7. Bali: Ubud – cucultură

La muzeu.

De artă. Picturi și Sculpturi.

Posibil să fie plictisitor scriu pentru mine. Țara asta era mai multe țări și a fost unificată de olandezi prin cucerire și colonialism, cum stă bine oricărui popor din restul lumii, care a fost civilizat cu ghilimele sau nu, de europeni.

Cum nu am văzut toate insulele ci doar o mică parte și nu-s interesat să descriu ”din cărți”, ci doar ce văd, o să mă limitez la aprecierile pe care le pot face pe baza asta.

Arta lor s-a dezvoltat un pic mai târziu în Europa , carevasăzică olandezii nu voiau să scoată Rembranți și Van Goghi din Bali, cât produse agricole.

O să-l pun pe nenea ăsta :

Mare pictor, a trăit o gălăgie de ani.

Ce picta nenea Gusti, mari picturi, capodopere.

Interesant, nu zic nu, dar par mai degraba caricaturi ca ale lui Ștefan Popa-Popas, nici măcar că ăla le face color. Sunt motive de ale lor, cu dragonii, picturile spun o poveste, etc. Dar, bănuiesc că se vede calitatea cam ca de desene animate din vremea filmelor mute, așa.

Europenii trecuseră un pic de etapa asta pe la începutul anilor 1900 , îi furase curentul abstractului, ca pe Mondriani ( de la stăpânire), de exemplu.

Dar mai era și Picasso și se picta în general un pic mai avansat.

OK, are și tătăică ăsta câteva mai reușite, nu zic nu, dar parcă totuși.

Îmi pare rău de defocalizare, dar asta e, cu telefonul în spații închise cu reflexii, mai dai și chix.

Cam asta e tot ce s-a putut și cu ce se laudă pe pictură. Nu e rău pentru o insulă de 3-4 milioane de oameni acuma. Atunci mai puțini.

Mai pun câteva tablouri de referință.

Bun, acuma hai să vedem ce pictau niște europeni stabiliți pe la ei pe-acolo. E din capitolul ”bă, stați așa un pic, să vă arăt eu cum se face și mai încercați și voi pe urmă”.

Îl avem pe nenea Rudol Bonnet, tot de la stăpânire, nu talentat ca Rembrandt și Mondriani și de care nici nu auzisem anterior, dar orișicât, când te uiți prin comparație la ce picta el, nu că 3D, dar parca mai are o pereche de ochi, sau de mâini în plus. Cel puțin așa interpretez eu.

Uite, de exemplu potretul lui Bruce Lee (aia cred eu că-nseamnă ”DEWA MDE OKA” , făcut de el.

Sau ceva mai pe LGBT cu țâțe ( voiam să zic țațe) și lesbiene. Legat de care, dacă tot suntem la capitolul ăsta, din picturile ce le-am văzut bag seamă că sutienele nu s-au inventat în Bali, dar posibil că implanturile cu silicon, da – că văd că au început ăștia pictura târziu, dar i-au dat direct cu operații estetice și filtre de instagram, știau ei ceva.

Bun, dacă nenea ăsta nu convinge, mai avem un neamț, Walter Speis – de care auzisem vag și văzusem ceva picturi, nu știam că a fost multitalent și că a locuit în Indonezia .

Stilul lui se numeste ”primitivism” și nu se referă la ce înseamnă musai intuitiv cuvântul, e un pic din asta, dar se referă la o idealizare utopica a scenelor/ lumii. Și poți să vezi asta, că altfel , primitivism e ce-am pus mai înainte.

Abia la începutul secolului curent pictura nativilor din Bali pare să fi evoluat un pic la colo si HD, dar mai e un pic de lucru la antialiasing, sau ceva. Bine, picturile astea nu-s reprezentative, sau capodopere, că aveau prețurile pe ele , e clar că erau atârnate pe partea economică , nu musai pe cea cultural-istorică, dar pot să disting culori și stiluri mai moderne.

Acuma că am terminat de tăvălit pictura, să trecem la sculptură.

Aici e altă mâncare de pește și poți să le vezi talentul endemic , pe stradă pe unde au expusă mobila din lemn masiv lucrată de mână, sau decorațiuni din lemn. Pur și simplu fără concurență.

Ce Brâncuși, ce masa tăcerii și poarta sărutului, ăștia au fiecare câte un set mai mișto și mai plin de simboluri prin curțile lor, făcute de ei. Chiar mă gândeam că, bă, probabil Brâncuși s-a dus în Paris pentru bani, că de lucrat în lemn, era mai nimerit aici.

Din păcate pozele făcute cu telefonul nu reușesc să redea calitatea unei picturi, am să încerc niște clipuri făcute tot cu telefonul, nici alea nu-s 100% edificatoare, dar asta e, 3D n-am cu ce filma.

Erau mult mai puține sculpturi decât picturi, că na, bănuiesc că lucrezi mai greu în 3D decât în 2D, normal.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
dam167
dam167
1 year ago

Înțeleg că îți place realismul în pictură, dar lipsa stilizării și a culorilor nu înseamnă că e caricatură – scuzați, dar dacă era o glumă mi se pare una proastă. Ce au ei acolo e evident un stil aparte de a reda motivele lor, stil care se pierde în lucrările europenilor. Nu că sunt mai bune sau mai proaste, e pur și simplu altă viziune (aici modul artistului de a reprezenta ceva) și alt stil. Tabloul cu femeile înainte de poza cu Rudolf Bonnet e foarte tare, la fel și cele 3 de sub pictura abstractă. Ce numești tu evoluat… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Nu era o glumă, deși am spus-o cu intentia de a fi amuzant. Ce au ei acolo e evident un stil aparte de a reda motivele lor, stil care se pierde în lucrările europenilor. Eu inteleg faptul ca arta vine din mai multe perspective. Poti sa ai o pictura interesanta si facuta de un artist lipsit de educatie / tehnica, pentru ca e mai importanta ideea si sentimentul cu care ramai dupa ce privesti imaginea aia, indiferent de cum e realizata – iar din punctul asta de vedere sunt de acord cu comentariul tau, picturile nu-s mai bune sau mai… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

F frumos, sculpturile mi se par fabuloase, picturile au ceva aparte dar nu le vad f bine. Nu stiam mare lucru despre ei, pare ca europenii le au adus comertu in arta: “În trecut, sculptura ca și pictura, au fost îndeledniciri din viața de zi cu zi. Se sculptau porți ale templelor, sau statui reprezentând idoli, sau pur și simplu se sculpta, acest lucru făcâd parte din ocupația de fiecare zi a oamenilor, fără a avea însă vreo valoare materială, sau artistică. După ce Bali a devenit centru turistic, vesticii i-au influențat pe localnici să își pună în valoare munca,… Read more »