Licitatorul lui pește

Când ești prost , ești prost și e bine s-o spui franc. Cum e cazul .

Eu sunt fan de mic licitații pe ebay, dar îl foloseam altfel , nu contează cum , las-o așa, o să zic doar că de fiecare dată când cumpăr acum ceva de pe site-ul ăsta, destul de foarte rar, am așa un fior de ”oare, există karma?”. Până acum nu.

Așa, și mă uit eu de un telefon pentru că [*se gândește la motive din care să nu reiasă că dă banii aiurea*]… pentru că îmi trebuie alt telefon de business și nu vreau să cumpăr unul nou că vreau să fac niște experimente de resoftare care ar anula garanția, pe care o să le descriu cu altă ocazie.

Găsesc unul afișat la 160 care mai avea vreo 3 zile de licitație. Dau 165, dar avea cineva autobid pe suma aia și-mi cere ebay-ul mai mulți bani. Dau, trebuia 170, dar zic ”să-mi las marjă”. Inițial voiam să pun acolo cât aș fi plătit pe el – anunțuri alternative în condiție similară ( just opened sau refurbished) erau la 235-245 de lire. Dar zic, ia lasă 175 – se vede pe foaie.

Peste 2 zile, pe 28, vine un pulache presupun că încearcă cu licitația la 170, vede că nu e de ajuns și mai bagă o fisă.

Iar aici e un sistem perfid care merge în favoarea vânzătorului și împotriva cumpărătorului. Dacă e prețul la care s-a ajuns 165, iar eu licitez cel mai mic increment posibil, să zicem 170, dar licitatorul anterior a pus 175 , suma maxima , reserve bid, cum ar veni, sistemul îmi ia în considerare oferta, ridică prețul obiectului, iar licitatorul celalalt trebuie să plătească acum 170, că am zis eu ca #ajda atâta, iar mie îmi spune ceva de genul ”sorry, boss, ai dat degeaba că e fane bogatul acolo cu bid automat mai mare. Mai pune!” Iar eu mă mai duc un increment.

Puță ăla, care a fost mai deștept decât mine, dar nu cu mult, și-a ales un increment inteligent gen 175.99 – presupun ca mergea pe .99 din 5 în 5. Motivul e că dacă bidul meu e 175 fix, el punea 170 și era tot sub mine, când incrementa cu cea mai mică valoare, adică tot 175, ar fi luat tot pula, că la aceeași sumă câștigătorul e ăla care a disponibilizat primul suma. Și după ce a pus deja 175 ( la licitația asta) nu mai poate pune 176, sau 175.99, că incrementul minim e de 5 lire . Dar nu te oprește nimeni să nu sari de la 170 la 175.99.

Iar de aici încolo a continuat un episod scurt din prostia mea, care m-a costat vreo 30 de lire. O să explic.

În viață nu e bine să te iei în gură cu câinii. N-are rost. Am văzut că m-a luat ăla pe la 3 dimineața , credea că dorm, băga-mi-aș pula în mă-sa, dar eu nu dormeam și m-am luat în bot cu el.

Păi ce ,mă, n-am eu bani? Și aruncam în câteva minute pâna la 201.99. Acuma pentru ce contează , dealul nu e prost nici la banii ăștia, doar eu sunt prost , că puteam să-l obțin mai ieftin, cu aceeași strategie pe care am făcut-o când mi-am dat seama că-s prost.

Acuma, eu nu știu cine e ăla, cât de tare își dorește telefonul și cât de mulți bani vrea să plătească pe el, dar pot să presupun că maxim prețul de ”buy it now” în condiție refurbished. Ăsta e ”never used, only opened” – dar nu știi niciodată.

Prin urmare dacă voiam să-mi bat joc de el, puteam să pun acolo 239.98 și să mă duc la somn.

Și posibil că la prețul ăla l-aș fi și cumpărat, sau îl făceam pe nebun să cumpere mai scump, că e și asta o posibilitate.

Că e un joc cu self inflicting damage, de la un punct încolo.

Când mi-am dat seama că-s prost, m-am dus la somn, l-am lăsat câștigător să dea refresh acolo, mi-am pus telefonul să sune cu 5 minute înainte de finalul licitației, cu 30 de secunde înainte de final i-am dat bidul final de 206.99, am mai pus peste el incă unul de 215, pentru cazul în care era și el pe refresh, dar nu era și muie. All în all am câștigat, dar trebuia să fi cumpărat telefonul ăsta mult mai ieftin.

Maxim la 181 de lire, sau la 175.99 judecând după patternul ăstuia. Daca nu puneam nici primul bid, era poate posibil sa-l fi cumpărat la 170, dar asta e o teorie cu bătaie foarte lungă că e de așteptat că licitau alții. Ce aș fi putut să fac minim, ar fi fost să nu mă iau în gură cu câinii și să nu pun reserve bid. Asta e cea mai mare prostie, că o să fie mereu unul care o dată ce ți-a sondat bidul, gen dacă a pus 5 și nu e câștigător, mai pune 5, mai pune 5 și sunt două aspecte aici.

  1. Pe de o parte toată lumea vrea să cumpere cât mai ieftin
  2. Pe de alta toata lumea poate evalua cât costă un produs și înțelege în principiu ce e ăla un preț bun, un preț rezonabil etc și e dispus să urce dacă nu are altă variantă.

Când pui reserve bid la licitație nu-i dai celuilalt altă variantă decât să urce până la reserve bid-ul tău, care nu știe cât e și o s-o facă atunci.

Prin urmare, soluția corectă, dacă ți-a luat unul fața e să-l lași în pace să doarmă liniștit. Dacă te interesează produsul ăla , te întorci la minutul potrivit, dai atunci un leu în plus și-l iei.

Simplu.

Cred că o să mai particip la licitații din ăstea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

La “valoarea” ta, pui ceasul ca sa nu ratezi un tel sh pe ebay. :)) Old habits die hard sau doar te intreci in zgarcenie cu altii? :))

Era de mult asa. Cu cat pui mai ciudat peste minimum increase, cu atat mai multe sanse, daca te intreci cu saracii.