Citesc câte un articol ca ăsta la fiecare 6 luni, ori înainte , ori după un târg de carte.
M-a excitat titlul “Salutări de la Cazanele Dunării, unde turiștii vor Salam, iar noi, scriitorii, le dăm hârtie…“, că altfel nici nu băgăm în seamă.
Același motive eterne:
– România e o piață mică
și
-Românii nu citesc mult
Așa e! România e o piață mică, ai maxim maximorum, teoretic , 11-12 milioane de cititori, cred.
Dar dacă îi împărți pe interese și vârste, nu cred că reușești să vinzi peste 1 milion de exemplare din nicio carte, oricât de bună ar fi, dacă nu ai blat cu ministrul educației să te bage la BAC vreo 10 ani la rând.
Bă, da de ceva foarte bun la un tiraj de ordinul a sute de mii de exemplare ar fi loc.
Și dacă nu ajung acolo, ar putea vinde tiraje de zeci de mii de cărți pentru lucrări mediocre.
Coaie, Godină, un polițist, a scris o carte care s-ar fi vândut în 20,000 de exemplare.
N-am citit-o , dar din pasajele scrise de el pe pagina de promovare mi-am putut da seama că e mediocră, și, personal, n-am cumpărat așa ceva pentru că atitudinea persiflantă de milițian român care transpira prin pasajele ălea, mă făcea să vreau să-i trag o flegmă in șapcă oricărui polițist m-ar fi oprit și fără să o citesc pe toată.
Altfel, nu am nimic cu omul, bravo lui, pai dacă cu asemenea material vinde mai mult decât scriitori cu pretenții, merită respect. Serios, omul ăsta e comparabil cu Salam. Că produce material citibil și vinde.
Dacă te uiți în gura tuturor proștilor Salam produce muzică de căcat altele sunt valorile. Eu pot fi de acord cu prima parte, dar aratați-mi și mie valorile ălea, să nu mor prost. Că nu le văd, mai degrabă îi văd pe unii care sunt și mai praf, dar cred ei că sunt #valoare, sau ar vrea să fie mai buni, dar nu au cu ce și se supără pe public că sunt maneliști. Bine dracu’ că nu zic că românii nu mai ascultă muzică, cum zic că nu citesc, dar e greu să minți in așa hal.
Când te uiți la ce cifre avansează pretinsul scriitor – 500 de exemplare , includ citatul pentru posteritate , te caci pe tine de râs.
Dintr-o carte bună, dar scrisă de un autor fără notorietate, promovată corect, o editură medie va vinde într-un an (cam atât este perioada în care un titlu are expunere, pe urmă eventualele achiziţii se fac doar întâmplător sau pentru cărţi care necesită o nouă ediţie, dar acestea sunt extrem de rare) 500 de exemplare.
Să-mi bag pula, nu știu la 500 de exemplare la ce mai vinzi cărțile, trimite-le mai bine gratuit la biblioteci , dacă mai există așa ceva și câștigi mai mult.
La volumul asta nu numai că scrii prost, dar nu faci nici marketing cum trebuie, chiar și pentru români. Băi, nu știu ce scriu autorii cu tiraje se 500 de cărți și nu pretind că scriu mai bine decât ei – habar nu am, dar dacă scriu orice căcat pansat, mai pansat decât prostiile pe care le citesc uneori mai mult de 500 de persoane ( pentru că , sau din cauză că e gratis, da ) , garantat pot promova căcatul ăla să îl cumpere mai mult de 500 de persoane.
Hai să o spun altfel. Fie-mea, a scris , in limba engleză, da, un fragment de poveste inclus într-o carte pe care au făcut-o unii cu multe fragmente de la școală.
Bun, ea nu scrie ca să vândă, ci să învețe să scrie și o mai solicită unii-alții ( a se citi – îi cam fac un favor, dar presupun că e win-win) . Scrie binișor pentru 12 ani, pentru o limbă străină, dar nu ca scriitoare, lol. E elevă. Eh, cartea aia s-a vândut în mai mult de 500 de exemplare. Pentru că e o nișă identificată corect cu marketing făcut corect, că la 12 ani nu ai așa mulți scriitori remarcabili.
Coaie, dacă nu vinzi 500 de exemplare înseamnă că nu e scrisă pentru public, o scrii pentru tine , cam cum scriu eu pe aici, sau din alte motive. Nu e că scrii prost, asta se înțelege, dar emai mult de atât.
Ce zic e că Salam, prin comparație, e om de cultură, mesajul lui se transmite cu succes și nu, nu pentru că sunt românii maneliști, ci pentru că el e mai bun la a-și identifica publicul și la a face artă.
