14.Bali: Bani și plăți

M-am dus acolo cam cu mâna în cur. Adică am scos niște euro de la bangomat, direct de pe cardul de ING. Simplu și zic, gata, m-am asigurat. Știam eu că Indonezia nu e în Uniunea Europeană, dar nu e, boss, euroii trebuie să meargă peste tot, păi nu?

Ca să fiu sigur, am mai scos și vreo 400 de dolari din Qatar, să am de traseu, că dolarul e baza.

Oricum, gândul cel mai important a fost că o să plătesc cu cardul, dar al doilea gând a fost că dacă nu merge le iau ochii cu valuta.

Practic, cu Euro, dolari, lire ce vrei tu, poți să faci 2 lucruri. Primul e să le schimbi la o casă de schimb la un curs dezavantajos, cel de-al doilea e să te ștergi cu ei la cur că nu îi primește nimeni. Bine, poți să dai 5 euro bacșiș la menajeră pentru un menaj a trois și n-o să zică nu. Dar ca să cumperi nu.

Oriunde, hotel, magazin, dugheana, taxi, ghid, orice servicii si produse se vând în IDR ( Rupii Indoneziene). Se numără în zeci de mii și sute de mii, cam ca leii în perioada tranziției. Practic, rar de tot am văzut alte bancnote decât cele de 50,000 și 100,000. 100K rupii = 6.7 EUR. Pe listele de preturi vezi pretul scris direct în mii de rupii. Adică dacă vezi că un obiect are pretul 234 – e vorba de 234,000.

Bun și-atunci mai rămâne de răspuns la întrebarea ”Cum te faci rupii?”. Plătești cu cardul și îți iei o muie din aia călduță la cursul de schimb de la majoritatea băncilor, mai puțin Revolut, din ce am încercat eu. Plus, în unele locanțe îți cer +2.5% sau 3% comision de plată cu cardul. Dacă plătești cash, trebuie să vezi de unde scoți cașoleții. De la ATM cu cardul tău european care te fute cu cursul de schimb și eventual și cu comisioane.

În principiu, Revolut ar fi cel mai bun la schema asta. Au curs bun și la plată , și la scos bani fizici.

La ATM a mers de fiecare data. La POS-uri de la magazine, hoteluri, inclusiv instituții de stat, muzeu, parc național, s-a MAI întâmplat să nu funcționeze plata, scrie pe POS ”please call your bank” – muie. Nici revolutul meu METAL, nici al soției premium.

Nu-i problemă, zic, păi nu am eu la mine încă 2 carduri ING și plătesc cu ălea? Unde nu a mers Revolut, nu au mers nici ălea. Deci muie carduri românești și lituanian. Când am scos din buzunar, cardul de Metro, s-au speriat și cu ăla a mers. M-a futut banca, mai ceva decât fute un popă catolic copiii cu comisioane, 2.75% la orice plată cu cardul , ÎN AFARĂ de ăia 2.5 – 3% cât îți adaugă localnicii direct pe notă la restaurante, plus curs de schimb defect.

Japcă pe față, noroc că prețurile sunt mici față de ălea din UK ȘI CU JAPCA ASTA.

Rămâne să rețineți că fie cardurile românești sunt de mâna a doua așa, fie a fost o problema de VISA vs. MASTERCARD, întrucât cardurile de UK încercate erau mastercard. Alea ING și revolutul, VISA.

6 Replies to “14.Bali: Bani și plăți”

 1. Avand in vedere că atât cardurile de credit in lei de la Raiffeisen si UniCredit cat cel de dolari de la Raiffeisen au funcționat perfect singura bubă fiind cursul de schimb tind să cred că mai degrabă ING pă România e o bancă de mână a doua!
  La mine a fost mai fun că am fost pe o navă care de peste zece ani făcea Indonezia și Malaiezia cu Kenya și Africa de Sud. Așa că știau toate căcaturile astea și aveau la bord monedă locală, practic cel mai bun curs valutar. Numai că au uitat să îmi zică și mie și am aflat doar după ce am plans la cină că m-au rupt cu comisioanele. Cand am fost eu Revolut doar ce apăruse, am avut rată de respingere de peste 50% atunci la plățile cu el.

 2. Cred ca depinde de bulan. Am platit cu Revolut in 9/10 locatii OK. Dar in aia 1/10, unde n-a mers Revolut, n-a mers nici ING.

 3. Pe faptul că nu poate exista comparație cu nici un alt furnizor de astfel de servicii…Revolut este egal cu 0 pe lângă Curve.

  Curve nu are probleme la procesarea plăților, iar cardurile lor sunt acceptate absolut oriunde.

 4. Ma, tu lucrezi la Curve? 🙂 Asta n-a iesit bine, lol . Hai sa incerc altfel : “Aveti 2 minute sa vorbim despre Curve? “.

  Lasa revolut, ti-am zis ca am avut probleme cu cardul ING. Am platit cu ala aproape peste tot pe unde am fost prin lume. Eh, in unele locuri nu merge. Ca idee NICIUN CARD nu merge peste tot.

  Stiu ce-s Curvele astea, are un amic si ultima data cand am vorbit cu el (2021) a fost si cardul Curve refuzat la plati din cand in cand, atata ca fiind un agregator de carduri, are optiunea aia de backup si poti plati cu altul care poate merge, daca o ai activa, daca ai alt card care face diferenta.

  Am vazut, ocazional, prin UK oameni cu card curve care nu pot plati la Supermarket la Sainsbury. La fel cum si altii m-au vazut pe mine patind la fel cu Revolut sau ING. Nici macar nu-i consistent (la Sainsbury’s), ce e consistent e ca un card de la o banca britanica a mers 10/10 aici.

  Aia cu “cardurile lor sunt acceptate oriunde” e o fraza de marketing. Toate bancile zic ca cardurile lor sunt acceptabile oriunde si isi bazeaza afirmatia pe faptul ca folosesc Mastercard si Visa, lucru care in principiu inseamna asta, in detaliu, nu e musai, ca depinde de procesatorul de plati si ce relatie are ala cu procesatorul intreprinderii unde platesti tu.

  Altfel spus, pana in 2020, Curve avea procesator pe Wirecard. Si aveau rate de acceptare la plata de 85%, sursa mai jos. In iunie 2020, cand Wirecard s-a dus pe pula si-au luat un șoc scurt, ca toata lumea.

  Altfel , rata lor de acceptare DECLARATA la plata e de 95% acum, ceea ce e un pic mai bine decat experimentez eu la Revolut, ce e drept, cam la fel ca la ING, de exemplu. Statistic vorbind.
  Surse:
  https://www.checkout.com/case-studies/report/checkout-boosts-curves-approval-rates-and-revenues

  https://www.finextra.com/newsarticle/37853/how-curve-got-back-on-track-after-wirecard-fallout

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.