Munca în UK: Să doarme, mă, și aicea?

Un semn că lumea se duce pe pulă e când vezi că depravarea și șmenăreala ajung trăsături de caracter în apanajul oricui și nu prea mai valorează mare lucru, că știi – e mișto să te lauzi că ești șmecher, dacă nu e toată lumea șmecheră.

Pe undeva prin 2012 mă lăudam că fac bani în somn. Nu eram chiar Țiriac sau parlamentar și n-o să dau detalii, ”dar merg pe drum și vine banii” era deja demodat pentru mine.

***

Eram obișnuit să văd prin România șantiere în care angajații stăteau pe margine, dormeau, sau dormeau cu lopata în mână , sau ceva de genul. Și s-a cam văzut foarte bine cum mergea treaba. Băi, dintr-un motiv care-mi scapă, serios, nu știu ce a condiționat schimbarea, de prin 2016-2017, vedeam lumea chiar muncind pe șantiere și am rămas oarecum surprins. Nu că brusc România a depășit Germania, dar s-au schimbat câteva chestii, a mai apărut 1 metru de autostradă și pe șosea nu numai pavaje pe la politicieni prin curți, s-a mai asfaltat un drum, mai un pod ,mai o ceva acolo. E o diferență în bine.

Când am ajuns în UK am văzut că era plin de lume cu veste verzi pe ei și-am rămas așa cumva triggeruit, că uite, coaie, aici se muncește în infrastructură, ăștia au bani de băgat din astea și oameni să muncească, de aia e țara altfel. Băi, din 2019-2020 s-a cam împuțit treaba ( explic, că despre asta e vorba) și am făcut o mică confuzie, suprapunând problema peste pandemie. Ceva trebuie că și pandemia să fi influențat, dar mai mult chestii conexe cu privire la inflație și plată.

Mai pe scurt, am un prieten care a lucrat la infrastructură, din motive obiective nu o să dau detalii despre ce și cum. Tot ce spun e ca lucra subcontractor pentru niște contractori care aveau contractul principal de maintenanță de la un furnizor de utilități din ăsta mai monopolist așa. Și-mi povestea cum e plătit și cum muncește, ca să fie bine și pentru el. Așa, știți voi, cu tertipuri de pontat ”X” ore și muncit ”X/2” sau cât o fi. Și o să dau din casă doar puțin pe tema asta.

Pe scurt, o echipă merge cu un van ( dubă, în românește) la un job, își face treaba după care o mai arde p-acolo un număr de ore că poate e nevoie de ei. Sau poate e vreun motiv pentru care nu pot începe treaba și o ard pe acolo până vine altă echipă și face. Iar dacă e chipa e de 2, unu pleacă acasă, celălalt doarme în dubă, sau stă pe telefon, timpul trece leafa merge.

Nu-i condamn că la sume gen 10-12 lire pe oră, iar munca aia nu e chiar de menajeră, cred că dorm prea puțin în dube, dacă mă-nțelegi. Dar când astea se întâmplă la nivel de țară e o problemă.

Că sigur, și mie îmi place cu ”voi că faceți că ne plătiți, noi ne facem că muncim”, problema principală e că lumea asta se construiește cu muncă, dacă nimeni nu muncește nu putem nici să stăm pe loc, dăm înapoi… Ghinion, pentru că asta se întâmplă.

Și pleacă totul de la ”voi vă faceți că ne plătiți”, nu de la altceva.

Acestea fiind spuse, am început să observ atent și cu îngrijorare diferite lucrări și pare un pattern. Am zis că poate mă înșel, poate sunt eu prea exigent cu munca altora, că se poate.

Până acum câteva zile când au început unii o lucrare în fața curții la mine. Într-o vineri au venit și-au împrejmuit , au montat niște semafoare, semne astea, cum se face, ca să lucrezi în siguranță. Asta au făcut toată ziua. În principiu, nu e o problemă, dacă atât durează, ce vrei?

Nimic,dar de la 12:00 la 16:00 au stat unii cu o dubă parcată în fața curții mele și dormeau în dubă. Normal că nu poți să dormi acasă, că nu toată lumea e pe WFH, vrei să faci și tu bani.

