Din păcate, că așa, ceea ce face Putin pare justificat. Nu sunt pro Rusia nici pro Putin , nu că i-ar păsa cuiva.
Ăia din Luhansk și Donetsk vor să se separe ( măcar o parte din populația de acolo). Ucraina, țară ce se pretinde suvernă nu e de acord și își revendică teritoriile sub principiul unității naționale și al indiviziunii teritoriale, iar Putin le recunoaște ălora dreptul de autodeterminare bazat pe criterii naționaliste, că-s la origine ruși că plm.
Și trimite trupe de ”menținere a păcii”.
Nimănui nu pare să-i pese de populația de acolo, evident. Ăia sunt niște oameni și-s convins că unii vor să fie parte din Ucraina, alții din Rusia, alții poate independenți, din diferite motive.
Dar sunt foarte sigur că niciunii nu vor să fie bombardați sigur-sigur, decât să fie bombardați și uciși preferă să fie repuplică independentă, orice ar însemna asta, că și independența asta are costuri.
NATO, Europa, SUA, cât și ONU n-au pus niciun moment problema autodeterminării, care e un principiu de drept internațional recunoscut. Evident e conflictual, că Ucraina se autodetermină cu teritoriul ăla cu tot, iar o parte din ăia se pretind afară.
O soluție care ia în considerare populația ar fi ca NATO/ONU… să intervină și să ceară un referendum cât se poate de democratic și fără să fie cu presiuni, că absolut nu se poate niciodată. Iar în sensul ăsta ar trebui să li se permită ălora ( din regiunile separatiste) să își organizeze EI referendumul cu observatori din Ucraina și din Rusia ca state direct interesate, cât și de observatori internaționali. Iar menținerea păcii să se facă cu trupe ONU ( că și-așa ăia iau bani degeaba) care nu aparțin de state interesate politic, adică fără trupeți ruși, ucrainieni sau din state NATO. Rusia își mută armata, ucrainienii pe a lor, ăia își țin referendumul, dacă iese că vor să se separe îi lasă dracului toți în pace și își negociază ei singuri pe urmă dacă vor trupe rusești pe teritoriul lor – poate vor, poate nu vor și rușii îi fac să vrea -> când ești mic și vrei independență, plm, chestii se mai întâmplă.
Evident că sunt interese politice la mijloc și nici nu se pune problema în felul ăsta. Dar în felul ăsta Putin joacă cartea salvatorului, pentru că oricât nu vrea nimeni să audă cetățenii ăia sunt într-un război și riscă să fie uciși, și decât să fie bombardați și dintr-o parte și din alta , e limpede că vor tăcea, mai bine, și vor înghiți trupele de ”menținere a păcii” trimise de ruși.
N-ai vazut ce fericiti erau aia evacuati ca le da Putin 10.000 de ruble (120 euro) sa lase casa si tot?
Adica poate iti bombardeaza casa si se alege praful de agoniseala ta, dar hei… 120 euro sunt 120 de euro.
Urmeaza Transnistria oare? Ca si aia e pusa pe “paused” pana cand se trezesc rusii ce vor sa faca.
Da ce, in Spania, care e chiar in NATO, chiar in UE, a fost pus vreun moment principiul autodeterminarii? Bine, de fapt referendumul a fost facut, dar asta e, au ramas cu referendumul. :)))
Iti dai seama ca daca nu se face acasa, nu se face pentru altii.
Mai inainte de orice, cred ca ar trebui sa luam informatiile astea cu un kil de sare. Ca nu stii cat e adevarat din asta – o stii p-aia cu protestatarii platiti de Soros cu 50 de lei?
Dupa asta, pana una alta aia sunt intr-o zona de razboi si cel mai important lucru de care au nevoie e sa plece dracului de acolo ca sa nu fie ucisi. Faptul ca primesc bani de benzina e CEVA in plus, nu in minus.
Nu e nevoie. Rusii pot sa faca ce vor cu aia. Daca vor s-o ia, moldovenii oricum nu o revendica, ca e PESTE Nistru. Aia asa ramane multa vreme, un ciot. Problema transnistriei a fost ca rusii voiau de fapt imixtiuni in Moldova si au creat statul ala artificial, nu ca mureau moldovenii de nevoia de a avea zona aia.
Normal ca nu, pentru ca presupun ca orice stat are in constitutia lui ca e “suveran unitar si indivizibil”, altfel ce suveranitate e aia daca orice provincie poate decide sa-si faca stat in stat?
