Vin: Caii de la Letea #numaibeti. Și o carte de Eric Zemmour

Nu. Nu îl recomand, de aia scriu, că nu beau atât de des un vin care să mă dezguste .

Caii de la Letea au o colecție de vinoase numită Geneza. Eu sunt interesat de sticle mici , la 375 ml, că e ok să beau atât Intr-o seara cu soția. Ci nu mai mult. Din ăsta nici atât nu am putut.

E amar zici că e făcut din cârcei nu din “Oaky Chardonnay”.

Are și un miros foarte frumos , mă întrebă soția dacă nu e “expirat”. Nu era, așa e el. Are note de vomă, sau ceva de genul.

Eticheta e mișto…

Că am zis că nu e bine să prezint băutură și singura scuză pe care o găsesc e să vă mint că am băut citind o carte, boem, iar astea așa merg, cu vin, deși sincer , până am citit gunoiul asta au trecut mai multe pahare. Și sticle.

Că așa merge lauzi vin, lauzi și cartea, antireclama la vin la fel și la carte.

Am inceput cartea lui nenea ăsta că era candidat din dreapta extremă pentru președinția Franței, anul ăsta. Nu bănuiam că are șanse mari să câștige , dar eram curios daca adună destui care să o voteze pe Marine Le Pen in turul 2.

Și cum știam foarte puține despre el, m-a interesat să înțeleg cum vede el lumea. Și Franța.

Titlul e mult mai pompos decât calitatea conținutului. Citind “La France n’a pas dit son dernier mot” poate trebuia să mă aștept să fie un acces de grandomanie de la un cap la altul, dar credeam că poate omul are ceva de zis.

Cartea se face că vorbește despre marea înlocuire, teorie dezvoltată de Renaud Camus.

In ciuda faptului că înlocuirea e vizibilă și inerentă atunci când crește imigrația și populația locală albă puiește mai puțin, teoria dezvoltată vine cu motive conspiraționiste.

Și credeam că poate nenea ăsta a studiat ceva pe temă și probează asta in cartea lui. Dar nu e cazul, e doar o carte de reclama politică în care îi critică pe restul și se laudă pe el și doar atinge elemente istorice și sociale sensibile , într-un mod părtinitor, cu accese destul de dese de monden și ceva ce se vrea literatură de politică din spatele scenei ( backstage politics ) dar e mai degrabă de vestiar.

Cartea efectiv nu merită efortul de a o citi, eu m-am chinuit de bună voie, că franceza mea a prins tone de praf deasupra ruginii și altfel o să ajung ca ultimii oameni, care vorbesc doar limba lor nativă și engleză .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
1 year ago

Cartea se face că vorbește despre marea înlocuire, teorie dezvoltată de Renaud Camus. In ciuda faptului că înlocuirea e vizibilă și inerentă atunci când crește imigrația și populația locală albă puiește mai puțin, teoria dezvoltată vine cu motive conspiraționiste. N-am citit-o. Dar ai vazut niste clipuri pe care le-am pus. Cred eu ca alea nu mai lasa loc de indoiala, nici macar daca esti orb. Realitatea bate filmele si cartile. Legat de carte, daca ai citit-o, cred ca ai gasit – intre nostalgiile aluia – si niste chestii cat se poate de reale. Pentru ca le-am observat si noi inainte… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
1 year ago

Cum plm Livaiu nu a citit cartea dar stie fix ce a acris ăla in ea?
Altfel am băut de la ăștia si ceva rose. Nu mai știu exact dar știu ca a fost nașpa și de atunci ma feresc de brandul ăsta!

Catalinx
Catalinx
1 year ago

si niste chestii cat se poate de reale. Pentru ca le-am observat si noi inainte de a le scrie ala. Da, dar treaba e că pe alea le știam deja și cred că le-au observat toți, măcar în Franța ( aka Europa de Vest, dar mă gândesc că targetul lui erau francezii) – adică astea sunt cumva niste ancore, citești și îți zici in cap “așa, coaie, bun, ai dreptate până aici, acuma hai, bagă pe temă” – și bagă o pulă, se duce la căcaturile lui. Ce vreau sa spun e că s-au folosit de un fenomen real și… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Cum zice si-n carte, dezbaterile sunt ca femeile – cele mai importante sunt alea le care nu le-am avut/nu le avem.

Nu știu dacă sunt de acord cu asta, pare mai degrabă un soi de punch line usor / chestie pe care o spui să fie folosită mai târziu drept citat, l-am mai auzit în ceva interviu .

De fapt pot să înțeleg partea aia cu lucrurile par mai interesante
nedescoperite, decât pe urmă, dar dincolo de asta pare o remarcă venind de la un individ din liga doua așa.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

nu cand sunt puse cartile langa reviewuri la posirca. E cam clar ce dezbatere serioasa poti avea pe tema in situatia data

Păi, am pus-o unde ii e locul, că momentan e prea cald afară și nu mă pot bucura de adevărata valoare a unui kg de maculatură. Dar, la iarnă, am s-o pun in valoare.

Comparativ vorbind, să facem o dezbatere pe tema cărții ăștia e ca și cum am vorbi despre calitățile esențiale ale unui vin bun lângă poșirca pe care am baut-o. Într-adevăr nu-și au rostul.

