‘ce că e binevenită decizia europenilor de a avea o ”Brave New World” ( bănuiesc că e o referință peiorativă la distopia socialistoidă a lui Huxley, cu degetul pe rana curentelor socio-culturale europene ale deceniului sub auspiciul scopului văzut ca mai important al păcii permanente ), în care vor plăti 2000 euro pe mia de metri cubi de gaz.
Retorica rusă ostilă curenților PC și discriminatori față de valorile tradiționale sociale ( și față de omul alb heterosexual) e cunoscută și justificată până la un punct. Până la punctul la care e folosită ca propagandă și sperietoare cu scopul de a împinge alte politici, pentru că altfel, doctrina europeană cu privire la drepturile omului, pace și respectarea multiculturalităților suveranităților statelor e la fel de onorabilă ( până când e exploatată pentru a livra căcat la tavă).
Treaba e că da, cred că merită ca europenii să plătim 2 Euro pe metrul cub de gaz, dacă atâta costă și am mai spus asta. Sigur că ar fi un pic incomod dacă ar trebui să plătesc 400 de lire pe lună la înzcălzire, dar până una alta ce înseamnă prețul și care e costul de oportunitate?
Poate dacă gazul costă atât, izolarea mai bună a casei nu mai pare atât de nerentabilă?
Poate că dacă gazul costă atât de mult alte soluții de încălzire devin atractive.
Singurul lucru important e ca ăia 2 Euro pe metrul cub de gaz să nu fie plătiți Rusiei, că ei sunt cei care atacă și amenință Europa.
Nu cu faptul că se implică în Ucraina, ci cu faptul că încearcă să-și impună politica în Europa, folosind șantajul și dependența de o resursă strategică, dependență care a fost cultivată politic. Că aici e cheia.
La ce bun să ai o subvenție la prețul gazului de la ruși ( așa văd eu asta), dacă asta înseamnă să le finanțezi lor abuzurile asupra-ți?
Ce e mai scump?
Gazul la 2E/mc sau un război in curtea ta?
O iarnă friguroasă , sau cei 70 de ani de comunism pentru România?
Să pui o haină pe tine, sau o zeghe?
Să-ți fie frig la tine în casă, sau în Siberia?
Dacă scumpirea gazului oprește un război sau măcar îi ține în loc pe ruși ( că de falimentat, nu se pune problema, asta-i otimism nejustificat ) aș plăti oricând prețul ăla.
O resursă mai scumpă nu înseamnă distrugere, ci eficientizare.
Dacă casa mea e dărâmată, proprietățile mele sunt fie confiscate, fie trebuie să le vând în pierdere și să uit de ele, dacă prietenii mei pier nu prea mă pot bucura de prețul gazului și prefer să-l închid eu.
Cred că răspunsul la tweetul ăsta trebuie să fie unul comun de ”Welcome to a brave new world where we’re happy to pay whatever cost for gas, as long as you’re not going to get a dime of it.“
Și nu numai. Am alimentat deja cu motorină de 7.5 lei/litru, din alte motive ( nota de plată pentru măști, vaccinuri și lockdownuri, CSF) de la Rompetrol iar la Lukoil și la Gazprom e momentan mai ieftină. Să și-o toarne în cur.
Ce mă întreb eu e ce le ia atâta europenilor să găsească de unde se închide robinetul ăla de la Nord Stream 1, că până una alta pe NS2 nu vine niciun gaz deci nu-i nicio schimbare față de ieri, doar gargară politică. Că presupun că rușii sunt nerăbdători să vândă gaz la preț de gaz de brichetă altora și îi ținem în loc.
Altfel ne vând tot nouă, dar pe o țeavă mai subțire și Medvedev chiar are dreptate, plătim mai scump și tot lor.
Ca un side topic, armenii se plâng că europenii n-au valori morale ( cam așa e) și cumpără gaz și petrol de la azeri sponsorizând epurarea etnică pe care le-o proferează ăia armenilor. Și pe undeva au dreptate. Și ghinion. Orice ai face, sunt puține țări care vor să folosească banii câștigați pe exploatarea resurselor finite pentru scopuri nobile. N-ai ce să faci. Unii or să sufere. Singura întrebare e care dintre noi.
