O nouă țeapă strategică bine-meritată

Când ne-am mutat aici, am mai zis, am calculat eu intens cum, după Brexit, o să plece europenii aciuați pe contracte, iar eu o să rup lanțul și o să iau contractele ălea mari pe multe lire, pachete-pachete.

O vreme n-a sunat nimeni, pentru că era cam înghețată treaba de tranziție, altă vreme era înghețată de lockdownuri, pe urmă au sunat unii să mă întrebe dacă vreau să fiu sclavul lor, apoi au început să arunce cu banii mai serios, dar și ăștia cu taxele că a intrat IR25-ul în full effect.

Nu e bani, eu am contractat de pe firma din UK în UE, că așa e frumos să îi ajut pe oameni, să le aduc bani în țară, practic am venit aici la luat și-am ajuns să dau, diplomație britanică at its best.

Lăsând gluma la o parte , treaba se îngroașă. Acum mă sună recrutori pentru proiecte din Europa și mă întreabă unde sunt based . Păi, unde vreți voi , ori în UK ori în Europa.

Păi nu, că nu e bine, că clientul nostru ne-a zis că cine e based în UK aka locuiește aci, poate să ia contractul DOAR IR35. Păi n-auzi că am și firmă în UE? Nu, că nu contează, că dacă lucrezi efectiv din UK clientul nu vrea contract pe firmă din UE și se poate doar IR35, că acum legile pedepsesc și clientul și clientul nu vrea să-și asume riscuri, normal , de ce pula lui ar vrea.

Care va să zică, un contractor din UK fie e mai scump, fie lucrează el mai ieftin. Eu am venit aici să fiu mai scump pentru ăștia, nu pentru ioropeni. Cum faci planul și cum iese…

-Păi atunci, pula mea, domne, poate vrei să mă mai suni o dată să-ți spun mai clar unde sunt based?

-Pai da, poate facem așa.

Sau poate îmi bag eu pula și recunoaștem că am făcut ( eu) o greșeală, ne asumăm costurile și ne vedem de treaba noastră în altă parte?

Eu tot zic că să mai stam, că să vedem că nu știi de unde sare iepurele și îl calcă mașina, dar după cum puteți citi, pe toate fronturile se văd doar puli care îmi intră mie te miri unde.

Mă tot mint că e pentru educația copiiilor. Că.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maniaxro
Maniaxro
1 year ago

Au ajuns junioarele la un nivel de engleza de care esti multumit? Daca da poate merge o relocare. Daca nu, poate mai merge sa stai. Merita sa iei in considerare sa stai mai mult intr-un loc cand trec de 12-13 ani copiii. Prietenii si relatiile pe care le vor avea in perioada aia conteaza, ii poate afecta mutatul mai mult decat s-ar vedea la prima vedere. Cel putin asta am vazut la altii care au facut din astea cu schimbatul tarii.

Mad
Mad
1 year ago

Daca as mai avea copil mic l-as pune sa invete ceva chineza si rusa( pe langa engleza bineteles) Ca nu se stie.
Si daca le place si franceza( nu pt Franta ci pt colonii). Cu asta cred ca acoperi 75-80% din glob. Mai ramane spaniola 🙂

Adi
Adi
1 year ago

“Si pentru ce pula mea muncim? Sa traim ca animalele de frica ca nu ne scoatem banii investiti? Ce pula mea de viata e aia? La ce atata munca si la ce atatia bani, daca traiesti ca un gunoier? Sunt aceleasi intrebari valabile si pentru UK.” Ai dreptate 100%. Stiu personal 2 milionari in Euro; marunti, unul are 1 milion si ceva, unul 3 si ceva, dar pentru un roman e totusi o suma considerabila. Ala de 3 si ceva locuieste intr-o suburbie foarte sic a Parisului (casa e normala, 4 dormitoare, dar a costat peste 1 milion) si la… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Cred ca comentariul era potrivit in alta parte, da-n fine, voiam doar sa zic ca cu 1 milion nu prea mai esti milionar in zilele noastre – in sensul pe care obisnuia sa il aiba cuvantul milionar. Asa ca sunt de inteles unele lucruri. La treaba cu rablele rezonez. In principiu orice om e mai atras de unele lucruri si mai putin de altele. Nici mie nu-mi fac cu ochiul rablele scumpe – raportat la cata munca costa ele, sarifactia oferita e mica, mai ales daca nu traiesc in rabla. Merg si cu autobuzul prin oras, no probs – #modestie,… Read more »

0040
0040
1 year ago

Eu cred ca depinde unde cheltui milioanele alea, nu unde le faci. Ca asa ma uitai recent pe niste chirii, si apoi si pe preturi in Luxembourg. Apartamente de 2 camere in Luxembourg in blocuri mai jegoase decat al meu din Bucuresti (am pus google steet view sa ma uit) incep de la 6-700.000 euro. In zonele mai bune 2 camere incep de la 850.000€ si pentru 3 camere la 150mp sar de 1.500.000€… Deci la banii aia in mijlocul UE te numesti proprietar de apartament. Hai ca daca mai ai inca unul esti chiar boier. Banuiesc ca de aceiasi… Read more »

Adi
Adi
1 year ago

Care e definitia pentru milionar e mai putin importanta, daca la peste 70 de ani conduci relativ des segmente de 600 km prin Romania iti permiti o masina mai moderna (sisteme de siguranta) si comfortabila decat un Duster. De asemenea daca la varsta aia ai sanatatea prastie, sa fii econom nu are nici un sens, probabil mai ai 5 ani de trait, nu zic sa traiesti de 200,000/an dar nici de 20,000/an. Ala cu peste 3 milioane are 3 copii (in total) in urma, ala cu peste 1 milion are copiii complet independenti si cu venituri in top 10-15%, nu… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

si cu venituri in top 10-15%, nu stau dupa mostenirea aia.

Îți atrag atenția că eu când aveam in Romania venituri în top 3-5% ( adică eram mai sărac decât acum) nu dețineam mai nimic și m-aș fi bucurat să fi avut tata ceva de ordinul a juma’ de milion pregătit pentru mine. Nu stăteam după aia in sensul că îmi permiteam chiria sau rata la un jeg de apartament , dar …
In top 10-15% aia sunt complet săraci!

Adi
Adi
1 year ago

De curiozitate, unde crezi ca e linia la top 15% si unde e la 3%? Nu gasesc nicaieri date, singurele gasite sunt astea: https://www.statista.com/statistics/1102223/monthly-income-romania/ si mi se par incredibil de gresite: 6000 de lei lunar doar 0.7% din populatie nu e adevarat, eu cred ca nu doar 7% (de 10 ori mai mult), ci peste 14% din populatie are asemenea venituri. E sub dublul unui muncitor pe un santier de constructii si mai putin decat media actuala in IT sau orice entry-level manager.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Băi, sincer, am pierdut firul și oricum e greu de știut exact. Dar când lucram angajat vedeam anual știri de genul 50% din români câștigă salariul minim pe economie , 10% și. români câștigă peste 1000 de euro pe lună ( sunt conștient că cifrele astea nu mai sunt actuale ) și 1-2% din români câștigă peste 10,000 de lei. Eh eu atunci eram pe acolo. Știu că statisticile ălora se refereau la salariați și POATE la oameni cu venituri înregistrate gen dividende ( dar nu sunt sigur ) și că sunt destui oameni care câștigă și bani nefiscalizați ,… Read more »

Adi
Adi
1 year ago

OK, treaba cu procentele e destul de neclara. Am vorbit cu cineva sa imi faca rost de cifrele oficiale, o sa dureze cateva zile, dar cand spun ca din punctul meu de vedere sunt 14% care castiga peste 6,000 de lei net lunar ma uit la: – strada aia numita Dimitrie Pompeiu are salarii medii peste 6,000 net si sunt zeci de mii de oameni pe-acolo – mai sunt inca vreo cateva locuri din astea in Bucuresti – stiu salariile de baza in cateva companii IT si sunt mult mai mari decat atat – in IT cica lucreaza peste 100,000… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

– strada aia numita Dimitrie Pompeiu are salarii medii peste 6,000 net si sunt zeci de mii de oameni pe-acolo Stiu pe cineva care are o afacere acolo, iar angajatii lui nu au salariul mediu 6000 lei NICI BRUT. Ci mai mici. Nu te lua dupa glam sau sa incerci sa faci scale up peste domenii. Chiar daca ar fi asa, te referi la salariul mediu din varful icebergului, adica al celui mai bine platit domeniu. – stiu salariile de baza in cateva companii IT si sunt mult mai mari decat atat Iar eu stiu oameni care lucreaza in IT… Read more »

Adi
Adi
1 year ago

Dupa cum spuneam, estimarea aia era o parere bazata pe impresii si cifre indirecte, nu pe statistici precise. Mi s-au promis cifre, sa vad ce e acolo – sunt date de la fisc, deci incomplete dar macar mult mai aproape de realitate decat degetul in vant.

