Abia acuma ne lovește prețul energiei direct la temelie

Ați văzut sau n-ati văzut știri cu magazinele din UK cam goale de legume și fructe.

Încă suntem la schema cu umplem tot spațiul cu alea 3 produse pe care le-avem, să nu pară că e magazinul gol, știi ce zic? Rău când nu or mai fi nici alea. Dar macar avem portocale și banane. Unde am mai auzit eu asta…

Am dat-o pe după coteț, că suntem #reziști, că plătim oricât prețul gazului numai să scăpăm de Rusia, unii ați dat căldura mai micănu la mine, la mine am dat factura mai mare, așa la vreo 600 de lire pe lună din buzunar, cu tot cu ajutorul ăla de la stat.

Dar între timp alții nu au avut de ales și au dat căldura mai mică. Aia care produc legume și fructe iarna, de mâncam noi de toate de zici că era iunie în orice lună.

S-a dus și prima oară de când am crescut am revăzut rafturile din magazine care arată ca in comunism. Era să zic că arată cum râdeam de ruși că arată ale lor că nu mai au voie să importe chestii. Dar nu, că aia cred că au mâncare, altele sunt problemele.

Nu mă vait, să ne înțelegem, eu sunt la categoria cine nu își permite pâine să mănânce cozonac.

Nu se găsesc ingrediente la magazin, asta e , ce să faci, mănânc la restaurant.

Nu e mult, 180 de lire 4 persoane , 2 adulți și doi copii, dar asta e, ce să faci, la toți ni-i greu.

Ca să rup sarcasmul ăsta este cred că cel mai scump restaurant din oraș, in general preturile sunt mai mici, dar am fost acum un an 5 persoane și nota a fost 120 de lire.

Eu încă o țin pe aia p-a mea. Muie gaz rusesc, muie petrol rusesc. Dar sunt două spețe aici.

Una e că sunt niste unii care profită, că deja nu mai plătim costul de oportunitate al gazului rusesc ci specula unor giganți.

A doua e că e de înțeles că nu toată lumea își permite, că nu am auzit să fi crescut și salariile în ultimă perioadă, și nu o să mă mire dacă majoritatea o să aibă ușor altă părere decât mine, că e simplu să ai principiu cu burta plină, știi ce zic ?

E bine că vine primăvara.

Știi cum e, ăsta pare un promo, un fel de hai să gustăm un pic din viața în iarna nucleară înainte să vină aia adevărată.

4 Replies to “Abia acuma ne lovește prețul energiei direct la temelie”

 1. Habar n-am. Mai am destula rezidenta. Vad la anu’. Si nu mi-ar putea pasa mai putin.

 2. Pai nu știu dacă e legat de gaz, că numai în UK am auzit de problemele astea. Roșii și ardei și alte alea sunt destule la noi, evident turcești, iordaniene, spaniole sau olandeze, ca de obicei in perioada asta

 3. Roșii și ardei și alte alea sunt destule la noi, evident turcești, iordaniene, spaniole sau olandeze, ca de obicei in perioada asta

  Uite ca nu am fost, dar cred ca daca ma duc la magazinul de turcaleti si acolo gasesc. Banuiesc ca realizezi ca turcii si iordanienii nu au problema asta.
  Spaniolii si Olandezii mai au.
  Sunt cateva aspecte.
  1) Englejii nu prea mananca cacaturi din alea turcesti de care sunt in Romania pe toate rafturile – sau daca mananca eu nu stiu de unde le cumpara, ca nu le-am vazut la vanzare pe unde merg eu. Or fi in alte magazine ( Lidle, Aldi – nu stiu ).
  2) E posibil ca daca e ceva penurie spaniolii si portughejii sa prefere sa aprovizioneze piata europeana mai intai, ca ies mai bine la costurile cu exportul, hartogarii/ red tape. Cand sunt in exces trebuie sa exporte oriunde ca li se strica daca nu – intelegi ce zic ? Nu stiu sigur ca asa e, este partial o speculatie, dar uite.
  https://www.theguardian.com/business/2023/feb/22/problem-shortage-fresh-food-uk-supermarkets

  At this time of year, Britain relies on Spain, Morocco, Tunisia and Egypt for the bulk of salad imports. However, these crops have been affected by unusually cold weather last month, including intense night frosts, while tomato plants have also been damaged or killed by disease – in particular the tomato brown rugose virus.

  Meanwhile, Britain and other northern European countries – particularly the Netherlands which is a big vegetable producer – have reduced how many crops they have planted over the winter, after the Ukraine war sent bills soaring for the energy required to light and heat greenhouses and the cost of the fertiliser used on plants.

  Faced with higher costs for glasshouse crops, some retailers chose to rely more heavily this year on sourcing from Spain and north Africa, leaving them more vulnerable to the weather-triggered shortages.

  E mai special in UK decat in Europa, poti vedea acolo de ce.
  E o problema cu vremea, dar in general cand venea vremea rea – cum e, de exemplu acuma in UK, fermierii dadeau drumul la incalzire . Cand nu poti face asta e cam naspa, ca legumele nu stiu figuri din astea cu stati si voi in frig 2 saptamani si vedem pe urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.