Trecem totul pe curent si e si in target cu Europa verde. Cu o floare nu se face primavara. Daca toata lumea ar ocoli de acum orice afacere ruseasca, poate poate… Nu numai in sectorul de resurse naturale, dar si in it (ca tot i-am vazut pe lista companiilor it cu profit in top50, pe rusii de la Veeam). Luxoft vad ca si-au dat repede cu rebranding pe ei, acum cica sunt din Elvetia :)) ( “Founded in 1995 in Moscow as a development centre of another company, IBS, Luxoft became a separate entity in 2000.” ) Daca americanii au… Read more »
Ma indoiesc ca UE isi poate permite inlocuirea in scurt timp a gazelor rusesti cu orice alt furnizor mai prietenos. – Nu in conditiile post-covid, cu multe conflicte sociale care stau sa musteasca si care pot fi foarte usor aprinse cu putin “ajutor.” – Nu in ordinea economica curenta cu foarte multe probleme la orizont. – Nu cu politicienii europeni actuali usor desprinsi de realitate. Daca situatia cu Ucraina nu escaleaza mai mult de “atat,” probabil ca contractele cu gazprom vor fi reactualizate la un pret care va acoperi partial sau total deprecierea curenta a rublei. Nu m-ar mira ca… Read more »
“la un pret care va acoperi partial sau total deprecierea curenta a rublei” – stai asa, tu crezi ca gazele rusesti se cumpara in ruble? “inlocuirea in scurt timp a gazelor rusesti” – depinde ce inseamna timp scurt. in 6 luni poate ca nu, dar in 2 ani sigur se poate. cu sau fara sabotaj rusesc. problema e ce se intampla dupa, in ideea in care ok, ne bagam pula in rusia cu totul si ii inchidem dupa gard. aia sunt in picaj demografic, cu economia proptita cumva doar cu export de resurse brute, cu granite indefensibile si cu cel… Read more »
E foarte posibil. Ideea de la care plec e independența energetică, nu inghesuirea Rusiei într-un colț întunecat, decât daca ei, Putin, preferă să meargă în colțul ăla, caz în care ghinion pentru toată lumea, dar e mai bine să ajungem acolo independenți energetic, decât la pula lor. Părerea mea.
@ Fery – euro + dolari = love. in 2018, au vandut si in ruble unei companii din Germania (evident) in 2018. La cum au decurs mutarile trecute, la o renegociere a contractului se va acoperi cumva pierderea de moment. euro sau dolari, whatever. – nu cred ca UE isi poate permite doi ani de tranzitie catre noi furnizori. Nu cu liderii actuali, nu in situatia prezenta. De aici si durerea de pula a lui Medvedev (cum plm a aparut si asta in peisaj asa pe nepusa masa). Nu au facut absolut nimic pe chestia asta in atatia ani, greu… Read more »
– nu cred ca UE isi poate permite doi ani de tranzitie catre noi furnizori. Nu cu liderii actuali, nu in situatia prezenta Mie imi plac oamenii documentati. Pe ce te bazezi cand spui ca nu crezi ca UE isi permite? Europa a importat in 2021 vreo 60 de milioane tone de gaz natural de la rusi. Doar US are destul LNG sa sature Europa. Vezi graficul exporturilor lor in milioane de cubic feet . 1 Mil cf = circa 3600 de tone. https://www.eia.gov/dnav/ng/ng_move_expc_s1_a.htm Necesarul inlocuirii e de circa 10% din cat se duce in China. Sigur, China o sa… Read more »
@Catalinx: – 2012-2021: ?width=1800&height=0&mode=crop¢er=0.5,0.5 Daca si-ar fi permis si ar fi vrut, UE ar fi redus consistent si constant dependenta de gazul rus. Ori, daca ma uit la graficul respectiv, nu se vad mari eforturi timp de 10 ani. Dupa episodul Crimea nu s-a intamplata nimic, de ce s-ar intampla ceva acum. – LNG – analiza destul de clara: https://www.woodmac.com/news/the-edge/the-domino-effect-of-the-ukraine-crisis-on-gas-and-lng/ “Can Europe cope without Russian gas? No, we don’t think European governments could countenance blocking Russian imports even if there’s full-scale invasion of Ukraine. It would prove impossible to find alternative volumes to meet 28% of annual demand. Were all… Read more »
