Nu mi se pare discurs pro-rus, atâta că nu e ipocrit

Și nu se laudă cu lucruri pe care nu le-ar face, doar de dragul de a spune. E plin facebook-ul de declarația lui Capatos că, în caz de război el fuge din țară, nu se înrolează.

Are 48 de ani, unde să se înroleze, la azil? Problema e că în fuga lui o să-i ia alții mai tineri fața și poate rămâne de caraulă.

Nu știu dacă Capatos e rusofil, sau nu, nici nu prea îmi pasă, și în general nici de ce spune el. Văzând sursele care propagă mesajul pe facebook – care colcăie oricum ca un căcat plin de viermi de propagandă rusofilă, cumva de așteptat din moment ce alte surse au fost închise, dar și înainte era la fel – m-am gândit inițial că e posibil ca ăsta să fie un mesaj de propagandă și în mod cert e folosit de media și boții rusofili cu scop coruptiv, n-am dubii.

Doar că surse din toate părțile au preluat mesajul într-un scop s-au altul, iar acum e pur și simplu viral și mă găndesc că e mai probabil ca omul să fi vrut atenție cu discursului lui decât propagandă rusofilă, habar n-am.

Lumea se inflamează că vai, rusofilie , etc. Atâta că pe undeva are dreptate și nu-s declarații dure, antimobilizare. Sunt declarații rezonabile. Din păcate.

Omul a zis niște chestii simple . Una că își ia copiii soția și pleacă. N-a zis că își ia casa, pământul, insula Belina, sau Insula Mare a Brăilei. Știi ce zic? A zis că își ia familia, că probabil atât are și ceva bani, că-mi imaginez că din emisiunile ălea de basculat căcat câștigă totuși ceva. Banii știi cum sunt, cu 500 de lei azi faci plinul la rablă, mâine cumperi un bilet de autobuz. Tot ce îi aparține lui fizic din țara asta, dacă are ceva, nu merită efortul.

Ce e important că omul nu se identifică să aibă ceva de apărat în România, iar asta-i valabil pentru cei mai mulți români și e fix așa cum spune el ”să fie o lecție pentru politicienii care și-au bătut joc de țara asta în ultimii 20 de ani”. Probabil e amnezic, că eu îmi aduc aminte același lucru de dinainte de anii ’90.

Eu nu mă regăsesc în situația lui și nu rezonez personal cu mesajul. Eu am lucruri de pierdut și oarecum de apărat în România, lucruri pe care le-am clădit, din păcate în pofida a ceea ce a reprezentat statul pentru mine – o piedică de cele mai multe ori, iar unul din puținele lucruri pentru care pot fi recunoscător, dincolo de Revoluția din anii ’90, evident, e aderarea la Uniunea Europeana. Lucru care, amuzant, a fost util doar că am putut avea acces la lumea din afara țării, să pot avea un viitor eludând bețele în roate.

Dacă aș apăra lucrurile materiale din România sau nu, nu am să mă pronunț, că părerea mea nu e utilă nimănui și nu am o opinie foarte clară, tot ce pot să afirm e că pentru a apăra orice, e important să fii mai întâi de toate viu. Mort, nu prea contează ce aperi.

Dar pot spune următoarele: Eu am UNELE lucruri în România de care sunt mândru și mă bucur. Unii au mai mult decât mine, dar cei mai mulți nu au nimic, sau aproape nimic. Și ar trebui să fie o preocupare pentru conducătorii țării treaba asta, aviz și pentru statele vestice. Că dacă tot ce au oamenii tăi, sub doctrina asta noua ”nu vei avea nimic și vei fi fericit” înseamnă doar rate, taxe și în general datorii, pentru ei distrugerea țării înseamnă că pe undeva scapă de datorii. Nu poți ține populația în sărăcie, să le iei sau să le parazitezi tot ce au, salarii, proprietăți, să le oferi servicii de căcat, sau deloc și după aia să te surprindă că-i doare în pulă de țară. Care țară, coaie, dacă ei sunt chiriași în țara aia și mai e și chiria scumpă și proastă? Lor vrei să le pese?

Dacă crede vreun politician, bugetar, sau comandant militar că românii se simt motivați să apere o cutie de beton într-un bloc, unde nu curge apă caldă, sau un sistem de valori pe pile, sau un aparat administrativ care atunci când trebuie să te apere, să te ajute , te pune la zid și te ia la rost, cred că au o problemă de percepție. În ceea ce mă privește eu pe astea le-aș vrea distruse, dacă nu trebuie să plătesc buldozerul și autorizația de demolare, iau asta ca un favor.

Știu că războiul nu tranșează așa subiectiv problemele, doar zic.

Dacă aș ști că vin rușii și dărâmă din temelii (doar) ANPC, instituția aia care nu-mi răspunde la plângeri, iar când îi sun după ce le expiră timpul, mă iau la rost tot pe mine, că vin și distrug din temelii poliția care mă abuzează inclusiv când mă plâng și mă iau la rost cu ”blame victim” și alte asemenea, băi, nu că n-aș apăra nimic, dar le dau eu adresa, ca să ajungă mai repede.

Din punctul ăsta are perfectă dreptate și ar trebui să fie o lecție.

Nu cred că o să fie o lecție, dar ar trebui.

Luați mesajul ăsta ca un sondaj de opinie și urmăriți reacțiile din online. Problema nu e că vrea el să fugă în caz de război – e ceva normal, băi, să nu vrei să fii ucis sau să plătești păcatele altora, deși, în calitate de influencer media cred că are și el câteva; el e dintre cei care n-au făcut nimic pentru o lume mai bună, emisiunile lui promovează o societate de tip albie de porci și sper că n-ar reuși să fugă.

Problema e că e deja coadă la pașapoarte, iar în caz de război o să fie bătaie pe fugit și părerea lui nu e surprinzătoare deloc. Singurul lucru pentru care românii nu fug deja e că avem un simț al pericolului slab dezvoltat și o toleranță la căcat destul de mare.

Partea la care se înșeală un pic Capatos e în sensul în care ignoră unele lucruri pe care le-a făcut statul pentru el, în sensul că n-a făcut mai rău. Cum ar fi că încă poate spune ce vrea în public, cum ar fi că are posibilitatea de a fugi, cum ar fi că România este totuși o țară unde venirea rușilor reprezintă un downgrade masiv. Dar nu contează. Ce contează e că sentimentul lui nu e singular, mi-e teamă că nici măcar minoritar. Ar fi bine să fie așa, dar cred că dacă aș fi Ciucă, ( Iohannis doarme, n-ai de ce să-l aduci în conversație), ăia de la PSD care ițăresc una-alta prin guvern aș fi foarte-foarte preocupat de asta, că fără proștii care să apere ”țara”, tot ce au acumulat ei prin golăneală și șmen se duce pe pulă, că nu prea-l văd pe Dragnea apărându-și singur insula Belina, sau Teleormanu’ , mă înțelegi. De stăpânit a vrut, dar altfel e mai greu un pic.

Cred că România e destul de aproape de momentul adevărului, care poate să vină sau nu. Doamne ajută să nu, să se tot amâne indefinit sau să ne scoată alții din căcat ( NATO), ca de obicei, cum ne-am învățat, dar dacă vine eu n-aș face o aserțiune că se va întâmpla ca în Ucraina.

Și e foarte puțin timp în care țara asta mai poate îngrășa porcul la o adică, dar nu contează asta, contează că eu NU VĂD nici măcar preocuparea s-o facă.

Văd doar preocupări de cenzură: Șșșt, să nu mai zică ăla de antimobilizare, să nu mai aibă celălalt păreri potrivnice Ucrainei, că sunt împotriva țării. Că poate dacă îi lasăm să cuvânteze doar pe cei care propovăduiesc propaganda favorabilă statului prostul o halește și-l prostim să ne apere nouă interesele.

Bineînțeles că așa e mai ieftin, din vrăjeală, dar nu sunt sigur că o să meargă. Oare ce-ar fi ca prostul să aibă reprezentate interesele măcar când știi că e belită treaba și ești pe cale să vrei să te bazezi pe el?

