Japca la combustibil pe autostrada

De ceva vreme nu prea mă uit la detalii din astea , gen să bag motorină în oraș, ci nu pe autostradă.

Nu că prefer motorina mai scumpă celei mai ieftine, deși e adevărat, în România am alimentez de regulă cu cea mai scumpă care este, că am observat eu că e mai bine așa.

Ci că se întâmplă că vrem la baie și preferăm o baie curată, uneia murdară, sau oricum, baie, gen să fie. Se întâmplă să vrem o cafea bună și nu mai opresc încă o dată la o benzinărie de pe autostradă pentru cafeaua aia bună, sau ceva de mâncare, sau, pe principiul, e în drum, opresc o dată aici , nu mă mai duc până la pula mea să alimentez acolo cu 5 cenți pe litru și să mă întorc iar la drum și după aia să opresc pe autostradă doar să mă piș, iar când am nevoie să alimentez iar să caut un oraș. Să. Nu mai sunt atât de sărac. A fost o vreme.

Când am plecat în UK cu rabla , n-a mai fost cazul să pun motorină din aia bună, că am prins prin Austria și 2.5 Euro pe litru FMM. AIA IEFTINĂ. De aia am băgat. Când m-am întors înapoi era în Franța 2.2 Eur/ litru aia scumpă de la Total, Diesel Excelium, și de aia am băgat.

Știam că era undeva între 5 și 20 de cenți diferență pe litru, între oraș și autostradă. În UK chiar m-am enervat o dată și n-am băgat de pe autostradă din cauza asta. Sigur, 20 de cenți poate fi ”mult”. 10 Eur, lire la plin. E ceva. Dar merge. Pe unde a trecut mia trece și suta, e o vorbă Românească. Ce mai e 10 euro azi.

Până când , într-o zi cu chiciură , frig și morții mă-sii, ieșeam din Strasbourg și mergeam pe undeva prin Baden-Wurtemberg cu rezervorul proaspăt sub jumătate. Soția plănuia un prânz romantic la ceva autogrill prin Germanistan și nici mie nu-mi părea o idee proastă să mai mănânc o dată un currywurst ca pe vremurile bune.

Dar la ieșire din oraș îmi sare în ochi un peco Aral cu prețuri gen 1.81 EUR/ litru motorina. Aia ieftină, dar orișicât.

Ca un dobitoc, întreb doamna ce părere are să oprim la benzinăria aia, în loc să trag dreapta brutal și să răstorn mașina.

Că e urât, că cred că nici nu are ceva mâncare, că e o idee foarte proastă. Iar eu ascult și doar după ce trec îmi dau seama că a fost un șir scurt de idei foarte proaste dar clare și o cert, că ce pula mea, ea e de vină.

Iar această politețe nenecesară m-a costat mai incolo pisti 50 de eurocenți pe litru că era peste 2.20 EUR/ litru motorina aia ieftină peste tot pe autostradă în drum. Și am oprit la unii care aveau și autogrill , pungașii de la Shell și m-au scărpinat de 2.35 EUR/ litru, motorina aia proastă cale vreo 52 de litri – atâta a intrat în rezervorul de 72. Undeva peste 120 de Euro. Nu mult, o japcă de doar 26 de EUR , un milion și două sute de mii, cum ar veni.
Aia e, pățăști.

Nu e bai, am zis că bag la Nurnberg din oraș, dar GPS-ul, futu-l în bot,nu m-a trecut pe lângă nicio benzinărie din oraș și și-acolo tot pe autostradă am oprit spre Cehia, încă vreun milion și ceva penalizare și tot așa până în Slovacia unde am oprit la un OMV ( muie Austria, dar dormeam la volan fără o cafea și-o pauză) și am băgat aproape la preț de România.

Ciudată treabă, că în România, diferențele de preț sunt atât de mici – pentru mine – că nici nu mă uit la faze din astea, opresc unde vreau și alimentez.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments