Războiul ca status quo: Perspectiva unui viitor corupt de noi

Mizeria din noi iese ușor la suprafață.

Se vorbește de posibilitatea ca războiul din Ucraina să treneze și să o lungim antrenați într-o periodică escalare a conflictului acestuia multă vreme de acum încolo.

Treaba asta depinde, in parte, de noi. Sigur, războiul se întâmplă și fără voia sau participarea noastră, că pe ucraineni nu i-a întrebat nimeni de dacă sunt OK să fie invadați.

Problema e că atunci când majoritatea simt că au de pierdut ceva dintr-o situa’ie, atunci iau măsuri ca lucrurile să se schimbe. Cum vedeți acum sprijinul popular pentru aplicarea se sancțiuni și împotriva războiului.  Lucrurile astea se pot schimbași la un moment dat poți vedea că oamenii vor să se alature opiniei că menținerea conflictului ca status quo e OK din diferite motive.

Asta se întâmplă când oamenii devin brusc întreprinzători și găsesc că pot câștiga din diferențele de potențial generate starea de fapt și când toată lumea umblă cu mâinile prin căcat și sânge căutând profitul. Unii se trezesc mai devreme, că poate vor să ajute și ei niște femei sau familii în căutare de adăpost. Cum să ajute fiecare e la libera interpretare, că poate ai ceva de muncă acasă și munca e oricând o valoare, salariile și retribuțiile cinstite în general sunt demodate în perioade din astea, #recunoștința e baza.

Războiul, în principiu, ne afectează pe toți în rău, dar nu în același fel, iar la un moment dat, oamenii găsesc înlăuntrul lor capacitatea de a întoarce situația în favoarea lor ( turn the tables ) și de a exploata mai eficient oportunitățile create. Ne transformăm destul de ușor, cu excepția disctinctă a celor care se află implicați efectiv în luptă și în distrugere la momentul respectiv, adică ”pe linia frontului”, dacă mai există așa ceva – e mai mult un perimetru în condițiile de război cu arme de rază lungă.

Iar în urma războiului rezultă oameni care n-au nimic de pierdut, cu și mai multă nevoie de profita de pe urmele status quo-ului.

Pare că nu e așa, dar e suficient să mă gândesc la pandemia cu care toată lumea se șterge acum la cur că e expirată . Atenție, e expirată ca status quo, oameni mor în continuare și o să tot moară, se îmbolnăvesc , etc, dar avem altceva mai bun.

Momenan toți spun că vor să ajute și poate și cred asta, în destul de scurt timp vor dori să se ajute!

Dacă țineți minte, că nu-i foarte demult, când a fost de proteste împotriva abuzurilor impuse drept restricții cu scopul declarat de a opri pandemia , cei care s-au opus au fost cei care n-au vazut nicio modalitate de profit din asta. Nu foarte mulți. ”Problema” no#1 identificată de unii angajatori a fost faptul ca angajații lor pe care se învățaseră să-i plătească prost s-au orientat, normal, către mai multe angajamente. Cei mai mulți s-au prins în cursul lui 2021. În cele din urmă și ultimul fraier s-a prins. Nu, nu merge pentru toți, de aia îi vezi pe ăia la proteste ( nu-s toți antivaxeri retardați, doar că n-au găsit ceva avantajos pentru ei în asta), de aia mă costă pe mine conversia garajului o gălăgie de bani. Nu o să vă spun când dădeam eu interviuri pentru un contract în plus, eu sunt mereu copil precoce.

Problema e una de orientare și de perspectivă, anume ”Domine, quo vadis” – ca să traduc, trebuie să ne lepădăm de valorile pe care le predicăm în toate felurile posibile, până nu ne mai recunoaștem, pentru a ne întreba pe urmă mirați încotro ne ducem și de ce?

De lacomi și de mizerabili, pentru că interesul nostru imediat, atât în timp cât și spațiu ( număr de indivizi și extindere), e mai important decât interesul nostru al tuturor.