Da-n Spania lucrurile n-au luat o turnura internationala, s-au ciomagit un pic in liniste intre ei, violenta domestica.
Citiși discursul Ursului? Partea aia cum s-a format Ucraina și partea cu datoriile. Oare așa fuse (a plătit Rusia datoriile URSS-ului)?🤔
Noi suntem cam nesuferiți pt Ucraina http://moldnova.eu/ro/cata-limba-romana-mai-exista-scolile-din-ucraina-21855.html/
Nu stiu cine e Ursu.
Nu ma deranjeaza. Eu n-am mers la facultate in Ucraina si nu cunosc pe nimeni din Romania care sa fi mers ( desi posibil sa existe), dar am avut mai multi colegi de facultatea veniti din Ucraina pe nu stiu ce soi de bursa. Si in general n-as avea ce cauta in tara lor, cu o singura exceptie ipotetica.
Daca n-as avea deja familie, cred ca as putea fi si mai nesuferit, ca nu m-ar putea opri nimic sa merg la ei si sa imi ALEG o pizda misto dintr-un oras de consoarta, s-o ajut sa se refugieze, in timp ce ei pot ramane cu strambele sa urasca romanii in liniste.
Cu privire la faptul ca nu vor sa accepte educatie in limba minoritatilor, eu sunt de acord cu asta. Cum ar fi sa merg eu in UK si sa le cer alora sa ofere cursuri in limba romana?! Vrei sa invete copilul tau o alta limba decat limba tarii si ceva limbi straine de circulatie internationala? Pui mana si-l inveti. Aaa, sa faca statul Ucrainian pentru tine asta ca tu esti minoritar si tie nu iti place Ucraina? Sugi pula, na.
Ursu-i rusu 🙂
Deci ai nostrii-s prostii satului, ca noi avem invatamant in limba maghiara.
Parca si-n SUA e in limba spaniola
…
Cica din faza asta castiga Polonia si Germania ( la resursa umana)
Pai rusii baga in fata pretextul pe care-l pot folosi, avand in vedere circumstantele.
Degeaba arata NATO, UE, US si mare parte din UN – ca Rusia abuzeaza Ucraina sprijinind separatistii.
E greu de negat faptul ca pana una alta aia abuzati sunt mai degraba locuitorii din zona aia si din motive politice UN nu a avut o misiune de mentinere a pacii acolo.
Da, dar nu la fel de prosti ca maghiarii care tin musai sa-nvete doar limba lor si nu invata mai degraba o limba straina – si nu ma refer musai la limba romana aici, ca pe aia oricum o invata, cum-necum.
Aproape oficiala.
Sunt 41 de milioane de vorbitori, iar spaniola e limba de circulatie internationala, a 4 vorbita de pe glob, ar face bine daca ar invata si populatia lor ceva limbi straine, stii ce zic?
Nu e tot aia.
Daca ai avea minoritate de limba spaniola, engleza, franceza, chineza, chiar si germana in Romania, sau Ucraina, ai fi prost sa nu le permiti alora sa studieze limba, ba mai mult sa-i rogi frumos sa te invete si pe tine.
Da’ limba romana, na, ma-ntelegi, ce mie asta ce mi-e maghiara, e buna dor la masurat pula in patriotisme de bloc.
Banuiesc, da.
“Cu privire la faptul ca nu vor sa accepte educatie in limba minoritatilor, eu sunt de acord cu asta. Cum ar fi sa merg eu in UK si sa le cer alora sa ofere cursuri in limba romana?! ”
Daca ai trai in UK intr-un loc care pana mai ieri era, sa zicem, Franta si care a fost ocupat cu tancurile de UK, crezi ca daca ti-ai dori sa inveti franceza e absurd?
Te intreb ca unu’ care are bunici de langa Cernauti, 100% romani dintr-o parte care a fost 100% romaneasca si in Romania. Nu zic sa faca ucrainienii scoala in limba romana, sa faca in rusa cand o avea chef sa declare granita Rusiei la vest de Kiev. Si asa zic si polonezii despre partea vestica a Ucrainei, si ungurii despre o bucatica, parca pana si cehii. Crezi ca Stefan cel Mare cand si-o lua pe coaja de la Ian Sobieski se plimba prin Ucraina sau aveam granita directa cu Polonia, ca pana prin 1940?