M
M
1 year ago

> Iar eu stiu oameni care lucreaza in IT in Bucuresti cu salarii de 3000-3500 de lei net. Nu cine stie ce joburi, dar sunt destui. Si mai stiu oameni care au fost refuzati la interviuri pe IT in Bucuresti, ca compania avea buget 2500 lei net, iar ei visau minim 4000. Imi vine greu sa cred treaba asta. IT-ul e un termen vag – care ramura, mai exact? Grila asta mi se pare destul de valida: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/s249i7/thread_salarii_it_2022/ In rest, si eu castig peste 25K (logodnica nu) si mi-ar prinde bine o mostenire. Inca nu m-am bagat la credit pt… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

Eu inteleg ca ai ltd in uk si srl in ro dar ma nelinisteste treaba cu contract in UE pe care nu poti sa l iei pe firma din ro. Cand suna pt contracte din UE nu merge sa le bagi buletinu in fata si zici ca esti roman din romales aflat temporar prin uk ? Buletinu e dovada ca noi domiciliem acolo, sanatate si la gara. E treaba contabilului mai departe cum ai rezidenta fiscala si unde platesti taxe. Eu lucrez de 6 ani numai pe outside, se poate si in ultimii ani dar mult mai greu. Ultimele 2… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

IT-ul e un termen vag – care ramura, mai exact? Juniori care lucreaza in supportul aplicatiilor. Apropo, Catalin, nu-ti externalizezi si tu ceva munca? 🙂 Serios ca ma pun pe invatat ce faci tu acolo daca stiu ca n-o fac degeaba. :)) Am ceva in plan. Dar dureaza . dar ma nelinisteste treaba cu contract in UE pe care nu poti sa l iei pe firma din ro. Cand suna pt contracte din UE nu merge sa le bagi buletinu in fata si zici ca esti roman din romales aflat temporar prin uk ? Pot sa le spun ca nu… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

Ok, credeam ca sotia are job pe altceva. Presupun ca excesul de profit il refacturezi pe srl, dar nu se spune.
Anu asta a mers bine, dar daca intra astia in recesiune cum se zvoneste si cu inflatie 10%, vai de contractori, ma includ aici

Buruc
Buruc
1 year ago

M am tot gandit la faza cu ir35 pt cnt in ue care pare o neintelegere ca nu vad cum un client din ue in relatie contractuala cu firma ta din ro da 2 bani pe ir35, hmrc assessment sau pe ce cred englezii. Am mai vazut anunturi de la agentii din uk care ofereau contracte in ue, probabil ca unii din astia au incercat sa te agate dar sunt de evitat. Mergi pe agentii ue si anunturi/site uri de joburi din tari dezvoltate gen belgia, suedia, germ etc, intre entitati ue ir35 are valoare fix zero barat, probabil agentia… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

faza cu ir35 Buruc eu iti zic parerea mea ( e un guess de fapt) Țările din UE și din afara ei, au un sistem de compensare financiar pe tva( cum îl au și pe ăla bancar). Gen: de la mine țară A s-a facuturat la tine țară B 100k. TVA 20k. De la țara B s-a facturat către țara A 10k. TVA 2k.. Ca o paranteză: drumul spre iad e pavat cu bune intenții. Și au venit IT-iști și au făcut programe complexe pt ușurarea muncii financiare și pt corectitudinea faptelor. Dar beneficiarii (guvernele, ministerele) au vrut mai multe… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

M am tot gandit la faza cu ir35 pt cnt in ue care pare o neintelegere ca nu vad cum un client din ue in relatie contractuala cu firma ta din ro da 2 bani pe ir35, hmrc assessment sau pe ce cred englezii. Companiile mari au prezenta SI in UK. Asta e problema. Daca lucrezi pentru companii mai mici, sau fara prezenta in UK deloc, nu cred ca e vreo problema si ii doare in cur de IR35 sau orice vrea regina, ca nu le poate impune nimic. Celor care au prezenta in UK le poate impune. Chit ca… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

Companiile mari au entitati juridice separate. Nu le impune nimeni nimic. Asa cum ing romania e alta entitate fata de ing olanda si n alte exemple. Dupa brexit s au separat si mai clar treburile, cine e in ue e sub ejc si cine e uk sub curtea lor in caz de dispute. Pe tine probabil te a agatat vreo agentie din uk, astia vor sa si acopere curu pt ca agentia e inregistrata in uk ca si contractul tau cu agentia. Restul e imbrobodeala la care agentii se pricep f bine. Pt o agentie din ue, ir35 valoreaza fix… Read more »