Nu e un secret că principalul motiv pentru care am venit în 2019 in UK e educația copiilor, și singurul, bă, singurul – pentru care mai sunt aici. Altfel eram ori înapoi ori în altă țară așa brambura.
Sunt multe probleme cu școala din România, dar nu sunt numai lucruri rele. Unele lucruri se fac mai bine decât în UK ( nu peste tot, ho) , dar prea puține și în prea puține locuri.
Acestea fiind zise văd știrea asta cu schimbarea structurii anului școlar.
Se apropie puțin de structura din UK, dar nu asta e radical, e doar o abordare mai modernă.
Radical e că în sfârșit iau în considerare să schimbe modul de evaluare , să se facă standardizat și la final de an, inclusiv cu corectură încrucișată.
Dacă , fac asta, doamne ajută, cred că România are șanse să ofere educație mai bună. Sigur, contează forța de muncă disponibilă, dar orișicât mai sunt profesori cât se cât OK pe acolo, însă problema cu ei era că erau preocupați să fie mici dumnezei, să decidă ei chestii, să pună pârghii,să facă orice altceva decât pedagogie și educație corect. Și așa se ajungea la abuzuri cu teme și plm-uri, sub sancțiunea corijenței și a notelor proaste. Dacă li se ia puterea de Dumnezeu și se obiectivizează procesul un pic cred că școala românească poate renaște.
Nu e nevoie de prea mult. Desigur în România vorbesc de să nici nu îi lase să corecteze lucrările propriilor elevi. In UK nu e așa. Că nu e nevoie, că nu vrea nimeni să împartă ierarhii pe interese și să pedepsească, că aici dacă nu ești mulțumit de școală mergi la alta, dacă școala nu are rezultate bune, mai bine pulea la ea și mai primesc bani din pulă. Pe de alte parte aici sunt umflate un pic calitățile elevilor,bag seamă, din pricina asta.
România are nevoie de mai mult în procesul de corecție al proceselor strâmbe, că are nevoie de o reformă a orice înseamnă evaluare, proces de evaluare și evaluator, deoarece e plină de justițiari, nu de oameni care vor să facă o meserie. Prin urmare trebuie să li se ia puterea de justițiari și asta e tot, se îndreaptă ei.
Cam greu fara malai.
Daca in invatamant ajung doar absolventii de studii superioare care nu gasesc in alta parte, poti sa faci tu mama procedurii ca tot pilaf iese daca n-ai cu cine.
Nu-i asa deloc.
1) In invatamant nu ajung doar absolventii de studii superioare care nu gasesc in alta parte. In Romania, acum, salariile profesorilor sunt mici doar comparativ poate cu ale altor bugetari mai norocosi si cu ale ITstilor. Si hai poate cu alea din constructii.
Dar ITstii au salarii bune ( vorbesc din informatii la prima mana) doar in orase de tip hub ( Bucuresti, Cluj, Timisoara). Si nu toti. In rest, mai subtire.
Uite salarii.
https://www.portalinvatamant.ro/articole/stiri-profesori-106/ce-salarii-au-profesorii-din-invatamant-lista-completa-de-la-debutant-pana-la-gradul-i-10492.html
Pare putin si e putin, in comparabil cu salariile din vest in general – asta fiind cea mai mare problema, de fapt, migratia , nu recalificarea. Dar altfel, coeficientul gini pentru Romania e mult mai bun decat al unor tari din vest. Pe scurt, asta e distributia salariilor care a fost echilibrata dupa cresterile de salarii impuse in sectorul de stat si in constructii – cauta pe net detalii despre ce e si cum se calculeaza daca nu stii.
Ceea ce inseamna e ca spectrul de salarii nu e asa de deplasat ca sa justifice doar pleava in invatamant in raport cu alte joburi. In UK de exemplu, CAM E . Din pacate!
Ia in calcul ca in provincie 2400 de lei pentru un profesor debutant nu e asa de rau, de loc. Mai ales undeva la tara. Serios ca e o politica decenta din punctul asta de vedere. Inteleg ca unii se plang, ca putea fi mai bine, dar e mai bine un pic decat la altii, masurat relativ la celelalte profesii.
Lasand asta la o parte, mai sunt inca 2 aspecte.