Hai s-o dăm altfel. Eu și soția facem bani din scris. Eu mai mult din linii de cod și din blueprint-uri , soția mai puțin din linii de cod și blueprint-uri și mai mult din documentații. Bă, liniile mele de cod și blueprint-urile nu au mai mult de 500 de cititori, dar plătesc mult mai bine. Să-mi bag pula de nu câștig dintr-o pagină de cod cât fac ăștia din toată cartea. Soția are și audiență mai mare și câștigă mai puțin pe pagină, dar mai mult pe “carte”.
Hai s-o luăm pe altă parte. Eu sunt unul din Românii care citesc puțin . Nu chiar, dar citesc puține cărți. Nu, nu citesc Facebook și comentarii pe YouTube. Altceva. Și din puținele cărți citite ( anul ăsta vreo 6-7, din care 3 de literatură) nu e nicuna scrisă în românește. Ultima a fost una din cele scrise de Eftimie. Nici aia nu e capodoperă, dar măcar a fost amuzantă și avea niste clișee și idei cu care puteam simpatiza.
Păi, pula mea dacă eu anul ăsta nu am citit nicio carte din 7 , care sunt român, nu cred că limba e o problemă, că vedeți că scriu pe blogul asta in limba română intenționat, că îmi place și că nu vreau să o uit, cine pula mea vreți să citească.
După care dă fatala și zice că literatura anglosaxonă nu e primitoare cu scrierile in alte limbi, că doar cele premiate international și Best sellerele ( nu , nu best sellere cu 20,000 volume vândute) sunt traduse. Ce vrea sa spună e că anglosaxonii aia sunt de căcat că nu îi traduc lui cărțile care se vând în 500 de exemplare.
Bă, așa dovada de retardare, mai rar. Pai dacă tu nici în țara ta, in limba ta nu vinzi, vrei să te traducă pulea? Poate să îți și rescrie cartea ca să fie citibiloasă, că altfel nu vad cum.
Aștept primul scriitor care recunoaște că scrie prost. Uite, incep eu, deși nu mă consider scriitor decât la mișto, scriu așa de prost încât pot scrie doar pentru mine și singurul mod prin care mai citesc și alții din întâmplare e dacă las textele la liber.
Dacă aș cere 1 leu pe ceea ce scriu, v-ați șterge cu telefonul la cur, deschis pe pagina cu paywall, lucru care probabil ar fi și corect.
Pentru că gradul de concentrare, de implicare și de focalizare pe o anumită nișă in ceea ce scriu e probabil asemănător cu al oricărei cărți de-a ăstora, pe care nu ați citit-o vreodată.
***
Sunt un mare pescar, tocmai ce am prins un pește uriaș pe Olt, dar nu se vinde. Românilor nu le place peștele, mănâncă numai mici și hamburgeri!
Bun. Hai sa bag si eu un comentariu – unul mai lung decat articolul, pentru ca fuck you, that’s why. Am citit articolul ala. Nu am de unde sa stiu daca e reala treaba cu cifrele, dar restul suna …real. Cam cum imi amintesc eu Romulania, adica. Sa fie clar, nici nu m-am uitat cine a scris articolul ala, ca nu ma intereseaza catusi de putin si nici nu e relevant. Dar, repet, ce spune acolo mie mi se pare adevarat. Ce vreau sa spun cu asta e ca merg in vacante prin diverse tari si…bai, lumea (nu romanii, ca… Read more »
Na, pula mea, sa fie primit comentariul. In spam, banuiesc.
Da, multe linkuri. Trebuie să ajung la calculator că dau degeaba approve din aplicația de WordPress de android.
Uite, tu esti unul dintre ei – daca doar ai putea in pula mea sa citesti ce scrii inainte de-a da publish, Mă scuzați, pe lângă că eu când scriu pe unde mă aflu pe fugă se mai uită doamna la mine că “ai ieșit cu mine sau cu telefonul” – și cam are dreptate , scriu pe telefon, care e și mai agramat decât mine și , vorba aluia, n-am editor. In mod normal ar trebui citesc ce scriu ,da. Înainte să dau publish. Și să corectez, preferabil. Da’ “atâta s-a putut”. După buget, in cazul meu , de… Read more »
Te-nteleg, ca si eu tot de pe telefon bag tampenii. Si iese asa, cu mancat cuvinte, cate un dezacord, ce se mai nimereste. Aia e.
E-n regula, suntem scriitori, pula mea.