Izvorul de profit în cazul unui război vine din penuria de resurse, din problema libertății de mișcare, din emigrația forțată a unor părți masive din populație. Toate ăstea pot fi resurse, dar mai intervin și altele și la tot mai mulți vor să exploateze și să reguleze resuursele ăstea, mai degrabă decât să rezolve problemele.

În teorie, noi trăim într-o lume condusă democratic , iar clasa politică reacționează la cererea publicului. Desigur că inițial li se dă timid, cum ar fi acum cu sancțiunile ăstea aplicate Rusiei, care să ne dea tuturor impresia că suntem buni.

Până când devenim antrenați material în cursul evenimentelor și ajungem la concluzia că ”e mai bine să fie razboi”. În momentul ăla vom fi giranții status quo-ului, bucuroși că nu ni se întâmplă fix nouă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
2 years ago

Nu stiu pe ce resurse se mai bazeaza Zelenski dar daca nu vrea sa omoare toata populatia de rand, cred ca mai bine ar accepta sa le dea rusilor Crimeea si alea doua judete.

NATO n-o sa-i ajute mai mult decat au facut-o deja ca se caca pe ei de frica cand iese Putin si zice ca nu stie ce buton o sa apese la pacanele (doamne’ajuta sa nu fie ala rosu de nukes).

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Nu stiu in ce sens ar fi asta mai bine, dar eu nu cred ca optiunea asta e pe masa momentan dincolo de vorbe goale de la negocieri. Cred ca mai trebuie sa se mai bata pana la optiunea asta.

Adi
Adi
2 years ago

Nu e deloc mai bine, in special pentru el: ar pierde tot, nu ar castiga nimic. Judetele alea or fi pline de etnici rusi, dar sunt printre cele mai industrializate din tara. Crimeea e deja de facto pierduta, deci nu ar fi o problema prea mare, dar nimeni nu vrea sa fie cel care semneaza pentru pierderi. Pentru cetateanul de rand e cu dus si intors: se termina razboiul, dar tot o sa ia ani de zile sa revina macar la nivelul de acum 3-4 luni. Rahatul asta a provocat distrugeri care ii dau inapoi ani de zile (chiar un… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Adendum: “rahatul” e razboiul, nu o persoana anume.

Stropic
Stropic
2 years ago

Eu zic ca o sa fie undeva intre o sapt-doua. Cat o sa ia sa semneze pacea.

Da, renunta la crimeea, si la republici. Si la nato. Au pierdut razboiul, e evident de cateva zile deja.

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Da mă ca asta vor rușii Crimeea si alea două județe! Adică fix ce aveau si până acum! In fapt Putin nici nu vrea o Rusie la fel de mare ca si Uniunea Sovietică!

0040
0040
2 years ago

Again… daca le dau rusilor alea doua judete + Crimeea, will live to fight another day. Mai un atentat, mai un pachet care face poc… Altfel, daca Zelenski se crede mare grivei o sa ramana fara jumate de tara imediat. Si fara toata probabil la scurt timp dupa. Daca initial rusii cereau altea 2 + Crimeea , acum cu un mic push pot cere tot ce e la dtepta de raul ala de taie Ucraina in doua, Dnieper. Ba mai mult acum cica vor face rusii referendum in Herson care e pe partea stanga de Dnieper. In curand o sa… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Again… daca le dau rusilor alea doua judete + Crimeea, will live to fight another day. Mai un atentat, mai un pachet care face poc… Daca le dau acum rusilor alea doua judete, pe care rusii oricum le au, vor avea toata tara ocupata cu “forte de mentinere a pacii” pana la pulivara. Ca aia nu cer teritoriul ala si gata. Cer teritoriul ala + alte conditii + garantii. Daca esti atent ei nu au oferit niciunde RETRAGEREA TRUPELOR, ci doar incetarea focului, cu pretul cerut. Nu e niciun live to fight another day. Live to fight another day e… Read more »