Daca si-ar fi permis si ar fi vrut Pai asta e egal cu zero, din ciclul nu vrem si nu ne permitem ca e scump, noi vrem ieftin si sa punem si conditii. Cur sa nu! We’d be facing a catastrophic situation of close to zero gas in storage for next winter. Am mai vazut undeva pe FB analiza astora. Partea cu importuri din Rusia vs LNG bate cu statisticile europene, dar concluzia lor e meh, mai mult impresie decat justificare. La astia am citit ceva mai clar. https://www.argusmedia.com/en/news/2296558-lng-cannot-offset-halt-of-russian-gas-flows-to-europe Gazprom sales to Europe, excluding the Baltic states and Turkey, may… Read more »
E bine sa izolam case, sa reducem risipa. Problema e cine plătește facturile la gaz , produsele mai scumpe și job-uri mai puține. Salariile reale din Europa s-au tot micșorat de 20 de ani, vezi generația incel. Când ajungi la frig și foame nu mai contează discursurile cu rusii și talibanii rai. Contează ca lumea o sa vadă UE și US ca pe stăpâni cărora nu le pasa de populație. Și atunci o sa fie exit-uri pe banda rulanta și partide extremiste la putere peste tot
“Were all gas flows to stop today, existing gas storage would run out in 6 weeks;” – da, daca se pastreaza consumul actual. nu e cazul deloc, daca se opreste robinetul la intrare, sunt destui consumatori industriali care se pot pune in halt direct, pe stil azomures. sa nu uitam ca metanul nu e folosit in principal ca sursa de energie, ci mai degraba ca input primar in petrochimie. Daca se prioritizeaza consumul casnic strict pentru incalzire, cu alte resurse aduse on-line pentru generarea de energie electrica, cele 6 saptamani devin mult mai multe. Plus ca nu e singura alternativa… Read more »
Problema e cine plătește facturile la gaz Noi. Si cine are nevoie de munca. și job-uri mai puține Europa importa saraci care sa faca joburi, nu de putine ce sunt, ci ca vor sa plateasca putin. Salariile reale din Europa s-au tot micșorat de 20 de ani, vezi generația incel. Acest lucru este corect. Urmatorul pas e sa ceri bani corespunzatori, sau sa-i lasi pe europeni sa-ti plateasca factura/ beneficii , stii ce zic? Când ajungi la frig și foame nu mai contează discursurile cu rusii și talibanii rai. De acord. Contează ca lumea o sa vadă UE și US… Read more »
Rusii vand gaze chinezilor, au deschis ‘power of siberia’ si mai au o teava in lucru. Mai vand (ei si republicile socialiste) vreo 30-40% din uraniul de care au nevoie americanii. Problema europenilor e incalcita. Le place gazu ieftin rusesc mai ales nemtilor (ca de asta mentin industria ‘competitiva’ etc) dar vor si ‘libertate’. S a vazut cand s a propus scoaterea rusiei de pe swift cine s a opus… germania, italia. Elvetia ar vrea sanctiuni, dar ‘altele’. In rest, mai facem un summit Sa dai arme la popor, la copii ca sa cresti numarul de victime e josnic. In… Read more »
Sa dai arme la popor, la copii ca sa cresti numarul de victime e josnic. In numele libertatii desigur. S-ar putea sa fie mai josnic sa nu le dai. Viitorul lor poate depinde de asta. Sigur ca mor nevinovati. Mor oricum. Am primit decizia de cetatenie saptamana asta la 2 luni dupa ce am aplicat (ma asteptam 6). Mai mult decat de salariu ( acolo stiam ca nu-s probleme cat timp ai continuitate), sunt curios de cum ai stat cu timpul petrecut in tara si ce ti-au cerut ca suport la asta. Am un prieten care a obtinut recent cetatenia,… Read more »