Urmare la articolul în care constatam duritatea apei din UK .
In perioada care a urmat am măsurat duritatea apei din Romania, de la țară.
Spre surpriza mea , cea din pânza de suprafață, pe care o folosim menajer, a ieșit și mai dură decât ăpa din UK Undeva la 640mS , adica la 265-270ppm. Iar cea de băut de la izvorul din vale , are vine de la niște sute de metri adâncime a ieșit asemănătoare cu Highland Spring la duritate.
Cifrele sunt cifre și nu pot pune la îndoială că apa de la țară este, surprinzător pentru mine, și mai dură decât asta din Reading. Motive pot exista, însă pe mine mă preocupă oare de ce e mai bună de făcut baie, că asta e la fel de măsurabil, facem baie , parul e mătăsos și pielea catifelată, in România. In UK fără balsam parul rămâne scoarță, iar pielea solzi .
Și așa am trecut la următoarea măsurare, anume PH-ul. Am cumpărat carevasăzică și un ph-metru. Mai întâi l-am calibrat gospodărește cu o substanță aproximativ neutră și apă distilată la 6.86 – standardul de calibrare. PH-ul stiințific neutru e 7, acolo concentrația de ioni de H+ e egala cu cea de H-.
După care am măsurat apa din curte in care facem baie. Am crezut că e aparatul greșit că indica tot 6.86 – băi exact-exact. Concluzionând că nu are cum, am spălat aparatul cu apa distilată și am încercat din nou. La fel.
După care am măsurat apa pe care o bem și care are altă sursă. PH-ul aceleia este 7.58.
Am măsurat pe urmă apele din panza de suprafață de la ai mei de acasă și de la casa nou cumpărată . 6.86 . Deci asta e. Apele din panza de suprafață din comuna au pH foarte slab acid, aproape de cel neutru.
Ajuns in Reading am măsurat și aici. Apă de la robinet – ph 7.46 – 7.52 ( nu e stabilă, cum se nimerește pe țeavă) , cam cât apa de băut din România.
Apa de băut Highland Spring, 7.82, un pic mai alcalină, OK pentru băut, fix cum zic ăștia în specificațiile produsului că ar trebui să fie. Deci aparatul merge.
Acuma, pentru mine treaba asta nu a fost chiar oablă, că aveam impresia că un ph alcalin spală mai bine. Așa și este, de fapt, că de aia folosim săpun, atâta că… pentru piele și păr aparent un PH mai acid e mai bun. Adică un pic acid. Ia uite. Le-am furat poza.
Si studii , [2] care susțin asta și de care nu știam. Aparent persoanele care suferă de dermatite sunt sensibile la asta. O să fie o surpriză pentru soție, lol.
Acuma, întrebarea e – cum o să scădem noi PH-ul apei din Reading?
Nu vă spălați cu acid de baterie pe față ca să reduceți PH-ul.
Poate incercati si niste sampoane/sapunuri cu pH mai mic.
Nu stiu daca zic bine dar, odata, se punea 1-2 linguri de otet de 9 grade in ultima apa de clatire a parului( il facea moale, matasos)
Separat de subiectul tau vreau sa te intreb ceva: care e cel mai batran om pe care-l stii ca lucreaza in bransa ta( ce varsta are) Discutam cu jumatatea mea daca se poate sau nu sa iesi la pensie la 65-70 de ani din asta( eu cred ca nu)
60 și ceva iese la pensie in cateva luni.
Am mai lucrat cu oameni de 60 de ani.
Nu multi. Dar se poate ieși la pensie din branșă fie că evoluezi ca competențe la nivel de expert, fie că oricum știi destule să ocupi o pozitie pe undeva.
Boss esti de la țară ce naiba. On faza de clătire adaugi o substanță acidă si asta e. La țară foloseau oțet din vin, soția folosește ceva substanță bio care in principiu e foarte aproape de cea de decalifiere a a aparatelor de făcut cafea ( faceam mișto de ea pe tema asta că iese mai ieftin cu din aia tot bio ceva pe bază de acid citric cred). Acum dacă vrei să ai la robinetph 5,5-6,5 e cam complicat si implică tanc separat și chimicale cu linie dedicată pentru băi. Cand construiești de la zero și ai buget nu… Read more »
Boss, dar prin fierbere nu scade PH-ul?
aka, fa o măsurare și la PH-ul apei calde, după ce a trecut prin boiler.. bănuiesc că doamna nu face dușuri scoțiene 🙄
(not sure, dar lasă mai întâi să se răcească apa aia.. parcă măsurătoarea era afectată de temperatură)
@Doru Vlad – de fapt am gasit niste filtre cu vitamina C – > are Ph 3.5 🙂 . Nu stiu cat poate scadea ph-ul apei, dar daca il duce sub 7 e OK @Livache – ph-ul apei scade ( de fapt se neutralizeaza , ca scade doar daca e bazic) prin feierbere, dar doar cat timp fierbe si se intampla niste disocieri ionice. Nu prea merge sa te speli cu apa fierbinte, dar e posibil sa ai ceva aici – eu ma spal cu apa mai fiebinte decat toata lumea din casa si nu resimt la fel efectele. 7.82… Read more »