Ce-ar fi.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Nenea asta vrea evident sa atraga atentia, ca doar din asta traieste, altfel fugea in liniste. Ma indoiesc sincer ca fuge, ca nu il cred in stare sa munceasca prin alte parti unde nu e vedeta. Mobilizarea e o tampenie absolut imensa si nu ajuta la apararea a nimic, ajuta doar la mai multe victime. Poate ca ajuta acum 100 de ani, cand dadeai la fiecare o baioneta si mai nimerea careva sa se omoare. Dar uite in ucraina. E lege martiala si barbatii nu pot iesi din tara. Si ce fac cu ei? In linia frontului nu ii duc,… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Nu ma refer strict la ucraina, ci la ideea de mobilizare in general, care e invechita si depasita, buna pentru cand se lupta om la om. E absurd sa nu lasi oamenii sa iasa din tara, dar nici sa nu ai un scop precis/anume pentru ei. Mai ales cand nu stai bine nici cu aprovizionarea si nici logistica, tii milioane de guri de hranit extra fara absolut niciun motiv. Nu, nici macar ala din propaganda rusa de scuturi umane nu, ca stie toata lumea ca se va trage indiferent. Nu stiu nici cat incalzeste soldatii profesionisti ca sunt oameni bombardati… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

ci la ideea de mobilizare in general, care e invechita si depasita, Nu e depășită deloc. Eu nu sunt fan din motive de etică personală ( refuz să ucid la ordin ) , dar gândește-te la mobilizare ca la o mișcare strategică de felul următor. Calea naturală e să încerci să te retragi din fața pericolului/problemelor. Dacă ți se închide ușa din spate, nu ai unde să te duci decât în față trebuie să înfrunți pericolul, sau să te predai dușmanului. Dacă tu ai avea dreptate ucrainenii s-ar preda rușilor. Cum nu se înghesuie nici măcar să fie evacuați înspre… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Mobilizare nu inseamna ca ii pui in uniforma, le pui o arma in mana si ii trimiti la atac, sa moara ca idiotii sub conducerea unui ofiter la fel de idiot ca ei ( **blink-blink, Caterina Teo’doroiu, dementa neamului**). Mobilizare inseamna ca ii poti antrena, ii poti pune de paza, ii poti pune sa care munitie alora care lupta (cu camionul sau pe jos, dupa cum e nevoie), sa le pregateasca mancare etc. Pana si americanii au sub 40% din efectivele armate in unitati de lupta, restul sunt logistica si auxiliari. Dar chiar si asa, inca exista o oarecare putere… Read more »

Manowar
2 years ago

Mobilizare inseamna ca ii poti antrena, ii poti pune de paza, ii poti pune sa care munitie alora care lupta (cu camionul sau pe jos, dupa cum e nevoie), sa le pregateasca mancare etc. Si…de ce ar avea chef sa faca asa ceva? Presupune pentru un moment ca eu traiesc in Romulania si am 20 de ani. Traiesti si tu in Romulania si ai 20 de ani. Tu esti instruit si whatever, carne de tun. Eu, pe de alta parte, nu am nimic de-a face cu asta. Si te-ai gandit tu ca…vin sa car munitie, sa-ti pregatesc mancare, sa… OK,… Read more »

Manowar
2 years ago

Eu nu mă regăsesc în situația lui și nu rezonez personal cu mesajul. Eu am lucruri de pierdut și oarecum de apărat în România, lucruri pe care le-am clădit Stai asa, ca nu-i asa. Ai tu lucrurile alea de aparat ACUM, la VARSTA ASTA. Intrebarea e…intre 18 si 30 de ani, sa zicem, aveai chestii cladite, de aparat? Zic asa, presupunand ca era ceva nasuleala si ai tai puteau sa plece (refugiati, plm) pe undeva, concret, cam ce aveai de aparat? Ca nu-i vorba de acum – acum gen probabil nici nu s-ar inghesui aia dupa tine, sa te cheme… Read more »

0040
0040
2 years ago

Sunt destui din Ucraina care au aparut prin Buc destul de apti sa fie carne de tun ( https://m.youtube.com/watch?v=eARAhd_NP_I min 4:30 ). Desi in video nu-i intreaba cum au scapat, se vede prin comentarii: spaga 1-2k$. Norocul lor ca si Ukraina e corupta, ca in alte tari (nu din est) nu se stie cata spaga era nevoie, daca totusi era acceptata. Iar ucrainienii sunt oameni strangatori, deja au aparut stiri d-alea gen… a declarat la granitza cu 28m $ cash. :))

