Nu cred că e sfârșitul războiului, nici al gazului scump

Văd același meci și același scor ca toată lumea. Da, e impresionantă ofensiva ucrainienilor din ultima săptămână, numai ei știu cu ce eforturi și costuri și-au luat bucata de țară de lângă Harkov înapoi.

Dar, dacă nu apare vreo supriză politică în Rusia, războiul nu se termină aici și nici nu cred că avem de ce să visăm că se termină repede.

Sigur, lumea aplaudă și le râde în nas rușilor că s-au retras de-a valma din Harkov. De fapt, ceea ce-au făcut e cel mai bun lucru pe care îl puteau face pentru toată lumea.

Sigur, puteau să rămână să-și ia bătaie oraș cu oraș. Nu văd pe cine ajută mai mulți morți, mai multe vieți futute, mai mulți civili care să plătească prețul caftului. Ei n-au nimic de apărat, e teritoriul ucrainenilor, dacă sunt la risc, mai bine fac un pas în spate, sau 500 și văd ei noile ordine de-acolo.

Cred că politic mișcarea ”rușinoasă” de retragere ar trebui salutată, nu că priviți ca niște învingători, ca prin meme, dar au făcut un bine tuturor – mai puțin lui Putin, lol, căruia presupun ca-i miroase un pic a ciulama , sau își inchide bine geamurile să nu-l tragă curentul.

Da’ eu cred că mai e mult până departe. Adică la viteza asta arată ca și cum Ukraina recâștigă tot până în noiembrie, dar nu cred că e cazul. Probabil se grăbesc să avanseze cât pot înă la iarnă, dar nu sunt așa optimist.
Donețk și Luhansk sunt încă controlate de ruși. La fel și sudul. Iar Donbasul și Crimeea sunt luate cumva din 2014. Acolo nu cred că treaba e la fel de favorabila ucrainienilor ca în regiunile unde prezența rusească e doar recentă. Cred că rădăcinile-s mai groase și politica cam îmburuienată așa.

Dacă războiul ăsta s-ar sfârși până la finalul anului ar fi bine, dar cred că s-ar putea întâmpla doar cu ceva bunăvoință din partea rușilor, adică să renunțe, să-și vadă de ale lor, sau poate să fie presați de probleme interne să inghețe sau să încheie conflictul.

Nici dacă ingheață sau se sfârșește conflictul până la finalul anului nu-s sigur că vom vedea gaze ieftine, nu de la Putin, oricum.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
1 year ago

Zona de la Harkov de acolo nu a fost niciodata revendicata de Rusia. Nici macar ca independenta. Ma indoiesc serios ca a planuit vreodata Rusia sa o pastreze si sa o administreze. As intreba de ce ofensiva asta acum si nu acum cateva luni cand a invadat rusia, dar na, banuiesc ca nu se pun intrebari de genul asta. Daca as inchide geamul, l-as inchide mai degraba pentru progresul spre 0 din sud – fara referendum, fara administratie clara ruseasca, fara un numar semnificativ de pasapoarte rusesti. In afara de tancurile de acolo + un oras ras de pe fata… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
1 year ago

Lol au venit străini in Ucraina sa lupte crezând că o sa fie ca la ei acasă. Primesc tot ce trebuie ei fiind piesa cea mai valoroasă prin prisma experientei si a instruirii. Și au dat seama că trebuie să își procure singuri de la mijloacele de transport la genunchiere și mănuși. De unde atâta tehnica pentru o ofensivă? In altă ordine de idei nu prea am văzut nave LNG transformate in nave de stocaj, nici construcția de noi terminale, sau macar ceva făcut in sensul reducerii dependenței de gazul rusesc. Cred ca Europei undeva la varf ii cam priește… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

asa o fi ?
” iepurașul a ieșit din joben…doar 9% din gazele arse în Europa provin în acest moment din Federația Rusă…principalul furnizor, a devenit Norvegia(non-UE) care refuză plafonarea prețului energiei și, întrucât nu poate fi de nimeni obligată să facă acest lucru, boicotează întregul efort în acest sens al statelor membre UE.”

https://m.ziuanews.ro/editorial/bula-energetic-explodeaz-1572417

Florin
Florin
1 year ago

Cred ca va mai dura pe la un an de acum incolo, poate mai mult. Dar preturile la gaze, nu cred ca vor reveni vreodata la ce.

Stropic
Stropic
1 year ago

Aaa nu zic ca e un succes pt Rusia. Doar ca nu o pierdere asa de mare. Nu genul care ar pune capat razboiului. Ca oricum nu planuiau sa ramana acolo. Dar da, ma intrebam de ce abia acum au cu ce. Adica ce a durat atat sa li se dea arme? Adica, SUA a anuntat din ianuarie ca Rusia va invada. Public, cu data fixa. Nici nu incerc sa ghicesc de cand stiau asta la nivel intern. Probabil cu luni inainte. Adica prin noiembrie citisem eu un articol ca rusia aduna trupe sa atace ucraina, si nu sunt chiar… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Dar da, ma intrebam de ce abia acum au cu ce. Adica ce a durat atat sa li se dea arme? Sunt mai multe motive si nu am pretentia ca stiu care-s cele mai importante. Dar cel mai accesibil de gandit e ca mai intai astepti sa vezi care e pozitia populatiei la invazie. Daca rusii aveau dreptate, intrau cu tancurile, aia erau cu “bine ati venit”, ” multumim de armamentul primit, e binevenit”. Apoi e vorba de cum incepe. Adica trimiti arme unora care or sa ia bataie oricum, maine? Cred ca Ucraina si-a castigat oarecum armele alea. Dupa… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
1 year ago

Lol Stropic nu știi ce vorbești! Rușii nu au plecat niciodată dintr-un loc decât obligați. Că nu totdeauna militar e altă treabă. Dar să zici că oricum s-ar fi retras ei mai târziu denotă fie naivitate și inconștiență fie simpatii rusofile. Te poți mira mai degrabă cum naiba de i-au atatcat că puteau să îi cumpere sau sa ii domenine economic și nu mai zicea nimeni nimic ba erau și ăia fericiți. Am colegi ucraineni care ii vedeau pe ruși va niște frați și erau chiar mândri de trecutul lor sovietic, unii cu rude sau trasi direct din ruși. Tuturor… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

ma intrebam de ce abia acum

Acum s-a terminat instruirea ucrainienilor pt armele din vest. Initial ei au luptat cu tehnica pe care a aveau(ruseasca) si stiau sa o foloseasca.

My 2 cents
ヽ( ヅ )ノ

Stropic
Stropic
1 year ago

@Doru Vlad: Nu. Ideea e ca e o diferenta intre a intra cu tancul intr-o zona si a o ocupa efectiv. Ai nevoie sa schimbi tot aparatul administrativ etc, politie, functionari bla bla ca sa poti sa iei tancurile de acolo. Sau mare parte. Ca asta speri, sa tii tancurile o perioada X, cat elimini niste oameni cheie, convingi pe altii, si dupa aia pleci, ca nu poti tine armata la infinit mobilizata pe un asa teritoriu de larg. Rusia a spus clar pe toate gardurile ca spera sa faca asta in sudul ucrainei. Referendum cu alipire la Rusia, pasapoarte… Read more »