De curiozitate, din alea 7 carti, cate sunt din uk? Si cate din sua? Romania e o piata mica, evident, dar si cu mai putini competitori. Plus, nu stiu cine ii opreste sa scrie in engleza. De ce trebuie sa astepti sa fii tradus? Gen Fifty shades a fost vanduta in peste 100 milioane de copii. Nu prea rau, indiferent ce valoare literara ii dau unii. Si a fost scrisa frumos pe un laptop, fara editor, fara nimic, uploadata pe un site de fanfiction si aia a fost. Gratis, costuri initiale 0, in afara de timp. Chiar si eu stiu… Read more »
@Manowar – legat de faptul că nu ai văzut români citind in vacante și pe transport. Cred că depinde și când și în ce vacanțe și pe ce transport. Acum nu mai merg cu metroul decât foarte rar prin București. Anul ăsta nu am fost, ultima dată anul trecut. Dar până în 2019 mai mergeam, că era oribil cu rabla pe deasupra, chit că nu mai mergeam la birou din 2012. Băi, la orele de navetă pe liniile care vin / pleacă de la pipera era șezătoare literară în metrou. Jur că erau mai mulți decât pe metroul din Londra.… Read more »
Corporatistii citesc in draci, ca majoritatea au Bookster. Eu am niste pitici, daca vreau o carte, o cumpar, nu o imprumut. In ultimii 10 ani am cumparat sute de carti in engleza, asa ca 90% din biblioteca mea sunt reprezentate de carti in engleza. Literatura romana e o mizerie mediocra, n-am mai citit o carte in romana din liceu, cred. Copiilor mei le citesc exclusiv in engleza, deja stiu mult mai multe cuvinte in engleza decat in romana, la 2 ani jumate. Asta pentru ca am detestat visceral literatura romana studiata in liceu. Doamne, ce porcarii sinistre au putut concepe… Read more »
@Manowar – legat de faptul că nu ai văzut români citind in vacante și pe transport. Cred că depinde și când și în ce vacanțe și pe ce transport. Acum nu mai merg cu metroul decât foarte rar prin București. Anul ăsta nu am fost, ultima dată anul trecut. Dar până în 2019 mai mergeam, că era oribil cu rabla pe deasupra, chit că nu mai mergeam la birou din 2012. Băi, la orele de navetă pe liniile care vin / pleacă de la pipera era șezătoare literară în metrou. Jur că erau mai mulți decât pe metroul din Londra.… Read more »
Oare se fereau toti de mine? Nu. Cred că s-au apucat mai târziu. In 2002 când am ajuns eu în București nu citea nimeni pe metrou. Nici nu cred că știau să citească, că se purtau ca și când. În 2012 diferența era ca la o altă lume. Și a fost din ce in ce mai bine. Tu zici că nu ai avut colegi care să citească. Nu știu pe unde ai lucrat , dar toți colegii mei citeau literatură. Mai mult ca mine. Adică plm, discutau între ei, schimbau cărți. Poate de aia nu-și făceau jobul bine că doar… Read more »
Poti face lejer si 1h – 1h+ , cu metroul daca mai stai sa si schimbi magistrala. De cand cu Covrig e lejer la metrou acum, nu cum era inainte spre Pipera la 9 dimineata. Majoritatea de dadea cu sapa pe Pipera oricum au remote acum, se duc doar cand si cand la sediu.
Un video mai actual cu aglomeratia din metrou aici: https://m.youtube.com/watch?v=Sn3AgzK42Tw
Mda, nu are lumea carti, dar 50%+ rasfoiesc pe mobil. Pana si bosorogii.
