Nimănui nu-i pasă de Luhansk și Donetsk

Din păcate, că așa, ceea ce face Putin pare justificat. Nu sunt pro Rusia nici pro Putin , nu că i-ar păsa cuiva.

Ăia din Luhansk și Donetsk vor să se separe ( măcar o parte din populația de acolo). Ucraina, țară ce se pretinde suvernă nu e de acord și își revendică teritoriile sub principiul unității naționale și al indiviziunii teritoriale, iar Putin le recunoaște ălora dreptul de autodeterminare bazat pe criterii naționaliste, că-s la origine ruși că plm.

Și trimite trupe de ”menținere a păcii”.

Nimănui nu pare să-i pese de populația de acolo, evident. Ăia sunt niște oameni și-s convins că unii vor să fie parte din Ucraina, alții din Rusia, alții poate independenți, din diferite motive.

Dar sunt foarte sigur că niciunii nu vor să fie bombardați sigur-sigur, decât să fie bombardați și uciși preferă să fie repuplică independentă, orice ar însemna asta, că și independența asta are costuri.

NATO, Europa, SUA, cât și ONU n-au pus niciun moment problema autodeterminării, care e un principiu de drept internațional recunoscut. Evident e conflictual, că Ucraina se autodetermină cu teritoriul ăla cu tot, iar o parte din ăia se pretind afară.

O soluție care ia în considerare populația ar fi ca NATO/ONU… să intervină și să ceară un referendum cât se poate de democratic și fără să fie cu presiuni, că absolut nu se poate niciodată. Iar în sensul ăsta ar trebui să li se permită ălora ( din regiunile separatiste) să își organizeze EI referendumul cu observatori din Ucraina și din Rusia ca state direct interesate, cât și de observatori internaționali. Iar menținerea păcii să se facă cu trupe ONU ( că și-așa ăia iau bani degeaba) care nu aparțin de state interesate politic, adică fără trupeți ruși, ucrainieni sau din state NATO. Rusia își mută armata, ucrainienii pe a lor, ăia își țin referendumul, dacă iese că vor să se separe îi lasă dracului toți în pace și își negociază ei singuri pe urmă dacă vor trupe rusești pe teritoriul lor – poate vor, poate nu vor și rușii îi fac să vrea -> când ești mic și vrei independență, plm, chestii se mai întâmplă.

Evident că sunt interese politice la mijloc și nici nu se pune problema în felul ăsta. Dar în felul ăsta Putin joacă cartea salvatorului, pentru că oricât nu vrea nimeni să audă cetățenii ăia sunt într-un război și riscă să fie uciși, și decât să fie bombardați și dintr-o parte și din alta , e limpede că vor tăcea, mai bine, și vor înghiți trupele de ”menținere a păcii” trimise de ruși.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
2 years ago

N-ai vazut ce fericiti erau aia evacuati ca le da Putin 10.000 de ruble (120 euro) sa lase casa si tot?

Adica poate iti bombardeaza casa si se alege praful de agoniseala ta, dar hei… 120 euro sunt 120 de euro.

Urmeaza Transnistria oare? Ca si aia e pusa pe “paused” pana cand se trezesc rusii ce vor sa faca.

Stropic
Stropic
2 years ago

Da ce, in Spania, care e chiar in NATO, chiar in UE, a fost pus vreun moment principiul autodeterminarii? Bine, de fapt referendumul a fost facut, dar asta e, au ramas cu referendumul. :)))

Iti dai seama ca daca nu se face acasa, nu se face pentru altii.

Mad
Mad
2 years ago

Citiși discursul Ursului? Partea aia cum s-a format Ucraina și partea cu datoriile. Oare așa fuse (a plătit Rusia datoriile URSS-ului)?🤔

Noi suntem cam nesuferiți pt Ucraina http://moldnova.eu/ro/cata-limba-romana-mai-exista-scolile-din-ucraina-21855.html/

Mad
Mad
2 years ago

Ursu-i rusu 🙂
Deci ai nostrii-s prostii satului, ca noi avem invatamant in limba maghiara.
Parca si-n SUA e in limba spaniola

Cica din faza asta castiga Polonia si Germania ( la resursa umana)

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Pai rusii baga in fata pretextul pe care-l pot folosi, avand in vedere circumstantele. Degeaba arata NATO, UE, US si mare parte din UN – ca Rusia abuzeaza Ucraina sprijinind separatistii. E greu de negat faptul ca pana una alta aia abuzati sunt mai degraba locuitorii din zona aia si din motive politice UN nu a avut o misiune de mentinere a pacii acolo. Deci ai nostrii-s prostii satului, ca noi avem invatamant in limba maghiara. Da, dar nu la fel de prosti ca maghiarii care tin musai sa-nvete doar limba lor si nu invata mai degraba o limba straina… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

“Cu privire la faptul ca nu vor sa accepte educatie in limba minoritatilor, eu sunt de acord cu asta. Cum ar fi sa merg eu in UK si sa le cer alora sa ofere cursuri in limba romana?! ” Daca ai trai in UK intr-un loc care pana mai ieri era, sa zicem, Franta si care a fost ocupat cu tancurile de UK, crezi ca daca ti-ai dori sa inveti franceza e absurd? Te intreb ca unu’ care are bunici de langa Cernauti, 100% romani dintr-o parte care a fost 100% romaneasca si in Romania. Nu zic sa faca ucrainienii… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Daca ai trai in UK intr-un loc care pana mai ieri era, sa zicem, Franța 1. Mai ieri nu înseamnă acum 70 de ani. Asta e când era bunica față. Străbunica, dacă aș fi acum la școală. Zic să nu romanțăm. 2. Nu-i oprește nimeni să învețe limba Franceză, recte română pe ăia de la Cernăuți. E vorba de școlile cu predare în limba maternă. Și au obligația ca din 2022 , de la clasa a V-a in sus copiii sa învețe 20% din materii in limba ucraineană și până la clasa a XIXa să ajungă la 40% din materii… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Stii ca 70 de ani nu e asa mult, pentru unii? Inca sunt in viata aia care s-au nascut un pic mai sus de granita actuala si s-au refugiat spre sud, aia care au apucat, si si-au revazut familia ramasa in Ucraina dupa 40 de ani. Nu e mult deloc cand am cunoscut personal oameni nascuti in secolul 19, daramite din aia din secolul 20 crescuti pana la varste adulte pe-acolo. Si romanii din Ucraina nu sunt maghiarii din HarCov sau turcii din Dobrogea. Nu cred ca e acelasi lucru. Aia din Crimeea, Transnistria sau valea Timocului sunt, dar e… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Sunt într-o situație similară. 70 de ani sunt mai mult decât destui să evaluezi situația, să observi că administratorul zonei e acum altul și să te adaptezi la situația de fapt dacă ții să locuiești acolo.