Instagramă: Fujifilm X-T30

Țâne-țî-vă bine de internete că intră niște poze neprelucrate cam cât tot abonamentul. JPEG, măcar atât.

Nu contează unde sunt, vă prindeți voi din poze, dacă nu, ghinion, că eu vă spui doar mai încolo.

Altceva vreau să notez, dar mai întâi pozele.

După ce am declarat fără echivoc că DSLR-urile sug pula și mai bine pozezi cu telefonul, mi-am cumpărat un mirrorless, că așa sunt eu, pestriț la mațe. Și-am luat un SH de pe ebay, hotărât să dau 200 de lire ca să dovedesc lumii că ȘI mirrorless-urile sug pula. Așa sunt eu, n-am sponsori și scriu articole de hate pe banii mei.

Acestea fiind spuse , voiam un Fujifilm fără vreun motiv anume, ci că îmi place cum arată ăstea din inox, cu grip din ăla vechi, seamănă cu CMEHA-ul lui tata, cu care mi-am făcut copilăria.

Și mă uitam la X-T3 , că ăla e tatalor ( știu că au apărut X-T5, nu-mi rupeți pula , că iar o iau de la cap cu n-ai niciun motiv să cumperi, că n-au mai inovat nimic și nu mai terminăm), dar realitatea e că mă uitam după ceva și mai de buzunar.

Așa că l-am luat pe ăsta X-T30, cum ar veni varianta pentru amatori a susnumitului. E mai scurt decât telefonul, semnificativ. Cum se făceau primele aparate foto ( săpuniere) digitale pentru amatori. Cine zice că și ăsta e pentru amatori, îl banez direct.

Cu tot cu obiectivul pe care l-am cumpărat eu separat încape în buzunar la geacă fără probleme. Dacă mă chinui îl bag și la blugi, dar pare pula ireal de umflată și nu mă crede nimeni. Legat de care:

  1. NU îl cumperi cu obiectivul stock , sau „kit” cum se spune. Acela e un gunoi. Nici ăsta pe care l-am cumpărat eu nu e fantastic de performant, dar orișicât. E unul bun de săraki – am dat 170 de lire pe el.
  2. Dacă vrei aparat să-ți intre în buzunar trebuie să fii rezonabil. Dacă vrei obiectiv cu ”zoom” căcălău, gen să faci poză de la insecta de pe masă , până la negii omului de pe lună, o să îl cari cu roaba, nu în buzunar. În principiu, obiectivele cu distanță focală MICĂ, adică de făcut peisaje ( sau de fotografiat mare în garsoniere mici , sau ceva portrete – distorsioneaza un pic ) merg. Cele prime. Eu am unul de 27 mm și se văd pozele așa. Fix așa, nu zoom, nu nimic. Dacă vrei cu ceva zoom, merge ceva cu range mic. Un 16-55mm ( nu ăla stock!), un 10-24mm, pe acolo te încadrezi într-un buzunar mai mare. Personal prefer, cred, încă un prime, aș vrea unul de 16mm, dar îmi trebuie un buzunar mai mare.

Așa, și zic că voiam să dau 200 de lire pe aparat, dar am plătit 500 că atâta costă astea. Da, SH, nou e 800 la magazin, dar nu se mai găsesc, că au ajuns la X-T30 II. Găsise frate-meu pe OLX ”ca nou”, în cutie, tot cam 500 de lire, dar lasă, mai bine de pe ebay. Găsisem mai ieftin, dar negru, ori eu vreau SILVER de ARGINT. #valoare

Un pic de lentilă: E un aftermarket TTartisan. E bună, are un singur defect MAJOR. În lumină slabă vignetează grav.

O lentilă bună pentru astea e mai 3-400 de lire/ euro. Dar merge și asta, la zgârcenia mea.

Filmează bine, din păcate .MOV-uri, și trebuie să prelucrez. Altă dată!

Portrete nu pot să arăt că-s cu mine și ai mei, dar sunt excelente, bate la cur telefonul din orice poziție, aia știam deja. Cert e, domnilor, că în cazul ăsta bate la cur telefonul și pentru peisaje. Are si HDR și cam tot ce vrei. Bă, așa da! Nu dați banii pe prostii luați mirrorless-uri la copii.

