De bine de rău, noi o ducem bine [încă]

Trebuie să începem cu clișeu.

Ăștia p-aicișea pe UK cam suferă de sfaturi de ce să faci să te încălzești.

La mine merge. Cam răcorică în casă și cu termoplane și cu centrala mergând. Am ridicat un pic temperatura la apă că era pe 55 de grade, ieco, cum ar veni.

Merge bine, dar măcar costă. Am primit ajutor de la guvern, ca un fel de plafonarea aia din România , dar alt fel. Cum ar veni că ne-a luat dar ne-a și dat.

Dai 570 de lire pe lună la gaz și la curent electric, dar îți iei 66 înapoi. E altceva! Deci un pic peste juma de mie.

Asta e pe noiembrie, am fost toată luna aci. Pe octombrie am fost o săptămână și un pic plecați, și mai cald afară, mult mai ieftin, cum ar veni. 366- 66. 300 din buzunar.

Pui ban pe ban și pâna la anul atâta iese, proiecția, cât un rinichi d-ăla mai uzat un pic.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dan
Dan
1 year ago

Vai de pula mea ce scoruri ireale. Eu sunt in SUA si electricitatea mi-e $35-50 iar gazul unde pe la $80-90, fara niciun pic de economie. De fapt, nici daca as economi nu s-ar simti mare diferenta la pret, plm, ma uit la 5-10 dolari pe luna?! Cu suta de dolari aici incalzesti McMansionul cu 4-5 camere pe luna, ma rog, depinde si de zona. Zona “normala” sa zic. Am adus o boanda de acasa i-am zis la nevasta-mea ca o sa inchidem incalzirea, durmim toti 3 intr-un pat si ne acoperim cu ea sa facem un experiment sa vedem… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

@dan america e mare, depinde unde stai si ce temperatura e afara. In uk a venit un val de frig cu minus 4-5 grade noaptea cam de o saptamana.

Dan
Dan
1 year ago

@Buruc, am spus ca depinde de zona pentru ca sunt in unele zone unde platesti mult mai mult utilitatile ca centre urbane; in alte zone, ca la tara, poate ca nici nu ai gaz, faci incalzirea pe electric etc. daca locuiam in California sau Florida nu as fi comentat nimic, dar locuiesc in Ohio si daca nu ma insel temperaturile ar trebuie sa fie cam la fel, cu mica diferenta ca aici da si cu zapada nu ca in Londra. Ce e drept, a fost cald, neobisnuit de cald, gen 4-5 grade. Au fost vreo 3-4 nopti cu minus, foarte… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
1 year ago

Fuck tu ai consumat într-o lună 589KW electricitate?

Fery
Fery
1 year ago

lol, graficele tale nici nu inteleg conceptul de MWh, doar KKWh, ahahaha.

Dan
Dan
1 year ago

ultimele facturi: gas 58 CCF $89.00 electric 233 kWh $48.42 3 camere, 3 persoane, casa medie, pereti de carton cat latul palmei AmericaTM, HVAC setat pe 73F zi si noapte, afara e Ohio sume derizorii singurul dezavantaj aici este ca daca vrei sa faci economie nu poti; adica daca inchizi caldura sau scoti din priza tot tu tot trebuie sa platesti o suma minima ce intra la gestiune. de exemplu, daca inchid de la tabloul de sigurante electricitatea tot o sa platesc 25-30 de dolari; trebuie sa o “inchid” oficial, iar reconectarea iarasi costa vreo $20. haideti baieti in America… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

singurul dezavantaj aici este ca daca vrei sa faci economie nu poti; adica daca inchizi caldura sau scoti din priza tot tu tot trebuie sa platesti o suma minima ce intra la gestiune. Da, dar suma aia minima, ma gandesc ca e mai mica decat gestiune + consum? Evident ca debransatul costa, dar nici n-ai motiv sa vrei aia daca locuiesti acolo. Altfel, da pretul energiei mi se pare derizoriu, ca-n vremurile bune in Romania. haideti baieti in America ca e loc pentru toti Ai zis case de carton – merci, stau destul de rau in UK in casa de… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

Nu stiu, sigur nu ai vecin roman care iti fura curent?

Mi se pare imens cat consumi. Inteleg ca nu economie, ca incalzire in pardoseala etc dar…1.5 mwh???

