Când ne-am mutat aici, am mai zis, am calculat eu intens cum, după Brexit, o să plece europenii aciuați pe contracte, iar eu o să rup lanțul și o să iau contractele ălea mari pe multe lire, pachete-pachete.
O vreme n-a sunat nimeni, pentru că era cam înghețată treaba de tranziție, altă vreme era înghețată de lockdownuri, pe urmă au sunat unii să mă întrebe dacă vreau să fiu sclavul lor, apoi au început să arunce cu banii mai serios, dar și ăștia cu taxele că a intrat IR25-ul în full effect.
Nu e bani, eu am contractat de pe firma din UK în UE, că așa e frumos să îi ajut pe oameni, să le aduc bani în țară, practic am venit aici la luat și-am ajuns să dau, diplomație britanică at its best.
Lăsând gluma la o parte , treaba se îngroașă. Acum mă sună recrutori pentru proiecte din Europa și mă întreabă unde sunt based . Păi, unde vreți voi , ori în UK ori în Europa.
Păi nu, că nu e bine, că clientul nostru ne-a zis că cine e based în UK aka locuiește aci, poate să ia contractul DOAR IR35. Păi n-auzi că am și firmă în UE? Nu, că nu contează, că dacă lucrezi efectiv din UK clientul nu vrea contract pe firmă din UE și se poate doar IR35, că acum legile pedepsesc și clientul și clientul nu vrea să-și asume riscuri, normal , de ce pula lui ar vrea.
Care va să zică, un contractor din UK fie e mai scump, fie lucrează el mai ieftin. Eu am venit aici să fiu mai scump pentru ăștia, nu pentru ioropeni. Cum faci planul și cum iese…
-Păi atunci, pula mea, domne, poate vrei să mă mai suni o dată să-ți spun mai clar unde sunt based?
-Pai da, poate facem așa.
Sau poate îmi bag eu pula și recunoaștem că am făcut ( eu) o greșeală, ne asumăm costurile și ne vedem de treaba noastră în altă parte?
Eu tot zic că să mai stam, că să vedem că nu știi de unde sare iepurele și îl calcă mașina, dar după cum puteți citi, pe toate fronturile se văd doar puli care îmi intră mie te miri unde.
Mă tot mint că e pentru educația copiiilor. Că.
Au ajuns junioarele la un nivel de engleza de care esti multumit? Daca da poate merge o relocare. Daca nu, poate mai merge sa stai. Merita sa iei in considerare sa stai mai mult intr-un loc cand trec de 12-13 ani copiii. Prietenii si relatiile pe care le vor avea in perioada aia conteaza, ii poate afecta mutatul mai mult decat s-ar vedea la prima vedere. Cel putin asta am vazut la altii care au facut din astea cu schimbatul tarii.
Daca as mai avea copil mic l-as pune sa invete ceva chineza si rusa( pe langa engleza bineteles) Ca nu se stie.
Si daca le place si franceza( nu pt Franta ci pt colonii). Cu asta cred ca acoperi 75-80% din glob. Mai ramane spaniola 🙂
“Si pentru ce pula mea muncim? Sa traim ca animalele de frica ca nu ne scoatem banii investiti? Ce pula mea de viata e aia? La ce atata munca si la ce atatia bani, daca traiesti ca un gunoier?
Sunt aceleasi intrebari valabile si pentru UK.”
Ai dreptate 100%. Stiu personal 2 milionari in Euro; marunti, unul are 1 milion si ceva, unul 3 si ceva, dar pentru un roman e totusi o suma considerabila.
Ala de 3 si ceva locuieste intr-o suburbie foarte sic a Parisului (casa e normala, 4 dormitoare, dar a costat peste 1 milion) si la 80 de ani are nevasta de vreo 45. Are 3 copii, aia mai mari dezamagitori, ala mic e prea mic ca sa imi dau seama ce o sa iasa din el. I-au placut femeile si a lucrat la ele ca masina de cusut, i-a placut un vin bun ocazional, a avut o viata frumoasa, dar la alea 3 milioane si la varsta lui traieste mult prea modest din punctul meu de vedere. Conduce o Kia la care i-am schimbat eu sticla de la o oglinda pe care tocmai o troznise si nu ajunsese in service sa i-o monteze aia.
Celalalt are 70 de ani, obez, diabetic si semi-alcolic, zici ca traieste din pensie. A vazut ceva din lume pe vremuri, cand avea 30-50 de ani, dar nu si-a miscat fundul de vreo 10 si traieste chiar modest, fara gluma. Conduce un jaf de Duster, masina are doar cativa ani si a cumparat-o noua, dar si-ar fi permis ceva mai decent decat mizeria aia.
Daca tu castigi (semnificativ peste) 100,000 anual si nu vrei sa traiesti decent, atunci aia care lucreaza pe salariul mediu pe economie ce naiba sa mai faca? Si daca faci 100,000 (impozabil) pe an esti in top 15% chiar si un SUA, in Romania esti in primele 3-5 procente (poate chiar mai bine, nu am statistici la indemana), e pacat sa locuiesti undeva intr-un ghetou prin Bucuresti (chiar si cartierele noi tot ca ghetouri sunt construite, cu vreo 2 exceptii neglijabile).
Zic si eu. Poate gresesc, dar asa vad eu treaba.
Cred ca comentariul era potrivit in alta parte, da-n fine, voiam doar sa zic ca cu 1 milion nu prea mai esti milionar in zilele noastre – in sensul pe care obisnuia sa il aiba cuvantul milionar. Asa ca sunt de inteles unele lucruri.
La treaba cu rablele rezonez. In principiu orice om e mai atras de unele lucruri si mai putin de altele. Nici mie nu-mi fac cu ochiul rablele scumpe – raportat la cata munca costa ele, sarifactia oferita e mica, mai ales daca nu traiesc in rabla. Merg si cu autobuzul prin oras, no probs – #modestie, dar inteleg daca altora le plac.
Cu casa e un pic problema, mai ales cand esti tot timpul acasa si lucrezi din ea, ca na, acolo traiesc.
Eu cred ca depinde unde cheltui milioanele alea, nu unde le faci.
Ca asa ma uitai recent pe niste chirii, si apoi si pe preturi in Luxembourg.
Apartamente de 2 camere in Luxembourg in blocuri mai jegoase decat al meu din Bucuresti (am pus google steet view sa ma uit) incep de la 6-700.000 euro. In zonele mai bune 2 camere incep de la 850.000€ si pentru 3 camere la 150mp sar de 1.500.000€… Deci la banii aia in mijlocul UE te numesti proprietar de apartament. Hai ca daca mai ai inca unul esti chiar boier.
Banuiesc ca de aceiasi bani in tari mai linistite de prin Asia, America Centrala si de ce nu si Africa o duci regeste.
La 1.3m iei un resort turistic intreg in Zanzibar. https://www.zanedaproperties.com/properties-sale-zanzibar/zanzibar-paje-stylish-resort-on-sale/
Care e definitia pentru milionar e mai putin importanta, daca la peste 70 de ani conduci relativ des segmente de 600 km prin Romania iti permiti o masina mai moderna (sisteme de siguranta) si comfortabila decat un Duster. De asemenea daca la varsta aia ai sanatatea prastie, sa fii econom nu are nici un sens, probabil mai ai 5 ani de trait, nu zic sa traiesti de 200,000/an dar nici de 20,000/an. Ala cu peste 3 milioane are 3 copii (in total) in urma, ala cu peste 1 milion are copiii complet independenti si cu venituri in top 10-15%, nu stau dupa mostenirea aia. Si eu sunt zgarcit, dar nu extrem.
Îți atrag atenția că eu când aveam in Romania venituri în top 3-5% ( adică eram mai sărac decât acum) nu dețineam mai nimic și m-aș fi bucurat să fi avut tata ceva de ordinul a juma’ de milion pregătit pentru mine. Nu stăteam după aia in sensul că îmi permiteam chiria sau rata la un jeg de apartament , dar …
In top 10-15% aia sunt complet săraci!
De curiozitate, unde crezi ca e linia la top 15% si unde e la 3%? Nu gasesc nicaieri date, singurele gasite sunt astea: https://www.statista.com/statistics/1102223/monthly-income-romania/ si mi se par incredibil de gresite: 6000 de lei lunar doar 0.7% din populatie nu e adevarat, eu cred ca nu doar 7% (de 10 ori mai mult), ci peste 14% din populatie are asemenea venituri. E sub dublul unui muncitor pe un santier de constructii si mai putin decat media actuala in IT sau orice entry-level manager.
Băi, sincer, am pierdut firul și oricum e greu de știut exact. Dar când lucram angajat vedeam anual știri de genul 50% din români câștigă salariul minim pe economie , 10% și. români câștigă peste 1000 de euro pe lună ( sunt conștient că cifrele astea nu mai sunt actuale ) și 1-2% din români câștigă peste 10,000 de lei.
