se repeta si dupa o vreme streamurile păreau din ce în ce mai grosiere – se bea, se fuma trabuc. Fie că erau teme de discuție interesante sau nu, se desfășurau în jurul unor pahare de băutură, lucru care e oarecum în cultura noastră, n-o să mă dau mimoză acuma. Spun doar că spațiul media a devenit brusc un promotor foarte exagerat al alcoolului și consumului de alcool.

O parte din ăștia care făceau streamurile ălea sunt fie actori, fie stand-uperi și e cam de înțeles că 2020-2021 i-au futut un pic ș-au fost nevoiți să ia orice promotor le-a adus ceva venituri, nimic de zis.

Pe de altă parte, nici pe ăștia de-alde Finestore nu pot spune că nu înțeleg, că dacă eram eu director de marketing și PR la ei cred că fix același lucru îl făceam, pentru că na, să consumăm responsabil bate greu cu dublarea cifrei de afaceri, iar o afacere vrea să vândă nu să educe.

Partea proastă e că o parte din toleranța la reclamele cu alcool, spre deosebire la intoleranța dobândită la propaganda pentru tutun stă pe niște studii, parte dintre ele susceptibile de a nu fi chiar neutre, ci sponsorizare, care au tot prezentat, de-a lungul timpului faptul că consumul moderat de alcool este benefic. De la o vreme încoace însă optica s-a schimbat.

Am auzit voci care spun că are legătură cu islamizarea vestului. E posibil și asta însă nu cred că doctrina a dus la opinie ci că a permis ”și alte păreri” ca să zic așa.

Sub formă de clișeu, cercetătorii britanici au publicat un studiu ( cum n-o să plătiți voi accesul iar știința nu mai e gratis, taică, puteți citi rezumatul aici și aici ). pe un număr destul de mare de subiecți care n-are o concluzie prea luminoasă.

Concluziile sunt două.

Prima e că și în cazul consumului moderat de alcool, riscul de accidente vasculare e mai mare decât în cazul lipsei consumului de alcool – în condiții de BMI simiar.

A doua e că vinul nu ajută, sau nu protejează împotriva bolilor cardiovasculare, dar afectează mai puțin decât tăriile și berea/ cidrul.

O altă parte, însă pe care n-o s-o găsiți dacă nu citiți studiul detaliază un pic metodologia și mă face pe mine să-mi pun niște semne de întrebare.

Ăștia au ajuns la concluzia că ăia care nu beau deloc alcool erau în general mai bătrâni, mai puțin activi fizic, mai grași și mai săraci.

In our cohort, never drinkers were older, less physically active, had a higher body mass index and socioeconomically less affluent. Even after adjusting for these cardiovascular risk factors, never drinkers had a 31, 51 and 46 percent higher risk of suffering an overall cardiovascular-, ischemic heart disease- or cerebrovascular disease event, respectively.

Iar în contextul ăsta, da, părea că consumatorii de alcool sunt mai protejați de boli CV. Dar cercetătorii au considerat că e un bias aici și au făcut niște corecții pe la factorii ăștia ca să ajungă la concluziile de mai sus. Adică au introdus un coeficient de risc de îmbătrânire, de risc asociat obezității și sărăciei. Și în condițiile ăstea au ajuns la concluzia că alcoolul nu ajută la nimic dvp al bolilor CV, ci doar încurcă.

Accept corecția de vârstă, dar altfel, ce-mi atrage mie atenția e că nebăutorii sunt în general mai grași mai puțin activi fizic și mai săraci. Știu că corelația nu înseamnă cauzalitate, dar pe dealtă parte nici compensarea prin decorelarea de biasuri nu-i neapărat obiectivă, în cazul ipotetic în care se stabilește o corelare cauzală.

Adică îmi spui că dacă alcooliștii ar fi la fel de grași, de puțin activi fizic și de săraci precum băutorii ar avea riscuri mai mari , ceea ce ar putea fi corect, dar până una alta ai descoperit că, în general, bețivanii sunt mai activi fizic, mai puțin grași și mai puțin săraci, deci în general trăiesc UN PIC mai bine și tot au riscuri mai mici asociate. Sigur, poate că nu datorită alcoolului, dar vorbim totuși de un eșantion de 300,000 de persoane.

Ce vreau să spun e că eu mi-s ok să fac eforturi să nu mă îngraș ca porcul, să mai ascult din când în când soția când zice să mergem la o plimbare pe jos și să alimentez cu vin roșu fără plumb, decât să stau ca leguma și să mă usuc uitându-mă la sticlă.

Acesta nu este sub nicio formă un îndemn să beți alcool, este un îndemn la responsabilitate. Dacă bei un pahar de vin, mergi și un kilometru pe jos, să scoți alcoolul, sau sari o masă, sau amândouă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Da mă dar io cred ca aia ai uitat de industrii întregi unde politica de zero alcool e ceva normal. Dupa 10 ani de așa ceva bai iti spun sincer ca nu prea mai intră băutura. Adică acum e ceva normal sa iau o masă on oraș si sa nu beau și ceva tărie. Si am crezut că sunt eu stricat dar am vb cu colegi de ai mei si ei tot cam așa se învârt Si eu începeam o masă cu una mică dupa care aveam ceva in timpul mesei sa intre nai bune si evident dupa ca sa… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Pai si ce vi s-a intamplat intre timp? Ati trecut pe prafuri?
Adica lumea bea pe mare sa inece anumite lipsuri si sa uite de anumite griji si doruri, pe langa ca era un obicei comun. Ca banuiesc ca nu pilotati si voi remote cu WFH?

Stropic
Stropic
2 years ago

Cred ca au cam impins consumul moderat in incercarea de a normaliza/vinde si de asta se incurca toate statisticile.

Adica, consumul moderat e o bere/un vin pe zi. 90 ml de tarie zilnica e consum moderat.

Da, o fi ok sa bei un pahar de vin rosu la vreo friptura. O bere e moderatie, poate chiar iti face bine. Dar una e cand bei una pe luna sau cand si cand, si alta e zilnic-zilnic timp de ani de zile. Isi pune cu totul altfel amprenta asupra ta. Si totusi sunt puse in aceeasi oala.

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Ei pula! E simplu. Vrei să muncești? Nu mai bei! Si faci asta cam 6 luni pe an. Sau o faci pe ascuns. Dar tine cont că la fiecare 6 luni faci un drog/ alcool, chemical blood, liver test. Apoi ai un test neanunțat lunar unde sufli in alcool test, măcar un test cu pipi de la companie, la fel de la autoritățile portuare și cel mai nasol e foarte greu spre imposibil să aduci băutura la bord și atunci de cele mai multe ori o bei cu capul in cheson. Si așa îți cam bagi pula in ea de… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Ce a suplinit relativ alcoolul? Păi internetul de pa bord. Practic imi vad, aud familia zilnic.
Si cam asta e standardul pe tor.

Ceva de genul ăsta căutam. Că îmi este imposibil sa cred că o navă întreagă de oameni pot sta izolați de viețile lor, își pot amâna toate îngrijorările și să rămână cumva sănătoși la minte și operabili fără alcool, pastile , sau consiliere psihologică permanentă. Fără îndoială că unii pot, dar nu cei mai mulți.
Interesant.