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Nu mai consum 1.5MWh – consumul ala a fost intr-o luna in care s-a stricat centrala pe gaz, am pornit incalzirea in pardoseala peste tot si in toate dormitoarele foloseam aproape continuu calorifere electrice pe ulei de 1-1.5KW fiecare. Incalzirea prin pardoseala sunt niste sarme care aduna si alea 1-2 KW de camera -imagineaza-ti ca pot sa ajung la 400-500kwh doar cu alea, daca merg asa un 8-10 ore pe zi. In mod normal nu e nevoie. Acum nu mai e nevoie, dar anul trecut a fost. Pe urma si-a revenit centrala, dar in februarie s-a apucat mesterul de conversia… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
1 year ago

Lol eu nici cu mașină electrică, daca Springul poate fi considerat astfel, nu ajung la cifrele alea! In fapt sunt pe la jumătatea consumului tău.

Dan
Dan
1 year ago

[quote]Da, dar suma aia minima, [/quote] lasa-ma sa ma explic altfel: daca vrei sa faci pe romanul in America (adica sa faci economie cum face romanul in Romania), ar fi foarte, foarte neinteligent. Daca nu consumi nimic, platesti $25. Daca consumi cat de cat, platesti $35. Daca ii dai sa duduie sa te simti bine in casa pe canapeaua ta, platesti $45. Adica dai si tu un 20-30, hai sa zicem chiar si 50 de dolari, si ai absolut ce vrei in casa. [quote]Ai zis case de carton[/quote] ceea ce ma duce la punctul urmator; diferenta este intre mentalitati, desigur,… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Adica dai si tu un 20-30, hai sa zicem chiar si 50 de dolari, si ai absolut ce vrei in casa. La preturile astea si la venituri de US imi imaginez ca nu sta nimeni sa economiseasca, imi dau seama – le lasi pornite si deschizi geamul sa iasa afara excesul, decat sa uzezi intrerupatorul . ar daca iesiti din cercul vostru stramt de romanache Mno, inteleg de unde ar putea veni impresia asta de superioritate, dar nu prea ma simt, ca nu sunt in niciun cerc stramt si am incercat mai multe variante, inclusiv in casa de lemn (… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

>Mno, inteleg de unde ar putea veni impresia asta de superioritate, Nu e chiar superioritate pentru ca nu spun ca cultura americana e net superioara celei romanesti, eu doar am criticat unele aspecte din cultura romaneasca. Cum ar fi raportarea la casa. Cat despre americani[i albii], printre altele, sunt o rasa defuncta si vor disparea in curand datorita idioteniei lor – la asta stam mult mai bine decat ei. Deja din start ai spus o tampenie ce se vede de la posta: sa tina casa 100 de ani. De ce? Nu stim de ce. Dar stim ca romanache tine mortis… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

1) partea economica e mai nuantata si nu stiu daca are rost sa mai intram in subiect. Ideea este ca in America casele valoreaza mai mult decat caloarea lor reala pentru ca real estate-ul este o bisnita si nimic altceva; in Romania casele valoreaza mai mult decat valoarea lor reala pentru ca casele reprezinta un tel in viata romanului. Sunt supra-scumpe la FEL, dar din motive DIFERITE. De exemplu, ai dat linkul ala de pe zillow; casa aceea nu este “scumpa” daca o privesti raportat la afacere: o cumperi, stai in ea 3-5-10 ani, apoi o vinzi CU MAI MULT… Read more »

dam167
dam167
1 year ago

@Dan: Standardele de care zicea Cătălin mai sus sunt standarde de calitate, iar România are de-alea de n-o să ajungi să le citești pe toate – acele STAS-uri, adică standarde de stat, care apropo au fost adoptate și prin vestul Europei la un moment dat. De când cu euronormele sunt și mai multe standarde, armonizate la nivel european și valabile în EU. Multe dintre prevederile acestor standarde sunt incluse chiar în legislație și au caracter obligatoriu. Dacă ți se pare că meșterul îți ia casa la pilă nu înseamnă că nu sunt standarde, ci doar că nu se respectă, iar… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

