Matematică cu principii

Îi dau unuia dintre copii niste exerciții de matematică funky, i le explic; îmi dă ea mie unele și mai funky. Nu e nevoie să mi le explice. Încă.

După care zice că vrea să îmi arate o lucrare că a enervat-o o problemă. Nu înțeleg ce înseamnă aia , mă gândesc că o fi greșit ceva , sau nu o fi înțeles , zic să văd despre ce e vorba și să ii explic.

Problema 6. James samsaru’ are target să vânză 5 mașini pe zi. Vinde 6 de luni până joi , câte mașini trebuie să vândă Vineri ca să își facă targetul?

Văd acolo calculul 6×4 = 24, 5×5 = 25, mă gândesc că știe să facă diferența; dintr-un dram de neatenție i-o fi scăpat.

Nu.

Îmi explică așa: Targetul e pe zi , ce dacă a vândut 6 / zi de luni până joi, vineri trebuie să vândă tot 5. Ostentativ a scris acolo, ostentativ îmi spune și mie.

Deja văd niște chestii din copilăria mea și mijesc fasolea pe sub mustăți.

Îi explic că e totuși o problemă de matematică, nu una de principii. Îmi răspunde, hotărât:

-Nu. Că dacă tu îmi dai mie să rezolv 5 ecuații pe zi, pot să fac eu și 100 pe zi de luni până joi, tu tot vrei să fac 5 și vineri.

Futu-i… Nu am pe unde să scot cămașa mea roșie cu imprimeu de seceră și ciocan pe buzunar.

-Da, profesorii tăi sunt handicapați , e corect ca tine.

Mă mai învârt, mă mai coiesc si mă văd, totuși, nevoit să ii explic că totuși profesorul ei are dreptate . In UK. Că aici așa se muncește , dar noi suntem români și suntem învățați cu altă paradigmă.

Și trebuie să o învăț prima minciună proletară. Răspunsul corect e cum ai zis tu, dar dacă te întreabă spune-le ca ei, că nu înțeleg și îți taie punctele și în plus în țara asta e OK să mai stai și degeaba. Trebuie să ii arăt niste dube de la muncitorii care repară infrastructura pe aici, să înțeleagă cum e cu targetul.

Nu există. Nu vrea să audă. Sămânța workoholica din familia noastră nu se pierde. In plus, mă doare in pulă de note. Sunt mai mândru de capacitatea de a susține o idee cu argumente din alea care intra la ficat și tupeu, decât de altceva .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
1 year ago

Pai are dreptate, si eu tot 5 as fi spus.

Hai sa iti dau alta problema, cu acelasi date de plecare.

Daca vinde 6 masini pe zi luni si marti, cate va trebui sa vanda in restul anului ca sa isi atinga targetul?

Sunt curioasa ce raspund profesorii.

E un motiv pt care targetul e zilnic, nu anual. Daca e anual, 5×250 sau ce an o fi, daca vand 6 pe zi, imi iau dupa concediu 40 si ceva de zile? E ok asa, inchid sandramaua si plec? Ca stii, am facut targetul.

M
M
1 year ago

Frumos 🙂 .

E important sa mai deduci si din context.

Eu am citit restul intrebarilor de pe foaia aia ca sa stabilesc care se considera a fi raspunsul corect.

Buruc
Buruc
1 year ago

Asta e stahanovism. Nu se face.

In fiecare zi, dupa ce ai vandut 5 masini, te duci la tea and coffe, nu te apuci sa mai vinzi una, sa depasesti planu ca nebunu. Ca asta arata managementului ca se poate, ca planul poate fi optimizat si luna urmatoare nu ai target 5 masini cu 6. Pe aceeaai bani…

Buruc
Buruc
1 year ago

Oricum, imi place problema. Arata ca sistemu ii educa de mici sa nu munceasca prosteste ca sclavetii.

Logic e clar ca raspunsul corect e 5.

Insa politica bate corectitudinea si e bine sa inteleaga de mici si sa nu strice atmosfera iesind din rand cu munca. O altfel de propaganda mai subtila dar corupe la fel ca soimii patriei si clasa muncitoare. Traiasca dubla gandire.

0040
0040
1 year ago

E problema de atentie, nu de matematica.
Se dadeau in generala d-astea gen, un vapor sta pe apa. Pana sus la punte de la nivelul apei sunt 12m. Nivelul apei creste peste noapte cu 3m. Cati m sunt pana la punte? Tot 12 ca doar nu se scufunda vaporul ca d-aia pluteste.

Sau alea cu ce-i mai greu 1kg de frunze sau 1kg de caramizi, & variatii.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Problema e de matematică, e despre medii și e limpede că acolo ăia se așteptau să calculezi o medie, cum a văzut și copilul, dealtfel. M-a mulțumit că a avut tupeul să spună ce crede, știind că o să fie depunctată și că ar putea avea de pierdut din aroganță. Și cam asta vreau de la copii, pentru asta plătesc. Când știu destule să poată calcula un răspuns ( nu neapărat la matematică, e o chestie circumstanțială) în coordonatele celui care i le cere, să aleagă un răspuns în propriile coordonate înțelegând consecințele și când merită lupte pentru perspectiva aia… Read more »

0040
0040
1 year ago

Hmm solutia e data direct in enunt.
“… has a target of selling 5 cars a day”
Friday is just one of those days.

“… un vapor sta pe apa”
Inca pluteste.

” ….1kg de ….sau 1kg de…”
1kg=1kg