Din nou cu grași. Nu e nimic rau.Lifestyle

Axioma: Nu e nimic rau în a fi gras. Poate fi nesanatos, in diferite conditii si alte chestii , dar nu rau. Dar e prostesc sa te superi pe alții ca ești tu gras.

Serios, citesc  diferite dubiosenii și cum apare un gras,  un slab  și o discuție despre calorii cum societatea se polarizeaza după cum urmează:

– Sunt aia care urla ca vai e urat și e nesănătos și ca trebuie sa mănânci paie și dukan ( tot aduc vorba de asta și habar nu am ce e și nici nu ma interesează indeajuns cat sa citesc) și pule belite, dar degresate.
-Sunt aia care spun ca fără sport nu se poate sa slăbești și ca sportul e baza și ca dacă faci sport poți sa mănânci oricât. Și ăstora vreau sa le mai spun odată ca ma-sa e proasta de da în gropi. Gen, (din nou)  sportul e bun, dar e pentru altceva. 20 de minute de alergat pe banda te scapă de 200-400 de calorii,  în funcție de mai multi factori. 7000 –
atât are un kil de șuncă, retardaților. Sigur ca poți sa alergi 1 ora,  doua, semimaraton, maraton, dublu-maraton. Zilnic. Gen, hai sa fim toți hamsteri ca e cool sa alergam pe o chestie care se învârte sub noi. Sa-mi bag pula, câteodată cred ca oamenii sunt mai prosti ca animalele.
Din același trend: Toată lumea are timp de sala, minim 2 ore pe zi,  nu exista sa nu ai timp, dacă vrei îți faci, este ca sa ai grija de tine, cine nu merge la sala ma-sa e curva ca,  nu-i asa,  de ce nu ai pierde 60 de ore pe luna =2.5 zile cu tot cu nopti făcând un lucru anost a cărui singura utilitate e sa pierzi calorii și sa tonifici mușchii. Nu îmi rupeti pula cu ce mișto e la sala sa tragi de fiare repetitiv,  sa dai din pedale pe o bicicleta care sta,  sa pula mea.
Da, mușchii lucrați pana la un anumit nivel arata mișto, da, celulita pe buci și pe bulane la femei e la fel de atrăgătoare precum colacele Michelin de pe burțile barbatilor, da tatele lungi la barbati nu sunt la fel de mișto ca la femei,  iar bărbia dubla e nașpa la ambele sexe. Dar soluția asta nu e universala ba babuinilor!
-Apoi aia cu:  orice cura de slăbire e nesănătoasă pentru organism și oricum după aia te îngrași.  Ăștia sunt cei mai prosti. Pentru ca în mintea lor cura de slăbit e o chestie care te duce la -15 kg,  după care cumva miraculos ar trebui sa ramai acolo, iar dacă te îngrași pentru ca revii la stilul de viata de care nu te poți despărți dieta e de vina și mai bine nu te mai chinui. Si-asa ai glanda. Aia slabi de fapt au metabolismul accelerat, ei nu fac nimic special sa fie slabi. Și foarte posibil sa fie adevărat în unele cazuri. Stilul de viata al unora nu impune nimic special pentru a-si păstra greutatea.
– Apoi sunt aia cu: eu vreau da’ nu pot,  eu ma îngraș de la aer, acumulez apa ca o cămilă,  eu sunt un handicapat nu va luați de mine. Ca se știe ca aerul e plin de metale grele și ca țesutul adipos retine apa mai ales în prezenta sării,  idioților. 

-Singurii pe care ii inteleg , ii respect si ii sustin sunt aia care urla cu gura pana la urechi: Ba eu nu vreau sa tin dieta, sa mananc putin, sa  fac ce fac alti oameni ca sa slabeasca! Mancarea e prea buna si vreau sa ma bucur de ea! Gen , aia care traiesc sa manance si se bucura de asta, gen , pana crapa. Respect oamenii care-si asuma viata pe cre o duc.

Da, da , chiar si pe grasele care recunosc ca le place mai mult sa suga carnati unsurosi, decat pule. Si ca atunci cand sug pula se gandesc la carnati si nu invers, cum cred  barbatii. Chiar daca imi provoaca o stare de sila, le respect.

