Șefii la inflație – politici monetare și geopolitici

Se cam vede inflația pe la colțuri, deși BCE o arde în continuare cu vrăjeli gen ”inflație tranzitorie” – OK, dacă e așa, când scad prețurile, sau când scade măcar înflația? Nu?

Se vede în toată lumea, că a fost politică globală în perioada covidului – ”hai să dăm, că vedem noi de unde”. Eh, e ok…

Acum problema covidului fiind rezolvată, ne-am învățat cu el, cu morții, cu bolitul și cu măsurile ( în sensul ăsta rezolvată), rămâne faptul că inflația asta nu dispare, ca să fie un efect tranzitoriu, decât dacă excluzi cauzele:

Bani fabricați pentru diferite pachete de stimulente, reducerea dobânzilor de referință pentru a nu prăbuși piețele imobiliare într-o perioadă în care oamenii trebuie izolați în case , nu pe străzi – ‘member 2008.

Americanii zic că SE GÂNDESC să crească dobânda de referință, unul din mecanismele cu care mai reduci un pic din împrumuturi, masa monetară care circulă aiurea, etc. Dar nu chiar repede că pică bursa și n-au apucat să-și scoață banii membrii forurilor politice de reglementare și cei din pozițiile care nu mai au voie să dețină acțiuni la bursă pentru că sunt golani.

Cehii au mărit un pic rata dobânzii de referință, la fel și România, ceea ce nu-i rău, că temperează un pic creșterile unor prețuri, cum ar fi ălea de la case. Mă rog, dacă ai case ca investiții în România, ghinion și de data asta – în ceea ce mă privește prefer o țară cu case ieftine, că altfel o să vă explic eu o dată unde se ajunge… minunatele case și minunații oameni din UK, pișa-m-as pe investițiile lor, scuzați limbajul academic.

Din păcate, creșterea doânzii de referință nu va reduce prețul la energie și cu asta basta. Deci inflația nu pleacă anul ăsta că nu are pe unde să iasă. OPECII cresc producția de petrol, ceea ce ÎN TEORIE ar putea ajuta la temperarea prețurilor la energie, dacă țările din UE, ar închide un pic ochii la ținta de verzificare înainte să fie mucificați de propria politică ecologică și-ar da un pic cu fum de petrol și eventual de cărbune. Dar eu n-aș paria pe asta.

Aș paria că o să fie tot scump, context în care trecerea pe tot felul de căcaturi electrice, că de încălzire, că soluții de business și industrie, o să facă tot mai tare cu ochiul. Cu ochiul ăla maro și nespălat în care îți înfigi pula și o umpli de… taxe. Taxe verzi desigur. Da, limbajul.

Limbajul e o formă de comunicare prin care statele ascund inflația reală focalizând pe indicatori sintetici. Inflația reală se construiește la magazin, un raport FAO arată că prețul la alimente e sus, foarte sus, cel mai sus în ultimii 10 ani.

E groasă treaba nu pentru că se scumpește carnea, ci pentru că se scumpesc cerealele, că ghici cu ce sunt crescute animalele ălea ( ignorați reclamele cu vaci care pasc iarbă verde). Și știți cu ce sunt produse cerealele ălea? Nu, nu cu soare. Cu tractorul pe motorină și cu îngrășăminte chimice.

Anul trecut și acum doi ani un prieten a construit niște silozuri. Cred ca ar fi o idee bună să construiesc și eu unele. I-am spus lui tata să curețe din cereale și să mai vândă că nu mai avem loc în pătule. Nu știu dacă a fost cea mai înțeleaptă idee.

Pentru mine tot conondrumul ăsta de scumpiri înseamnă câteva chestii.

  1. Când faci pula mare că-i impui sancțiuni Rusiei, îți tragi preșul de sub cur. Nu sunt pro-rus și nu cred că ar trebui slăbiți pentru că depindem de gazul lor. Mai bine cu inflație și să-și bage gazul în cur. Ar trebui pur și simplu refuzați.
  2. Nu cred că Europa e pregătită pentru ce visează să facă pe linie de amprentă de carbon. Dacă scoți gazul din poză rezultă o lume cam scumpă pentru care n-avem bani. Iar asta e doar un preview asupra a cum cred că va arăta lumea ”verde” de dincolo de 2040. Ce se va întâmpla va fi că vom strânge cureaua, nu că vom trăi mai curat și mai frumos. Vom polua mai puțin că cam atât ne vom permite. Desigur, ăsta e un comentariu generalist.

Cu privire la 2, dacă locuiești ca mine în vestul Europei, intr-o casă în oraș care costă juma de milion , sau ceva de genul, s-ar putea ca banii tăi să meargă în direcția greșită. Nu susțin sau cred că se vor ieftini astea, habar nu am cum va percepe lumea viața și ceva îmi spune că cei mai mulți vor accepta sărăcia și ”frugalitatea” va deveni noua marota și propaganda a umanității. Cam cum e acum treaba asta cu ”eco”. Burgerii de plastic/vegetali sunt deja aici, să fii vegan e o modă, că vrei să trăiești o viață lungă să te poți bucura de sărăcie la adevărata ei valoare cât mai mult.

Sunt chiar curios ce crede omul de rând că se va întâmpla mai incolo când chiar va trebui renunțat la gazul rusesc, în ideea în care trebuie să fim toți verzi, să ne încălzim cu soare și bășini eco.

Sper ca încălzirea globală să compenseze frigul din case și din inimi, lol.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
2 years ago

China zice ca va construi “at least” 150 de reactoare nucleare in urmatorii 10-15 ani. Cam cat sunt in toata Europa acum…

Cu alea 180ish cat avea in aug’20 Europa acoperea 25% din total energiei consumate. Cu inca pe-atatea ar urca la 50%. Doar ca e neclar in ce directie o va lua, ca Germania parca zicea ca renunta la nuclear power.

ala
ala
2 years ago

Treaba asta cu frugalitatea prin vest cred ca e valabila de cativa ani buni. Am avut vreo doua stinturi mai lungi prin vest in ultimii 3 ani si cumva eram putin intrigat de anumite atitudini pe care le vedeam cand ieseam cu colegii la masa/bere. Persoanele difera intr-adevar, dar tot mi se mare un pattern: – “10 eur masa de pranz e horribly expensive” – “Hai ba la bere dupa munca” => “Hai ca stiu eu nu stiu ce locatie cu bere gratis” – comand un platou la un dinner=> 10 minute de uitat la el…”e comandat de tine?” –… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Boss ai mei cumpără inca 4 nave chimicalele de 12k. Tine cont ca e o companie care e bazata pe barje si peste 10 ani nu au avut nave peste 3k ( si alea erau cam 7 in total, acum au peste25)
De ce fac asta? Pai biodisel odată dar ce e mai important gazele. Și cum nu-s conducte peste tot las că facem noi pe cisterna PECO! Se pare ca ioropenii au realizat cam cat de umede le sunt visurile verzi si au ajuns la concluzia că si gazul si atomul is suficient de eco ca să le usuce.

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Da 12000 si de cumpărat le cumpără din China. Noi din santier, livrare 2022, 2023. La ăștia nu e criză de nimic cică chiar ar fi înainte cu planurile. Gaziere mici. Barje mai au cred ca vreo 8 de transport gaz dar vapoare nu. Si din ce e adus începând cu 2019 4 sunt exclusiv pentru biodisel si mai bine de jumătate plimba si ele in marea majoritate același lucru. Firma a carat peste 10 ani doar chimicale grele trendul ăsta e de vre-o 5 ani si cam arată înspre ce ne îndreptăm.