Cozonac cu Guda, pentru cine nu-și permite pâine

Iar visează nenea ăsta sfaturi financiare – mă întreb ce fumează. Evident, nu țigări că economisește.

Îl urmăresc pe nene că îmi plac inepțiile dumnealui.

Nu-i contest matematica sumară cu privire la rezultatele ipotezei propuse, doar realismul.

Pe de o parte se lamentează că o treime din români fumează și că dacă ar economisi o țigară pe săptămână în 30 de ani ar strânge 100k Euro ( cu care probabil s-ar șterge la cur ) , că ar intra în top 5% români, pe de alta, ne expune cum daca economisești 25% din venituri și investești anual cu randament 8% trăiești din randament.

Și aserțiunea e că oricine poate face asta. Ce cred eu că ar trebui aprofundat aici nu este ipoteza, pe aia o putem lua ca pe o axiomă, ci cum să facă oricine să economisească 25% din venituri și să o mai facă și cu randament consistent de 8%.

Într-o țară unde îți ia statul impozit pe munca 43%?

După aia vine întrebarea cum să facă oricine să investească cu 8% randament. Se leagă de faptul că cei mai mulți români caută investiții speculative și nu merge așa. Nu merge nicicum. Eu nu sunt din ăla, nu caut investiții speculative. Nici nu ajung la 8%. Visează că inflația în România e 3% și pula mea. Bă, taică!

Inflația în România a fost de 16% , cu randamente de 8% sugi pula. Aia care caută randamente se peste 10% nu sunt speculatori, nici măcar nu acoperă inflația. Nu e bai, că sunt destui care au randamente investiționale negative ( mă includ ) datorită supracapitalizarii și supraevaluării burselor ( nu BVB) in ultimii ani.

La 16% inflație ți s-au dus pulii economiile alea pe care vrea Guda să le investești , ești faliment.

Anterior, au fost ani de inflație 5 și 8% in România , nu 2-3.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
1 year ago

“o treime din români fumează” –> sa te lasi de fumat e intotdeauna o idee foarte buna. Parerea mea: o solutie ar fi ETF-urile la care dividentele se reinvestesc in unitati de fond (un fel de dobanda cu acumulare). Nu ajungi fix la sumele trecute de el in articol, dar tot e ceva…. Mai bine decat nimic. 100k euro intotdeauna vor fi niste bani. Nu o sa iti iei casa cu 6 camere ca acum 20 de ani, dar tot iti mai ramane de un apartament cu 4 camere, in zilele noastre. Niciodata 100k euro nu o sa ajunga bani… Read more »