Eh eu atunci eram pe acolo. Știu că statisticile ălora se refereau la salariați și POATE la oameni cu venituri înregistrate gen dividende ( dar nu sunt sigur ) și că sunt destui oameni care câștigă și bani nefiscalizați , fie cheltuieli pe firme, fie pur și simplu la negru și cifrele ii pot altera pe aia 1-2% din statistici, dar ideea era că dacă te regăseai in statisticile alea puteai concluziona că nu o duci prea bine.
Adică eu ma regăseam in ceea ce ziceau ăștia la televizor că e 1-2% pentru România. Ignor că erau probabil mai mulți care câștigau mai mult de pragul lor, că nu știu câți exact și în ce condiții, dar nu foarte multi că cu o precizie rezonabilă 90% tot câștigau mai puțin. Iar eu la nivelul ăla îmi permiteam la limită ( a trebuit să mă fac contractor ) o mașină relativ nouă dar SH în rate ( la bancă) , un apartament, cu 4 camere și în București, dar într-o zonă muncitorească , ca să mă exprim diplomat ( de saraki) și ăla tot în rate pe 25 de ani, 2 vacante anual, una cu copii și una fără, dar fara extravaganțe, de obicei. Gen copiii în Bulgaria, Grecia, noi in diferite locuri din Europa – cea mai extravagantă a fost atunci în Zanzibar in extrasezon și la ceva last minute plesneală.
Și mai aveam ceva investiții de renovat o casă la țară în România.
Una peste alta nu mă simțeam top 1% , sau 2%, sau 5%. Vedeam că trăiesc mai bine, in general, decât majoritatea românilor, iar unele lucruri pe care nu le vedeam atunci erau cu un Bias major.
Gen mâncarea.
Nu știu cum să explic, dar eu mergeam pe ideea că mâncarea e ieftină și bună în România, dar noi până în 2019 căram efectiv majoritatea mâncării de la țară.
Carne, lapte, ouă, legume in sezon, legume conservate, fructe, inclusiv apă de băut, pe care o făceam pentru că eram zgârcit și nici nu îmi dădeam seama că și apă, de exemplu, era comparabilă sau mai bună decât aia cumpărată ( în funcție de care cumpărată – Dorna , Bonaqua, Borsec sunt/ erau OK, alea cu brand de supearket NU PREA).
Mai cumpăram lapte de cafea, că ăla de la vaca alor mei avea gust prea puternic, iaurt, unt , carne de pui nu că era mai bună ci că era pieptul filetat, pentru șnițele, iar noi deveniserăm și cam comozi uneori, când nu aveam curcan de acasă, dar de ciorbă și tocane aveam de acasă, semipreparate, fructe exotice sau in contrasezon și legume proaspete in contrasezon , care știam că erau de căcat, dar aia e.
Deci cu banii ăia și cu un aport semnificativ de la părinți, trăiam OK, dar nu simțeam ceva de top.
Practic plateam facturile , in termeni americani. Nu puteam face planuri investiționale sau alte aberații, alea păreau excentrice din punctul ăla.
Legat de cât de greșite sunt cifrele eu zic că nu știu, dar ce știu e că toți avem bula noastră. Îți aduci aminte discuția despre salariile asistentelor, presupun .
E interesant că crezi tu că 14% din populație are 6000 de lei net, dar interesant e pe ce te bazezi.
Salariul mediu BRUT pe economie e cam suma aia , din care rezultă un net de vreo 3565 de lei.
In 2020 sub 5% din salariați aveau peste 6000 de lei net.
https://www.wall-street.ro/articol/Careers/248017/distributia-salariilor-in-tara-noastra-1-din-4-romani-castiga-salariul-minim-iar-altii-iau-pana-la-120-000-de-lei-pe-luna.html
La sumele astea pot exista și variații la negru, dar nu schimba mult situația și o să îți explic.
In 2012, de exemplu, eu câștigam aproape 9000 de lei net ( care însemnau mai mult decât acum) ,iar pe lângă aia aveam un contract nefiscalizat in România din motive pe care nu le voi detalia și despre care statul român nu avea informații statistice. Doar cu banii ăia 9000 eram in top 1-2% salariați. Contractul celălalt mai aducea destul ( din motive obiective nu am să menționez cât ), dar și cu banii ăștia eram în situația pe care tocmai am descris-o. Mi-ar fi prins bine o moștenire de 1 milion cum mi-a prins bine , nu am zis nu, și casa pe care mi-au oferit-o părinții mei, doar să o renovam, că era în stare jalnică.