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Intrebarea e…intre 18 si 30 de ani, sa zicem, aveai chestii cladite, de aparat? Nu. Mi-ar fi parut rau, familia mea e acolo de niste sute de ani, dar, plm, ghinion. Veneam inapoi mai incolo, daca era. Si ca sa fiu mai clar, in 2014/2015 cand au inceput tambalaul cu Ucraina eu lucram in Germania pentru niste francezi ( eram angajat la firma din Romania, dar astia erau clientii) si imi negociam – la modul cel mai serios, i-am zis sotiei, am discutat cu managerul francez daca ma angajeaza in Paris si a zis ca da – mutarea in Franta… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Evident nimeni nu VREA sa fie pe front, ca nu e nimeni tampit. E o chestiune de posibilitati, alegeri si alternative. Ideea e ca daca esti civil si daca vrei sa lupti ca patriotism whatever treaba ta o faci oricum, si fara sa te opreasca la granita. Daca din diverse motive nu vrei, si vrei sa fugi, daca e mobilizare, pai logic ca nu te duci sa te inrolezi voluntar, ca nu esti tampit. Adica cum vine asta, tu zici ca daca vine razboiul pleci din tara – nici nu mai conteaza care. Bun, frumos, dar sa zicem ca nu… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Ce optiune ai alege?

Alegerile pe timp de razboi sunt restranse si realitatea foarte deformata.
Nu stii tu ca toata lumea are unde sa se duca in vest si sa locuiasca “la rude” altundeva decat pe strada, poate rudele alea sunt deja pline.

Eu de exemplu n-am rude in vestul tarii.
Serviciile de inchiriere nu merg asa de bine pe timp de razboi, estimez.
Nu toata lumea are bani.
Apoi, unii sufera drame personale si se pot suci imediat la 180 de grade sa vrea razbunari personale.

Manowar
2 years ago

Nu. Mi-ar fi parut rau, familia mea e acolo de niste sute de ani, dar, plm, ghinion. Veneam inapoi mai incolo, daca era. Pai, nu stiu cum sa zic, dar daca se intampla asta cand aveam sa zicem 20-25 de ani, nu ca plecam intins, dar ziceam sarumana de oportunitate, multumesc domnu’ Putin, ca acuma imi dau astia viza de refugiat si drept de munca, stii ce zic? Eh, vezi tu? Asta-ti spun si eu (si tie si altora). Ce viseaza lumea p-aici ca 100,000 nu s-ar baga, cand POATE 10,000 s-ar baga. POATE. Iar tu erai oricum peste medie… Read more »

Manowar
2 years ago

Apoi, unii sufera drame personale si se pot suci imediat la 180 de grade sa vrea razbunari personale. Da, ma. Astia-s aia 10,000 de care ziceam. Aia care-s atat de imbecili incat isi fac iluzii si pula mea. P-aia ii mani ca pe vite oricum, oriunde, oricand. Genul ala care se duc si la demonstratii/manifestatii/vrajeli. Ca-n realitate daca bombardeaza ceva rus satul tau troglodit si-ti face familia sarmale, ce sa vezi, ala-i in avion iar tu esti infanterist, hai bafta maxima, te descurci tu – pe langa faptul ca nici n-ai idee care-a fost. Da, sigur, poate-l impusti pe altul… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Stai, plecam de la premisa ca fugeai din tara daca nu era mobilizare. Acolo unde dormeai? Aveai deci de bine de rau niste bani pusi deoparte. Sau ma rog, daca dormeai in gara acolo, banuiesc ca o poti face si in tara, nu? Pe scurt, mobilizarea e asa, din pura rautate. Nu ajuta pe nimeni, nici tara, nici armata, si aia care se pot fofila o fac oricum cat pot, mutandu-se in alte zone departe de conflict. Asta ca sa nu zic de aia care pleaca ilegal sau cu spaga. Sau cu trei copii lol. Atata vreme cat nu exista… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Eu am explicat ce inseamna mobilizare si de ce se face, nu o apar. De aparat, la modul general, mi-a sugerat Catalinx ce lamaie sa sug cand am pomenit de pamantul si gospodaria bunicului ramasa in Ucraina cand au venit peste ei – avand experienta, nu ma bag. @Manowar, tanarul ala care la 34 de ani sta cu parintii nu are o problema cu tara; sunt destui din astia si in alte tari. Preturile caselor si chiriilor nu au legatura cu costurile, ci cu veniturile, indiferent cat vor fi veniturile o parte a populatiei nu isi va permite. Chiriile sunt… Read more »

Manowar
2 years ago

@Manowar, tanarul ala care la 34 de ani sta cu parintii nu are o problema cu tara; sunt destui din astia si in alte tari. Preturile caselor si chiriilor nu au legatura cu costurile, ci cu veniturile, indiferent cat vor fi veniturile o parte a populatiei nu isi va permite. Chiriile sunt considerate normal cand sunt ~ 30-50% din salariul mediu

Ok. Normalitatea aia nu merita aparata.