Luni au venit să lucreze, când scriu asta e vinerea următoare ( dar se va publica mai incolo) . Pe fiecare zi, până vineri era maxim un om care lucra și pe langă el, maxim 2-3 care se uitau, verificau. Înca 2-3 în dube la somn. În prima zi au folosit un excavator și au săpat până la conducte, pe urmă cazmale. Până joi seara au tot săpat la o groapă cu amprenta de vreo 2 x 5 m maxim. Adâncimea săpată la cazma să fi fost un 1 metru. Nu e ușor și nu e rapid, când o faci printre conducte, e de așteptat să sapi cu rândul să te mai odihnești, normal. Dar erau minim 4-5 oameni la orice oră. Ca un criteriu de comparație tata mi-a săpat mie în câteva zile cu cazmaua și târnacopul o fosă de 2 x 2 x 2 metri . Vara, în pământ uscat. Tata are 65+.

Nu, nu se muncește așa , noi suntem niște oameni deranjați mintal pe treaba asta, dar orișicât.

Ce spun e că gata, pare că ori intră într-o pasă proastă ori se duce dracului și țara asta și cred că trebuie să fac ceva pe temă.

Let's set sail and raise the anchor! - Album on Imgur
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Io nu cred ca e o pasa proasta, eu cred ca asa a fost mereu, doar ca n-ai avut ocazia sa vezi pana acum cand ai stat mai mult pe acolo.

Important e daca se si rezolva, mai greu, mai usor, dar sa se rezolve.

Adrian
Adrian
2 years ago

Confirm…sectorul constructii o ia la vale.. singurele companii in care se munceste sunt cele irlandeze( asta daca nu sunt parazitate de romani sau nu au conducere noua engleza).
A ajuns sa fie mult mai important producerea de hartii,permise….decat efectuatul lucrarii in sine. Proiectele sunt facute pe genunchi,managementul este rupt de forta de munca..

Fery
Fery
2 years ago

Pilon cu acces nasol, nacela si macara on site de la terti (7500 pe zi), traffic management adecvat, 2 van-uri de la noi. Unul dintre soferi inchide cheile in masina (au broaste de alea smechere extra, cica anti-furt). Echipamenul de acces la inaltime evident inauntru. Lucrarea se inchieie la 10 dimineata pentru ca health&safety, toata lumea este platita full day. Any questions?

Redoo
2 years ago

doi engleji săpau o groapă
pumba,pumba,pumba,pa
și stăteau cu quru-n apă,
pumba,pumba,pumba,pa…
unu pune o ‘ntrebare
pumba,pumba,pumba,pa…
ce facem cu pământul caaaare, rezultă de la săpare?
pumba,pumba,pumba,pa…
ia să facem noi așeeea…
pumba,pumba,pumba,pa…
săpăm o groapă mai coleeeaaaaaa…
pumba,pumba,pumba,pa…
și băgăm pămîntu-n eaaaaa…

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Băi sa mi bag picioarele au venit românii sa paraziteze companiile englezești si s-a dus UK pe pulă!
Adrian te rog eu nu fi idiot!

Cătăline tată cine sa muncească căci munca aia adevărata a fost trimisă in Asia si au mai rămas ceva enclave prin Europa.

Adrian
Adrian
2 years ago

Doru, intamplator am lucrat pentru destule companii ca si subcontractor. Am ajuns sa evit orice companie ce are romani in sistemul de management.
Daca ai citi textul scris de mine si l-ai putea intelege ai vedea exact la ce ma refer.

Stropic
Stropic
2 years ago

Aici cred ca sunt niste nuante. De exemplu prietenii tai or fi lucrat cu/pe santier, si atunci sunt alte premise. In primul rand au deadline-uri fixe, si niste oameni multi primesc bonusuri sa termine mai repede. Deci se organizeaza mai bine, se munceste mai mult, pe mai multi bani. Toate santierele sunt private, chiar daca au contracte cu statul. Asa astia de la tine lucreaza la stat probabil, un fel de drumuri si poduri, job caldut, sigur, nicio presiune din partea nimanui, ca nu pleaca drumul de acolo. Eu zic ca diferenta intre tari e la prima ploaie. Adica daca,… Read more »

Adrian
Adrian
2 years ago

Stropic, uite caz concret: A465 sector Abergavanny:
– termen depasit cu 3 ani ( 3 ani)
-buget depasit cu 110 milioane .
Companii private,contract cu statul.
Bicester village: contract in totalitate privat, depasiri de buget si termene….fara numar.
Bristol Gypsy Patch bridge….au ajuns la stiri..cam asa a ajuns sectorul constructiilor.