Investitorii din pantaloni

De mai bine de 10 ani toate ziarele, toți jurnaliștii de economie români se plâng că românii nu investesc la bursă, doar în imobiliare, că e rău, că le mănâncă inflația și rechinii imobiliari banii, că BVB vă așteaptă cu brațele deschise. Numai Guda a zis în toate contextele posibile că mai bine să nici nu-ți cumperi casă numai să investești! Mai bine nu cumperi apă de băut, mai bine… Pauză de bibliografie.

https://www.economica.net/de-ce-nu-investesc-romanii-la-bursa-sunt-prea-saraci-sau-le-e-frica_52918.html

https://www.antena3.ro/economic/vanzarile-locuintelor-au-scazut-in-toata-tara-671997.html

După care, brutal, în ultimele zile, pe toate canalele văd știri cu listarea la bursa a Hidroelectrica, un IPO mișto organizat pe linie de marketing, trebuie să recunosc asta, și numai și numai știri cu suprasubscrierea acțiunilor alocate investitorilor de retail – adică ăstora care până acum nu investeau – încă din primele zile.

Tradeville nu mai știe pe unde să-mi trimită mesaje că dacă vreau să bag bani in H2O să folosesc anumite conturi că merge treaba mai rapid, că, iată zeci de mii de români ( asta era în prima zi), năvălesc pe IPO.

O să mă abțin de la a-mi da cu părerea cu privire la ce cred despre IPO, în primul rând că nu am certitudini. Personal, când văr români care sar cu banii grămadă ca la Caritas si la FNI, mă ia cu frisoane din aduceri aminte, că nu cunosc nicio schemă din asta de care s-a agățat majoritatea populației care să fi mers bine. Nu în România. Nu că ar fi ceva în neregulă cu compania – repet nu am o părere despre asta, doar despre valul de investitori, că majoritatea dintre noi suntem proști, sau proști cu privire la investiții, adică titlurile ălea de ziare nu chiar mint, cu românii care nu investesc; chiar așa e. Vrem ceva sigur și cu profit mare, iar când ne aruncăm all in, e de obicei ca rața la muci.

Și nu e că stăm câte 10 ani , ne concentrăm toți să prindem investiția aia bună și după aia sărim pe ea, că toți o intuim. Chiar dacă ar fi așa, faptul că suntem proști, face ca fiind toți adunați într-un loc să atragă niște unii care au ca obiect când pleacă dimineața de acasă să se întâlnească cu minim un prost pe zi. Dacă-s 10,000 cu atât mai bine. Pentru mine zeci de mii de proști adunați la un loc îmi ridică un sentiment de risc.

Iar când văd titluri din ăstea cu taximetristul care bagă 10,000 de euro in IPO, fie că e pe bune, fie că e fake și gay:

am un sentiment natural de repulsie – ceva nu se potrivește în poza asta.

Repet, articolul NU este despre viabilitatea unei investiții la bursă, în general, sau despre Hidroelectrica ( cred că e o companie bună, nu musai de bursă , ci pentru ceea ce fac, exploateaza energie verde cu profit, au redus prețul energiei la casnici … ), ci despre calitatea de investitor a românului de rând, gen unul ca mine, și despre un anumit sentiment de rânced în jurul hype-ului creat din marketing și a faptului că toți oamenii acuzați până acum că li se mucegăiesc banii la saltea îi scot pe interval la aceeași combinație.

Ne-am prins toți în același timp că asta e aia bună.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
10 months ago

aia cu taximetristul e atat de fake, precum erau dumele alea cu mi s-a ars aspiratorul si luna asta a doua oara, here’s a profitshare link.
nu investesc in companii punctual, dar cand ai atata prezenta media e doar un hype, e imposibil sa fie majoritatea investitori de durata, toti ar vrea sa speculeze ipo plus cateva ore/zile = profit, dar eu zic ca dupa ce trece valul initial de saritori in bandwagon, o sa ai scadere la pret, ceea ce nu e neaparat rau, decat daca erai si tu speculant.

George
George
10 months ago

Adică cei 10.000 de investitori la H2O nu au păr sau au părul scurt?!
Există și poză cu taximetristul din povestea de mai sus? 😜

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Nu, dar poți să intrebi la ANAF sau la Superbet, care e domnul ăla care a câștigat 70k Euro facil, că am impresia că ăla care a scris articolul a luat bani la două capete și promovează un model de business valid.
Mai întâi joci la pariuri sportive și după ce câștigi acolo te bagi la pariuri pe business.

animaloo
animaloo
9 months ago

70 mii euro facil la superbet…Si continui sa faci bolt. Si zice lumea ca romanii nu muncesc.