Stratificat sau laminat

Pun parchet in noul birou. Nu acum, că încă nu e gata. Nu eu, unul care vrea bani.

Mă uitam după soluții de podea.

Cea mai pă bogăție și pă impresie, p-aici este parchetul “masiv” – solid wood, ii zic ăștia, care nu e deloc masiv , că e in general cu grosimi de până la 20-25mm . Maxim, am spus.

Dar ăla e bun daca vrei imagine , statut , astea. Ceea ce aș vrea eu și nu banii mă împiedică, mă rog, nu așa de tare, tot aș sări într-un picior, dar nu se pupă cu restul pretențiilor.

Anume că vrem acolo, pe lângă încălzirea cu calorifer , pe clasic, și încălzire electrică în pardoseală.  Iar astea două sunt incompatibile.

Și, indiferent de ce se predică în specificații, pardoselile de tip “laminat”, “stratificat” sunt compatibile cu încălzirea în pardoseală dar limitat. E de preferat pe apă, aia electrică se încălzește mai tare și pardoseala va suferi dilatări peste specificațiile la care e proiectată.

Dar nici nu pot pune gresie in birou…

Unii producători zic că e limitat la încălzire umedă, alții nu zic nimic.

In fine, important e să se facă căldură la tălpi și vedem noi cat ține, îi facem management din termostat.

Așa că am avut de ales intre parchet laminat și stratificat ( ăștia in UK ii zic engineered wood).

Parchetul stratificat, fiind cu lemn și placaje lemnoase e mai puțin potrivit pentru încălzire în pardoseală decât cel laminat, e mai puțin rezistent la apă, la zgârieturi, dar arată mai bine,că are totuși strat de uzură din lemn natur. Ce mă interesează pe mine e primul aspect, dar am lăsat soția să aleagă și dintr-o paletă de opțiuni de nuanță a ales unul care se întâmplă să fie laminat. Știm bine  cum funcționează argumentația tehnică.

Chiar și așa, e unul din cele mai scumpe laminate, 12mm , vreo 30 de lire /mp , ala stratificat era vreo 35. Parchetul laminat pe la ăștia incepe de pe la 18 lire /mp.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Dar stii, la banii astia se adauga nu stiu ce folii bla bla si mai alea plinta – unde iar tre sa decizi, vrei alba, de mdf etc. 🙂

kd-
kd-
2 years ago

Ey am luat stratificat pentru dormitoare, dar am gresie in birou (incalzire cu apa pe sub podea).
Daca “te ia cu frig”, pui o pereche de papuci de plaja 🙂 De 6 ani nu am avut greturi cu gresia din birou.
Considerentele au fost de trafic si rezistenta la uzura. La parter e trafic intens raportat cu etajul. Tot parterul gresie, tot etajul (fara bai), lemn.

catalinx
catalinx
2 years ago

La încălzire cu IPAT poate ar fi mers. Problema e că dacă folosim încălzirea în pardoseală exclusiv , pentru a tine , podeaua caldă, costă curentul electric ca la nebuni. Considerentele de trafic sunt rezonabile, dar pardoseală asta are durata de viață estimată la 25 de ani și nu costa chiar așa mult – se pune și ușor. Mai e și o chestie de aspecte practice. In mod normal, pui gresie pe șapă turnată peste placă. Ăștia au podele din lemn. Și în cazul ăsta, peste betonul din garaj ( conversie ) , am pus podea din lemn ( izolație… Read more »

Maniaxro
Maniaxro
2 years ago

Ce fel de încălzire electrică pt pardoseala ai ales? Folie sau cablu in sapa? Aici zic băieții că daca ții temperatura pardoselii sub 27C nu ai probleme.