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Se face o pula, te duci linistit unde vrei, ca nu te poate opri nimeni, in realitate. E mai greu, desigur, dar poti. Considerand ca prin Ucraina au murit si o parte din aia care erau in drum sa plece, cred ca da e mai greu. Dar problemele sunt altele. Unii oameni nu pot pleca si nu vorbesc de ologi sau paralizati, ci de oameni care n-au masina, n-au nici bani sa treaca strada, vorbeau ucrainienii ca plateau sume ridicole sa ia autocarul pana la granita cu Romania. In principiu in situatia aia nu mai conteaza cat te costa. Cata… Read more »

Manowar
2 years ago

N-ai decat sa mergi pe jos ca Badea Cartan, sa treci Dunarea inot, sau vreun munte, sau plm. Despre aia vorbeam cu mai greu. Poate bagi la bicicleta, poate pe jos, poate mai iei o masina (a altuia, desigur), poate. Dar poti. Nu stiu cat face un om pe ora, pe jos. 5km? Hai ca se poate. dar bazandu-ma pe faptul ca atunci cand era razboi in Siria emigrau mai ceva ca aia romanii, la caz de razboi ma gandesc ca n-are cum sa fie mai bine. Cam asa ceva. Si nu cu femei si copii si batrani, ca ai… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

@Adi: da, cred. daca cumva prin absurd ar fi un al treilea razboi mondial, clar populatia s-ar mobiliza.

ca din ucraina te duci in occident, dar din occident unde te duci? unde poti pleca?

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Skills si limba? L-au oprit pe varul tau din DE? Si nu era razboi, parca? Nu, dar are skilluri mai valide decât noi amândoi. Gen poate să construiască o casă , construcție și finisaje, și electrică, și instalații de la 0 la acoperiș. Unele din munci le face certificat și la toate calitatea e cam mișto, că așa mortar in găleată pot și eu să amestec. Iar cu limbile na, omul vorbea și el un pic de engleză și franceză din liceu, tot din liceu mergea cu tată-său la sârbi la bișniță ( altă intrare, altă școală a vieții, alta… Read more »

Lulu
Lulu
2 years ago

1 Johannis.vrea cariera în UE, nu doarme
2 Capatos poate pleca de acum, dar nu primește bani în afara țării pentru ideile lui.
3 granita NATO (pentru accesul la Marea Neagra) nu se va apăra cu români

0040
0040
2 years ago

In caz de ww3 cred ca numai Australia, NZ, si Am. de S ar fi safe. Zic astia pe net ca Putin s-ar lua dupa ce predica A. Dughin, ori din ce zice ala e destul de naspa ca Rusia sa aibe in plan o extindere “from Dublin to Vladivostok”.
https://tec.fsi.stanford.edu/docs/aleksandr-dugins-foundations-geopolitics

Acum ca UK nu mai e in UE, urmatorul lucru pe lista era fix Ucraina. Iar in UK vor incerca sa alimenteze miscarile separatiste din Scotia, Irlanda si Tara Galilor (acum ca nu mai sunt in UE, pare mai usor).

Mb
Mb
2 years ago

Buna voua! Ma intereseaza subiectul. Sunteti siguri ca romanii ce s-ar lasa inrolati sunt doar dintre cei saraci cu duhul sau saraci, prosti, etc.? Vorbesc si eu cu unul-altul si vaz ca nu e chiar asa. Nu stiu ce ii e mai rau fiecaruia: sa moara de razboi, sa traiasca de la 30 la 74 de ani schilodit cu traume fizice de razboi sau sa contemple de departe cu un eventual crunt sentiment de vinovatie (in genul celui avut de singurul supravietuitor al unui accident aviatic, de ex.) Ca pana pe la 17 ani zic ca ar fi cazul sa… Read more »