1) Nu ai nevoie de cei mai competenti sau specialisti tehnic in domeniu pentru a fi profesori. E misto daca ii ai, dar daca sunt se duc la facultati, la postgrad, alte alea. Pentru scoala generala si liceu cam orice merge. Materia aia e asa de simplu ca pot – la nivel de liceu – sa predau eu absolut orice vrei tu la nivel OK – de la istorie la matematica, la biologie. N-am prea mari skiluri de pedagog, asta ar fi o problema, dar materia in sine nu. Cred ca as putea sa predau 3-4 discipline in acelasi timp, bine inteles ca n-as face-o, dar e oarecum accesibil.
Insa ai nevoie de oameni care sa dedice timp la structurarea materiei in functie de programa si de cum inteleg copiii, chestii din astea, inteleg asta.
2) Jobul ofera o anume flexibilitate a timpului ( pe partea ailalta esti futut la creier de copii, aia e), dar e preferabil pentru anumite categorii de forta de munca.
Si sunt destui. Problema de forta de munca e generala in Romania si aia e, din pacate nu putem aduce profesori din Sri Lanka sau Vietnam, ca limba romana nu e de circulatie internationala, insa cred ca se duce inspre mai bine pe partea asta.
Da, salariile nu sunt neaparat rele. Mai ales daca te uiti la 62 de zile de concediu pe an.
Problema pentru calitatea oamenilor din invatamant e nu salariul, ci procesul de angajare si evaluare. Sa zicem prin absurd ca tu ai vrea sa fii profesor de informatica la tine la tara – crezi ca ai putea?
Hai ca iti cer nu stiu ce modul pedagogic, aia inteleg – dar dupa te duci si dai examen de titularizare si iei 10 si predai….in alt judet, ca la tine nu mai e loc. Ca ocupa careva un loc de 20 ani incoace, chit ca dicteaza la copii cateva linii de cod si aia e predare.
Cam asta e. Sunt destui studenti, tineri, parinti etc care ar aprecia un program part time si ar preda cativa ani la un liceu ba din ideologie cu minti tinere luminate, ba ca materia e 2 lulele 2 surcele, ba ca vor vara libera…oameni care s-ar implica, ar face treaba buna, ar veni cu metode noi si interesante.
Nu se poate, trebuie sa fii dispus sa stai 15 ani sa faci naveta prin diverse locuri random.
Daca nu ocupa cineva deja postul ala, da. La mine in sat cred ca ar fi usor, ca nu stiu daca predau deja informatica. Daca predau aproape sigur nu au pe cineva calificat. Daca merg si le spun ca vreau sa predau eu, cred ca pot sa o rezolv si in jumatatea anului.
Daca vreau in alta parte, probabil ca e altfel.
Daca nu mai e loc inseamna ca au destui oameni, ce vrei.
Dar, daca iei 10 la orice iti garantez ca e loc in orice judet pentru ca in orice judet pentru orice materie exista macar o scoala unde ala care ocupa postul e suplinitor ca nu a luat titularizarea aia ca e bata .
Poate nu gasesti la tine in sat / oras , aia e, dar numai sa iei tu 10 la titularizare.
Modul asta de a pune problema e invalid.
Daca e cineva titularizat nu e ca “ocupa” e ca ala acolo lucreaza, poate esti mai bun ca el tu, dar nu-i problema ta asta. Tu poti aplica la posturi libere , sau ocupate de suplinitori, nu la posturi ocupate.
Daca e suplinitor, esti liber sa aplici pentru postul ala.
Ca esti mai bun decat ala, asta e. Ce, eu daca sunt un programator mai bun decat altul de la o companie, ma duc sa il dau pe ala afara si sa ii iau salariul doar ca-s mai bun ca el?
Cunosc oameni tineri care au facut deja asta, fara naveta 15 ani random, au facut asta cu sistemul curent. Cu unul mai bun, care nu ii aduce pe panta aia nasoala a puterii care substituie alta retributie s-ar gasi mai multi.
Nu-i vorba de materie in sine, ci de psiho-pedagogie. Care la noi se trateaza la misto in facultate.
Iar pe unul platit cu 500 de euro la inceput de cariera o sa il doara la 2 metri de cur de investit timp in dezvoltare personala si-o sa mearga cu turma, care e a dracu de proasta in invatamant.
Da, in provincie 500 de coco e oarecum la limita decentei (inca) daca ai o casa de la maica-ta si nu platesti chirie, dar cine ramane in provincie cu perspective de 1000 de euro peste 10 ani doar? Doar cei carora e lene sa faca o schimbare. Iar aia is coada.
Si e grav, intr-adevar, sa ai generatiile viitoare educate de coada generatiei actuale.
Despre psihopedagogie in general nu știu și nici ce se face in facultate pe temă, că n-am jucat pe partea mea. Cred că te poți descurca și fără, dar e posibil să mă înșel.
Legat de faptul că dacă unul câștigă 500 de euro pe lună la început de carieră nu se preocupă de dezvoltare personală, e posbji, deși e contraintuitiv, că ar trebui să vrei să faci, câștigi mai mult, dar nu mă bag. Tot ce spun e că nu are treabă cu salariul de debutant, eu la început de carieră câștigam mai puțin de atât, lucram și la negru și am făcut tot ce am putut să învăț mai multe. Și acuma fac.
Nu știu cine rămâne în provincie , știu doar că Bucureștiul și orașele mari adună împreună poate 5-6 milioane de locuitori , iar în România probabil sunt vreo 15.
Știu oameni care predau și la stat și la privat și câștigă mai bine de 1000 de euro.
Legat de coadă sau ne coadă, am explicat, nu e nevoie să fii mare profesionist ca să fii profesor la nivel de școala generală și poate și la liceu.
Eu sunt OK pe profesia mea, dar nu sunt sigur că aș fi un bun profesor, că na, mai învăț pe unul altul și observ niște chestii.
Cu siguranță nu aș fi la fel de bun profesor cât sunt profesionist, nici măcar în domeniul meu. Pentru că ceea ce știu teoretic și practic nu sunt nici condiție necesară nici bonus in meseria de profesor. Sunt alte valori.
By the way, ca ziceai ca nu prea gasesti salarii mai sus de 2500 in afara de IT pentru debutanti. Asa, la o cautare scurta:
https://www.olx.ro/oferta/loc-de-munca/angajam-shaormari-bucatari-3500lei-15zile-IDfW2bk.html#a4f1fbcb57;promoted
Nu am zis asta.
Am zis
Tu ai gasit un job de shaormar din Bucuresti , care zice asa: 15 zile pe luna x 12 ore. Norma standard e de 8 ore. Adica ai 22.5 zile pe luna. Norma standard medie e de circa 22 zile pe luna, plus libere nationale. Pentru profesori plus vacantele copiilor.
Sunt 18 saptamani de vacanta.
Zice asa 3000-3500, in functie de pricepere. Deci, profesor debutant 3000 de lei. Ti se pare avantajos 3000 lei/ luna sa bagi 12 ore pe zi comenzi ca robotul?
Mie nu, si zic asta din perspectiva in care am lucrat o data 2 saptamani saormar, in Bucuresti, unde e si jobul ala. M-as face profesor oricand, daca asta ar fi alternativa.
Nu zic ca mi se pare mai comod. Doar ca daca platesti un profesor debutant ca pe un saormar, cam asa iti face si treaba, de saormar, chit ca-i mai comod postul.
De fapt ce conteaza e viata pe care o duce de banii aia si potentialul de bunastare, ca tot era vorba de provincie versus Bucuresti mai sus. Iar in Bucuresti o cam zgarii grav de banii aia. Si sa zici ca “bai hai ca acum nu fac bani, dar o sa fac peste 6-7 ani 1000 de euro pe luna”, tot nu tine.
Iar alegerea pentru un om care are studii superioare nu e de “invatamant vs saormar”, ci de invatamant vs industria in care poate activa cu studiile sale. Iar posturile de debutant sunt platite ceva mai bine decat un saormar/profesor debutant cam in orice industrie. Mai nasol de absolventii de geografie, istorie , romana-religie si alte harneli de genul.
Nu prea vad vreunul cat de cat competent sa aleaga prima varianta dintre “2500/luna, 3 luni de vacanta, mediu comunist, posibilitati de avansare si schimbare foarte limitate” si “4000/luna, invat un pic, plec pe 5-6000 la anul in alta parte si in 3-4 ani ajung lejer la un 2000 eur, poate si mai bine”. Ca te caci in ele 3 luni de vacanta daca tu de-abia iti platesti mancarea si facturile.