Am și ceva nocturnale, unde se vede că e OK, dar nu prea. Anume, pentru mine e mare lucru că reușește să fotografieze ceva ”din mână”, fără expunere lunga pe trepied – n-am trepied, momentan.

Dar fotografiile ”contre jour” – adică ălea care includ o sursă puternică de lumină, cam suferă de ”flare effect” – problema asta vine de la obictiv, plm, lentile ieftine, efecte artistice ieftine. Pe undeva sunt interesante, dar merită de știut.

Prin comparație, telefonul ( meu, al soției, de exemplu NU), tot știe să trateze pozele nocturne într-un mod interesant, cu expunere prelungită, mod pe care aparatul nu-l știe. Știe și aparatul expunere prelungită, problema e că la aparat trebuie să ții cadrul perfect nemișcat. Nu numai aparatul în sine , ci și ce se întâmplă în cadru. Telefonul compensează unele mișcări și vibrații, mult mai bine.

Exemple:

All in all, concluzia mea e că nu mai cumpăr în veața mea Nikoane , să mă piș pe tehnologia lor; huo, oarba după ei.

S-ar putea să vând aparatul ăsta foto, să văd dacă mă plictisex de el, sau îl vrea vreun copil și-o să mai testez și altele, că d-aia.

Că d-aia muncesc , cum ar veni.

Probabil că o să vând și Nikonul, nu știu dacă-l cumpără cineva, că ăla mai mult de 70 de euro nu cred că mai face, cu tot cu obiective.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
1 year ago

Nu inteleg… de ce ai da 500 de lire pe un aparat pentru ca dupa 1 saptamana, sa incerci sa il dai cu 70 d elire.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Păi ai mai multe lucruri pe care le-ai înțeles greșit. Dacă îl vând după o săptămână o să iau tot în jur de 500 de lire pe el pe aceeași platformă – ebay. Eu am zis că aparatul Nikon pe care îl am se vinde la 70 de lire. Ăla e un D3100. Care a costat de nou , acum 13 ani, echivalentul a 380 de lire. Ăsta nou costă vreo 800 acum, dacă mai găsești pe undeva. Ăsta are CEVA valoare de colecție, ăla era un new entry penal. Chiar și așa , devalorizarea de cca 80% a survenit… Read more »

dam167
dam167
1 year ago

La fotografia de noapte depinde și de ce vrei să obții în final. Dacă, indiferent de lumină, vrei să îndrepți camera spre ceva și să iasă bine, probabil că tot un telefon te va atrage, pentru că ăla e setat să-ți redeseneze subiectul, cât mai luminos și cu contrast cât mai mare ca să-ți lase impresia de detalii. Expunerea lungă s-ar putea să ducă la reflexii mai pronunțate pentru că acolo lumina se cumulează. Iar unde ai temperaturi diferite de culoare (pe stradă de exemplu, unde sunt multe tipuri de surse de lumină) poate arăta mult mai rău o expunere… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Nu e neapărat Nikon de vină, că au multe chestii ca lumea, inclusiv pe mirrorless, dar clasa aia de aparate a fost o idee proastă de la început.

E ok, nu e nevoie sa le speli cadavrul, că am folosit Nikon și alte serii D7100, D5200, D800. Gunoaie pentru gunoieri.

Am zis. Oarba după ei .

Catalinx
Catalinx
1 year ago

La un senzor așa mic densitatea pixelilor e mare și chiar dacă obiectivele ieftine au evoluat, încă se simte diferența când pui ceva mai bun. Nu știu exact ce argument încerci să aduci, dar vignetarea nu are treabă cu pixelii și rezoluția, că nu e treabă de electronică și semnale, ci ține de calitatea blocului optic. Pot să reduc rezoluția imaginii și colțurile vor fi tot întunecate. Există “tratament” , in sensul că există software-uri care fac managementul senzorului și cresc dinamic senzitivitate a pixelilor de pe margine, în funcție de condiții( mai degrabă tot pe telefoane ) , dar… Read more »