@catalin: Da, am inteles, singura combinatie e speculatia pe termen scurt. Nu, nu ai inteles. Pe langa subiect, speculatia pe termen lung e cea mai profitabila “combinatzie”. In cazul caselor eu vorbeam de alta mentalitate, cea americana, pe care tot incerc sa ti-o explic si tu tot nu o intelegi. Ideea este ca lucrurile se schimba; daca vrei cariera, cam trebuie sa te muti cu jobul dintr-o parte in alta. Te muti intr-un oras, stai 3-5-10 ani, depinde, apoi o stergi in altul pana la “penzie”. Si atunci cumperi casele in regimul asta: sa te folosesti de ele, nu in… Read more »

dam167
dam167
1 year ago

@Dan: STAS e un acronim și face parte din denumirea documentelor tehnice. Sunt multe pentru că acoperă multe domenii, infrastructura nu înseamnă numai case, de exemplu. Sunt norme pentru proiectare, execuție și așa mai departe și să știi că sunt foarte bune și clare, doar că nu s-au mai actualizat. Au fost preluate în Germania prin anii 80-90 (parcă) fix din motivul ăsta și sunt mult mai clare, mai simple și mai bine structurate decât standardele actuale din EU (EN) – e drept, astea europene sunt mai complexe. În România proiectarea a fost la un moment dat tipizată, iar proiectele… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

@dam167 Au fost preluate în Germania prin anii 80-90 corect, am gresit. STAS = STAndard de Stat. https://dexonline.ro/definitie/stas corect inca o data, tot ce avem ca tehnologie a fost preluat de la germani. Toate standardele intalnite de minte in facultate cat si imediat dupa aceea in locul de munca erau de fapt copieri ale DIN-ului german. Indiferent ca era profil electic sau mecanic. Erau termeni tradus fortat, incepand de la surub (Scraube) pana la ultima generatie de raft Logimat. Doar recent, extraordinar de recent, gen 2 decade recent, am inceput sa folosim termeni englezesti – din simplul motiv ca avem… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

Da, boss, aia inseamna sa fii sarak, sa depinzi in pula mea de jobul din orasul x,y,z – cariera pulii mele, te iau unii si te fac pachet unde au nevoie de tine , #catiganiicucortu – e bine asa? Am inteles paradigma? #navetidecat boss. ma pula tu esti un roman ce locuieste in UK si lucreaza pentru Danemarca si care probabil a facut 3-4 tari pana acum. Vrei sa prinzi “radacini” dar, stii, sa stai in Anglea pentru copii, sa faca ei scoala acolo, dar sa prinzi si radicini in Oltenia la tara in acelasi timp. Da, am inteles toti… Read more »

0040
0040
1 year ago

@dan: ai plecat cu diversity visa, sau cu ce?

Dan
Dan
1 year ago

QFORT, fac termopane, dupa model german – fabrica la Pielesti. Am anteles, deci e vorba de o firma nemteasca sau patron neamt ce a venit si si-a deschis punct de sclavie in colonie. ma pula o firma din Romania nu inseamna ca e firma romaneasca. termopane pasive Sfinte Sisoie, romanache inventeaza termpoane pasive si termpane active. Care o fi diferenta intre ele si un geam dublu nu vom stii niciodata, dar brosura arata bine. Cazurile in care nu se copiaza si nu se executa corect sunt tot alea de saraki boss. Scurtaturi si lasa ca facem un pic altfel, ca… Read more »

0040
0040
1 year ago

Wow, ai avut bulan… 1 in 50.000… Thx.

Tocmai vazui ca acum o luna s-a incheiat fereastra de aplicare pt…. 2024.

ivan ilici
ivan ilici
1 year ago

@Dan Probabil ca iti este lene sa cauti un pic, dar te ajut eu in privinta existentei unor norme legate de constructii si instalatii: https://www.mdlpa.ro/pages/reglementaritehnice Ele exista si se si aplica de foarte multe ori. Iti spunea si gazda noastra ca sunt situatii de #sarakie cand se trece peste ele. Socotesti ca alea-s facute pentru a fi intelese de absolut toti cei care vor sa-si construiasca ceva? Asa ceva nu exista nicaieri in lume dintr-un motiv foarte simplu: nu toti au invatat suficient pentru a intelege. Daca ii dau unuia cu patru clase sa citeasca ce scrie acolo, nu pricepe… Read more »

Anonim
Anonim
1 year ago

Mai departe nu intelegi nimic, pentru ca nu poti avea un ghid de tipul “se sapa fundatia la 50cm adancime ” pentru chestiuni care se studiaza 4 ani de facultate x mai multe profesii si pentru care detaliile tehnice se calculeaza, nu se copiaza dintr-un ghid. Si ca sa nu mai lungesti inutil discutia in directia asta, uite si un un exemplu concret: seful meu a vrut sa-si faca casa intr-un oras resedinta de judet…a vorbit frumos cu arhitectul despre ce ar vrea, toate bune si frumoase pana au venit rezultatele geologice: pamantul nu e ok, trebuie sa sape >2… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

@ivan i norme legate de constructii si instalatii: https://www.mdlpa.ro/pages/reglementaritehnice Prietene, la prima vedere asta arata bine, zau de nu, e fix ce imi imaginam in minte. Doar ca exista o mica problema cu el: nu e un ghid adevarat, din ala care sa te ajute, este doar un portal spre norme, este o lista de norme, ceea ce sunt extraordinar de stufoase si libidinoase si, care, teoretic, nu te ajuta. Or, un ghid, este definitia unei cartulii rezumat unde gasesti informatiile de care ai nevoie fara socoteli si aiureli pe langa subiect, intr-un format cat de scurt si ergonomic cu… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

@Catalinx: nu mai stau sa citesc pentru ca vorbesti aiurea, e timpul sa incheiem discutia. Poza mi-a sarit in ochi si atat, si din cate vad din ea, un om s-a urcat cu scara pe acoperis si a cazut prin acoperis si prin tavan. E acelasi lucru ce se poate intampla la casele romanesti daca umbli pe tigla si se rupe leatul. Iar in pod nu umbli pe scanduri, ca umbli pe grinzi, tocmai din acest motiv, sa nu cazi inauntru. Dar, cine stie, in halucinatiile romanilor poate ca ei vor construi case cu poduri si acoperisuri sa tina la… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

@Catalin: am inceput sa citesc pentru 1) ma amuza foarte, foarte tare ce ai scris si 2) am o gramada de timp liber la lucru. O sa iti raspund, doar sa nu iei de serios ce zic, ca am renuntat sa mai vorbesc serios (deh! am incercat), doar incerc sa fac niste glumitze sa ne mai destindem. De fapt, inca deschis 2 taburi si le-am pus unul langa celalalt ca sa pot comenta mai bine. QFORT = Casa Noastra S.R.L. Qfort nu este un SRL, n-are cum sa dea cu egal. Trebuie sa faci ori un cast ori daca e… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

Nu mai e funny chestia cu sarakie in loc de SARACIE. ٩◔‿◔۶ Discutia e complexa si subiectiva. Fiecare blameaza altceva. Vorba poetului : eu imi apar saracia si nevoile… De exemplu si eu m-am gandit la casa mobila dar din considerente climatice si de siguranta zonala. Daca vom apuca vremurile de exod, mai bine iti iei”caruta” si te relochezi. Chestia din 2015 cu valurile ale spre DE, cu mersul prin gradinile oamenilor si umblatul/furatul din case a fost naspa. La un moment dat dusesera intr-un sat din DE 500 de refugiati musulmani. Satul avea 250 de locuitori crestini ! Deci… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

@Cataline dar nu imi publici comentariile?

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Mă scuzați, din lipsă de personal avem serviciul de aprobare comentarii cu întreruperi cât conduc eu prin Europa.
Le-am aprobat acum. Pe telefon nu îmi arată mereu când sunt comentarii în aprobare.

Dan
Dan
1 year ago

Le-am aprobat Multumesc! @Mad Deci bastinasi nu mai aveau nici o sansa. Tu poate vezi lucrurile cum trebuie vazute si cum le vad eu; dar nu fa greseala sa crezi ca toti sunt ca noi. In anii 2000 America era alba; nu mai poti sa spui la fel acum. In 2-3 decade se pot schimba tari complet. Azi salvezi 2-3 maidanezi si maine umbla haita in cartier si-l sfasie pe Ionut, copilul de 6 anisori. Si nimeni nu poate estima lucrurile; toti inteleg numai cand e prea tarziu. Casa de 200 de ani a lui Catalin in 2-3 ani statul… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Acesta este deținut de Ștefan Cherciu în proporție de 100%. Interesant. Un alt neamt. “casa pasiva” este un buzzword fara nicio semnificatie folosit pe piata capitalista Poate la voi in U.S. . In europa exista standarde si un institut “Passive House Institute” – care iti certifica constructia, la cerere, pentru a proba “buzzword”-ul https://passivehouse.com/ Se refera la capacitatea casei de a retine caldura si la acumula caldura de la soare astfel incat de-a lungul anului sa aiba consum energetic net 0, sau foarte aproape de 0. De aici deriva niste standarde inalte de izolatie, de ventilatie cu recuperare de caldura… Read more »