Acestea fiind spuse, cred că observațiile tale de acum 10 ani și mai bine nu mai sunt valide. Cu asta pot fi de acord, insa vezi ca-i cu dublu tais. OK, n-o mai fi treaba ca acum 10+ ani, da’ vezi ca nici de bac nu mai trec cati treceau pe atunci. Ia-o cum vrei. E de spus că e probabil o observație malițioasă. Cărturărești a început ca o ceainărie , pe lângă cinema Patria parcă, unde aveau și cărți. De aia erau cu ceaiuri. Aveam o prietenă care a lucrat acolo când s-au lansat ăia. Pe urmă au făcut… Read more »
da’ vezi ca nici de bac nu mai trec cati treceau pe atunci. Ia-o cum vrei. Știind cum treceau atunci, consider că e o îmbunătățire. Momentul adevărului a fost când a pus Funeriu camere și a ajuns la concluzia că doar 50% sunt apti. nu stiu cate sunt scrise de autori romani ( Pai, din moment ce românii cam toți se vaită, nu numai nenea ăsta, iar aia vând totuși cărți , e facil de extrapolat că nu prea multe românești. Și din moment ce zici că au organizat lansare de carte pentru Mihaela Rădulescu, nu e prea mare nici… Read more »
Pai te contrazic că am citit. Sunt te acord că un tocilar poate nu spune cea mai mișto poveste. Dar cărțile interesante nu sunt musai povesti. Poți scrie o carte despre comunism foarte bine documentată și cu date științifice și tot ce trebuie. Sorry, pur si simplu nu intelegi. Just, poti scrie cartea aia. Iar eu pot sa nu ti-o cumpar, canta la alta masa. Asa cum se si intampla. Nu eu ma plang de asta, nu? Lol, nu, dar e o idee. In comparație cu cum trăim azi, mâine. Putem discuta despre asta in alta parte, nu cred ca… Read more »
Eu cam cărți scrise de tocilari citesc. Și pot fi de acord că nu sunt mari povești, dar nu caut asta. E dreptul tau, doar ca oamenii care citesc carti nu aia vor. Ba, eu cand iti cumpar cartea, iti cumpar experienta, sentimentele, povestile, imaginatia. Nu iti cumpar hartia aia, ca n-am ce face cu ea. Cumpar dreptul de a ma intreba “cum ar fi fost daca…” (Omul din Castelul Inalt, Game of Thrones, alea). Tu vrei sa-mi vinzi pisaturile tale bine documentate, ca esti un tocilar. Nu cumpar, multumesc, valea. Asa ca-ti plangi in barba ca ascult Salam. Foarte… Read more »
O intrebare pentru toti: voi de unde aflati de titluri(carti) noi/interesante ? La scoala a fost literatura clasica( romaneasca si universala) De la prieteni aflam de politiste, de sf. si de razboi. De la colegi am aflat de chestii de gen fantastic( ex Dan Brown). Ca sa nu mai zic de faptul ca fetele prefera unele iar baietii altele. Dar acum mi-e greu. Vad carti tiparite . Nu rezonez cu ele( din cauza fonturilor mici pt mine). Caut online recenzii si ce gen literar este. Adica e dificil pt mine. Nu-mi permit sa-mi stric ochii pe o carte care nu-mi… Read more »
O intrebare pentru toti: voi de unde aflati de titluri(carti) noi/interesante ? De la prieteni si de la alti gameri. Si o intrebare pt Manowar si Catalin : e de prost gust sa folosesti cod pe blogul cuiva? Nu pot vorbi in numele lui, doar in al meu. Eu nu am fost deranjat vreodata de chestii gen bold, italic, citat, ba chiar am lasat instructiuni clare cu privire la cum sa o faca lumea corect. Mi-e greu sa imi imaginez ce anume ar putea fi de prost gust la un citat sau la bold. Si cand vorbim tindem sa accentuam/subliniem… Read more »
Just, poti scrie cartea aia. Iar eu pot sa nu ti-o cumpar, canta la alta masa. Da, dar nu contează dacă o cumperi tu personal, ci câți. Da, dar din nou, pur si simplu nu intelegi. Bă, eu înțeleg foarte bine. Că sunt cărți și cărți. Iar o carte bine scrisă, nu implică :musai nicuna dintre: 1) Relatarea unei experiențe personale 2) Experiențe personale exotice bogate 3) Să nu fii tocilar. 4) Că trebuie să îi placă unui anume individ Iar că să vândă bine nu implica obligatoriu nici măcar ca să fie bine scrisă, dar asta e deja altceva.… Read more »
(• ‿ •)
𝑨𝒅𝒊𝒄𝒂 𝒔𝒄𝒓𝒊𝒊 𝒉𝒕𝒎𝒍 𝒊𝒏 𝒑𝒂𝒈𝒊𝒏𝒂 𝒂𝒍𝒕𝒖𝒊𝒂.
Tu zici ca si de la gameri. Pai aia, de regula, sunt mai tineri ca noi !
Au alte gusturi.
Patania mea anul asta; autor japonez. L-am cautat si, binenteles, online era ok la recenzii.
Dar cartea era o porcarie gretoasa. Despre o tipa tanara care are moarte non-violenta dar cumva era constienta de ce se-ntampla cu corpul ei. Observa tipa toata autopsia ei … Bleah
bien sûr ca da dar n-as mai vrea sa-mi creasca dioptriile
pai nu exista nici o corelatie intre modificarea dioptriilor si citit sau privit la calculator.
exista kindle daca fonturile mici tiparite nu satisfac, ala are zoom.