Sa le planga altii de mila la ucrainieni, eu le urez doar karma.
1. Mai ieri nu înseamnă acum 70 de ani. Asta e când era bunica față. Străbunica, dacă aș fi acum la școală. Zic să nu romanțăm.
2. Nu-i oprește nimeni să învețe limba Franceză, recte română pe ăia de la Cernăuți. E vorba de școlile cu predare în limba maternă. Și au obligația ca din 2022 , de la clasa a V-a in sus copiii sa învețe 20% din materii in limba ucraineană și până la clasa a XIXa să ajungă la 40% din materii in limba ucraineană.
/Eu o să îi spun rusă, că nu mai e chiar rutheniană, aștept racheții ucraineni să mă caute și să mă pedepsească aspru pentru confuzie. /s
Nu îi oprește nimeni din a învăța românește, nu numai acasă, ci și la școală, ca limbă alternativă. Dar nu te poți căcat pe tine că în sistemul public de învățământ o țară îți impune predare în limba oficială a țării. Dacă nu înveți bine limba țării alia ( la nivel de nativ) și intenționezi sa continui să trăiești acolo ai să fii disfuncțional – o spun in deplină cunoștință de cauză că cea mică care nu prea a apucat școală în România și de la recepție a învățat doar cu predare în limba engleză cunoaște limba română destul de ok dar sumar. Pentru ce ține concepte științifice , administrative sau matematice nu știe termenii in românește și ne chinuim să o învățam, că imaginează-ți ce se întâmplă dacă ne mutăm înapoi. Eh, acuma imaginează-ți partea inversă, că trăiești în comunitatea enclavizată a unei țări și te încăpățânezi să înveți totul in limba ta. Eu zic că ăia îți fac un bine dacă te pun să înveți in limba lor.
Sigur, ar fi și mai mișto să aibă ceva cu predare în limba germană sau franceză ( că tot se vor ucrainenii in Europa) , dar nu e nici Cernăuți Sorbona, tre’ să mă înțelegi și tu, că și pe acolo tot niste săraci sunt, probabil mai săraci decât în HarCov in România.
Păi, nu cred că plânge nimeni de mila lor, că și-au făcut cam mulți dușmani.
Discuțiile la nivel politic sunt strict pe sfere de influență.
Altfel, domnu’ Bideu nu prea cred că îi apreciază pentru că au zis nașpeturi de fii-su. Da’ așa e când pariezi pe pierzători, ghinion.
Rușii nu-i apreciază defel, iar europenii ar vrea să îi aducă aproape UE cam cum ne-au adus și pe noi, că mai au și ei una-alta de dat, pe lângă forță de muncă ieftină și îi deranjează un pic influența rusă, altfel pula și căciula.
Nici românii nu cred că mor de dragul lor, mie mi-e tot una, da-mi imaginez că alți români ca tine, cu rude prinse în Ucraina, au sentimente potrivnice.
Însă motivul pentru care România nu sare la cap la mingea ridicată de Putin când zice pe față că Ucraina are bucăți care au aparținut altor state ( nu au toți ?) e că e un măr otrăvit și că, cu părere de rău față de bunicii tăi, României îi e un pic mai bine cu Cernăuți-ul la Ucraineni și cu Rusia mai departe , decât cu Cernăuți la noi și Rusia la ușă. Că nu-i mare lucru de câștigat.
Doar în situația în care Ucraina s-ar descompune în bahaos probabil că României i-ar fi util Cernăuțiul înapoi, in ideea că decât la ruși, mai bine să fie acolo pe post de buffer.
Stii ca 70 de ani nu e asa mult, pentru unii? Inca sunt in viata aia care s-au nascut un pic mai sus de granita actuala si s-au refugiat spre sud, aia care au apucat, si si-au revazut familia ramasa in Ucraina dupa 40 de ani. Nu e mult deloc cand am cunoscut personal oameni nascuti in secolul 19, daramite din aia din secolul 20 crescuti pana la varste adulte pe-acolo.
Si romanii din Ucraina nu sunt maghiarii din HarCov sau turcii din Dobrogea. Nu cred ca e acelasi lucru. Aia din Crimeea, Transnistria sau valea Timocului sunt, dar e alta treaba.
Sunt într-o situație similară. 70 de ani sunt mai mult decât destui să evaluezi situația, să observi că administratorul zonei e acum altul și să te adaptezi la situația de fapt dacă ții să locuiești acolo.