Pentru cu vad nicio problema, conceptual vorbind, în a fi gras dacă poți trăi cu consecințele.
Poți, din partea mea sa ai 150 de kile în viu dacă te poți împaca cu ideea ca îți curge maioneza prin vene și ca în curând arterele coronare vor crapa și la fel și tu.
Ce,  toată lumea trebuie sa trăiască 75 de ani? Ete pula! 75 e o medie (in Romania) .Unii tre’ sa moara la 40 ca sa poata alții trăi liniștiți pana la 90 fără sa crească media. Ca dacă creste media trebuie sa creștem din nou vârsta de pensionare. Asa ca din partea mea, va fac cinste cu doi triplu cheesburgeri cu maioneza.

E absolut ok sa fii gras dacă nu îți pasa ca puți și ai sa puți tot timpul, chiar și mort in frigiderul de la morga. Iar ca sa nu puți trebuie sa faci iarna doua dușuri pe zi,  iar vara 4,  nu 1 și doua,  ca aia slabi care nici nu transpira pana la 30 de grade și nu știi de ce.

Am o problema cu aia care se supăra când le spun ca sunt grași,  de parca sunt vinovat cu ceva.
Prietene, ești gras, dacă te deranjează fa ceva în sensul asta, nu-mi rupe mie pula ca-s nesimțit. Ca știu ca sunt, dar nu îmi pasa. Pe mine nu ma deranjează, momentan, ca nu am pula de 18 centimetri (gata, s-au dus dracu’ chiar toate șansele sa combin vreo alta femeie în viața asta, noroc ca am apucat de m-am insurat ),  iar dacă ma va deranja am sa fac ceva în sensul asta.  Injectii, transplant, proteza,  ce s-o găsi.
Nu, faptul ca mi-am luat SUV nu schimba nimic, cum nu schimba hainele negre, fără forma, nimic pentru aia grași. Sigur, le ascund șuncile,  dar tot grași sunt.

Da’ vezi mata? Dacă ești un gras cu pula de 25 de centimetri si-mi zici ca o am mica,  eu nu ma supăr, e ok, ma descurc și asa, momentan.  Tu de ce te superi ca îți spune lumea ca ești gras?

Sau ca nevasta-ta prefera sa îți spună ca o doare capul decât sa o doară oasele pe urma?
Sau ca barbatu-tau prefera sa stea mai mult la munca decât sa futa o roata de cașcaval împuțită?

Sau ca în avion se așază toți pe diagonala opusa pentru echilibru? Sunt chestii normale,  fiecare încearcă o viata mai buna pentru el.

Iar dacă vreți sa slăbiți și mergeți la un nutritionist nu mergeți la unu’ gras. Serios. Am vazut-o și pe asta. Gen, mai bine ma ascultați pe mine care nu am nicio certificare în domeniu și e oarecum posibil sa dați colțul dacă faceți ce zic eu, dar măcar dacă te uiți la mine în anotimpul potrivit te motivează faptul ca bah,  soluția ăstuia a funcționat măcar pentru o persoana.

Și crede-mă eu folosesc tot felul de masuri drastice când ma apuca frica de cântar, pentru ca dacă nu ai probleme digestive serioase,consider ca  dacă nu mănânci cu zilele nu mori, sau dacă mănânci foarte puțin. Nu , nu faci  ulcer pentru ca nu mananci si ca “roade stomacu’ in gol “, cum ti-a spus ție ma-ta cand erai mic.
Sigur, nu îmi asum nicio responsabilitate dacă voi mierliți,  dar ideea de bază e ca omul pentru a supraviețui are nevoie în mare ( ca sa nu îmi rupeti pula ca mai sunt și alte chestii,  ca știu) de energie (calorii),  apa, vitamine, minerale și anumiți compuși proteici.
După părerea mea, care nu-s medic,  nici nutriționist, în ordinea asta.

Dacă ești gras ai calorii în plus stocate în grăsimi din belșug. Sigur, ele se ard mai greu asa. Sigur, creierul devine ușor dependent de zaharuri, care se ard repede și urla la tine gen “vreau energie ACUM “, iar dacă amâni un pic momentul, sau ai un consum de energie care sa te ducă la un nivel de epuizare mai ridicat decât de obicei,  creierul tău prevăzător, va striga și mai tare “AM ZIS ACUUUM!” și va accelera digestia a tot ce ai în stomac.
Și se vor genera și niște sucuri digestive ușor acidulate care sa îți creeze starea aia de foame și monștri în stomac și animalul din tine va urla “Baga,baga! Da-i acum ca cine știe când mai mănânci! Așa, ia cu pâine. Multa pâine d-aia pufoasa. Pansament pentru stomacul îndurerat.  Fii fără grijă, că tocmai ai băgat 2 ore de sala. Poți sa mănânci orice,  oricât.