Iar competenta in domeniu e corelata si cu capacitatea de a transmite mai departe niste valori. Ca degeaba predici degeaba seriozitate ,munca si pasiune daca nu le ai. Iar daca n-ai tras pana atunci si ai fost loaza in facultate, cam n-ai ce sa transmiti in afara de informatiile din manual. Mai coreleaza asta si cu o situatie materiala cu care de-abia traiesti (apropo de discutia de mai sus), si cam asa arata imaginea unui profesor debutant: un mediocru platit prost care nu prea are ce-i invata pe altii in materie de valori. Good luck la invatamant performant.
Citat: “In invatamant nu ajung doar absolventii de studii superioare care nu gasesc in alta parte”
Ba, din pacate, da. Exemple nenumarate:
– cunostinta, profesor de liceu de informatica in Bucuresti. Nu a fost in stare vreodata sa ia un interviu de angajare in IT. Recalificat dupa cativa ani croitor (nu e banc)
– seminarista in facultate, proasta cu spume (incompetenta). E profesor plin de vreo 15 ani, parca si sef de catedra
– fost coleg, printre cei mai slabi din departament. “Incurajat” sa plece, acum cateva zile am primit notificare in LinkedIn ca a fost promovat intr-o facultate din Bucuresti (titlul imi e neclar, anuntul era in engleza si nu stiu care e echivalentul corect in romana, lector sau conferentiar)
– fost coleg, trainer de PM. Ca trainer chiar era foarte bun, am tinut niste traininguri de PM impreuna, a primit scoruri un pic mai bune decat mine. Ca PM … a fost dat afara, e trainer din nou (dar macar se pricepe la asta).
– viitoare fosta colega (in ultima saptamana de lucru), fost instructor pe o anumita specialitate in IT, data afara pentru incompetenta crasa in a aplica ce preda. Si-a gasit intre timp job de … profesor.
Am vazut si invers, oameni buni din IT care au tinut cursuri prin facultati (Poli si altele) cand au absolvit, au plecat dezgustati dupa maxim 2-3 ani, acum in pozitii foarte bune in companii cunoscute. Sau varul meu, ajuns in culmea carierei (nu exista pozitie mai sus in domeniul lui in Romania), din pasiune s-a apucat sa predea la facultate cu norma partiala, dupa 2 ani a plecat scarbit – desi era o celebritate in domeniu si nu aspira la pozitii full-time sau ceva de conducere (era deja director in cea mai mare companie din tara) colegii il mancau pe la spate pentru pozitii de care nu era interesat. La fel sotul unei colege, a predat in Politehnica part-time, acum (10 ani mai tarziu) e director intr-o companie mare de software.
Din pacate in majoritatea cazurilor (si aproape toate in IT) profesori ajung cei care nu gasesc un job mai bun in alta parte. Exceptie cei care sunt in domenii in care profesoratul e cam singura optiune existenta, gen profesor de istorie, geografie, desen, chestii cu care nu prea ai ce face in mediul privat sau unde exista foarte putine pozitii in mediul privat (gen fizica sau chimie, biologie, sunt mult mai multe joburi de profesor decat in companii).
Aveti un hindsight cu Bucuresti si Informatica.
Realizati ca tara asta nu e numai Bucuresti si scoala are mai multe materii decat informatica?
In plus, conteaza mai putin. Cand am studiat eu informatica la liceu am avut 4 profesori dintrecare 3 erau cam asa. Fie doamne care se pregateau sa ramana insarcinate si, na, stii cum e, fie un tip care pana la urma si-a luat si el alt job desi, mna, nu era fantastic.
Chiar si asa din clasa eram cativa care mergeam la olimpiade. Avantajul cel mai mare a fost ca asa cum erau ei de priceputi sau nu, profesorii aceia erau toti tineri si aveau un pic ( nu mult) alt mindset decat generatia bosorogilor. Si nici nu apucasera sa se strice.
pai si poti spune cu mana pe inima ca nu poate sa fie profesor , daca in munca e cel mai slab din departament?
Pai asta e contraexemplu si e fix ce spun de cateva comentarii.
Nu ai nevoie de varfuri din executie/ profesie, pentru a preda. Faptul ca esti cel mai bun specialist nici macar nu e o indicatie ca esti un profesor bun. Poti fi praf. Ca sa fii un profesor bun nu e musai sa stii foarte multe ci sa explici pe limba prostilor – adica unii care nu stiu. Si sa ii ajuti sa invete.
Din nou, aceeasi chestie, nevoia de a pune in practica eficicent nu exista la jobul de profesor.
