IodIodOrezIod: E bine că și-au dat seama, dar nu e de ajuns

Prefixul titlului e ca să alimenteze conspirațiile și să atragă proștii.

Inițial, când cetățenii romulani au auzit cuvântul nuclear ieșind din gura lu’ Putin s-au dus linie să-și cumpere iod, standard, doar nu te poți baza pe stat să facă ceva.

Statul a zis că să nu ia nimeni iod preventiv, ceea ce e corect, nu e OK să iei atâta iod cât e în pastila aia, nu e vorba de sare cu iod.

Și a mai zis și că să stăm liniștiți că statul va distribui, în caz de necesitate, în timp util pastilele ălea. În ideea că stai să dea ăștia cu bomba și vă dăm noi pastile fix atunci. Siigur că da, că așa funcționează statul român, în două ore toată lumea are pastile cu iod. Numai să nu fie de 1 Mai, altă sărbătoare națională, sau în weekend. Că se știe că ăștia citesc mailurile luni.

Ori și-au dat ei seama, ori cineva le-a râs în față, ori le-or fi spus proprii angajați – ”boss, să știi că eu nu vin din concediu să le dau ăstora pastile, sau oricum, nici nu ies din beciul unde o să mă ascund când o să aud alarma nici cu dat dracu”.

Așa că, acuma s-au fabricat niște pastile , se distribuie și să sperăm că o să ne țină până expiră și trebuie înlocuite.

E bine că se distribuie populației pastilele cu iod, da sunt sigur că vor exista handicapați care le-ar lua și preventiv și e OK, câtă vreme nu-i forțează nimeni să le ia, au fost preveniți. Să sperăm că n-o să aibă nevoie de ele mai încolo, că cu posibilele efecte secundare se descurcă ei. Iar dacă mor, să fie sănătoși.

E mai bine să ai și să fii prost, decât să n-ai și să ai nevoie.

Acuma, ce ar mai fi de spus e că autoritățile nu vă dau și măști de protecție, costume hazmat, nici nu vă fac curățenie în beciul de legume. Cu asta cam trebuie să vă descurcați singuri.

Da ăștia cu ”jos botnița”, poate vreți să o lăsați mai moale, la un caz de necesitate, sau poate nu, poate e mai OK să credeți că măștile nu vă protejează de radiații, vă sufocă.

Dacă vreți, dacă nu, e OK să credeți că pastila singură vă face invincibili și imuni la radiații.

Știți emisiunile ălea cu prepări? Eh, acum e momentul în care ăia se simt îndreptățiți să spună ”UITE, PENTRU ASTA M-AM PREGĂTIT!” Probabil o să fie alarmă falsă, dar acum ăia sunt pe cai mari.

Nu, pastila cu iod, beci, mască și haine de protecție nu te vor scăpa de apocalipsă dacă asta ar veni.

Doar te ajută să treci peste o perioadă scurtă de contaminare, cât să părăsești zona, dacă ești într-o arie unde contaminarea va să persiste, sau cât să treacă valul inițial, dacă nu ești. În cazul unui eveniment nuclear, expunerea potențială la radiații scade undeva intre la 50% ( și la 10% după alte calcule) în prima oră și până la 20% – 1% în 24-48 de ore. Cifrele variază, depind de condițiile meteo, dacă nu plouă e mai nașpa, că se dispersează mai departe. Ideile de bază sunt două.

  1. Că expunerea scade destul de repede.
  2. Că e nevoie, pentru cele mai multe evenimente să te adăpostești măcar 24 de ore, ideal 48 pentru a îți crește șansele de supraviețuire semnificativ.
  3. Dacă stai o săptămână nu o să schimbe semnificativ lucrurile, ci dimpotrivă, în funcție de unde te afli, dacă ai ghinionul că s-a depus o pătură de praf radioactiv peste casa ta, îți face mai mult rău. Și nu prea ai cum să știi fără contor Geiger. Nu vând nimic, nu vă sfătuiesc să cumpărați nimic, mie nu-mi pasă dacă muriți, nici dacă trăiți, cu cei de care îmi pasă discut probabil personal.

Ideea e că în caz de eveniment să te adăpostești în beciul din zona unde ești ( ideal ar fi să ai acasă) pentru minim 24 de ore, 48 dacă poți, nu pleci de-a pula de capul tău în perioada de fallout masiv, îți iei pastila cu iod imediat DUPĂ CE EVENIMENTUL e confirmat, îți pornești radio-ul cu dinam, dacă ai unul, dacă nu, ce poți tu ca să înțelegi ce e de făcut și încoțopenit cu tot ce ai pe tine, mască cu filtre stai și aștepți. Nu ieși să te uiți, să te caci, să te piși, să te pula în pizdă. Ai luat pastila , aștepți. Dacă nu mai pică și alte căcaturi în zonă, te orientezi dacă trebuie să ieși, să ieși ca să fugi, să plm. Dacă mai pică, cu duiumul, plm, nu știu cât mai contează, poate vrei să ieși să vezi apocalipsa în direct.

Exploziile atomice se văd cel mai bine printr-un parbriz auto, că te protejează de radiațiile ultraviolete care altfel îți ard retina și te lasă orb la începutul procesului, dar nici nu întunecă explozia suficient de mult cât să nu te mai poți bucura de un sfârșit apoteotic. Nu inventez eu ăstea, a spus-o un nene care a văzut-o pe prima așa de la 20 de mile ( 32 km ) și care a lucrat la construcția ei.

Dacă vă nimeriți mai aproape și n-ați prins rând la analize, vă puteți face cu o radiografie moca. Puteți să vă uitați unul la altul pentru o analiză completă.

The light from the flash was so bright that it allowed their eyes to see only the bones of those around them. This has been stated by each and every veteran that had been interviewed over the years.

History of Yesterday – de Andrei Tapalaga.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dan
Dan
2 years ago

Tu care ai facut trei vaccinuri va asa ti-a spus statul vorbesti?

Valentin Petrescu
Valentin Petrescu
2 years ago

Hai că i-ai încurajat! :))