Să învățăm să fim săraci, cu Hotnews

Un articol care pretinde că face o comparație între costurile produse de vizitele oficiale a doi președinți din două state. Pretinde, pentru ca altfel, doar vrea să ne spună că Iohannis cheltuiește prea mult pe protocoale. E cam aceeași situație cu presa negativă împotriva domișoarei de la ICR din Londra.

Ni se prezintă un model Maia Sandu care a cheltuit 25,000 de euro pe 19 vizite în străinatate.

Bă, mă leși?

Înțeleg că suntem pe modestie, că doamna Sandu merge cu low costul – nu critic, după buget, coane Fănică, nici nu-s multe curse la Chișinău, iar un avion prezidențial e scump. Dar 25,000 de euro? Mai dă-o în pula goală, că eu când lucrez în deplasare se mai întâmplă că am cost mai mare de circa 1000 de euro pe deplasare și nu am echipă de protocol după mine.

Și mai e și altă chestie. La ce te ajută să fii sărac? Vizitele in strainătate au nevoie de imagine, au bugete pentru imagine, mă rog, în mod normal. Știe cineva de Moldova din țările unde merge doamna președinte? Probabil cel mai apropiat partener e România, cu care au contracte de gaz, curent în perioada asta și ai cărei politicieni fac lobby peste tot pentru intrarea Moldovei în UE – nu zic că e rău, zic că e așa cum e, doar vizitele doamnei Sandu nu-s prea de impact așa.

Presupun că are legături mai bune de amiciție cu diverși președinți că unele date de călătorie sunt un pic amuzante.

 De exemplu, în septembrie, ea a călătorit la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York cu avionul omologului său polonez, Andrzej Duda împreună cu liderul Estoniei Alar Karis şi generalul NATO Jens Stoltenberg.

Iar în noiembrie, după Summet-ul Francofoniei, organizat în Tunisia, președintele Maia Sandu împreună cu ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu și cu președintele francez Emmanuel Macron, au plecat cu avionul prezidențial al acestuia, în Franța, unde a avut loc o Conferință de sprijin a Republicii Moldova.

Din OrheiTV.md

Adică e mai ieftin să faci autostopul, cum ar veni. Hai, plm. Tot respectul pentru Maia Sandu, se descurcă cum poate, dar nu e în folosul nimănui să te mândrești cu sărăcia, că acolo unde contează nu te bagă nimeni în seamă dacă stai pe miloagă, ci intri la ”păi nu ți-am dat? Acuma mai taci și tu un pic să împărțim între noi chestiile ăstea care contează, că poate te tăiem de la porția de pomană”.

7 Replies to “Să învățăm să fim săraci, cu Hotnews”

 1. Deci vorbim de 1300 eur per vizita vs 150k.

  Cam mare diferenta. Ma intreb cat or cheltui altii :))).

  Ideea e ca nu impresionezi pe nimeni cu ce vii tu pana acolo. Oamenii aia stiu ce carti au in maneca si nu stiu cat impresionezi cu o cheltuiala mai mare. Ca tot nu te ridici la nivelul lor.

  Vizitele externe sunt sa iti faci contacte si sa generezi presa. Din ambele puncte de vedere, bravo pt ea. Cu siguranta are niste contacte acolo de au calatorit asa si a generat si presa pozitiva, si ca bani, si ca poluare, si ca ce vrei.

  Mna, nu face moldova o superputere, lucram cu ce avem.

 2. stop joc!
  ca acolo e vorba doar de extern..

  pai Joha e navetist de weekend la Sibiu.. ia fa un calcul cât ne costa toată distracția asta. ca vorbim de unul care merge full de echipaje de politie, SPP-isti..

  când faci socoteala cât ne costă și ce a făcut în astea doua mandate 🙄

 3. Cam mare diferenta. Ma intreb cat or cheltui altii :))).

  Asta e o intrebare pertinenta.

  Ideea e ca nu impresionezi pe nimeni cu ce vii tu pana acolo. Oamenii aia stiu ce carti au in maneca si nu stiu cat impresionezi cu o cheltuiala mai mare. Ca tot nu te ridici la nivelul lor.

  Gresesti. Tu esti liderul unui popor. In principiu ar trebui sa ai ceva autoritate si sa reprezinti ceva. Nu vorbesc de aspecte exagerate de mare pompa. Dar daca tu te prezinti ponosit, nu poti sa cari niste experti dupa tine care sa te ajute in niste chestiuni, nu poti sa antrenezi niste mecanisme de PR, care contrar credintei populare costa bani, nu merge musai pe am zis eu asa si gata , toata lumea e cu ochii la mine, nu faci mare lucru. Acuma doamna Sandu poate stie sa se prezinte mai bine, poate compenseaza o parte din lipsurile materiale prin skillsetul dumneaei. Pana la un nivel merge, ca il suni pe Macron, sau pe Duda si le zambesti frumos, sau ii lustruiesti un pic la telefon sa-ti imprumute si tie un avion, merge, dar exista limitari.

  Ca unii oameni fac chestii pe șarm și bună purtare, alții sunt hămesiți și se mișcă doar dacă îi hrănești, iar asta intră în zona de presă internaționala, analiști politici cu sau fără ghilimele, oameni sus puși în diferite locuri.

  Nu ajungi peste tot cu miloaga și poate la o țară mică merge mai bine dacât la una mai mare.

  Acuma asta cu presă pozitivă că bani și poluare – uită-te și tu unde e presa pozitivă. În Moldova și România – adică local. Asta are miros demagogic. Dacă faci vizite în străinătate ai nevoie de presă pozitivă acolo.
  Uită-te unde au scris presă pozitivă pe treaba asta, că inclusiv în limba engleză eu am găsit în România, Moldova și…. India.
  https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/meet-maia-sandu-president-of-moldova-who-flies-in-economy-class-has-4-sandwich-for-lunch/articleshow/91631377.cms

  Si nu vreau să fiu înțeles greșit, că nu o spun s-o critic pe Maia Sandu, că cred că e un președinte mai bun decât Iohannis și e mare lucru că moldovenii cumva i-au permis accesul și au votat-o președinte, România nu prea a avut pe nimeni măcar similar de competent și bineintenționat din 1990 încoace.

  Spun doar că modul în care se scrie presă în România cu privire la importanța imaginii și protocolului e păgubos.

  Nici n-aș spune că justific cheltuielile lui Iohannnis cu deplasările, ci că retorica / aka năduful e îndreptat înspre, ia uite cheltuie banii poporului, alții fac mai ieftin.
  Fac, mai exact ce?

 4. Asta cu ‘face mai exact ce anume?’ poti sa i-o adresezi si lui johannis, inmultit cam cu 100 si ceva, cat a iesit asta mai scump pe deplasare. Ca nu e ca si cum a venit ala inapoi cu nu stiu ce victorii diplomatice, nu? Ca nu la oradea sau la arad au desfiintat aia vamile la 1.

 5. Băi, aici e corect și cam așa se pune problema. Nu te apuci să dai model săracul satului. Poți eventual să faci o comparație – uite, tanti cu numai 25,000 de euro a reușit A,B,C,D pentru țara ei. Prea mari realizări și transformări nu a reușit nici Moldova, dar în starea de fapt curentă simplul fapt că reușește să balanseze situația să nu intre rușii și peste moldoveni , că la armata ălora sunt ca și luați peste noapte, e ceva. La ce populație e în țara aia, în situații ca asta și să ii ții uniți pe aia e o provocare.

  În comparație, da , cam vedem toți că Iohannis a cheltuit banii degeaba, adică politica lui externă suge puli de cai morți, un pic mai atent au reacționat austriecii când au auzit discuții de la statele celelalte și reacția populației decât orice a negociat Iohannis politic ( efectiv nimic ).

  Iar asta e o problemă și cam așa scrii un articol. Bă, pulă, ai avut la dispoziție de peste 100 de ori mai mult decât Moldova pentru deplasări și vizite în străinătate și ai supt pula de toți banii, că rezultate nu ai. Stai dreacu’ acasă mai bine.

 6. Eu nu cred in politica asta externa bazata pe reprezentare. Adica merge iohannis acolo zambitor, cu un mega costum, un avion rapid, sarm bla bla si ii convinge sa intram in schengen.

  Da, le iese la unii o sclipire de geniu cateodata, dar 99% din cazuri e rutina. Te duci, dai mana, smile and wave. Adica te duci sa fii prezent si sa nu te faci de ras, sa apari in poze si mna, deciziile se iau pe alte criterii, nu sarmul tau personal.

  Tocmai asta e si ideea, ca daca tot zambesti si dai mana, barem sa o faci cat mai ieftin.

 7. Te duci, dai mana, smile and wave. Adica te duci sa fii prezent si sa nu te faci de ras, sa apari in poze si mna, deciziile se iau pe alte criterii, nu sarmul tau personal.

  Ai definit politica pentru si cu pioni. Standard la romani – gata am ajuns pe functia asta, unde e capsatorul sa ma prind bine de scaunul asta, munca e formalitati si ne acoperim in hartii.

  Politica externa e despre altceva, acuma ca tu il vezi pe Iohannis cu paltonul pe braț, na .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.