Da, dar nu contează dacă o cumperi tu personal, ci câți. Ba …cam conteaza. Ca eu – in cazul asta – cam reprezint audienta. Nu spun ca avem toti aceleasi gusturi, da’ cam toti vrem acelasi lucru. D-aia omul nu vinde 500 de exemplare, intelegi? 1) Relatarea unei experiențe personale 2) Experiențe personale exotice bogate 3) Să nu fii tocilar. 4) Că trebuie să îi placă unui anume individ … Dr. David Andrew Sinclair și Sean M. Caroll nu cred că își fac grijă de cititori. Cărțile lor sunt pur și simplu bune pentru oamenii care vor să înțeleagă niste… Read more »
D-aia omul nu vinde 500 de exemplare, intelegi? Da, înțeleg in care audiență te poziționezi tu. Ce spuneam, e că din perspectiva unui tocilar , care e cu legal și istorie, omul tot poate scoate o carte buna despre comunism, considerând aspectele la care se pricepe el. Nu o să fie una care se încadrează la povestiri, dar poate să fie una care se încadrează la literatura de tip document(ar). Sunt de acord că literatura de tip fantasy și în general scrieri generaliste și povești are, principial, o bază mai mare de cititori cărora poți să li te adresezi, e… Read more »
Există, dar nu în sensul ăla. Deja când te chinui să citești ți s-au modificat dioptriile și ți-au rămas ochelarii mici. Știu asta că eu, cu ochelari, pot citi confortabil fonturi ceva mai mici decât soția și unul din copii, care trebuie să facă o vizită la ochiolog, desigur.
Ele pot citi ( fără ochelari) , dar nu confortabil.
Nu mi s-au modificat notabil dioptriile in ultimii 10 ani, in sensul că nu văd suficient de prost sa merite o corecție cu laser .
Da, înțeleg in care audiență te poziționezi tu. Ce spuneam, e că din perspectiva unui tocilar , care e cu legal și istorie, omul tot poate scoate o carte buna despre comunism, considerând aspectele la care se pricepe el. Nu o să fie una care se încadrează la povestiri, dar poate să fie una care se încadrează la literatura de tip document(ar). Stai putin. Eu n-am zis nicaieri ca a scris o carte proasta. Poate chiar e buna cartea lui de comunism. Da’ cui pula mea ii pasa daca e buna sau nu? Am zis eu ca scrie prost? Am… Read more »
Confunzi ce poate vinde o vedeta cu ce poate vinde un ilustru necunoscut. Afirmația, spusă pe dinafară / sintetic e corectă. Dar, in cazul ăsta, nu prea e valid. Ceea ce s-a întâmplat în ’88 când și-a publicat ăsta cartea cea mai de succes și când avea CEVA popularitate, dar mai degrabă în lumea academică decât în popor, a fost că a câștigat imens la capitolul ăsta și s-a transformat într-o vedetă pop, dincolo de lumea oamenilor de știință DATORITĂ faptului că a fost capabil maiult decât alții până la el să traducă știința într-un limbaj pentru pulime. Am citit… Read more »
Băieți 😆 îmi era dor de polemica voastră
Pt Fery,
Din 98 sunt cu ochii in monitor. Minim 8 ore pe zi. Din privirea mea de vultur( no joke vedeam super bine periferic, nocturn, pe lumina ) a ramas cat a ramas. Imi doresc, daca se poate, sa mai aman un deceniu operatia.
Deci incerc sa-mi protejez ochii. Daca tot citesc o carte macar sa-mi placa .🙂
Afirmația, spusă pe dinafară / sintetic e corectă. Dar, in cazul ăsta, nu prea e valid. Ceea ce s-a întâmplat în ’88 când și-a publicat ăsta cartea cea mai de succes și când avea CEVA popularitate, dar mai degrabă în lumea academică decât în popor Era deja la statutul de vedeta de 18 ani in 1988. Ca noi n-auzisem de el prin Romulania, OK, asta-i altceva, da’ aici era deja mega popular. Ca nivel de popularitate pe-atunci l-as compara cu Sinclair. Ca-ti dai seama ca se mandreau toti ca era britanic, ca dom’le, teoriile lui cu privire la univers, gauri… Read more »
Era deja la statutul de vedeta de 18 ani in 1988. Aia înseamnă 1970. Eu nu eram născut atunci, iar în ’88 nu îmi cunoșteam nici măcar toate rudele apropiate, darămite profesori de fizică, așa că nu pot spune direct cât de cunoscut era unde. Presupun că nici tu. Dar. Articolele scrise despre el, biografia lui și chiar și el în cel puțin un interviu au evidențiat că a devenit vedeta mai târziu și că publicarea cărții aceleia au însemnat popularizarea lui la nivel global, dar tu susții că 1970 bazandu-te pe? In 1971 făcea primele propuneri cu privire la… Read more »