Manowar
1 year ago

De fapt pot să înțeleg partea aia cu lucrurile par mai interesante nedescoperite, decât pe urmă, dar dincolo de asta pare o remarcă venind de la un individ din liga doua așa. Se refera la faptul ca dezbaterile cele mai importante sunt cele pe care nu le avem – pentru ca nu avem voie sa le avem. In sensul asta, tipul a fost amendat (parca 10,000 sau 20,000, imi scapa acum, a trecut ceva vreme) pentru c-a spus ca cei mai multi traficanti de droguri din Franta sunt negroteii si arabii. Pai, esti amendat, acuzat, tarat in tribunale daca doar… Read more »

Manowar
1 year ago

Si a scapat relativ usor. A mai fost amendat si cu alte ocazii, iar din faptul asta s-a retinut doar aspectul asta, ca a zis la TV atunci ca cei mai multi traficanti sunt negri si arabi, insa procesul a fost mult mai larg, a fost acuzat de folosirea stereotipului care leaga criminalitatea ca o problema de imigratie PENTRU a si a-si justifica rasismul si a fost amendat pentru atitudinea fara de negri si arabi nu doar pentru ca a denuntat ceea ce el considera a fi un fapt * – anume ca majoritatea traficantilor de droguri sunt africani sau… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Da, nu e ideal. Statul nu te bagă la pușcărie dacă spui orice. Statul te pedepsește ( amendă și , dacă e cazul, – pușcărie ) pentru rasism. Că dacă tot ce spune omul e “cele mai multe crime sunt comise de negri și arabi” și se oprește aici sau, mai bine, argumentează afirmația cu orice probe , informații are el în sensul ăsta – sigur, tot l-ar putea acuza cineva și ar putea fi supus unui proces – dar nu se poate desprinde rasismul doar de aici. Dar omul nu a procedat așa deloc. A făcut afirmația asta ,… Read more »

Adi
Adi
1 year ago

“Hate speech is protected speech.” (SCOTUS)

Ah, stai, ca in Londonistan nu exista notiunea de free speech sau protected speech, ca intr-o tara bananiera care este.

Nu exista hate speech. Oricine poate avea orice parere despre orice si e liber sa o aibe si e liber sa o spuna si altora care sunt intresati sa asculte. Daca nu iti convine opinia atunci ori demonstreaza-i ca e gresita, ori lasa-l in pace, nu ii pune palma peste gura ca nu rezolvi nimic si nu esti cu nimic mai breaz.

Adi
Adi
1 year ago

Nici macar nu e un trolling bun.

Mad
Mad
1 year ago

Amuzanta chestia cu incitarea la ura si discriminarea.
Asa-i, nu e bulau ori amenda pentru orice.
In tot onlineul multi iau in plua crestini, saraci, batrani. Si nu risca nimic.

Nu am citit cartea asta dar tu zici ca e labareala pentru ca nu e sustinuta de statistici/studii.
Manowar are dreptate cand spune ca nu vorbim/analizam chestii ca nu e PC.
Cand e prins un infractor nu se mai spune nici macar numele; etnia nici atat.

Mai depinde si daca vrei sa crezi intr-un studiu.
De exemplu
https://dailysceptic.org/2022/08/28/autopsy-data-confirm-deadly-heart-inflammation-from-covid-vaccines-but-not-from-covid-infection/

Crezi sau nu ?

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Nu am citit cartea asta dar tu zici ca e labareala pentru ca nu e sustinuta de statistici/studii. Poate nu m-am explicat eu clar. Cartea e labareala pentru ca nu spune nimic interesant – ma rog, lucruri pe care sa nu le fi auzit deja in alte parti si pentru ca e scrisa cam slab. Adica nu are substanta – da, include elemente din niste teme fierbinti, care prind la populatia sensibila / deranjata de imigratie, ca un fel de carlig “hai, boss, citeste ca zic de asta” – ceea ce nu condamn, foarte bine, ca trebuie sa vinzi cartea,… Read more »

Adi
Adi
1 year ago

“in ciuda faptului ca are intentia de a nu scinda societatea, o scindeaza si mai tare” De unde stii ca nu exista intentia? “Eu indemn sa uram negrii” – wtf? Nu are nici un sens chestia asta, poti sa indemni la o actiune, nu la un sentiment. Si eu te indemn sa iti iubesti familia, cum faci asa ceva? Nu vine din indemnuri de la altii. Te pot eventual convinge ca ai cea mai fabuloasa familie din lume si asta te poate face sa o iubesti, dar aia e altceva: convingerea aia inseamna ca eu iti spun niste chestii si… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

De unde stii ca nu exista intentia? Intentia declarata aia e. Nu stiu ce e in mintea fiecaruia si nici nu-i nevoie. Si eu te indemn sa iti iubesti familia, cum faci asa ceva? Astea-s copilarii. Ai auzit de Charles Manson? KKK si alte asemenea? Nu e nicio tampenie cand produc efecte nocive. Orice actiune are efecte si tampenie e libertatea absoluta si inalienabila de exprimare, sub scutul careia eu pot sa te injur pe tine de ce vrea pula mea, sa iti inventez vine, sa te asociez cu orice rau il proiectez eu asupra unora dintr-un grup cu care… Read more »