Ai un domeniu de educatie, important ce e drept, unde se aplica treaba asta.
Ia spune, aia care predau limba romana unde gasesc asa pe toate drumurile joburi super?
Dar cei care predau istorie? Geografie?
Hai ca aia cu matematica se descurca, se mai lipesc de IT, cercetare, analize de date, dar aia care sunt la nivel de profesori de liceu si scoala generala nu se califica ( si nici nu au nevoie ).
Cu profesorii universitari sunt alte calcule ( alte salarii , oportunitati, proiecte si granturi ).
Vezi spectrul curicular si ai sa intelegi ca exceptiile sunt cei din domeniu tehnic.
Din curiozitate, de ce sistemul educational este singurul motiv pentru care ai ales sa ramai in UK? Ce s-a intamplat cu restul motivelor care tin de latura profesionala, sociala, financiara….? Crezi ca este un motiv suficient pentru a ramane in UK pe termen lung/definitiv?
Ziceai ca in uk poti sa te muti la alta scoala daca nu iti place unde esti? Nu esti tot repartizat dupa adresa si abia apoi, daca raman locuri libere, vedem unde ne putem transfera? (adica ca in Romania)
Legat de calitatea persoanelor din invatamant, de acord iarasi, nu e doar salariul in sine. Dar mai e si naveta, si posibilitatile reduse de promovare…se aduna motivele pentru care oamenii nu vor.
Mai e si programa care nu permite deloc deloc creativitatea profesorilor. Plus felul in care sunt evaluati. Poate unii ar face chestii de placere, poate altii mai sunt impinsi de la spate cumva, dar nu ai timp ca tre sa galopezi prin enspe mii de chestii inutile si tampite, manuale obligatorii (?!) si altele.
Efectiv nu ai libertate, nu poti ramane la lectia X mai mult, asa cum cere clasa, ca vine controlul, vede ca ai ramas in urma si primesti tu un calificativ mic. Poate ai organiza un atelier dragut, dar cand, ca trebuie musai sa predai, sa predai, sa predai.
Programa mai aerisita si obligativitatea metodelor alternative. Gen cum e saptamana altfel, doar ca mai des, ar ajuta mult.
Nu s-a intamplat nimic. Au fost doua motive, unul realizat, unul nu. Restul erau la bonus, ma asteptam sa fiu surprins pozitiv, am fost surprins negativ.
Pentru ca motivul #1 pentru care am venit in UK a fost scoala la copii.
Motivul #2 – a fost ca uite, a fost Brexitul, si daca ne gandim mai incolo ca am fi vrut sa mergem in UK ( aka din 2021, sa zicem ) n-o sa mai putem, asa ca hai acum, ca o sa plece europenii si pe urma o sa fie in UK contracte pe bani mai multi. Dupa 3 ani trecuti, nu am lucrat macar o zi pentru o companie din UK. Nici contracte mai bine platite decat in UE nu am gasit aici, nici multe. Dimpotriva, daca as lucra pentru companii de aici as plati taxe cacalau (IR35). Nu ma deranjeaza, ca tot de acasa lucrez, dar zic. Deci aici m-am inselat, ghinion, plm, mai si gresesti in viata.
De latura financiara, in afara de asta nici nu are rost sa mai vorbesc, ca banuiesc ca e evident ca daca produc la fel de multi bani in Romania, Germania , UK, macar ma costa aici viata mai mult. Asta stiam, bine macar ca imi permit – “altii moare si n-are”.
1. Nu exista “definitiv”. Oricum circa 4 luni pe an sunt in Romania.
2. Nu stiu. Avem rezidenta pana in 2024, poate nu ne accepta astia. Dincolo de asta, eu cred ca ar fi bine sa mai populam si alta tara in 3-5 ani de-acum incolo.
Dar nu stiu cat va depinde de mine ce si cum, va conta ce vor copiii si ce performante obtin aici.
Mai, in afara de trainer care cred ca e chiar mai bun dupa vreo 4-5 ani de experienta practica, restul erau chiar la coada clasamentului inclusiv din punct de vedere intelectual. Cel putin tipa asta e un pic stupida, nu stiu cum au angajat-o (de fapt stiu, diversity and inclusion, orice tipa care aplica e angajata, nu glumesc deloc).
Aseara ma intreba fiu-meu daca pot sa il ajut la un proiect (seg fault) in C. Stie ca nu am scris o linie de C in viata mea (nu am facut nici in facultate), dar acum vreo 2 luni l-am ajutat cu o jumatate de proiect. L-am intrebat daca nu are vreun seminarist pe care sa il intrebe, ca nimeni din grupa lor nu stie sa rezolve problema, si a zis ca in afara de profesorul de la curs nimeni nu prea stie C, inclusiv aia cu care fac laboratoarele. Pe vremea mea macar profesorii erau competenti, aveam niste seminaristi mai slabi dar erau mai mult exceptia decat regula. Acum sunt regula, confirmat de mai multi oameni care au lucrat in domeniu (fost profesori, pensionati in ultimii cativa ani) sau au interactionat cu ei. E cam greu sa ai asteptari de la unu’ care are nevoie de calculator ca sa inmulteasca 2 numere de o cifra …
Da, pentru limba romana si altele nu ai optiuni de job in alta parte, dar ai optiunea sa nu faci Litere si sa faci altceva, alt domeniu cu totul, daca poti. Stiu ca sunt profesori de muzica sau de desen care abia au trecut clasa a 8-a la matematica, dar nu e o problema daca e ceva pur vocational, pot fi si analfabeti din partea mea daca se pricep la domeniile lor. Dar sa ai profesori slabi la stiinte exacte e cam nasol, daca in afara de a iti citi manualul nu sunt in stare de nimic in plus, s-au inventat text to speech bune, nu mai ai nevoie de ei. Asta ca sa nu le spui la elevi sa citeasca singuri, ca e mai eficient.
Catalinx:
> Cred ca as putea sa predau 3-4 discipline in acelasi timp
Faci confuzia omului de rand. Nu trebuie nici macar sa stapanesti materia ca sa o predai; nu acolo e problema, ci la cum te raportezi la elevi si ce persoana esti. Ca profesor, trebuie sa fii un om de succes, corect, onorabil si fara infirmitati – si sa arati bine fizic. E aceeasi confuzie pe care o are protagonistul romanului Descult: a fost refuzat la pedagogie pentru ca era… schiop. Oamenii din trecut, chiar si ai nostri, stiau ce stiau: aspectul fizic/charisma face omul 100%. Ca profesor tu nu inveti, ci INSPIRI pe elevi. https://incels.wiki/w/Scientific_Blackpill.
Asadar, problema educatiei in Romania nu este din cauza salariilor mici; este din cauza unor oameni ratati, lichele imputite ce iau spaga / ling in cur copiii parintilor cu functie din oras (politist, primar, patron). Jobul lor – l-au cumparat, iar asta pune capac din start. Extrem de rar dai peste un profesor corect si riguros si – ghici ce, e cel mai urat din oras si vor toti sa scape de el.
Mai incolo vad ca te-ai auto-lamurit:
>Poti fi praf. Ca sa fii un profesor bun nu e musai sa stii foarte multe ci sa explici pe limba prostilor – adica unii care nu stiu. Si sa ii ajuti sa invete.
Nu fac nicio confuzie – dimpotriva sunt constient ca nu trebuie sa stapanesc materia pentru a ajuta pe cineva sa invete. Desigur ajuta daca si stii ce trebuie sa predai, dar nu e musai.
Nu e ca m-am autolamurit, ca imi era clar asta de la inceput.
OK. Nu ai facut confuzie. Dar asta este confuzia generala a romanilor: ca trebuie sa fii “om destept”, toba de carte, profesor etc ca sa predai. Si e valabil si in alte domenii, ca programare, de exemplu, unde iti da intervievatorul probleme de algoritmica.
Si nu ai continuat ideea in spiritul care trebuie. Carisma este 100%. Da, infatisarea fizica face totul.
Foarte probabil directorii aia din IT bazati care au predat cativa ani si s-au deziluzionat si dezamagit repede erau niste oameni ratati care au avut noroc de job. Altfel, daca esti multumit de tine insuti de ce ai preda? De ce te-ai intoarce ca sa “ajuti” comunitatea? Ca sa le dai copiiilor… ce nu ai avut tu? (sic) Ca sa scoti din ei geniul pe care tu nu l-ai avut atunci? Copiii nu vor din astea… Copiii vor sa vada un om auto-satisfacut. La oricine ii place sa petreaca timp langa un om satisfacut. In momentul in care ai vreo slabiciune copiii ti-o dibuiesc deindata si incep sa faca haz de ea.