Tu spui că cineva care câștigă încă mai prost de atâta nu stă după o moștenire de 1 milion. Eu cred că da, majoritatea vastă a oamenilor trăiesc destul de limitat ( că nu mai e la modă să spunem prost sau auster ) fie ca recunosc sau nu.
OK, treaba cu procentele e destul de neclara. Am vorbit cu cineva sa imi faca rost de cifrele oficiale, o sa dureze cateva zile, dar cand spun ca din punctul meu de vedere sunt 14% care castiga peste 6,000 de lei net lunar ma uit la:
– strada aia numita Dimitrie Pompeiu are salarii medii peste 6,000 net si sunt zeci de mii de oameni pe-acolo
– mai sunt inca vreo cateva locuri din astea in Bucuresti
– stiu salariile de baza in cateva companii IT si sunt mult mai mari decat atat
– in IT cica lucreaza peste 100,000 de oameni
– sunt si vreo 40-50,000 de medici si cateva mii de asistente peste 6k (stiu ca nu toate asistentele fac banii aia, de-aia zic doar cateva mii)
– sunt oameni care lucreaza pe cont propriu si fac atat. Stiu pana si un tip care tipareste tot soiul de pliante si invitatii de nunta si face semnificativ mai mult, fara sa fie nimic special
– stiu cativa soferi de camion care fac banii astia; cam toti aia care lucreaza pe curse externe fac mai mult
– stiu proaspat absolventi care castiga triplu (vorbesc foarte serios)
– stiu oameni mediocri in zona de 6k in Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara
Poate vad prea multi oameni care castiga mult si mi se pare ca sunt multi ca numar, sunt constient ca e posibil. Stiu ca sunt o gramada de oameni care castiga 2000 sau chiar mai putin, dar nu am date concrete despre distributia dupa venit. E o impresie ca 14% castiga peste 6,000 net, lunar. Si daca iau in calcul suma asta, copiii aia de care zic ca nu stau dupa mostenire si castiga cam 15,000 net (daca am inteles eu bine) inseamna ca sunt in primii 5% sau mai sus. Nu stiu cat de sus, dar cand in familie vin 25,000 lunar (sunt casatoriti si sotiile aduna si ele cate ceva), nu esti sarac nici in Franta, daramite in Romania. Da, 1 milion de euro impartit la 2 e o suma deloc de neglijat, dar nu cat sa iti schimbe stilul de viata prea mult.
Stiu pe cineva care are o afacere acolo, iar angajatii lui nu au salariul mediu 6000 lei NICI BRUT. Ci mai mici.
Nu te lua dupa glam sau sa incerci sa faci scale up peste domenii. Chiar daca ar fi asa, te referi la salariul mediu din varful icebergului, adica al celui mai bine platit domeniu.
Iar eu stiu oameni care lucreaza in IT in Bucuresti cu salarii de 3000-3500 de lei net. Nu cine stie ce joburi, dar sunt destui. Si mai stiu oameni care au fost refuzati la interviuri pe IT in Bucuresti, ca compania avea buget 2500 lei net, iar ei visau minim 4000.
In 2019 Romania avea cca 7 mil angajati.
https://www.economica.net/bilant-la-ministerul-muncii-romania-are-aproximativ-7-milioane-de-angajati-si-4-9-milioane-pensionari_175163.html
Daca sunt 1.00k oameni in IT, asta e 1.4%. Daca media salariului in IT ar fi 6000 net ar insemna ca undeva la jumatate (+/- ca distributiile nu-s musai egale) ar fi sub , deci 0.7% in scenariul propus de tine. Restul mai pui de la medici si varfurile altor profesii.
Si eu.
Dar stiu mai multi care fac sub.
Chiar daca ar fi asa – in ultimii ani inflatia a luat-o un pic la fuga mai tare decat anterior, suma aia nu prea mai inseamna mare lucru, din pacate.
Nu suficient cat sa spui ca ignori o potentiala mostenire de 1 milion. Nici daca castigi 4,000 de euro de familie in Romania, e bine asa? Daca nu era in 2012, n-are cum sa fie acum.
25,000 de lei pe luna inseamna circa 5,000 EUR. Nu esti sarac, dar o casa ( nu apartament) OK intr-un oras mai acatarii costa de la 300,000 de euro in sus. Daca cheltuiesti cu viata 2,000 pe luna o platesti in 100 de rate plus dobanda, adica 8.3 ani + dobanda. Mdeh, nu stiu ce sa zic.
—–
Eu castig semnificativ mai mult de-atat, sotia la fel si tot avem unele probleme cu banii . Nu cat sa ne vaitam, dar cat sa ne enerveze la unele planuri. Si nu, nu tragem pe nas, nu ii aruncam pe bijuterii, haine, pe petreceri, masini scumpe , nici nu avem cine stie ce investitii notabile. Ar fi buna o mostenire de 1 milion ca ne-ar mai USURA un pic eforturile, chit ca traim relativ bine.
Dupa cum spuneam, estimarea aia era o parere bazata pe impresii si cifre indirecte, nu pe statistici precise. Mi s-au promis cifre, sa vad ce e acolo – sunt date de la fisc, deci incomplete dar macar mult mai aproape de realitate decat degetul in vant.
> Iar eu stiu oameni care lucreaza in IT in Bucuresti cu salarii de 3000-3500 de lei net. Nu cine stie ce joburi, dar sunt destui. Si mai stiu oameni care au fost refuzati la interviuri pe IT in Bucuresti, ca compania avea buget 2500 lei net, iar ei visau minim 4000.
Imi vine greu sa cred treaba asta. IT-ul e un termen vag – care ramura, mai exact?
Grila asta mi se pare destul de valida: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/s249i7/thread_salarii_it_2022/
In rest, si eu castig peste 25K (logodnica nu) si mi-ar prinde bine o mostenire. Inca nu m-am bagat la credit pt apartament (si parca nici nu m-as baga prea curand) fiindca daca se intampla ceva cu vreuna din sursele de venit, am oaresce dubii ca reusesc sa obtin cel putin la fel ca in prezent (desi la cat e inflatia, ar cam trebui). Apropo, Catalin, nu-ti externalizezi si tu ceva munca? 🙂 Serios ca ma pun pe invatat ce faci tu acolo daca stiu ca n-o fac degeaba. :))
Eu inteleg ca ai ltd in uk si srl in ro dar ma nelinisteste treaba cu contract in UE pe care nu poti sa l iei pe firma din ro. Cand suna pt contracte din UE nu merge sa le bagi buletinu in fata si zici ca esti roman din romales aflat temporar prin uk ? Buletinu e dovada ca noi domiciliem acolo, sanatate si la gara. E treaba contabilului mai departe cum ai rezidenta fiscala si unde platesti taxe.
Eu lucrez de 6 ani numai pe outside, se poate si in ultimii ani dar mult mai greu. Ultimele 2 cnt au fost prin asigurare kingsbridge, avand in vedere ca le am rulat cam in paralel nu cred ca ma ia cineva cu ir. E drept, perioade scurte 3-6 luni in care am facut cam un an normal.
La cat sunt taxele in ro, gen 8%, pot sa intreb ce motiv tendeamna sa ti treci cnt pe ltd aici ca sa lasi spre 30%?
Juniori care lucreaza in supportul aplicatiilor.
Am ceva in plan. Dar dureaza .
Pot sa le spun ca nu sunt deloc in UK, nu e asta o problema. In general eu nu stiu unde “ma vor”. De obicei isi alegeau, ca de aia am companii in ambele tari. Acuma e asa. Daca e “moarte” – atunci locuiesc in Romania, nu-i bai.
Suntem angajati in UK la firma mea si eu si sotia. Si fac si eu bani de salarii, na.
Ok, credeam ca sotia are job pe altceva. Presupun ca excesul de profit il refacturezi pe srl, dar nu se spune.
Anu asta a mers bine, dar daca intra astia in recesiune cum se zvoneste si cu inflatie 10%, vai de contractori, ma includ aici
Nu, o reglez din distributia de contracte si cheltuieli, dar daca ar trebui da.
M am tot gandit la faza cu ir35 pt cnt in ue care pare o neintelegere ca nu vad cum un client din ue in relatie contractuala cu firma ta din ro da 2 bani pe ir35, hmrc assessment sau pe ce cred englezii.
Am mai vazut anunturi de la agentii din uk care ofereau contracte in ue, probabil ca unii din astia au incercat sa te agate dar sunt de evitat. Mergi pe agentii ue si anunturi/site uri de joburi din tari dezvoltate gen belgia, suedia, germ etc, intre entitati ue ir35 are valoare fix zero barat, probabil agentia era din uk si incerca sa si acopere curu.
Ca summary dupa 6+ ani de uk si cetatenie/pasaport si eu simt ca mi am luat ceva teapa gen marketing bun dar inauntru leopardu. Cu banii sunt ok fata de ce as fi castigat in ro (desi in 2015 in ro castigam 1.5k + eur) dar si costurile exagerate, peste tot servicii proaste si bubuitor de scumpe, transport/hotel preturi de pe luna etc. In plus un soi de izolare in plan personal pe care n as fi trait o in ro, weekenduri de cacat in care nu merg pe munte etc si alergat pe banda din ‘convingere’ nu de foame. Cireasa de pe tort e ir35 care i a determinat pe cativa dintre prietenii mei sa se care de la lucrul in city pe banci/finance prin bucale pe unde au apucat. Nici eu nu sunt convins ca mai fac multi purici pe aici dar mai trag o perioada cat sa acopar inflatia ‘responsabil’ manageruita de leadershipu occidental
“Just as in the 1970s, the Bank says external factors are mainly to blame. In 1973, it was the Yom Kippur war that led to 25% inflation by mid-1975. This time it is the war in Ukraine. The Bank is pencilling in another 40% increase in the energy price cap in October, taking the average annual household bill to £2,800.”
Buruc eu iti zic parerea mea ( e un guess de fapt)
Țările din UE și din afara ei, au un sistem de compensare financiar pe tva( cum îl au și pe ăla bancar). Gen: de la mine țară A s-a facuturat la tine țară B 100k. TVA 20k. De la țara B s-a facturat către țara A 10k. TVA 2k..
Ca o paranteză: drumul spre iad e pavat cu bune intenții.
Și au venit IT-iști și au făcut programe complexe pt ușurarea muncii financiare și pt corectitudinea faptelor. Dar beneficiarii (guvernele, ministerele) au vrut mai multe interogări pe bazele de date. Unele normale( de exemplu ce se vinde mai bine). Și din ce în ce mai multe, mai complexe pe care IT-ul le-a rezolvat.
Și capcana e din ce în ce mai strânsă ( în ‘meet joe black’ celebra frază= de moarte și taxe nu scapă nimeni)
Cert e că daca e o greșeală, voită sau nu, tot sunt penalități și altele.
Companiile mari au prezenta SI in UK. Asta e problema. Daca lucrezi pentru companii mai mici, sau fara prezenta in UK deloc, nu cred ca e vreo problema si ii doare in cur de IR35 sau orice vrea regina, ca nu le poate impune nimic. Celor care au prezenta in UK le poate impune. Chit ca poate fi alta filiala.
Poate ca nu le impune, dar pe aia ii doare in cur, ei vor sa fie acoperiti daca se stiu cu oua prin cosul asta.
Companiile mari au entitati juridice separate. Nu le impune nimeni nimic. Asa cum ing romania e alta entitate fata de ing olanda si n alte exemple. Dupa brexit s au separat si mai clar treburile, cine e in ue e sub ejc si cine e uk sub curtea lor in caz de dispute.
Pe tine probabil te a agatat vreo agentie din uk, astia vor sa si acopere curu pt ca agentia e inregistrata in uk ca si contractul tau cu agentia. Restul e imbrobodeala la care agentii se pricep f bine. Pt o agentie din ue, ir35 valoreaza fix pix indiferent cine e clientul din ue.
@Mad
Ir35 e o lege cu un set de reguli ca sa stabileasca cine e angajat mascat dar platit ca un contractor si cine e genuin contractor. Multi ani s a mers pe burta si toata lumea aducea ‘contractori’ care de fapt faceau cam acelasi lucru ca angajatii doar ca fentau taxele cu vreo 20%. Cica ar fi vb de pierderi in taxe de cateva miliarde pe an doar din contributiile la NI pe care contractorii nu le platesc ca isi dau salarii mici si restul dividends.
Si atunci guv a venit cu legistatia asta si a zis – care e contractor ramane contractor care nu, basti inside ir35, reevaluati contractele. Inside e o prostie dupa parerea mea, mai bine lucrezi angajat permanent decat inside.
Contractor inseamna ca lucrezi pe un prj cu un set de deliverables. Esti un instalator care vine, fixeaza, dezvolta si pleaca, nu tunde si gazonu ca asa ii cere ‘managementu’. Aici e confuzia ca multi vor sa aduca niste contractori pe care i munceasca dublu si in cacaturi de prj si eventual nici sa nu si asume decizia de outside (ca sa ramai cu banii) ca poate gasesc niste fraieri sa lucreze inside, sa aibe curu acoperit si sa si scape de ei cand vor.