În ceea ce ma privește, dacă bagi un pic de ceva acolo în stomac cât sa nu uite cum e sa digere, preferabil ceva fibre și proteine,  cat sa nu te constipi, poți sa o ții langa așa cu lunile.  Bine, pana slăbești, ca pe urma ai nevoie de energie și dacă n-ai șunci consumi din ce-a mai rămas din tine.

Dar în afara de puținul pe care îl mănânci mai ai nevoie sa te hidratezi. Dacă ți-a spus cineva sa bei mai putina apă că se retine în organism și faci celulită, e prost de bubuie.

Apa e reținută de țesutul adipos. El e problema, nu apa, în sine. În plus,  pentru arderi ai nevoie, în afara de oxigenul liber, și de apa.

Ca să cari afară deșeurile,  iar ai nevoie de apă. Principiul canalizării.

Da, mai ai nevoie și de vitamine. Care se gasesc la borcane si le poti lua fara sa adaugi calorii. Sigur, pe ele scrie că nu se recomandă să inlocuiești mesele cu vitamine, că nu vrea nimeni să își asume moartea domnului Lăzărescu. În plus , proști sunt multi și din cei anorexici , care ar ține-o așa cu anii. Noroc că n-apucă să trăiască ani.

Ești îngrijorat că vitaminele la borcan  sunt chimicale, nu sunt naturale și ai prefera sa le iei din alimentație?
Foarte bine, dar vreau să te întreb niște chestii :
– Mănânci pateu, margarină, salată de icre, mezeluri, dulciuri rafinate la micul dejun, sau în cursul zilei?
– Bei cafea 3 în 1, în general d-aia instant?
– Bei sucuri aditivate? Cola? Ceva?
– Mănânci semipreparate care au în general conservanți?

-Fumezi? Bagi alcool, haș, sau coca?

Dacă da, încetează sa mai sugi pula despre vitaminele care-s nașpa că nu sunt naturale. Corpul tău reacționează mai bine la vitamine decât la alte chestii pe care le bagi în tine pentru gust, pentru miros, pentru starea de fapt, sau pentru că sunt ieftine.

Eu m-am gândit la o chestie și, ca un zgârcit ce sunt, aveam falsa impresie de origine americana că trebuie mult și ieftin.

Gen 2 cefe, 10 beri cu mălai, 2 sticle de vin Babanu,  ca e ieftin și bun, Grupa mare Alexandion 3 stele, whisky d-ăl mai Red Label care este, shaorma cu de toate și extra topping de cartofi prăjiți.

Iar apoi am realizat ca chestiile astea au o alta utilitate sociala. Mâncarea hipercalorica e pentru oameni cu necesitate energetică mare și buget limitat și e ok sa existe.

Ca dacă muncesc pe șantier nu durează mult pana dau ortul dacă iau cina  dintr-o  roșie,  o cafea și o madelină.

Altfel, pentru mine, 1 kil de vin pe săptămână, de 3 Eur, poate sa fie lejer  1 la o luna de 12 Eur ( sau mai mult – mai mult de o luna ).  1 sticla de whisky de 15 Eur pe luna,  poate sa fie  una de coniac de 45-60 la 4-6 luni.
Shaorma poate sa fie fără cartofi prăjiți.
Mâncarea dacă nu e sandwich ( uneori mai e nevoie și de astea),  poate sa fie și fără pâine. Cartofii poți sa ii vezi și la alții în farfurie dacă îți plac atât de tare și le simți lipsa.
Cola poate sa fie și fără zahar, chiar și energizantele. Sigur îndulcitorii sintetici îți fac rău. Serios?  Mai rău ca o tigaie de cartofi,  prăjită în uleiul de săptămâna trecută,  mâncați cu ketchup sau maioneza, dreși cu cola cu zahar, sa nu sufere ficatul și pancreasul de la indulcitori sintetici?

Gata,ca plec sa joc fotbal ca mancai cam mult la pranz 😛 .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments