Întrerupem pauza publicitară pentru un anunț meteo.
In UK presupun că nu se obișnuia să fie vară cu călduri mari pentru că altfel ar avea toți aere condiționate.
Zic in trecut, că de când am ajuns eu aici , ori am adus valurile de căldură cu mine, ori toți prietenii mei mă mințeau când ziceau că “nu se există” să fie temperaturi din alea ca in România, mai vezi 30 de grade și se vaită toti dar e bine.
Din 2019 până acum am prins fie un episod , fie două, de caniculă pe an, iar asta până la jumătatea lui iulie când eu o ușchesc de aici .
Pe absolut fiecare an am prins temperaturi de 38 de grade. Pentru ce contează anul ăsta e mai ok, cât de cât, zic aici unde sunt eu, că până azi – maximele au fost de 36.
Chiar și așa, in casă la etaj nu prea se poate sta confortabil, la parter e mai ok .
Mai jos temperatura măsurată în ultimele 2 săptămâni cu un termometru lipit de unul din pereții cei mai reci ai casei.
Mai jos datele de la casa din Romania.
Se vede că a fost un pic de caniculică in România la începutul lunii. 27.5 grade in casă. Acolo am A/C, dar nu locuiam acolo.
Bun, azi ( când am scris eu articolul ăsta) , măsurară meteorologii la Heathrow lângă Londra 40 virgulă ceva grade Celsius, cea mai mare temperatură din UK se când măsoară ei.
Pentru mine treaba asta e destul de clară. Ori suntem în aia 7 ani de secetă biblici și din 2024 sau ceva vine belșugul, ori te pomenești că ăștia cu încălzirea globală pe avea dreptate și o să fie un ciclu un pic mai lung .
In vederea unei situații mai puțin biblice va trebui să iau și eu măsuri și nu de temperatură vorbesc. Chit că plecăm noi vara de aici, dar dacă prindem in fiecare an canicula îți bagi picioarele. Sau aer condiționat, în funcție de ce preferi, iar eu o să prefer partea a doua.
M-am tras pe cur, că nu e casa izolată pe exterior, că mai trebuie să facem nu știu ce extensie. Că. La anul, indiferent de orice , vom avea aer condiționat și gata.
Prost am fost că nu am băgat de anul ăsta zcdar trebuie să punem limite la prostie.
Nu cred că o să fie suficient. Nu . In sensul de a defini confortul. Va trebui casă anvelopantă , fără doar și poate, pentru a încinse cărămida mai greu și crea un defazaj și o nivelare a temperaturii maxime interioare.
Azi carpeta de la etaj din hol era zici că aveam încălzire în pardoseală și nu îmi e clar de unde că nu sunt ferestre pe care să bată soarele direct in hol. In dormitoare da. Cred că se încălzește podeaua de la cărămidă și de acolo. De aia trebuie zidăria izolată.
Plantele erau arse de vântul fierbinte care trecea prin ele . O mică parte sunt irigate, dar o parte mai mare nu. Momentan nu am destule robinete la instalatia casei și nu pot face un setup să irig toată gradina în același timp, nici măcar la picătură, că nu cred că am debit de mai mult de 100 de duze. Și pentru alea îmi trebuie circa doi robineți. Prin urmare o să am nevoie de alt setup. Nu știu exact care, dar altul.
Casa asta nu o pot construi din nou, iar dacă o să cumpăr alta o să am probleme similare. Însă iau seama in ideea că voi construi una in România.
Aveam in cap sa să fac una pe structură din lemn, măcar etajul; ce e mai ieftin, mai repede, mai bine izolabilă și mai eco. Vara nu sunt sigur că asta e o idee bună. In contextul incendiilor de vegetație care vor urma și a faptului că în 30 de ani de acum aștept temperaturi de 40-45 de grade și în lunca Oltului. Dracu’ știe ce-o fi in UK, la cum vin valurile de căldură aici, mai rău decât pe valea Oltului nu știu dacă vreau să fiu prin zonă să aflu.
Acum mă gândesc la o casă cu subsol sub toată fundația. Prin pereții caria să circul vara apă extrasă din pământ în scop de irigații. Win-win. Cu condiția să mai existe apă în pământ, desigur.
Salut, ce folosesti pentru charturile alea, thanks 😉
…cred ca ai vrut sa zici cu demisol/pivnita sub toata placa de la parter. Iti trebuie sustinere calumea daca vrei sub toata. Taica-meu are pivnita doar sub bucatarie si 2 holuri (~40mp) si nu e complet ingropata in pamant. Adica are si 2 gratare e aerisire la exterior, placa de parter fiind vreo 50cm deasupra solului/fundatie ridicata. Si pe pereti caramida, pe langa fundatia casei. La bloc am parcare la -1. E mai racoare ca sus, dar totusi departe de diferenta de temperatura de la casa. Doar ca la bloc e direct perete comun cu temelia. La casa e pe… Read more »
Nici eu nu suport prea bine AC . Am facut, acum 10 ani, pneumonie de la el. Legat de ideea unei alte case. Not bad. Am citit mai demult pe net de o casa semi-ingropata din RO. Nu mai stiu care era motivatia( cutremur, furtuni, canicula) dar era misto casa. https://adelaparvu.com/2013/11/21/casa-bordei-de-la-olanesti-rezista-la-cutremur-de-10-grade-pe-scara-richter/ http://www.altiasi.ro/o-cladire/povestea-unei-case-altfel A fost la tvr cu vreo 15-20 de ani in urma, un serial englez despre case deosebite. Acolo erau unii care aveau o bucatica mica de pamant. De fapt era o gradinita de flori intre case. Cuplul si-a facut casa pe locul ala . In pamant. Deasupra arata… Read more »
Seceta venea dupa belsug, nu belsugul dupa seceta, deci in ambele situatii o sa fie cald. :)) Conteaza si orientarea casei – ai multe geamuri pe sud? Poate o idee daca da sa pui jaluzele exterioare – gen obloane asa pentru umbra. Ajuta si la caldura iarna. Dezumidificator – sa nu fie prea umed aerul, reduce senzatia de caldura. Ca idee, daca montezi ac, musai cu dezumidificator, chit ca mai toate au acum. Daca tot te apuci de anvelopat, stiu ca e ceva folie ca de aluminiu (nu stiu cum se numeste) care se pune la acoperis sa mai evite… Read more »
@0040. Așa am vrut sa zic, dar susținerea e oricum in fundația de beton. Ce trebuie e să sap atâta. Fundația și placa oricum se toarnă. Mă rog e diferența de fundație mai adâncă , cred. La hotel nu mă deranjează aerul condiționat în cameră. In apartamente, case, cam da, că sunt alte principii. Eu dormeam in București și dorm când e cazul la țară cu AC pornite in hol, nu avem aparate in dormitoare . Ideea e să se răcească prin influență. Poate o idee daca da sa pui jaluzele exterioare – gen obloane asa pentru umbra. Ajuta si… Read more »
Eeeeh, mai bine inconjurata de o padure de nuci. 😀
Pe principiul nu paine, cozonac. :))
Nu îmi dau seama daca o zici la mișto sau știi că fix asta am făcut.
https://catalinx.ro/wordpress/?p=20002
Nu imi aminteam, oricum era vb de casa din uk, nu de cea din romania, dar nu o zic la misto, umbra de nuc e cea mai deasa, vezi enspe melodii din folclorul romanesc.
Mi se pare ideal sa ai o casa cu terasa de jur imprejur si inconjurata de nuci sau copaci pana la urma. Nu se poate compara umbra si scaderea de temperatura de la copaci cu nicio folie. Chiar daca nu e nici pe de parte la fel de budget friendly.