Suedia e o țară atât de bogată încât atunci când omul meu a observat că o au început să vină facturile la energie atât de mari încât devine nesustenabil dimpreună cu chiria care și aceea a crescut, a decis să își cumpere o casă, vilă, nu altceva.
Pentru că condițiile de creditare s-au înrăutățit atât de rău încât au ajuns să-i ceară chiar și 15% avans , iar dobânzile au crescut răsunător, a putut să își cumpere casa aproape cu 100,000 de euro mai ieftin decât prețul de acum câteva luni, care înseamnă ceva mai mult de 10%.
Da, momentul ăla când nu mai poți plăti facturile și chiria , dar te bucuri că ai putut cumpăra o casă care face spre 1 milion de Euro. Nu mai e nici euro ce era.
Cât costă facturile alea ? Peste 1000 de euro pe lună, cu perspectiva de a ajunge la 2500 de euro pe lună la iarnă, iar chiria era vreo încă 1800 de euro pe lună.
Motivul e că în orașul cu pricina încălzirea e electrică – pe rezistențe, nu cu pompă de căldură, nu au gaz, există opțiunea de a te branșa la sistemul centralizat cu apa prin conducte , dar costurile de branșare sunt mari și multe le plătești ca infrastructure as a service. Adică povestea ceva de genul că pentru a se branșa trebuie să plătească pentru o pompă montată în circuitul orășenesc, care face pe la 7000 de euro, pe care însă nu i-ar plati la preț fix și eventual să îi rămână pompa, ci ar plati un fel de rată, abonament, iar pompa rămâne la furnizor. După care plătești lunar curentul consumat de pompa aia să îți tragă apa de pe magistrală și să ți-o vâre in casă, la suprapreț, că e serviciu tarifat cu profit, la fel și serviciul de “pompare”. După care și tarif la căldura extrasă din agentul termal. Destul de scump.
Și consumul la sistemul ăsta de încălzire electric era pe la 30MWh de curent pe an.
Evident, nu merita oricum să facă investiții la o casă închiriată. Momentan, la casa cumpărată, suplimentează încălzirea cu pompe aer-aer ( adică cu aere condiționate ). L-am întrebat de ce nu își pune niste pompe de căldură aer-apa, că sunt mai ieficiente, fac niște suedezi de la Nibe unele extraordinare. Pentru că să schimbe caloriferele și să instaleze asta la o casă de 200mp util costă sume de ordinul a 70-100k euro. Mă simt ieftin când vorbesc de renovare în UK, de bucătărie, baie , birou. I-am sugerat să caute niște români. Are balta pește.
Un prieten îmi povestea de sume gen 6000 euro la case de 100mp, in România. Hai să zicem că s-au mărit prețurile și costă dublu acum. Ăia inseamna 24k Euro / 70m2 . Nu 70k.
Apropo , energia electrică acolo e circa 0.5 lei/kw – așa scumpită cum este.
Când ești Suedia îți permiți un “dacă nu aveți bani de pâine, mâncați cozonac”.
In Elvetia o pompa de caldura similara costa >70k franci la prima strigare. Dupa negocieri 50k. Cu firma din tara prietena si vecina 30k… exista preturi pentru fiecare buzunar.